1-Geçen gün bir ekonomistin, “Kriptoda mağdur olan kişilere devlet yardım etsin” şeklinde “Amatör Yatırımcı” kafasındaki düşüncesini görünce, açıkçası hiç şaşırmadım. Hatta öğrendiğim bir şeyin ne kadar doğru olduğunu canlı canlı görmek beni mutlu etti.
2-Burada hepimizin temel amacı, aslında finansal piyasalarda işlem yaparak (temel analizle uzun vadeli veya Teknik analizle kısa-orta vadeli) ek gelir elde etmek. Bunun için kendimize faydalı olabilecek hesapları takip ediyoruz haliyle.
3- Özellikle Twitter’da paylaşımlar yapan Finans Profesörlerinin, Ekonomistlerin görüş ve bilgilerine daha fazla önem veriyoruz. Hatta çoğu kişi, onlardan yatırım tavsiyesi vermelerini istiyor.
4- Şimdi sizlere, 4000’den fazla finans profesörü üzerinde, piyasaların etkinliği konusunda yapılan bir çalışmadan bahsedeyim. Çalışmanın başlığı şu:
Confidence, Opinions of Market Efficiency, And İnvestment Behavior of Finance Professors
5- Anket şeklinde yapılan bu çalışmada çok ilginç sonuçlar çıkıyor ortaya. Ama bu çalışmada varılan en önemli sonuç şu:
"Profesörler, piyasaların etkinliği konusunda ne görüş verirse versinler, yatırım davranışları amatör yatırımcılardan farklı değil."
6- Çıkan sonuç bize şunu gösteriyor. Bu kişilerin bilgileri, tecrübeleri ne kadar fazla olursa olsun, aslında yatırım yaparken biz amatör yatırımcılardan farklı hareket etmiyorlar.
7- Örneğin bu kişiler davranışsal finansı, yatırım modellerini, yatırım tarihini, geçmişte ne kadar balon olduğunu, bu balonların nasıl söndüğünü, eminim bizlerden çok daha iyi biliyorlardır.
8- Ama şu da bir gerçek ki, teoriyi ne kadar bilirse bilsinler, işin uygulama kısmı, yani bizzat piyasalarda aktif işlem yapmak, işlem yaparken kendini kontrol edebilmek çok farklı. Bu yüzden onlar da işlem sırasında beyinlerinin zaaflarına yeniliyorlar.
7- Onlar da panikle karar verebiliyorlar. Onlar da terste kaldığında zararı kabul etmeyip, zararda bekleyebiliyorlar. Onlar da kar eden bir yatırımdan erken çıkabiliyorlar. Bu yüzden, işin teori kısmıyla uygulama kısmı çok farklı.
8- Finans Profesörlerinin amatörlerden neden daha farklı davranmadığı konusunda Yaşar Erdinç hoca bir eğitiminde çok güzel bir örnek veriyor. “Yüzmeyi kitaptan okuyarak öğrenemezsiniz. Bizzat suya girip, tecrübe ederek öğrenmeniz gerekiyor.”
9- İşte finansal piyasalar da böyle. İçinde işlem yaparak, zarar ederek, kar ederek, yaşayarak öğrenmeniz gerekiyor. Ne kadar çok şey bilirseniz bilin. Uygulama kısmı yetersizse, başarısız olursunuz.
10- Bu anlattıklarımdan çıkan sonuç aslında şu: Ekonomistler bile amatör yatırımcı gibi davranıyorsa, kimseden yatırım tavsiyesi almayın. Nasıl olsa o tavsiye aldıklarınızın birçoğu da sizlerden farklı şekilde davranmıyor.
11- Ve son olarak; Finansal piyasalarda balonların her zaman olabileceğini, borsaların fiyatları aşırı abartabileceğini veya aşırı olmadık seviyelere kadar düşürebileceğini bilin.
Herkese selamlar, sevgiler...

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Serdar Cevher

Serdar Cevher Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @gscevher

24 Apr
1- Dostlar Herkese Merhaba,
Bu floodda, finansal piyasalarda işlem yaparken yanlış kararlar vermemize ve dolayısıyla zarar etmemize sebebiyet veren beynimizin zaaflarından birisini daha masaya yatıracağız. Biraz uzun olacak ancak, sabırla sonuna kadar okumanızı öneriyorum.
2- Konumuz şu: Neden tepede alıp, dipte satıyoruz?
“Ben aldım düşmeye başladı.”
“ O kadar sabrettim, tam ben sattım yükselmeye başladı”
Bu sözleri eminim çok fazla kişiden duymuşsunuzdur.
3- Ama hiç merak edip düşündünüz mü? Bu durum neden birçok insanın başına geliyor? Piyasada fiyatlar nasıl bir kalıpta hareket ediyor da, tecrübesiz kişiler tepede alıp dipte satıyor? Yani bize tepede alım, dipte satım kararını verdiren “ŞEY” ne?
Read 57 tweets
24 Apr
1- Bir süredir işlerimin yoğunluğu sebebiyle paylaşım yapamıyordum. Malum piyasalar karışık, insanların psikolojileri bozuk vs. Vakit bulunca, insanlara belki bir faydam olur diyerek öğrendiklerimi dilim döndüğünce anlatmak istedim.
2-Bu yüzden sizler için, bugünlerde finansal piyasalarda yaşanan hadiselere de uygun olacak şekilde bir konu belirleyerek bir flood hazırladım. Flood, Psikoloji ile ilgili. Akşama 21.30 gibi paylaşıcam. Ancak floodu paylaşmadan önce birkaç kelam edeyim.
3- Biliyorsunuz son dönemde piyasada bolca hüstad türedi. Paylaşımlar yalnızca teknik analiz yani grafik üzerine. Grafik doğrudur, yanlıştır ona değinmiyorum bile. Size tek bir şey söyleyeyim, sadece teknik analizle para kazanamazsınız.
Read 8 tweets
21 Feb
1- Arkadaşlar Herkese Merhabalar,
#Garan hissesinde gördüğüm bir teknik oluşumu sizlerle flood şeklinde paylaşmak istedim. Baştan söyleyeyim, bu flood kesinlikle bir yatırım tavsiyesi içermez. Güncel grafik üzerinden bir eğitim çalışmasıdır.
2- Şimdi başlayalım.
Daha önce yaptığım floodlarda da Harmonik formasyonlardan bahsetmiştim. Burda da yine Boğa Cypher formasyonu üzerinden analiz yapıcam. Öncelikle formasyon kurallarına aşağıdaki grafikte bakabilirsiniz.
3- Biliyorsunuz ben Viop’ta da işlem yaptığım için grafiklere genelde 2 saatlik periyotlarda bakıyorum. Bu periyotta #Garan grafiğine bakarken gözüme hemen bir harmonik Cypher Formasyonu takıldı. Görüntü aşağıda:
Read 27 tweets
10 Feb
1- #DOHOL
Son zamanlarda #dohol hissesindeki malum şahsın satışları konuşuluyor. Ben de olaya teknik analiz yönünden bakıp, fiyatın düşeceği, yani satışların artacağı önceden tahmin edilebilir miydi diye bir flood hazırlamak istedim.
2- Hisseyi uzun vadede değil de, 2 saatlik periyotta, yakın geçmişe ağırlık vererek analiz edeceğim. Çünkü bazı teknik gerekçeler, kısa zaman aralığında daha belirgin gözüküyor.
3- Öncelikle hissenin grafiğini geçmişe alarak, üzerinde hiçbir çizim olmadan, sadece 21EMA ve 50MA hareketli ortalamalarını ekleyerek aşağıya bırakıyorum.
Read 16 tweets
24 Jan
1- Arkadaşlar herkese merhabalar,
#Endeks ile ilgili fikirlerimi burada zincir şeklinde paylaşmak istedim. Bu zincirde #bist100 ve #bist30 grafiklerinin yanında bazı #bist30 hisselerinin grafiklerini de paylaşacağım.

#borsa #hisse
2- Bu analizdeki amacım, sizlerin farklı bakış açılarını, farklı fikirleri de görerek, kendi analizlerinizi ona göre şekillendirmenize yardımcı olmak. Sizleri etkilemek asla değil. Karar verirken yine lütfen kendi analizlerinize göre karar veriniz.
3- Başlıyorum.
Şimdi aşağıda 2 adet #bist100 grafiği var. 2 saatlik periyotlarda, biri geçmişten, biri güncel. Grafiklerde sadece günlük periyottaki 21 Ema ve 50MA’ya eşdeğer ortalamalar var. ImageImage
Read 32 tweets
3 Jan
1- Teknik analizde, hakkında en çok soru sorulan konulardan birisi, “LİNEER Grafik mi LOG Grafik mi?” sorusudur.
Aslında bu konuyla ilgili sorulması gereken doğru soru, hangi tür analizlerde Log grafik, hangi tür analizlerde Lineer grafik kullanılması gerektiğidir.
2- Genelde yorumlarda, uzun vadeli analiz yapılırken Logaritmik, kısa vadeli analiz yapılırken Lineer grafik kullanılması gerektiği yönünde telkinlerde bulunulur.
Aslında verilen cevap doğru, ancak bu uzun vadeli ve kısa vadeli analiz farklılıklarının püf noktaları neler?
3- Yani karşınıza bir grafik geldiğinde, bunda logaritmik ölçekte mi yoksa lineer ölçekte mi analiz yapılması gerektiğine nasıl karar vereceksiniz?
Bu konuda birçoğunuzun kafasında soru işaretleri bulunması gayet normal.
Read 51 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!