Zo'n debat over notulen die nooit hadden mogen uitlekken is toch een beetje als discussiëren over de achterkant van het borduurwerk.
Het blijft raar imho: Kamer en kabinet hebben al uitgebreid gedebatteerd over Ongehoord onrecht, over exact dezelfde punten (de POK had ook deze notulen bestudeerd). Hier de reactie van Rutte op het rapport indertijd. Het was allemaal al bekend en besproken.
Er is toen ook al een nieuwe lijn beloofd door Rutte inzake omgang met art 68 GW. En nu weer hetzelfde debat, dezelfde woede en 'verbijstering', dezelfde moties.
Lieve help. Ja, laten we ook de notulen van de notulen gaan bespreken.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Zo vals om altijd Adam en Eva erbij te halen. #erfzonde
Overigens wel waar dat Ploumen van 2012-17 minister was in Rutte II, en dat partijgenoot Asscher is teruggetreden vanwege zijn verantwoordelijkheid in diezelfde periode. De kabinetsnotulen uit die tijd zullen van 2032-2037 openbaar worden.
En verder kan ik uit betrouwbare bron bevestigen dat D66 geen rol speelde bij de zondeval. Je kunt die partij niet álles verwijten.
Tegen de achtergrond vd geopenbaarde kabinetsnotulen is het interessant om nog eens te kijken naar de conclusies vd parlementaire ondervragingscommissie, die de notulen eerder al inzag (en door Rutte blijkbaar verdacht wordt vh lekken ervan).
Het rapport 'Ongekend onrecht' stelt, interessant genoeg, dat óók ministers niet beschikten over alle informatie die ze nodig hadden. De suggestie wordt nu gewekt dat zij alles wisten, maar informatie achterhielden.
Verder krijg ik sterk het gevoel dat de openbaarmaking vd notulen in een context waarin veel partijen nog in de verkiezingsmodus staan, leidt tot een debat dat niet gaat over de hoofdzaken. Naast Rutte zullen straks ook Koolmees, Hoekstra en mss Kaag beschadigd raken, maar...
Bij de EO loopt het programma al jaren (Adieu God), maar ook Human heeft de formule ontdekt. Maar die titel 'vrijdenkers', brrr.... kom op zeg, dit is 2021! human.nl/vrijdenkers.ht…
Een en ander maakt overigens deel uit van een initiatief van ex-moslims en ex-christenen, de 'Vrijdenkersplaats'. trouw.nl/religie-filoso…
Het initiatief gaat uit van het Humanistisch Verbond. Alleen begrijp ik het 'nu' in het screenshot niet, want ik dacht eigenlijk dat het HV (17.000 leden) in Nederland altijd al tamelijk antireligieus was en vooral caterde voor ex-kerkleden. Enfin.
Er is een heilzaam onderscheid, mede te danken aan het onderscheid tussen kerk en staat in de westerse traditie, tussen moreel falen (zonde) en misdaad. Niet alles wat de integriteit aantast, is crimineel. En soms ook vice versa. Maar... >
... daaruit afleiden dat moreel falen geen consequenties moet hebben voor iemands positie, ‘omdat-ie binnen de grenzen vd wet bleef’, is opnieuw wet en moraal (smalle en brede moraal) in elkaar schuiven.
Wie elke zonde tot misdaad maakt, komt terecht in een totalitaire staat. Maar wie alleen de wet en niet de moraal erkent, vervalt in amoraliteit. Zie bv de bankierscrisis: hartstikke fout, niet integer, maar veelal net binnen de lijntjes vd wet. >
Twitter draait grotendeels op teksten als 'Die linkse/rechtse hypocrieten hadden de mond vol over onrecht X, maar nu het om onrecht Y gaat, hoor je ze niet'. Vrijwel altijd gaat het om zaken die slechts oppervlakkig vergelijkbaar zijn, maar dat mag de pret niet drukken.
Ja, ik had het over der Fall Smeets.
Maar goed. Eigenlijk bestaat Twitter dus voor 50% uit gepolitiseerde hypocrisiebeschuldigingen en whataboutery, voor 25% uit complottheorieën, en voor 5% uit boeiende en serieuze theologische discussies. De overige 10% is vrije ruimte.
Bij de bestorming van het Capitool en bij de inauguratie van Biden zagen we twee gezichten vh Amerikaanse christendom. Bij de inauguratie zagen we vooral ouderwets blank mainline christendom (katholiek, presbyteriaans, episcopaals etc.) + Afro-Amerikaans christendom. >
In omvang neemt juist dat ouderwetse blanke mainline christendom van Biden c.s. af in Amerika. Het vergrijst en krimpt en verliest terrein aan zowel agnosten/atheïsten als aan conservatievere christelijke stromingen > pewforum.org/2019/10/17/in-…
Het chrdom dat we zagen bij de bestorming was minstens zo theatraal en symbolisch geladen als wat we bij de inauguratie zagen, maar ook 'wilder', blanker, jonger, meer ruraal, en vooral sterk apocalyptisch. En steeds meer vermengd met cult-achtige en neo-paganistische trekken >