1️⃣ Suudi Arabistan makamları, ülkedeki 8 #Türk okulunu 2020-2021 eğitim ve öğretim yılı sonunda kapatma kararı aldı.
2️⃣ Çin'in yurt dışında daha sert ve agresif bir politika izlediğini söyleyen ABD Dışişleri Bakanı Blinken, ”Dünya düzenine tek tehdit Çin’dir.” dedi.
3️⃣ Kırgız halkına başsağlığı dileyen Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, Kırgız-Tacik sınırındaki silahlı çatışma sonrası Kırgızistan’a yardım göndermeye hazır olduklarını açıkladı.
4️⃣ Middle East Eye için konuşan kaynaklar, Türkiye’nin Mısır üzerindeki NATO veto hakkını kaldırdığını belirtti.
5️⃣ Türkiye, Kuzey Makedonya ordusunun neredeyse tamamına (7.400 takım) üniforma ve 1 adet BMC üretimi tank çekicisi hibe edildi.
6️⃣ Suriye İnsan Hakları Ağı, #Suriye'de 10. yılını geride bırakan iç savaşta medya alanında çalışan 4'ü AA'ya hizmet veren 709 kişinin öldürüldüğünü bildirdi.
7️⃣ İranlı kaynaklara göre ABD, İran'ın elindeki Amerikan vatandaşlarına fidye olarak daha önce dondurduğu 7 milyar dolar değerindeki İran'a ait finansal varlıkları iade edecek.
Öte yandan İngiltere ise Nazenin Zahari Ratcliffe adlı İran kökenli İngiliz vatandaşının İran hapishanelerinden alınması için İran devletine 400 milyon sterlin fidye ödeyecek.
8️⃣ Eski Çad Cumhurbaşkanı Deby Itno karşıtı askeri koalisyonun basın müsteşarı Gucca, "halkı zorbalıktan kurtarmak için kuvvetlerinin düşmanın bilinmeyen noktalarına ilerleyişini sürdürdüğünü ve savaşın henüz bitmediğini" söyledi.
9️⃣ "Ne desek boş" haberlerde bugün ise TRT, “Mavi Vatan” kavramının isim babası olan emekli Tümamiral Cem Gürdeniz ile Mavi Vatan belgeseli için yaptığı röportajı yayımlamadı.
Mısır’da yaşanan darbeden sonra (4 yıl boyunca) Mısır ordusuna en fazla silah satışını gerçekleştiren ülke olan #Fransa, şimdi de 30 Rafale savaş uçağının satışı konusunda Kahire ile anlaştı.
Aklıma 2013’teki darbe sonrası tepki gösteren Almanya Başbakanı Merkel geldi. Merkel o dönem, ‘darbeye karşıyız, hiçbir şekilde bu anti-demokratik yönetimle görüşmeyeceğiz.’ benzeri açıklamalarda bulunmuştu. Yaklaşık 2 yıl sonra ise iki lider ilk kez bir araya geldi.
Nerede sizce? Tabi ki ticari bir anlaşma görüşmesinde. Merkel, anti-demokratik olan her şeyi unutmuştu. Çünkü Alman şirketi Siemens, 8 milyar euroluk tarihinin en büyük anlaşmasını yapacaktı. Bu ve benzeri anlaşmalar, Sisi Mısır’ı ile ilişkilerin de önünü açtı.
Aydınlanacağınızı düşündüğüm bu yazıda İran’ın #nükleer silah macerasındaki son durumu ve sürekli duyduğumuz uranyum zenginleştirmesinin anlamını ele almak istiyorum.
Biraz teknik gibi gelebilir ama eminim ki yazı sonrasında birçok haberi daha iyi anlayacaksınız.
Nükleer enerji santral yakıtı, uçak ve gemi yapımı, zırh kaplama gibi birçok alanda kullanılan uranyum, nükleer patlayıcıların da temelini oluşturur.
Uranyumun zenginleştirilmesindeki amaç ise nükleer fisyon sırasında en iyi sonucu veren U-235 atom miktarını artırmak. Bunu da en az %2-5 seviyesinde zenginleştirerek nükleer reaktörlerde kullanılacak seviyeye getirmek gerekiyor. Bu oranlarda da şöyle bir fark var.
İsyancılarla çıkan çatışmada ölen Çad lideri İdris Deby…
11 Nisan’da yapılan seçimlere göre oyların % 80’ini alarak 6. kez Cumhurbaşkanı seçilmişti. Kuzey #Afrika ve Sahel bölgesindeki radikal örgütlere karşı mücadelenin sembol ismi haline gelmişti.
NY Times'a göre bölgenin en donanımlı askeri birliklerini oluşturdu. İnsan hakları ve muhaliflere yönelik baskılara rağmen ABD ve Fransa ile çok iyi ilişkilere sahipti. Belki de 31 yıllık iktidarının en büyük sebeplerinden biri de buydu. Güçlü ve mücadeleciydi.
İrili ufaklı o kadar fazla isyanı bastırdı ki Çad medyası bile tam çetelesini tutamamıştı.
Geçtiğimiz ay ülkesindeki etnik ve dini çatışmalara bir yenisi daha eklenmişti. Nisan ayındaki seçimlerden sonra ülkenin farklı bölgelerinde Araplar ile Dagallar arasında çatışma çıktı.
Kırgızistan ile Tacikistan arasındaki ‘#savaş’ ve arka planı…
Kırgızistan ile Tacikistan arasındaki çatışmalarda 13’ü Kırgız 16 kişi ölürken, 165 kişi yaralandı. Çatışmalar, Golovnaya Barajı’nda #Tacikistan askerlerinin kamera sistemi kurmak istemesi üzerine başladı
ve Kırgızistanlı askerlerin bölgenin kendi toprakları olduğunu söylemesi üzerine alevlendi. Sınırda bunu gören halk da taşlı sopalı birbirine girince ortalık iyice Cennet Mahallesi karakoluna döndü. Görüntüler bu yönde tabi.
İki ülke askerlerinin tankları mevzilenince ve küçük çaplı sıcak çatışmanın dozu ‘sınır çatışması’ boyutunu geçmeye başlayınca da Rusya ve Çin devreye girerek ateşkesi sağladı. Aslında olay bu kadar ama biraz arka planı var. Bu konu biraz uzun olsa da şöyle özetleyebiliriz.
Kıbrıs’ta garantör devlet olan İngiltere, adada #Türkiye ve Yunanistan’dan farklı olarak egemen devlet statüsünde. Ağrotur ve Dikelya bölgelerinde toplam 254 kilometrekarelik bir alanın sahibi olan İngiltere, adanın yaklaşık %3’ünü kontrol ediyor.
İngiliz hukukunun geçerli olduğu bu bölgede iki İngiliz askeri üssü var ve 8 bine yakın Kıbrıslı yaşıyor. (Geçen yıl sivil alanların işletim hakkını Güney Kıbrıs’a verdi)
Geçtiğimiz günlerde İngiliz The Sunday Express gazetesi’nin ortaya attığı iddia, haber sitelerindeki manşetler gibi okuyanları şoke etti, başlığı görenler gözlerine inanamadı.
🇹🇷🇪🇬🇸🇦🇮🇱🇦🇪 Türkiye, Mısır ve BAE ile yıllar sonra ilk kez diplomatik temas kurdu. Ama biz biraz geriye alalım…
Her şey #Libya ile başladı. Türkiye’nin desteğiyle ilerleyen Libyalı güçler, Sirte ve Vatiyye kapılarına dayanınca;
Mısır, BAE ve müttefik ülkelerden oluşa blok ile Türkiye karşı karşıya geldi. Taraflar bölgenin kırmızı çizgileri olduğunu açıklasa da Mısır lideri Sisi’nin “askeri müdahale” açıklaması oyunun rengini değiştirdi.
Olayların bu raddeye gelmesi hem Türkiye’yi hem de Mısır’ı öne süren diğer ülkeleri şaşırttı. Ya savaş olacaktı ya da…