Decentralisering af universitetsuddannelser og 10% besparelser på universiteterne. Vi er i forvejen skåret så langt ind til benet, at ... Nej, ved du hvad, lad os vende blikket mod decentraliseringen af straffeanstalter i 1700tallet i stedet. Der fulgte heller ingen penge med.
Jeg har allerede lavet en lang tråd om oprettelsen af tugthuse i provinsen - navnligt i Viborg og Odense, den kan du finde her:

Men hvordan blev disse decentraliserede statens tugt og straffeanstalter egentlig finansieret? Var det staten der betalte?
Det allerførste tugthus i København - senere Tugt og Børnehus i 1621 og op i tid var et eksperiment fuldt finansieret af Christian IV. Det var et yderst urentabelt foretagende, men kongen holdt hånden under institutionen, årsagen, har jeg beskrevet her:
Men det samme gjorde sig ikke gældende, da man i midten af 1700tallet besluttede at tugthus-ideen skulle rykke ud af København, og være mere lokal med de lokale. Et hus, hvor regionens småkriminelle kunne sendes hen, således de ikke optog pladser i KBH og/eller kunne afrettes...
... og gøre nytte lokalt.
Tugthusene var part "tugt", part "opdragelse" og part "manufaktur". Og det var manufaktur-delen der skulle finansiere foretagende. Det skulle producere tekstiler, som kunne sælges lokalt, gøre bl.a det merkantile erhvervsliv stærkere ved at udlære...
... folk, det være sig børn og løsgængere/tiggere, i et håndværk, således de kunne blive produktive for samfundet. Det ville være godt for det lokale samfund, og det var godt for staten. Det var en måde at decentralisere og opbygge en økonomi.
Det var netop også med ...
... det argument, at borgmesteren i Viborg, Hr. Dyssel, henvendte sig til kongen i starten af 1730'erne. Viborg var blevet ramt af en stor økonomisk ulykke i form af en omfattende brand, og økonomien i byen hang i laser. Dyssel kendte til manufakturhuse og samtidig...
... oplevede han et stødt stigende antal tiggere og løsgængere i og omkring Viborg. Det var et problem af flere årsager, og ved fattigforordningen fra 1708 måtte man ikke tigge, med mindre man var værdigt trængende, og byen havde et ansvar for disse folk.
What to do... Tiggeri var ulovligt, byen var fattig, der manglede fabriksproduktion... tiggerne blev anset som værende dovne... dovenskab var af det onde og førte forfærdelige ting med sig... Dyssel fik en lys ide. ...
Han skrev til kongen og spurgte om ikke han kunne få lov til at oprette et tugt- og manufakturhus i de gamle tinghusbygninger i Viborg.
I de følgende år blev der skrevet frem og tilbage mellem Dyssel og kongens embedsfolk. Kongen syntes egentlig at det var en fin ide...
... Kongen kunne se gode muligheder i det både fra et økonomisk perspektiv, men så sandeligt - og absolut ikke uvæsentligt - også fordi det kunne være med det til at forbedre uvorenhed i yderområderne. Kongen var pietist, og fundatsen til tugthuset bærer stor præg ...
... af et religiøst incitament for oprettelsen af anstalten. Der skulle genopdrages i det gode kristne liv, og de indsatte skulle - ud over at lære et håndværk og arbejde hårdt - også forbedres i deres liv og levned.
Men fulgte pengene med?
Ikke just. Dyssel skulle mestendels finansiere det selv. Den foreslåede bygning var ikke god nok, så der skulle indrettes en bygning nede ved søerne i Viborg, og kongen krævede at der blev bygget en etage ovenpå. Dertil skulle der være et kirkerum. Det betalte kongen, men...
... indretningen af kirkerummet skulle Dyssel selv betale for.
Dyssel var forretningsmand og havde penge på kistebunden, men det var en betydelig udgift for ham - og en yderst usikker investering.
I fundatsen fik han indskrevet at investorene skulle have del i overskuddet, og at de indkomne lemmer skulle være arbejdsdygtige og stærke. Dvs ingen gamle, ingen små børn, ingen syge og ingen som led af dårskab. De skulle kunne arbejde og tjene.
Alt det samme gjorde sig nogenlunde også gældende i Odense Tugthus, by the way. Kilderne er bare bedst i Viborg på netop dette område, hvor vi har nogle af brevene bevaret.
I sådan et brev kan vi også læse, at forretningen var ret dårlig.
Borgmester Dyssel og flere andre, hvad smidt en betydelig sum i at oprette Viborgs Tugt- og manufakturhus. Kongen var begejstret, men sendte ikke mange midler afsted.
8-9 år efter første ansøgning åbnede tugthuset, og tiggere, løsgængere, fordrukne og frivillige ankom til huset.
.. Her skulle de lære flittighed og håndværk. Arbejdet bestod i tekstilfremstilling og indfarvning af huder. Det var hårdt, beskidt og usundt arbejde. Især arbejdet med farvning med blåtræ importeret fra Sydamerika, var meget usundt.
Men når man starter et foretagende op from scratch, men folk, der ikke har prøvet at arbejde med netop dette, og ekspertisen ikke følger med, så bliver produktet bare heller ikke særligt godt.
Skønt det var nogenlunde det samme arbejde, der blev udført i nogle af institutionerne i København, havde man ikke rigtig den fornødne ekspertise i Viborg (eller Odense for den sags skyld), og arbejderne var heller ikke særligt gode (det var de så heller ikke i KBH), så..
... det tog lang tid at oparbejde en produktion.
Og det var op ad bakke med at oparbejde en produktion som tilnærmelsesvis kunne konkurrere med garvere og andre tekstilfabrikatører i regionen.
Tugt- og manufakturhusets produktion blev udkonkurreret, og Borgmester Dyssel så sin investering smuldre mellem fingrene. Der var høje udgifter til mad, tøj, sygepladser etc, for der kom flere uarbejdsdygtige end han havde fået lovning på. Det var jo ikke meningen, mente han.
Dyssel fattede derfor pennen og skrev et klagebrev til kongen. Han måtte kompenseres for at tage imod og brødføde på uarbejdsdygtige personer, som ellers ville være lokalmagistraternes ansvar. Kongen måtte altså træde ind.
Heldigvis for Dyssel kunne kongen godt se, at produktionen og derpå forretningen var urentabel og at konkurrencen fra de lokale og bredere ud endnu, var al for stor. Han indførte derfor et handelsembargo for huder i hele området i midtjylland, således at det kun var...
... huder garvet og indfarvet fra Viborg Tugt og manufakturhus der måtte sælges i en kort årrække, indtil produktionen var helt oppe i gear og konkurrencedygtig.
Man kan vel kalde det statsstøttet konkurrenceforvridning.
Dette handelsembargo til trods, blev Viborg tugt og manufakturhus bare aldrig en særlig god forretning. Dyssel forsøgte at afhænde foretagendet, men det gik heller ikke så godt. Institutionen blev i stigende grad en udgift for staten, men fungerede alligevel til langt oppe i ...
... 1800tallet, men det var nok også med det ræssonnement, som jeg har beskrevet i en tidligere tråd, at huset fik en funktion af straffe og forbedringsanstalt, hvor også hård kriminalitet (inkl. omstødte dødsstraffe for mord) blev straffet med livstid.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with AAUforskeren /Anette Larner

AAUforskeren /Anette Larner Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @AAUforskeren

28 May
At sende børn af forældre, der ikke magtede opgaven at være 'gode' forældre, i Børnehuset eller -hvis man var fra provinsen- i Viborg, Odense eller Møns tugthuse var ikke kun en mulighed for det offentlige overformynderi. Forældre kunne også selv sende sine egne børn i tugthuset.
Tugthusene i provinsen blev oprettet i midten af 1700tallet, og de skulle til dels aflaste København straffeanstalter, dels være lokalle tugt- og forbedringshuse i de lokale nærmiljøer og dels være arbejdshuse for de fattige.
Det har jeg skrevet om her:
At tugthusene fik en placering i befolkningens bevidsthed som et sted, der kunne overtage opdragelse og oplæring af børn, ser vi i kraft af at ikke kun ulydige børn med også fattige forældres børn ankom til tugthuset for "at lære".
Read 31 tweets
28 May
Vidste du godt, at staten har haft en formynderskabslovgivning i 402 år, hvormed staten kunne komme og tvangsfjerne børn og sætte forældre i fængsel for ikke at opfylde deres forældrepligter?
Det skal vi kigge lidt på idag.
God morgen. Kaffen er drukket.
I starten af 1600tallet under Christian IV blev forældrene lovmæssigt forpligtede til at sende deres børn i skole og ud at arbejde. Hvis forældrene eller barnets værger ikke kunne eller gjorde det, skulle myndighederne gribe ind, og i nogle tilfælde overtage forældremyndigheden.
På daværende tidspunkt slog den lutherske ortodoksi igennem i lovgivning, og det er med udgangspunkt i Luthers tolkning af det fjerde bud - du skal ære din mor og din far - at vi skal forstå formynderlovgivningen.
-Bare rolig, det bliver ikke så langhåret som det lyder. 😁
Read 35 tweets
25 May
Kong Christian IV's Tugt- og børnehus anno 1621.
Et blueprint for dét, der blev den danske model for 200 år med straf ved indespærring, opdragelse og hårdt arbejde i en tid i rivende politisk, religiøs og retslig udvikling. I en tid hen mod oplysningstiden og fængselsreformer.
Tugt- og Børnehuset på Christianshavn. Billedet er af det nye børnehus fra 1662 på samme lokation. Der findes ikke et billede af det første tugt og børnehus. Image
Børnehuset var en form for disciplinerings-, opdragelses- og arbejdsanstalt for tiggerbørn, uforsørgede og små-kriminelle piger og drenge i alderen 12 – 14 fra hele landet. I realiteten boede der også kvinder, og børn der var yngre end 12 år.
Read 31 tweets
25 May
Så hvad var et tugthus? Et rent arbejds- og fattighus?

Nej, det var det ikke. Det blev essentielt grundpillen for dét at straffe forskellige typer af kriminalitet med indespærring og (gen)opdragelse/resocialisering gennem hårdt arbejde og undervisning i takt med retsudviklingen.
I 1600tallet var det fx strafbart ved døden at begå hor eller at slå sine forældre. Dødsstraf kunne man også få for drab etc.
Men fra midten af 1700tallet blev folk med omstødte dødsdomme for fx mord og fødsler i dølgsmål i (svagt) stigende grad i stedet indsat i tugthuset
Inspirationen til tugthuse i Danmark kom oprindeligt fra Amsterdam i slutningen af 1500tallet. Inden det, havde vi i Danmark bl.a. gjort brug af fæstninger, hvor krigsfanger, betlere, omløbere etc arbejdede på at bygge kongens flåde. Mest kendt af disse er Bremerholm og Kronborg.
Read 10 tweets
9 Sep 20
Jeg lovede i går at fortælle mere om, hvordan mine data fra databasen skal analyseres. Og fordi landskabet på tangen er så foranderligt i 1700- og 1800-tallet, så spiller rummelighed en aktiv del af forståelsen af disse samfund. /CA 1-18. #spatialhumanities #GIS
Derfor har jeg valgt at anvende GIS som et analytisk værktøj. GIS bliver efterhånden brugt i mange sammenhænge og inden for flere og flere videnskaber. Jeg er heller ikke den første til at bruge det inden for historievidenskaben, selvom det er et relativt nyt felt. 2-18. #HGIS
En af fordelene ved GIS er, at du visuelt kan håndtere en langt større mængde data med en rummelig dimension, og netop det visuelle kan være med til at afsløre mønstre og sammenhænge, som ellers ikke ville være blevet klarlagt ved at se på det enkelte individ. /CA 3-18.
Read 18 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(