Vidste du godt, at staten har haft en formynderskabslovgivning i 402 år, hvormed staten kunne komme og tvangsfjerne børn og sætte forældre i fængsel for ikke at opfylde deres forældrepligter?
Det skal vi kigge lidt på idag.
God morgen. Kaffen er drukket.
I starten af 1600tallet under Christian IV blev forældrene lovmæssigt forpligtede til at sende deres børn i skole og ud at arbejde. Hvis forældrene eller barnets værger ikke kunne eller gjorde det, skulle myndighederne gribe ind, og i nogle tilfælde overtage forældremyndigheden.
På daværende tidspunkt slog den lutherske ortodoksi igennem i lovgivning, og det er med udgangspunkt i Luthers tolkning af det fjerde bud - du skal ære din mor og din far - at vi skal forstå formynderlovgivningen.
-Bare rolig, det bliver ikke så langhåret som det lyder. 😁
Luthers tolkning af det fjerde bud er helt basalt set at myndighed og undersår/forældre og barn havde gensidige pligter. Byde og lyde. Myndighederne fik derpå en pligt til at opdrage til barnets (undersåtternes) bedste, og det var bl.a. opdragelse i den kristne lære og til ...
... flid og flittighed. Det skulle som udgangspunkt foregå i hjemmet - husstanden - men kunne husstanden ikke klare opgaven, måtte myndighederne træde til og agere husstand. Min Phd afhandling hedder The Good Household Gone Bad, og den handler om når tingene går skævt. Image
Billedet her på forsiden af min afhandling er en god illustration over hvad der IKKE var god husstandsopførsel, btw. 😉 Det kommer vi ind på når vi skal møde de slemme mænd, de trælse koner, de uartige børn og det dovne tyende i tugthuset senere.
Formynderi blev lovpligtigt i forordning fra 1621
I 1621 udstedte Christian IV en forordning om Købsstædernes anlæggende. Bl.a. skulle det lovpligtige opsyn med familiers opdragelse af børnene i rigets købsstæder intensiveres. Det betød beføjelser blev givet af kongen...
... til to såkaldte fornemme borgere i hver købstad - assisteret af borgmesteren og rådmænd. Disse "overformyndere" skulle holde opsyn med byens eller områdets børn og forældre. Der blev ført lister over gode og dårlige forældre.
Med disse lister i hånden, havde man et register over familiernes tilstand; om børnene gik i skole (gratis for de fattige), blev holdt til arbejde, havde tilstrækkeligt med tøj og fik mad nok. Hvis familiens tilstand var SÅ fattig, at dette ikke var muligt, skulle der...
... laves en underretning og gives en advarsel.
Blev der stadig ikke rettet op, kunne overformynderne tage forskellige skridt. Fx. kunne de give børnene et særligt tiggertegn, og dermed give dem lovlig grund til at tigge. Var det ikke nok kunne overformynderne overtage...
...forældremyndigheden eller værgeskabet over barnet.
Det var ifølge forordningen nu overformyndernes ansvar, at børnene fik en kristen opdragelse, klæder på kroppen og blev sat til et håndværk. Forordningen tillod at såfremt et barn gik i skole eller på arbejde, kunne barnet få>
> lov at bære et tiggertegn, så det kunne skaffe sig mad. Via donationer kunne de også modtage almisser fra en særligt anordnet kirkekasse, der kunne være malet i to særligt genkendelige farver. Barnet kunne iklædes en vadmels-dragt i de samme to farver (ligesom hittebørn), så...
...andre i byen kunne se, at dette barn var under formynderi, og dermed ikke kunne løbe væk fra byen.
Overformynderne kunne også hjælpe med at finde en læreplads til børnene, men det var ikke altid lige til,
så hvad kunne man så gøre?
Jeg har fundet en sag fra 1636 fra Assens på Fyn, hvor overformynderne lige pludseligt stod med noget af en opgave, da de ikke havde formået at holde børnene under offentlig formynderskab i skole eller arbejde.
Assens-borgerne var ved at være godt trætte af at børnene ...
bla. løb omkring på gaden og tiggede.
Overformynderne i Assens forsøgte at få de fattigste forsømte børn fjernet fra byen. Ifølge forordningen fra 1621 var det kun de børn, der løb bort fra ”sin lære”, der helt kunne fjernes fra købsstæderne eller sættes i tugthuset.
Overformynderne igangsatte en målrettet undersøgelse af de fattigste familiers hjem, hvor der blev lavet to optegnelser helt i tråd med forordningen fra 1621.
En god og en dårlig liste, om man vil.
Den ene liste indeholdt navnene på de børn, hvor man vurderede, at man kunne "motivere" forældrene til at sørge bedre for deres børns opdragelse, skolegang og håndværk under trussel af tvangsfjernelse.
Den anden liste indeholdt navnene på de børn, hvis forældre, man ikke vurderede, ville kunne motiveres. Intentionen var at disse børn helt skulle fjernes fra hjemmet og endda Assens by, og sendes den lange vej til Børnehuset i København.
(Børnehuset - eller rettere Kong Christian IV's Tugt- og Børnehus i København har jeg beskrevet i en tråd lige her: )
På listen indeholdt 21 børn, både piger og drenge i alderen 8–15 år. Et af børnene var lam. Ingen af disse børn på listen havde egentlig tigget eller på anden vis skabt ballade, det var udelukkende på grund af, at de blev anset for at være byens indbyggere ...
til moralsk last og økonomisk byrde for overformynderiet. Fælles for børnenes forældre var, at de ikke besad nogen ”formue” og derfor ikke kunne holde dem ”til skole eller til noget håndværk”, som Kancelliets vurdering lød på, da det blev spurgt til råds først.
At Kancelliet skulle spørges først, fortæller os, at Overformynderne i Assens ikke havde frie hænder til at agere. De kunne ikke "bare" sende børnene i Børnehuset. Børnehuset var jo egentlig tiltænkt at være et sted for uartige børn, ikke børn som "kun" var fattige.
Som nævnt i en anden tråd, var Børnehuset på det tidspunkt en opdragelsesanstalt med obligatorisk tvangsarbejde og streng kristen opdragelse, og udgjorde en form for kongens husstand for uartige og tiggende børn. Altså et sted hvor kongen i princippet overtog værgemyndigheden. >
Kancelliet godkendte dog heller ikke hele listen med de 21 børn. I 1636 ville man i Børnehuset ikke modtage "uarbejdsdygtige" børn, så fx det lamme barn og 16 andre af børnene måtte altså blive tilbage i Assens.
Men vi kan sige at ved at sende børnene til København og i Børnehuset, havde overformynderne i Assens altså fortsat udført deres formynder-pligter, selvom de forsøgte at skubbe den fra sig under dække af at børnene udgjorde en økonomisk byrde.
Men hvad så med forældrene, tænker du måske. Hvad med deres pligter? Fik de bare frataget sig deres børn og så var det det?
Ikke helt. Det kunne godt få alvorlige konsekvenser for forældrene.
Her er historien om Johanne Rasmusdatter fra Langeland.
Johanne Rasmusdatter fra Langeland var 52 år gammel - eller circa deromkring 🧐🤔, da hun ankom til Klaregade i Odense. Med sig havde hun to børn, Peder Madsen (14 år) og Karen Madsdatter (15 år).
Portneren i Odense Tugthus åbnede porten, og de blev ført ind til deres nye "hjem".
Set ud fra navnene på børnene (hhv Madsen og Madsdatter) må vi gå ud fra at faren hed Mads og var den samme til begge børn. Om Johanne og Mads var gift, ved vi ikke, og hvor Mads befandt sig ved vi heller ikke. Vi ved bare at Johanne og børnene ankom til O.T. uden ham i 1761.
Johanne og børnene havde i længere tid strejfet omkring på Langeland og tigget sig til dagen og vejen. Det var i sig selv en ulovlig ting, og en forseelse, der kunne give et antal år i tugthuset - sådan ca i gennemsnit 6 år eller deromkring.
6+/- år i tugthuset for tiggeri og løsgængeri kan lyde af meget, og det syntes mange også det var. Der var ihvertfald mange tiggere og løsgængere der forsøgte at flygte og til dels havde held med at vajre den friske luft udenfor tugthuset - i hvertfald for en periode. ...
... Men Johanne Rasmusdatter, der ankom med sine to teenagebørn på træk, måtte ikke nøjes med 6 år.
Johanne skulle være der resten af sit liv.
...
Børnene - eller snarere teenagerne - Karen og Peder skulle i følge tugthusprotokollen, hvor man kan læse om denne lille familie, være i tugthuset i 8 år, men deres mor, Johanne, skulle blive der på livstid.
Hvorfor? Angiveligt fordi hun ikke havde opretholdt sine ...
... forpligtelser som forælder overfor sine børn. Hun havde ikke sørget tilstrækkeligt (nok slet ikke) for børnenes opdragelse til flittighed og det gode kristne liv - ej heller sørget for at de blev konfirmeret. Det blev der dermed set meget strengt på.
Johanne Rasmusdatter havde altså forsømt et at de helt basale elementer i husstandens forpligtigelser, og for det koplet med tiggeri og løsgængeri måtte hun bøde i tugthuset. Og for Johannes vedkommende var det med en livstidsstraf.
Av!

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with AAUforskeren /Anette Larner

AAUforskeren /Anette Larner Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @AAUforskeren

28 May
At sende børn af forældre, der ikke magtede opgaven at være 'gode' forældre, i Børnehuset eller -hvis man var fra provinsen- i Viborg, Odense eller Møns tugthuse var ikke kun en mulighed for det offentlige overformynderi. Forældre kunne også selv sende sine egne børn i tugthuset.
Tugthusene i provinsen blev oprettet i midten af 1700tallet, og de skulle til dels aflaste København straffeanstalter, dels være lokalle tugt- og forbedringshuse i de lokale nærmiljøer og dels være arbejdshuse for de fattige.
Det har jeg skrevet om her:
At tugthusene fik en placering i befolkningens bevidsthed som et sted, der kunne overtage opdragelse og oplæring af børn, ser vi i kraft af at ikke kun ulydige børn med også fattige forældres børn ankom til tugthuset for "at lære".
Read 31 tweets
27 May
Decentralisering af universitetsuddannelser og 10% besparelser på universiteterne. Vi er i forvejen skåret så langt ind til benet, at ... Nej, ved du hvad, lad os vende blikket mod decentraliseringen af straffeanstalter i 1700tallet i stedet. Der fulgte heller ingen penge med.
Jeg har allerede lavet en lang tråd om oprettelsen af tugthuse i provinsen - navnligt i Viborg og Odense, den kan du finde her:

Men hvordan blev disse decentraliserede statens tugt og straffeanstalter egentlig finansieret? Var det staten der betalte?
Det allerførste tugthus i København - senere Tugt og Børnehus i 1621 og op i tid var et eksperiment fuldt finansieret af Christian IV. Det var et yderst urentabelt foretagende, men kongen holdt hånden under institutionen, årsagen, har jeg beskrevet her:
Read 28 tweets
25 May
Kong Christian IV's Tugt- og børnehus anno 1621.
Et blueprint for dét, der blev den danske model for 200 år med straf ved indespærring, opdragelse og hårdt arbejde i en tid i rivende politisk, religiøs og retslig udvikling. I en tid hen mod oplysningstiden og fængselsreformer.
Tugt- og Børnehuset på Christianshavn. Billedet er af det nye børnehus fra 1662 på samme lokation. Der findes ikke et billede af det første tugt og børnehus. Image
Børnehuset var en form for disciplinerings-, opdragelses- og arbejdsanstalt for tiggerbørn, uforsørgede og små-kriminelle piger og drenge i alderen 12 – 14 fra hele landet. I realiteten boede der også kvinder, og børn der var yngre end 12 år.
Read 31 tweets
25 May
Så hvad var et tugthus? Et rent arbejds- og fattighus?

Nej, det var det ikke. Det blev essentielt grundpillen for dét at straffe forskellige typer af kriminalitet med indespærring og (gen)opdragelse/resocialisering gennem hårdt arbejde og undervisning i takt med retsudviklingen.
I 1600tallet var det fx strafbart ved døden at begå hor eller at slå sine forældre. Dødsstraf kunne man også få for drab etc.
Men fra midten af 1700tallet blev folk med omstødte dødsdomme for fx mord og fødsler i dølgsmål i (svagt) stigende grad i stedet indsat i tugthuset
Inspirationen til tugthuse i Danmark kom oprindeligt fra Amsterdam i slutningen af 1500tallet. Inden det, havde vi i Danmark bl.a. gjort brug af fæstninger, hvor krigsfanger, betlere, omløbere etc arbejdede på at bygge kongens flåde. Mest kendt af disse er Bremerholm og Kronborg.
Read 10 tweets
9 Sep 20
Jeg lovede i går at fortælle mere om, hvordan mine data fra databasen skal analyseres. Og fordi landskabet på tangen er så foranderligt i 1700- og 1800-tallet, så spiller rummelighed en aktiv del af forståelsen af disse samfund. /CA 1-18. #spatialhumanities #GIS
Derfor har jeg valgt at anvende GIS som et analytisk værktøj. GIS bliver efterhånden brugt i mange sammenhænge og inden for flere og flere videnskaber. Jeg er heller ikke den første til at bruge det inden for historievidenskaben, selvom det er et relativt nyt felt. 2-18. #HGIS
En af fordelene ved GIS er, at du visuelt kan håndtere en langt større mængde data med en rummelig dimension, og netop det visuelle kan være med til at afsløre mønstre og sammenhænge, som ellers ikke ville være blevet klarlagt ved at se på det enkelte individ. /CA 3-18.
Read 18 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(