Afgelopen zaterdag de zoveelste column over elektrisch vliegen in de @FD_Nieuws rubriek “De toekomst van mobiliteit”. Ook nu weer van @M_Steinbuch. De titel: ”Snel en schoon de lucht in”
Deze keer in een verslag van een vlucht in een 2-persoons Pipistrel Velis Electro, tevens troetelkindje van minister @CvNieuwenhuizen, zie haar promo eerder deze week:
Het toestelletje weegt slechts 430 kg. Daarin 24 kWh aan batterijpakketten. Max startgewicht 600 kg. Dus nog ruimte voor 170 kg aan piloot, 1 passagier en een rugzakje. De eigenaar waarschuwt wel: voor de verplichte langere vluchten vliegen we nog fossiel eflight.nl/pages/het-e-fl…
Topsnelheid 157 km/h. Een Boeing vliegt 5 keer sneller; daar gaat die Pipistrel dus niet tussen vliegen. Dan maar in een luchtlaag eronder. Nog onder de #LelystadAirport laagvliegroutes. Is de toekomst een heel laag gedeelte van het luchtruim vol bromtollen?
In een eerdere column van @carlovdweijer uit dezelfde reeks “De toekomst van mobiliteit”: ’Een privévliegtuig voor iedereen’. Plus een paar duizend vliegveldjes, en dan lekker laag over alles heen, onder de Boeings en Airbussen door. Wat een vrijheid!
Max 50 minuten vliegen met een Pipistrel, In die tijd zou je 120 km kunnen afleggen “wat een verbruik betekent van 160 tot 200 Wh/km, vergelijkbaar met een electrische auto”. Dan snel landen, anders is de accu leeg. Met je e-auto kan je iig niet neerstorten.
Maar...
Punt is: in de Pipistrel zit 1 pilot en max 1 passagier. Bij een volle achterbank zou je met een elektrische auto dus 200 Wh/km/4 = 50 Wh/km/passagier verbruiken. Plus een achterbak vol koffers. Veel efficienter dus, en een fatsoenlijke payload.
Volgens Melkers en Peeters zou het effectief bereik overigens maar 68 km zijn (2020). En ook e-propeller-toestellen zijn nog steeds niet stil. tweedekamer.nl/debat_en_verga…
Nu wil @NLR_NL de actieradius vergroten. Niet zo moeilijk toch? Gooi er wat meer batterijen in. In de Tesla Model S zit zo’n 100 kWh aan batterijen. 4x wat in de Pipstrel zit. Maar.. batterijen zijn zwaar. En dat is vervelend voor een Pipistrel. Je wil tenslotte wel opstijgen.
Tesla Model S battery pack 100 kWh weegt +/- 600 kg ( = max startgewicht van de Pipistrel). Neem 5 kg batterij per kWh: Pipistrel nu: 24*5 = 120 kg batterij. Om de range te verdubbelen moet er nog zo’n pakket bij. Alleen past er dan geen piloot meer bij. Laat staan een passagier
Dan moet het vliegtuig groter worden! En wordt dus zwaarder, en dan hebben we meer batterij nodig. Joris Melkert (@AETUDelft ) vergeleek deze ontwerpspiraal al met het sneeuwbaleffect (zie Technische briefing Duurzaam vliegen en het NRC deed verslag: nrc.nl/nieuws/2021/06…
Hoogleraar @M_Steinbuch sluit af: “Voorlopig zal het om kleine toetellen gaan. Toch verwacht ik een nieuw mobiliteitssegment voor de middellange afstand”. Géén vervanging van huidige vliegtuigen. Geen vergroening. Maar extra, klein, langzaam, laag met herrie. En met privé piloot
“Maar dan zijn we tien jaar verder.” Hoeveel passagiers tegen die tijd? Worden batterijen werkelijk zoveel beter? Vergelijk je de energiedichtheid van moderne batterijen met die van een halve eeuw geleden, dan is er weinig reden hoopvol te zijn.
Waarom ik me zo druk maak over het elektrische vliegen, en de massieve positieve media-aandacht ervoor? Zelfs door @MinIenW met een lyrische minister na haar Pipistrel-vlucht? Ook ik ben van innovatie. Zonder innovatie komen we er niet. Maar hier gaat het om wat anders...
Het is niet de eerste keer dat @FD_Nieuws ruimte biedt over e-vliegen te schrijven. 20 feb 2021 incl fraaie foto de ES-19 van Heart Aerospace. Geen prototype, zoals foto bijschrift, maar een deskstudy. En gepland in 2026 (onlangs nog 2025)
Dit is een propaganda campagne om e-vliegen te hypen. Om #luchtvaart in beter daglicht te plaatsen. Welwillende wetenschappers noemen voordelen & mooie vergezichten. Politici (nauwelijks beta’s) worden getagd. Veel likes v @2eKamertweets (mn @D66@cdavandaag ) en @Schiphol
Waarom @Schiphol@MinIenW geïnteresseerd zijn? De minitoestellen zijn traag, passen niet in huidige verkeerstromen, vervangen geen Boeings, nauwelijks passagiers. Alleen maar hinderlijk.
De troetelbaby Pipistrel wordt ingezet om fossiele luchvaart mooier te doen lijken.
Het is zaak dat politici, bestuurders en burgers deze sector beter in toom houden. Dat vereist inzicht in de (on)mogelijkheden van de techniek. En eerlijke wetenschap! Integer, geen lobby-quatsch.
En op de rem trappen qua fossiel vliegen.
Kom niet aan met: "Ach, die stukjes zijn toch maar gewoon columns". Want bedoeld of onbedoeld beinvloedt u politici. Willens en wetens te mooie bespiegelingen worden misbruikt door de #lobby om allereerst door te gaan met Business as Usual. Leen u daar niet voor!
Reacties welkom
Ook de EU dwingt nu de luchtvaart haar CO2 te reduceren. Maar van vliegen op waterstof of elektriciteit hoeven we tot 2040 niks te verwachten, aldus de Commissie nrc.nl/nieuws/2021/07…
Nu ook in dit draadje: De business opportunity voor e-vliegtuigen zijn markten waar fossiel niet rendabel is. Aldus de bedenkers zelf: heartaerospace.com/faq/
Extra vliegbewegingen dus, geen vervanging. Hoe zou dit ooit tot verduurzaming bestaande luchtvaart kunnen leiden?
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Want ondanks het bezwerende "stuur ik u voor de volledigheid het uitvoerbestand zodat geen onduidelijkheid kan bestaan over de relatie tussen AERIUS-invoerbestand en AERIUS-uitvoerbestand", matcht de invoer niet met de uitvoer.
PS: uitvoerbestand kwam pas 2 dagen voor de zitting
Als we het invoerbestand bekijken, wordt er warmteinhoud toegepast. In strijd met AERIUS-Factsheets: "Voor overige bronkenmerken (zoals warmteoutput) is uitgegaan van bronkenmerken die RIVM toepast voor de GCN/GDN kaarten." En dat is en was altijd 0 MW. aerius.nl/nl/factsheets/…
1. Depositieruimte was eigenlijk een buidel met stikstof-credits. Ze werden bij het begin van de PAS uitgegeven op basis van een sommetje volgens een in factsheets beschreven methode. En ze waren gratis.
2. Wanneer je een project ging uitvoeren, zoals een vliegveld bouwen en opereren, zeg #LelystadAirport, dan moest je weer stikstof-credits inleveren. Hoeveel? Daarvoor moest je een afboek-sommetje maken. En na afboeken heb je dan minder credits. Kan ook zijn dat je te weinig had
3. De rekenmethode voor de luchtvaart is vastgelegd in de factsheet "Bepalen depositiebijdrage en groeibehoefte Luchthavens" aerius.nl/nl/factsheets/….
Op 11 mei 2020 besluit de minister @minlnv e,e.a. vrij te geven, waaronder Stuk 1: "Feitelijke reserveringsruimte vliegvelden onder PAS (.gml-document)". Zie drive.google.com/file/d/1YeVR_p…
We maken bezwaar tegen dit besluit, m.n. omdat de berekening van de gereserveerde stikstofruimte oncontrolleerbaar is. En omdat we ernstig twijfelen aan de volledigheid van de verstrekte info. De invoer ontbreekt: zonder invoer geen uitvoer.
Vandaag stemt @2eKamertweets over moties n.a.v. "Regeling nieuwe versie AERIUS Calculator en wijziging stikstofregistratiesysteem". Maar: cruciale informatie wordt nog steeds achtergehouden, waardoor deze regeling niet goed beoordeeld kan worden. tweedekamer.nl/debat_en_verga…
Nog steeds staat #LelystadAirport op de lijst van 'te legaliseren PAS-melders'. Dat is onterecht. De PAS-melding was fout en dat was bekend bij de opstellers. Ook ambtenaren die deze nieuwe regeling hebben gemaakt, weten dit of hadden dit kunnen weten. Zie
De recente Passende Beoordeling laat zien dat er ruim 4 mol extra stikstof neerdaalt tgv #lelystadAirport. Hoe kunnen we zeker weten dat er bewust een foute PAS-melding is gedaan? Ik probeer het zo simpel mogelijk uit te leggen in onderstaande tweets: @IenWTweedeKamer
Eindelijk het draadje over de stikstofberekeningen wegverkeer #LelystadAirport. Na bezwaar maken tegen een eerdergenomen Wob-besluit ontvangen @HoogOverijssel@SATL_Lelystad na ruim 6 maanden op 21/9/2020 toch nog een aantal invoerbestanden.
Stikstofdepositie wegverkeer leek altijd zo klein te zijn in MER #LelystadAirport.
Maar daar is een goede (slechte) reden voor...
Eerst even terug in de tijd: Juli 2013 publiceert Lelystad Airport / Schiphol-Group de Notitie Reikwijdte en Detailniveau. commissiemer.nl/docs/mer/p27/p…
Uit dat plan: 1. Stikstofdepositie op Natura 2000-gebieden is een groot probleem en zal dan ook bijzondere aandacht krijgen. 2. "Hierbij zal specifiek gekeken zal worden naar de aansluitingen op de autosnelwegen A6 en A28 en de situatie rond de Roggebotsluis"
Wel staat het zo goed als vast dat stikstofdepositie in Natura-2000 hierdoor verder zal toenemen.
Hoe dat zit? Draadje!
Extern salderen in 't kort:
- Extra stikstof door de nieuwe activiteit moet (ruim) worden gecompenseerd door verlaging bij n andere activiteit.
- Depositie in N2000 mag nergens toenemen.
- 70% van uit de markt gehaalde stikstofruimte mag worden gebruikt, 30% is voor de natuur.
De salderingssommen worden gedaan met #AERIUS. AERIUS gebruikt voor wegverkeer een ander rekenmodel dan voor álle andere emissiebronnen. Ook wordt bij wegverkeer een afkap bij 5 km toegepast. Dit gebeurt nergens anders.
In juni noemde #Hordijk dit verschil onverdedigbaar.