Op 11 mei 2020 besluit de minister @minlnv e,e.a. vrij te geven, waaronder Stuk 1: "Feitelijke reserveringsruimte vliegvelden onder PAS (.gml-document)". Zie drive.google.com/file/d/1YeVR_p…
We maken bezwaar tegen dit besluit, m.n. omdat de berekening van de gereserveerde stikstofruimte oncontrolleerbaar is. En omdat we ernstig twijfelen aan de volledigheid van de verstrekte info. De invoer ontbreekt: zonder invoer geen uitvoer.
Op 28 september 2020 volgt een besluit van het ministerie op ons bezwaar. Na een hoorzitting waarin we e.e.a. hebben toegelicht, wordt ons bezwaar toch afgewezen:
Reden: men kon niks meer vinden. Let wel: het gaat om de stikstofberekening, waarbij de stikstof ontwikkelingsruimte voor alle luchthavens is vastgesteld als basis voor de PAS-boekhouding. Dat nou net de invoer voor luchthavens niet meer te vinden zou zijn,
In de afwijzing refereert de minister naar Stuk 6 vd inventarislijst: "Stikstofberekeningen luchthavens ten behoeve van de PAS" uit 2014 door @NLR_NL. In dat rapport staat expliciet dat bestanden met berekende emissies digitaal aan @minezk zijn gestuurd: api.commissiemer.nl/docs/mer/p27/p…
12 november 2020 doet @SATL_Lelystad@HoogOverijssel per email alsnog een #Wob-verzoek naar deze Excel-bestanden. Na nog een keer zoeken vindt @minlnv dan toch dit Excel-bestand (maar niet voordat @suzanne_GL met NLR-rapport in de hand @MinIenW in TK hiermee confronteerde):
Het Excel-bestand suggereert dat er gerekend is met grote warmteinhoud. Maar een aantal parameters die AERIUS nodig heeft om de depositie te kunnen berekenen, staan juist niet in het bestand. Kortom: ook dit bestand was niet hét invoerbestand.
Als er echt gerekend is met de in Excel getoonde warmteinhoud (hier 'heatflux'), dan is er veel te weinig stikstofruimte gereserveerd, Want (onrealistisch) grote warmteinhoud betekent (onrealistisch) weinig depositie in de nabij-gelegen natuurgebieden. Maar weer door..
Vlak daarvoor, 10/10/2020, stelde SATL al beroep in bij Rechtbank Zwolle tegen het besluit van LNV, simpelweg omdat een uitvoerbestand niet kan bestaan zonder invoerbestanden. drive.google.com/file/d/1fNHDp5…
3 juni 2021 was de zitting: @SATL_Lelystad werd in het gelijk gesteld en het besluit van de minster werd vernietigd. De minister werd opgedragen binnen 6 weken een nieuw besluit te nemen. Hier heeft ze nog steesd niet aan voldaan! satl-lelystad.nl/2021/06/18/rec…
Op 9 september 2021 volgt een zitting bij de @RaadvanState. Bij deze onze pleitnotitie: drive.google.com/file/d/1OeGk7D…
Wederom krijgt @SATL_Lelystad gelijk. De LNV (of EZK)-juris zegt toe binnen 4 weken het bestand alsnog toe te zenden. Zie ook:
Om uiteindelijk dus te melden dat er slechts een paar GIS-bestanden waren, met daarin dezelfde info als in het eerder verstrekte Excel-bestand.
Tja.. eerder had ie al gezegd dat er geen invoergegevens waren aangepast... dus grote warmteinhoud...hmm... Wij vinden hier wat van...
Vandaag dan het antwoord op de vragen: 1. Heeft het ministerie nu wél of niet de invoergegevens verstrekt, waarmee in 2014 is gerekend? 2. Zo ja/nee, wat betekent dit (voor zover te overzien)?
Vandaag stemt @2eKamertweets over moties n.a.v. "Regeling nieuwe versie AERIUS Calculator en wijziging stikstofregistratiesysteem". Maar: cruciale informatie wordt nog steeds achtergehouden, waardoor deze regeling niet goed beoordeeld kan worden. tweedekamer.nl/debat_en_verga…
Nog steeds staat #LelystadAirport op de lijst van 'te legaliseren PAS-melders'. Dat is onterecht. De PAS-melding was fout en dat was bekend bij de opstellers. Ook ambtenaren die deze nieuwe regeling hebben gemaakt, weten dit of hadden dit kunnen weten. Zie
De recente Passende Beoordeling laat zien dat er ruim 4 mol extra stikstof neerdaalt tgv #lelystadAirport. Hoe kunnen we zeker weten dat er bewust een foute PAS-melding is gedaan? Ik probeer het zo simpel mogelijk uit te leggen in onderstaande tweets: @IenWTweedeKamer
Eindelijk het draadje over de stikstofberekeningen wegverkeer #LelystadAirport. Na bezwaar maken tegen een eerdergenomen Wob-besluit ontvangen @HoogOverijssel@SATL_Lelystad na ruim 6 maanden op 21/9/2020 toch nog een aantal invoerbestanden.
Stikstofdepositie wegverkeer leek altijd zo klein te zijn in MER #LelystadAirport.
Maar daar is een goede (slechte) reden voor...
Eerst even terug in de tijd: Juli 2013 publiceert Lelystad Airport / Schiphol-Group de Notitie Reikwijdte en Detailniveau. commissiemer.nl/docs/mer/p27/p…
Uit dat plan: 1. Stikstofdepositie op Natura 2000-gebieden is een groot probleem en zal dan ook bijzondere aandacht krijgen. 2. "Hierbij zal specifiek gekeken zal worden naar de aansluitingen op de autosnelwegen A6 en A28 en de situatie rond de Roggebotsluis"
Wel staat het zo goed als vast dat stikstofdepositie in Natura-2000 hierdoor verder zal toenemen.
Hoe dat zit? Draadje!
Extern salderen in 't kort:
- Extra stikstof door de nieuwe activiteit moet (ruim) worden gecompenseerd door verlaging bij n andere activiteit.
- Depositie in N2000 mag nergens toenemen.
- 70% van uit de markt gehaalde stikstofruimte mag worden gebruikt, 30% is voor de natuur.
De salderingssommen worden gedaan met #AERIUS. AERIUS gebruikt voor wegverkeer een ander rekenmodel dan voor álle andere emissiebronnen. Ook wordt bij wegverkeer een afkap bij 5 km toegepast. Dit gebeurt nergens anders.
In juni noemde #Hordijk dit verschil onverdedigbaar.
een draadje over de Ganzenlijn, een spoorverbinding van Flevoland naar de A28 (inderdaad, het tracé van de in het MER #LelystadAirport "vergeten" Ganzenweg )
In het stikstofadvies van het onafhankelijke @RIVM en de @Commissiemer wordt expliciet geadviseerd SRM2 te gebruiken voor wegverkeer ( commissiemer.nl/adviezen/3456 p.3)
Huh? dachten we... SRM2? Waarom niet AERIUS? Je moet toch altijd AERIUS gebruiken?
SRM2 blijkt te staan voor Standaardrekenmethode 2, en wordt gebruikt voor de berekening van luchtkwaliteit, aldus de handleiding rivm.nl/Documenten_en_…
SRM2 blijkt een sub-model binnen AERIUS te zijn, en wordt ALLEEN gebruikt voor wegverkeer.