Η δυνατότητα μιας επιχείρησης να εγκαταστήσει ανεμογεννήτριες περνάει μέσα από μια δαιδαλώδη διαδικασία, η οποία συχνά υπερβαίνει τα δέκα χρόνια. #environment #energy #windfarms #constitution #thread
Από την στιγμή που θα υποβάλει την αίτηση μαζί με όλα τα δικαιολογητικά και κυρίως την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων όπου κρίνεται κατά πόσον το αιολικό πάρκο είναι συμβατό ή όχι με τις προϋποθέσεις της νομοθεσίας που είναι πολύ αυστηρές
θα κριθεί αν μπορεί να λάβει μια σειρά από άδειες, μέχρι την τελική, την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) που πάντοτε αναρτάται από το ΥΠΕN.
H έγκριση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) είναι μια από τις αρχικές άδειες που δίνονται και δεν αποτελεί φυσικά την άδεια για να εγκαταστήσει κάποιος αιολικό πάρκο.
Η ΡΑΕ ελέγχει την εγκατάσταση μόνο από την άποψη της ενεργειακής νομοθεσίας, δηλαδή της αναγκαιότητας, του ανταγωνισμού και της καταλληλότητας του πάρκου ως προς την παραγόμενη ενέργεια. Δεν αποτελεί άδεια εγκατάστασης και είναι ένα ελάχιστο μέρος μιας μακράς διαδικασίας.
Έπειτα, η ελληνική και η ευρωπαϊκή νομοθεσία επιτρέπουν υπό αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους την εγκατάσταση αιολικού πάρκου ακόμα και μέσα σε δασικές εκτάσεις, όπως και σε εκτάσεις #Natura2000.
To κρίσιμο στοιχείο για να επιτραπεί είναι να μην υπάρχουν προστατευόμενα είδη χλωρίδας και πανίδας χωρίς πρόσθετα μέτρα για την προστασία τους. Όλα αυτά τα αντιμετωπίζει η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
που υποβάλει η επιχείρηση που κρίνεται κατά πόσον είναι επαρκής και αν δίνει λύσεις ρεαλιστικές για την προστασία τυχόν προστατευόμενων ειδών.
Η ΜΠΕ εγκρίνεται ή απορρίπτεται γνωμοδοτικά από την κατά τόπον Περιφέρεια και την απόφαση για την οριστική έγκριση ή απόρριψη της ΜΠΕ λαμβάνει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Αλλά ούτε και αυτή η απόφαση σημαίνει τελική άδεια εγκατάστασης αιολικού πάρκου.
Η ευρωπαϊκή νομοθεσία επιβάλλει ευρύτατη διαβούλευση για τέτοια έργα: οι ΜΠΕ αναρτώνται διαδικτυακά και όλοι οι φορείς, οι δήμοι, οι οργανώσεις καλούνται να τοποθετηθούν στο στάδιο της διαβούλευσης.
Αν μια ΜΠΕ δεν έχει τεθεί σε διαβούλευση ή αν ουσιώδη στοιχεία της δεν τεθούν σε διαβούλευση (γιατί και οι ΜΠΕ μεταβάλλονται) τότε η ΑΕΠΟ μπορεί να ακυρωθεί από το ΣτΕ.
Οι επιχειρήσεις δαπανούν τεράστια χρηματικά ποσά ως επένδυση μόνο και μόνο για την διαδικασία της αδειοδότησης, καθώς πρέπει να προσλάβουν περιβαλλοντολόγους, ορνιθολόγους
και διάφορες τέτοιες ειδικότητες ώστε να ετοιμάσουν ΜΠΕ που θα έχουν την πληρότητα εκείνη που απαιτεί το περιβαλλοντικό δίκαιο για να εγκριθούν.
Η νομοθεσία δηλαδή επιβάλλει την επίπονη και ακριβή διαδικασία που εμπλέκει και την τοπική κοινωνία στη διαβούλευση, αλλά η τελική απόφαση είναι καθαρά κρατική και προέρχεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας.
Η Ελλάδα δεν έχει μεγάλο περιθώριο να αυτοσχεδιάσει νομοθετικά. Όταν η ΕΕ έχει θέσει ως στόχο την κατάργηση της παραγωγής ρεύματος από λιγνίτη και την προώθηση εναλλακτικών μορφών παραγωγής με αυστηρές περιβαλλοντικές προϋποθέσεις που τις έχει συμπεριλάβει στην ενωσιακή νομοθεσία
η ελληνική απόκλιση του νομοθέτη δεν επιτρέπεται χωρίς να οδηγήσει σε παραβάσεις που θα σημαίνουν αφενός πρόστιμα για την χώρα κι αφετέρου αποζημιώσεις για τις επιχειρήσεις που επένδυσαν με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας τα τελευταία δέκα χρόνια έχει απορρίψει ένα ποσοστό 77% των αιτήσεων ακυρώσεως που έχουν υποβάλει πολίτες, δήμοι και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών εις βάρος των ΑΕΠΟ για αιολικά πάρκα.
Οι πρόσφατες περιπτώσεις που το ΣτΕ «έκοψε» αιολικά πάρκα ήταν στην Λευκάδα το 2020 επειδή θεωρήθηκε ότι οι ανεμογεννήτριες ήταν ορατές από φημισμένη παραλία του νησιού (Πόρτο Κατσίκι) και ήταν σε σημείο πλησιέστερο από το νόμιμο προς τουριστικές εγκαταστάσεις.
Το ΣτΕ έχει «κόψει» επίσης ανεμογεννήτριες λόγω υπερβολικής έκτασης του οδικού δικτύου που έπρεπε να δημιουργηθεί σε βουνό, σε υψόμετρο που δεν επιτρεπόταν παρέμβαση κατά την δασική νομοθεσία.
Μόνη η αρνητική γνωμοδότηση ενός Δημοτικού Συμβουλίου ή μιας Περιφέρειας δεν αποτελούν επαρκείς νομικά λόγους για την ακύρωση μιας ΑΕΠΟ απο το ΣτΕ.
Όλο το θέμα κρίνεται στην επάρκεια και την ανάλυση της ΜΠΕ, αν καλύπτει επαρκώς όλα τα περιβαλλοντικά θέματα ή αν έχει κενά.
Καθώς λοιπόν η ελληνική και η ευρωπαικη νομοθεσία επιτρέπουν κυριαρχικά την εγκατάσταση αιολικού πάρκου σε δάσος και δεδομένου ότι η έγκριση της ΡΑΕ δεν είναι παρά ένα από τα στάδια της αδειοδότησης,
προβάλλεται υπερβολική και μάλλον ανεδαφική η σύνδεση κακουργηματικών περιβαλλοντικών παραβάσεων με την διαδικασία αδειοδότησης αιολικού πάρκου
αφού αφενός η άδεια της ΡΑΕ που δόθηκε τον Ιούνιο δεν αρκει, αφετέρου και σε δάσος δεν απαγορεύεται και η όλη αδειοδότηση θα κρινόταν απο την ΜΠΕ με την ΑΕΠΟ του Υπουργείου, με τις αυτονόητες δυνατότητες προσφυγής στο ΣτΕ μετά.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Sotiropoulos

Sotiropoulos Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @Sotiropoulos

18 Jul
Γυναικοκτονία:όρος που ενοχλεί αφόρητα τα άτομα που κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν πως η εγκληματολογία και η νομική είναι υποχρεωμένες να ταξινομούν τις παραμέτρους των εγκλημάτων συμπεριλαβανομένου και του κινήτρου, το οποίο είναι αναπόσπαστο στοιχείο της επιμέτρησης της ποινής.
Το 2009 το Συμβούλιο της Ευρώπης εξέδωσε την Σύσταση 1861 με τίτλο «Feminicides». Σύμφωνα με την παράγραφο 7 της σύστασης:

“H Συνέλευση συνιστά επίσης στην Επιτροπή Υπουργών να ζητήσει από ομάδα εμπειρογνωμόνων ή από ένα παρατηρητήριο του Συμβουλίου της Ευρώπης να συλλέξει
Συμβουλίου της Ευρώπης να συλλέξει συγκεκριμένα δεδομένα επι υποθέσεων που αφορούν την βία εναντίον των γυναικών, ιδίως τις γυναικοκτονίες στην Ευρώπη, προκειμένου να αναλυθούν οι εκπτώσεις της προστασίας των γυναικών και για να βελτιωθούν τα προληπτικά μέτρα
Read 9 tweets
17 Jul
Τώρα άρχισε ο παραλογισμός και από τους εμβολιασμένους: «γιατί να στερηθούμε εμείς την ελευθερία μας;»!!!
Λες και το εμβόλιο που κάναμε σημαίνει και υπογραφή συμβολαίου ότι το κράτος δεν θα ασχοληθεί πλέον με την πανδημία.
Δεν λέω τώρα για τις δηλώσεις του Μητσοτάκη «δεν θα κλείσουμε για τους ανεμβολίαστους», οι οποίες εξ αρχής εμπίπτουν στην κατηγορία μεγάλη μπουκιά φάε, όπως και οι δηλώσεις για εξάντληση της τετραετίας.
Read 7 tweets
24 Jun
ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ

Το 2019 η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, διότι η διαδικασία απαλλαγής από το μάθημα των θρησκευτικών επέβαλε σε γονείς και μαθητές
το δυσανάλογο βάρος να αποκαλύψουν ότι οι μαθητές που ζητούν την απαλλαγή δεν είναι Χ.Ο. Το ίδιο επιβάλλει η νέα Υπουργική Απόφαση της Υπουργού και της Υφυπουργού Παιδείας και θρησκευμάτων που δημοσιεύθηκε την 1η Ιουνίου 2021, καθώς η απαλλαγή χορηγείται μόνο για μη Χ.Ο.
, αλλόδοξους, ετερόδοξους, άθεους και αγνωστικιστές που υποβάλουν αίτηση, με υποχρεωτική επίκληση "λόγων θρησκευτικής συνείδησης".
Read 17 tweets
23 Jun
Σήμερα αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ότι η Κυβέρνηση δεν έχει έναν συνεκτικό μηχανισμό και ενιαία πολιτική για τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα, τα οποία είναι κατ΄ αρχήν θέματα ανθρώπινων δικαιωμάτων. #thread #LGBTQIA #humanrightsinGreece
Η χώρα μας για μια μέρα καταγράφηκε μαζί με το μπλοκ των χωρών που καταψήφισαν την δήλωση κατά της ομοφοβικής νομοθεσίας της Ουγγαρίας.
Αυτό δεν ανατρέπεται με "εκ των υστέρων" δηλώσεις για "συνυπογραφή". Αναμένουμε βέβαια τις ενέργειες του ΥΠΕΞ για την αλλαγή του χάρτη που κυκλοφόρησε χτες και αναμένουμε επίσης και τις αντίστοιχες δηλώσεις της ΚΥΠΡΟΥ που καταγράφηκε κι αυτή μαζί με τις χώρες της μαύρης τρύπας.
Read 18 tweets
22 Jun
Τα διεμφυλικά άτομα, κατά την κρατούσα μισαλλόδοξη ρητορική, αντιμετωπίζονται πάντα ως "απατεώνες". Γι' αυτό η τρανσφοβική ουσιαστικά νομοθεσία δεν αρκείται σε μια δήλωση για την μεταβολή της καταχώρησης φύλου, αλλά απαιτεί κοτζάμ δικαστική απόφαση λες και η
έδρα του δικαστηρίου μπορεί να καθορίσει το φύλο κι όχι η προσωπική αίσθηση του τρόπου με τον οποίο καθένας βιώνει την ταυτότητά του. Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο εντάσσεται και το δήθεν νοιάξιμο μπας και στα αθλήματα ξαφνικά μπουν "πρώην άντρες" (misgendering) για να
εξαπατήσουν τους κανόνες και να κερδίσουν τις "κανονικές" (cis) γυναίκες, λόγω της μυικής τους υπεροχής. Δηλαδή είναι σαν να πηγαίνεις και να του λες, δεν είσαι γυναίκα, είσαι τραβέλι. Η αλήθεια όμως είναι ότι το 2015, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε ότι οι transgender
Read 8 tweets
20 May
Όχι, κ. Λοβέρδε.
Δεν έχετε υπόψη σας, ούτε τί ισχύει σήμερα, ούτε τί είναι αυτό που ψηφίζετε για να ισχύσει αύριο. #συνεπιμελεια
Πουθενά δεν ήρθε ο νομοθέτης να επιβάλλει στον δικαστή να αφαιρέσει εξ ορισμού επιμέλεια ή να την αναθέσει εξ ορισμού σε κάποιον από τους δύο.
Αγνοείτε ηχηρά όσα ορίζει ο Αστικός Κώδικας και μας επιδεικνύετε ανερυθρίαστα την άγνοιά σας από του βήματος της Βουλής. Από την θέση του συλλογικού νομοθέτη της χώρας.
Read 22 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(