1- Finansal piyasalarda işlem yapanların yaptığı en büyük hatalardan birisi nedir biliyor musunuz?
Ve bu hata çok kişi tarafından farkında bile olmadan sistematik olarak sürekli yapılır.
2- Bu hatanın bilimsel adı: Heuristic, yani kestirme çıkarımdır.
İnsanlar finansal piyasalarda işlem yapmadan hemen önce karar verme noktasında birçok değişkene bakarlar.
3- Açıklanan Finansal verileri, yurtiçi ve yurtdışında piyasalarla ilgili yapılan açıklamaları, haberleri, analist yorumlarını vs… takip ederler. Karşılarında olumlu olumsuz birçok veri ve bilgi vardır.
4- Şu kişi şu açıklamayı yaptı; olumsuz. Bu kişi bu açıklamayı yaptı; olumlu. Yurtdışı piyasalarında düşüş var; olumsuz. Dolar/TL düşüyor; olumlu. Bir analist düşecek diyor, birisi çıkacak diyor. Vs vs
5- Peki böyle bir durumda nasıl karar vereceksiniz? Hem olumlu hem olumsuz birçok veri ve bilgi depoladınız. Normal şartlarda bu verileri analiz ederek bir karar vermeniz gerek. Yani olumlu olumsuz verileri sistemli bir şekilde analiz ederek kararınızı şekillendirmeniz gerek.
6- Ancak şu bir gerçek ki, yeterince eğitilmemiş bir beyin, tembeldir.
İşte bu noktada beyniniz aşırı bilgi ile yüklendiğinde, bilgiyi analiz etme noktasında tembel davranır ve aslında daha önce de defalar kez işe yaramamış kestirme çözümler üretir.
7- Ve üretilen bu kestirme çözümler sonucunda verilen kararlar, genelde son birkaç olayı genelleme yaparak önyargıyla verilen kararlar olur. Yani, daha önce alınan birçok bilgi, veri, olumlu olumsuz durumlar bir kenara itilir, gerçekleşen son birkaç olaya göre karar verilir.
8- Örnek vermek gerekirse: “Geçenlerde kapa haber düştüğünde sert yükselmişti, şimdi de kap haberi bekleniyormuş, yükselişe gireyim.” (ama bu seferki kapta hisse düşer)
9- Veya “Geçenlerde merkez bankası faizi arttırdığında borsa sert yükselmişti, şimdi de arttırırsa sert yükselir.” (ama sonrakilerde hiçbir etki yapmadı)
10- Olayı teknik analiz kısmından örneklendirirsek:
“Şu hisse geçen direnci geçince %10 daha yükselmişti, şurda da şu direnç var, burayı da geçerse yükselir, ben yükselişe gireyim” veya “Geçenlerde de flama vardı, kırınca gitti, şimdi de flama var, hemen gireyim.”
11- Şu hisse düşeni kırınca gitmişti, bu da düşeni kırmış, hemen gireyim. (ama bu hisse düşeni kırınca gitmez)
Bir diğeri (genelde en sık rastlanılan) “İkidir adam paylaşıyor, hisseler gidiyor. Bir daha paylaşırsa sağlam giricem. (Paylaştı sen aldın ama gitmedi, gümledi)
12- Finansal piyasalarda hiçbir yöntem, sürekli çalışmaz. Özellikle Trading’de.
“Geçen de 50 ortalamadan dönmüştü, şimdi de döner” diyerek işleme girilmez. Şu tarihte de böyle bir oluşum olmuş, yükselmiş. Ama bu sefer yükselmeyebilir.
13- Fazla uzatmadan özetlersem, işlem kararları vermeden önce kararınızı durun bir düşünün, kestirme çözüm mü yapıyorsunuz? Son 2 olayı genelleyip önyargıyla mı karar veriyorsunuz? Bunu sorgulayın.
14- İnanın, farkında olmazsanız bu hatayı sürekli yaparsınız. Sonra da “Yahu hep bana mı denk geliyor, geçenlerde çalışmıştı şimdi ben aldım diye çalışmadı.” Diyerek piyasalardan şikayet edersiniz.
Ve hep kendinizin şanssız olduğunu düşünürsünüz.
15- Ama bunun şansla bir ilgisi yoktur. Beyinle ilgisi vardır. Kararlarınızı tekrar tekrar gözden geçirin.
Beyninizin tembelleşmesine izin vermeyin.
Herkese selamlar..

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Serdar Cevher

Serdar Cevher Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @gscevher

12 Sep
1- Herkese İyi pazarlar.
Bugün, #PriceAction ekseninde bir #endeks analizi yapalım dedim. Hem Price Action bilmeyenlere de bir ön bilgi olmuş olur.
Öncelikle #Xu100 yani #bist100 grafiğimiz ile başlayalım:
2- Grafiğin temiz hali aşağıdaki gibi. Sadece son zamanlardaki önemli yatay destek/dirençler var. Price Action’ın daha iyi görülebilmesi ve dalgaları daha rahat sayabilmek için grafiği 2 saatliğe aldım. Önce siz kafanızda yükseliş ve düşüş dalgalarını göz kararı saymaya çalışın.
3- Fiyatın son zamanlardaki yükseliş hareketlerini siyah okla, düşüş hareketlerini kırmızı okla ben aşağıdaki grafikte gösterdim.
Bir yükseliş yapısı varken, trend kırılımı gerçekleşiyor ve kırılımın ardından dip bir önceki dibin daha altında gerçekleşiyor.
Read 20 tweets
15 Aug
1- Arkadaşlar herkese selam,
Ben bildiğiniz üzere düşen kırılımlarını pek sevmediğimi, işlemlerimde kullanmadığımı burda anlatmıştım. En son verdiğim #tkfen grafiğinde de düşen kırılımı gerçekleştirdikten sonra hissenin geri döndüğünü de son paylaşımlarımda göstermiştim.
2- Düşen kırılımlarını neden kullanmadığımı birkaç arkadaş da özelden sormuştu. Kısaca söylemem gerekirse, düşen kırılımlarında hisseye girdiğimizde, yön tersine dönerse, kontrol etmemiz zorlaşır.
3- Yani bu durumda Stop noktasını nereye koyacağız? Düşen çizgisinin altına mı? Yeni oluşan trend çizgisinin altına mı? Yoksa belli bir yüzdeye göre mi stop koyacağız?
Düşen çizgisinin altına koysak, gün geçtikçe stop noktası daha da aşağılara geleceğinden zarar da yükselir.
Read 25 tweets
25 Apr
1-Geçen gün bir ekonomistin, “Kriptoda mağdur olan kişilere devlet yardım etsin” şeklinde “Amatör Yatırımcı” kafasındaki düşüncesini görünce, açıkçası hiç şaşırmadım. Hatta öğrendiğim bir şeyin ne kadar doğru olduğunu canlı canlı görmek beni mutlu etti.
2-Burada hepimizin temel amacı, aslında finansal piyasalarda işlem yaparak (temel analizle uzun vadeli veya Teknik analizle kısa-orta vadeli) ek gelir elde etmek. Bunun için kendimize faydalı olabilecek hesapları takip ediyoruz haliyle.
3- Özellikle Twitter’da paylaşımlar yapan Finans Profesörlerinin, Ekonomistlerin görüş ve bilgilerine daha fazla önem veriyoruz. Hatta çoğu kişi, onlardan yatırım tavsiyesi vermelerini istiyor.
Read 13 tweets
24 Apr
1- Dostlar Herkese Merhaba,
Bu floodda, finansal piyasalarda işlem yaparken yanlış kararlar vermemize ve dolayısıyla zarar etmemize sebebiyet veren beynimizin zaaflarından birisini daha masaya yatıracağız. Biraz uzun olacak ancak, sabırla sonuna kadar okumanızı öneriyorum.
2- Konumuz şu: Neden tepede alıp, dipte satıyoruz?
“Ben aldım düşmeye başladı.”
“ O kadar sabrettim, tam ben sattım yükselmeye başladı”
Bu sözleri eminim çok fazla kişiden duymuşsunuzdur.
3- Ama hiç merak edip düşündünüz mü? Bu durum neden birçok insanın başına geliyor? Piyasada fiyatlar nasıl bir kalıpta hareket ediyor da, tecrübesiz kişiler tepede alıp dipte satıyor? Yani bize tepede alım, dipte satım kararını verdiren “ŞEY” ne?
Read 57 tweets
24 Apr
1- Bir süredir işlerimin yoğunluğu sebebiyle paylaşım yapamıyordum. Malum piyasalar karışık, insanların psikolojileri bozuk vs. Vakit bulunca, insanlara belki bir faydam olur diyerek öğrendiklerimi dilim döndüğünce anlatmak istedim.
2-Bu yüzden sizler için, bugünlerde finansal piyasalarda yaşanan hadiselere de uygun olacak şekilde bir konu belirleyerek bir flood hazırladım. Flood, Psikoloji ile ilgili. Akşama 21.30 gibi paylaşıcam. Ancak floodu paylaşmadan önce birkaç kelam edeyim.
3- Biliyorsunuz son dönemde piyasada bolca hüstad türedi. Paylaşımlar yalnızca teknik analiz yani grafik üzerine. Grafik doğrudur, yanlıştır ona değinmiyorum bile. Size tek bir şey söyleyeyim, sadece teknik analizle para kazanamazsınız.
Read 8 tweets
21 Feb
1- Arkadaşlar Herkese Merhabalar,
#Garan hissesinde gördüğüm bir teknik oluşumu sizlerle flood şeklinde paylaşmak istedim. Baştan söyleyeyim, bu flood kesinlikle bir yatırım tavsiyesi içermez. Güncel grafik üzerinden bir eğitim çalışmasıdır.
2- Şimdi başlayalım.
Daha önce yaptığım floodlarda da Harmonik formasyonlardan bahsetmiştim. Burda da yine Boğa Cypher formasyonu üzerinden analiz yapıcam. Öncelikle formasyon kurallarına aşağıdaki grafikte bakabilirsiniz.
3- Biliyorsunuz ben Viop’ta da işlem yaptığım için grafiklere genelde 2 saatlik periyotlarda bakıyorum. Bu periyotta #Garan grafiğine bakarken gözüme hemen bir harmonik Cypher Formasyonu takıldı. Görüntü aşağıda:
Read 27 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(