1- Herkese İyi pazarlar.
Bugün, #PriceAction ekseninde bir #endeks analizi yapalım dedim. Hem Price Action bilmeyenlere de bir ön bilgi olmuş olur.
Öncelikle #Xu100 yani #bist100 grafiğimiz ile başlayalım:
2- Grafiğin temiz hali aşağıdaki gibi. Sadece son zamanlardaki önemli yatay destek/dirençler var. Price Action’ın daha iyi görülebilmesi ve dalgaları daha rahat sayabilmek için grafiği 2 saatliğe aldım. Önce siz kafanızda yükseliş ve düşüş dalgalarını göz kararı saymaya çalışın.
3- Fiyatın son zamanlardaki yükseliş hareketlerini siyah okla, düşüş hareketlerini kırmızı okla ben aşağıdaki grafikte gösterdim.
Bir yükseliş yapısı varken, trend kırılımı gerçekleşiyor ve kırılımın ardından dip bir önceki dibin daha altında gerçekleşiyor.
4- Aslında bu bir trend reversal yani trend dönüşü. Yükseliş trendindeyken oluşan dipler hep bir önceki dibin daha yukarısında gerçekleşirken, trend kırılımıyla birlikte yeni dip, bir önceki dibin altında gerçekleşiyor. Trend dönüşünün nasıl olduğu aşağıdaki grafikte mevcut.
5- Ayrıca da herkesin bildiği gibi endekste 4 saatlik grafikte şöyle bir yükselen takoz ve rsi da negatif uyumsuzluk söz konusuydu. Yükselen takoz aşağıya kırıldı ve bir önceki twitte gösterdiğim şekilde yeni dip, bir önceki dibin altına geldi.
6- Aslına bakarsanız endeksteki görüntü pek hoş değil. Olumsuz durumlar daha fazla gibi. Yani yükseliş trendinin tekrar bir düşüş trendine girme olasılığı halen masada. Ancak tabi enseyi karartmak olmaz. Ben bundan sonra önümüzde 2 ihtimal görüyorum.
7- Birinci senaryo; tekrar bir yeni tepe yapmamız. Peki bu nasıl olur?
Fiyat son dibin hatta bir önceki dibin dahi altına gelmiş. Ancak grafikteki ilk Low (L) seviyesinin altına gelmedikçe tekrar yükselme olasılığımız var.
8- Yani grafikte anlatırsam, eğer yükseliş trendindeki ilk dibin altına gelmeden,(kırmızı yatay) okla gösterdiğim bölgeden endeks tepki alır ve dönüş yaparsa, yeni bir yükseliş trendi yapabiliriz.
Bahsettiğim bölge aşağıdaki dikdörtgenle gösterdiğim bölge:
9- Peki bu durumda yeni oluşum nasıl olur?
Eğer bu bölgeden dönüş yaparsak, yükseliş dalgaları aşağıdaki grafikteki gibi olur. Aralardaki küçük dalgaları ihmal ederiz. (HTF- LTF olayı) Yani son düşüş dalgasından sonra, son tepeyi geçen yeni bir yükseliş dalgası görebiliriz.
10- Bu dikdörtgenle gösterdiğim alanda ne tür destekler var ona bakalım bir de. Grafikte gördüğünüz gibi bu alanda 50 ve 100 günlük ortalamalar (Dikkat: Ortalamalar günlük periyottadır) ile bir çapraz trend çizgimiz de mevcut. Umarım bu destekler bu bölgeden trendi döndürür.
11- Dikkat ettiyseniz grafikte daha yüksek zaman dilimine (HTF) geçerek dalgaları yeniden oluşturduk. Bu durumda aradaki küçük dalgaları bir swing dalgası olarak saymadık. Neyse bu konuyu ilerde daha detaylıca paylaşırım belki.
12- Şimdi gelelim olumsuz senaryoya.
Eğer düşüş durmaz da devam ederse, yani fiyat kırmızı çizgiyle gösterdiğim çizginin altına, yani yeni dip bir önceki dibin de altına gelirse, (grafiğe yine geniş açıdan HTF’de bakıyoruz) şöyle bir durumla da karşı karşıya kalabiliriz.
13- Endekste genel durum bu. Bir de #xbank grafiğine bakalım.
Bankacılık endeksinde aşağıdaki grafikte gösterdiğim kanal tepesinden bir dönüş görüyoruz.
14- Peki burdaki dalgaları sayarsak nasıl bir yapı var? Grafik aşağıda:
15- Bankacılık endeksinde de aslında trend reversal gerçekleşmiş. Yani yeni dip bir önceki dibin altına gelmiş. Yeni bir düşüş dalgası daha görme olasılığımız halen var. Yukarıda #endeks grafiğinde yaptığım senaryolar aslında burda da geçerli.
16- Artık muhtemel senaryoları kendiniz de bankacılık endeksinde kurabilirsiniz.
Bu anlattığım Price Action olayını #Garan grafiğinde geçmiş fiyat hareketleri üzerinden örnekleyerek bitireyim. Hem daha akılda kalıcı olur.
17- Aşağıda #Garan grafiğinde hem yükseliş dalgalarını (siyah) hem de düşüş dalgalarını (kırmızı) gösterdim. Grafikte trend dönüş dalgası diye gösterdiğim dalgaya dikkat ederseniz, bu dalganın dibi, bir önceki dibin altına iniyor.
18- İşte Price Action’a göre bir yükseliş trendinde fiyatın son dibin altına inmesi, trend dönüşüne dair bir ön sinyaldir. Price Action çok ayrıntılı bir konu ama sadece bunu bile bilseniz, büyük düşüşlerden kendinizi koruyabilirsiniz.
19- Hatta bu grafikte bir de mikro dalgalarda Failure Swing var. Orayı flood uzamasın diye anlatmadım. Pas geçtim. Price Action bilenler “Hadi len ordan” demesinler yani 🤗
20- Herkese yeni haftada bol kazançlar dilerim.
Destek olmak isteyenler fav ve RT’lerini esirgemeyin.
Görüşmek üzere…

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Serdar Cevher

Serdar Cevher Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @gscevher

14 Sep
1- Finansal piyasalarda işlem yapanların yaptığı en büyük hatalardan birisi nedir biliyor musunuz?
Ve bu hata çok kişi tarafından farkında bile olmadan sistematik olarak sürekli yapılır.
2- Bu hatanın bilimsel adı: Heuristic, yani kestirme çıkarımdır.
İnsanlar finansal piyasalarda işlem yapmadan hemen önce karar verme noktasında birçok değişkene bakarlar.
3- Açıklanan Finansal verileri, yurtiçi ve yurtdışında piyasalarla ilgili yapılan açıklamaları, haberleri, analist yorumlarını vs… takip ederler. Karşılarında olumlu olumsuz birçok veri ve bilgi vardır.
Read 15 tweets
15 Aug
1- Arkadaşlar herkese selam,
Ben bildiğiniz üzere düşen kırılımlarını pek sevmediğimi, işlemlerimde kullanmadığımı burda anlatmıştım. En son verdiğim #tkfen grafiğinde de düşen kırılımı gerçekleştirdikten sonra hissenin geri döndüğünü de son paylaşımlarımda göstermiştim.
2- Düşen kırılımlarını neden kullanmadığımı birkaç arkadaş da özelden sormuştu. Kısaca söylemem gerekirse, düşen kırılımlarında hisseye girdiğimizde, yön tersine dönerse, kontrol etmemiz zorlaşır.
3- Yani bu durumda Stop noktasını nereye koyacağız? Düşen çizgisinin altına mı? Yeni oluşan trend çizgisinin altına mı? Yoksa belli bir yüzdeye göre mi stop koyacağız?
Düşen çizgisinin altına koysak, gün geçtikçe stop noktası daha da aşağılara geleceğinden zarar da yükselir.
Read 25 tweets
25 Apr
1-Geçen gün bir ekonomistin, “Kriptoda mağdur olan kişilere devlet yardım etsin” şeklinde “Amatör Yatırımcı” kafasındaki düşüncesini görünce, açıkçası hiç şaşırmadım. Hatta öğrendiğim bir şeyin ne kadar doğru olduğunu canlı canlı görmek beni mutlu etti.
2-Burada hepimizin temel amacı, aslında finansal piyasalarda işlem yaparak (temel analizle uzun vadeli veya Teknik analizle kısa-orta vadeli) ek gelir elde etmek. Bunun için kendimize faydalı olabilecek hesapları takip ediyoruz haliyle.
3- Özellikle Twitter’da paylaşımlar yapan Finans Profesörlerinin, Ekonomistlerin görüş ve bilgilerine daha fazla önem veriyoruz. Hatta çoğu kişi, onlardan yatırım tavsiyesi vermelerini istiyor.
Read 13 tweets
24 Apr
1- Dostlar Herkese Merhaba,
Bu floodda, finansal piyasalarda işlem yaparken yanlış kararlar vermemize ve dolayısıyla zarar etmemize sebebiyet veren beynimizin zaaflarından birisini daha masaya yatıracağız. Biraz uzun olacak ancak, sabırla sonuna kadar okumanızı öneriyorum.
2- Konumuz şu: Neden tepede alıp, dipte satıyoruz?
“Ben aldım düşmeye başladı.”
“ O kadar sabrettim, tam ben sattım yükselmeye başladı”
Bu sözleri eminim çok fazla kişiden duymuşsunuzdur.
3- Ama hiç merak edip düşündünüz mü? Bu durum neden birçok insanın başına geliyor? Piyasada fiyatlar nasıl bir kalıpta hareket ediyor da, tecrübesiz kişiler tepede alıp dipte satıyor? Yani bize tepede alım, dipte satım kararını verdiren “ŞEY” ne?
Read 57 tweets
24 Apr
1- Bir süredir işlerimin yoğunluğu sebebiyle paylaşım yapamıyordum. Malum piyasalar karışık, insanların psikolojileri bozuk vs. Vakit bulunca, insanlara belki bir faydam olur diyerek öğrendiklerimi dilim döndüğünce anlatmak istedim.
2-Bu yüzden sizler için, bugünlerde finansal piyasalarda yaşanan hadiselere de uygun olacak şekilde bir konu belirleyerek bir flood hazırladım. Flood, Psikoloji ile ilgili. Akşama 21.30 gibi paylaşıcam. Ancak floodu paylaşmadan önce birkaç kelam edeyim.
3- Biliyorsunuz son dönemde piyasada bolca hüstad türedi. Paylaşımlar yalnızca teknik analiz yani grafik üzerine. Grafik doğrudur, yanlıştır ona değinmiyorum bile. Size tek bir şey söyleyeyim, sadece teknik analizle para kazanamazsınız.
Read 8 tweets
21 Feb
1- Arkadaşlar Herkese Merhabalar,
#Garan hissesinde gördüğüm bir teknik oluşumu sizlerle flood şeklinde paylaşmak istedim. Baştan söyleyeyim, bu flood kesinlikle bir yatırım tavsiyesi içermez. Güncel grafik üzerinden bir eğitim çalışmasıdır.
2- Şimdi başlayalım.
Daha önce yaptığım floodlarda da Harmonik formasyonlardan bahsetmiştim. Burda da yine Boğa Cypher formasyonu üzerinden analiz yapıcam. Öncelikle formasyon kurallarına aşağıdaki grafikte bakabilirsiniz.
3- Biliyorsunuz ben Viop’ta da işlem yaptığım için grafiklere genelde 2 saatlik periyotlarda bakıyorum. Bu periyotta #Garan grafiğine bakarken gözüme hemen bir harmonik Cypher Formasyonu takıldı. Görüntü aşağıda:
Read 27 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(