1/n Mit meta-studie med forskere fra Johns Hopkins og Lund har medført megen debat og kritik. Kritikken kan opdeles i:
1) Misinformation om studiet
2) "Sådan er det bare"
3) Gode pointer, der skal med i en opdateret version

En 🧵
sites.krieger.jhu.edu/iae/files/2022…
#dkpol #covid19dk
2/n Lad os starte med misinformationen, som bl.a. @ProfPHansen har bidraget stærkt til.
Det er en fejlopfattelse at tro, at studiets resultater er baseret på ét studie.

Det er rigtigt, som @ProfPHansen skriver, at ét studie vægter meget højt, men...
3/n ...fjerner man studiet helt fra analysen, ændrer estimatet sig kun fra -0,2" til -3,5%. Det står i vores fodnote 35.
Chisadza et al. (2021), har ført til yderligere spørgsmål. "Hvorfor bruger I
a) et studie, hvor I ikke er enige i konklusionen.
b) deres lineære estimat
4/n Chisadza et al. konkluderer, at meget strikse lockdowns virker. Men det er ikke det, deres resultater viser. De viser, at lockdowns fører til *flere* dødsfald, for mulige værdier af stringency index (0-100). Det har jeg tidligere skrevet om her.
punditokraterne.dk/2021/11/01/er-…
5/n Hvorfor bruger vi så deres studie? Fordi deres analyse lever op til vores kriterier. At de fortolker dem forkert, er en anden sag. Det er helt normalt at se bort fra forskernes egen fortolkning og alene forholde sig til deres resultater.
6/n Hvorfor bruger vi så resultatet fra deres lineære model og ikke fra deres kvadratiske model? Noget @ProfPHansen også kritiserer:
Vi skriver "In the meta-analysis we use the non-linear estimate, but the squared estimate yields similar results."
7/n Og her tager vi faktisk fejl. Bruger man det kvadratiske estimat, er effekten næsten 3 gange større. Men det er altså *flere* dødsfald. Så vi er faktisk konservative ved at bruge det lineære estimat. Men det skal selvfølgelig rettes og beskrives korrekt i en opdateret version
8/n En del kritik går også på, at der er for få studier til at sige noget. Det er muligvis rigtigt (om end vi har flere, end der fx kræves for at få godkendt ny medicin). Men vi har ALT med, der lever op til vores kriterier, som blev fastlagt tidligt i forløbet.
9/n Skal man ændre på kriterierne? Min opfattelse er, at det vil være uvidenskabeligt at ændre på sine kriterier, bare fordi man er misfornøjet med resultatet.

Bottom line er, at "sådan er det bare". Der er 24 studier, og de finder altså, hvad de nu engang gør.
10/n Men hvor kommer de 24 fra? @ProfPHansen påpeger , at det er uklart, hvordan vi kommer fra 34 til 24. Når jeg genlæser vores studie, er jeg enig. Det ER uklart.
Helt kort: 10 studier kan ikke omregne til vores "common estimate", som er relativ (%) effekt på dødelighed.
11/n Mccafferty and Ashley (2021) ser fx på "peak death" som ikke er mulig at omregne til en % reduktion (de finder i øvrigtingen signifikant effekt af nedlukninger).

Men det kan man ikke læse fra vores korte beskrivelse 👇, og det skal selvfølgelig forbedres i opdateret version
12/n En del kritik synes i sidste ende at relatere til, hvor hårdt man kan konkludere på baggrund af resultaterne. Skal man konkluderer, "lockdowns har lille effekt" eller "vi finder ikke evidens for, at lockdowns har stor effekt".

Det er en rimelig diskussion, mener jeg.
13/n For hvor meget skal der til, før man kan konkludere at noget har "lille" effekt?
Jeg synes personligt ikke, at vores konklusion er så meget skarpere, end fx Flaxman et. al (2020), som blev omtalt vidt og bredt, på trods at helt *åbenlyse* problemer (se markering med gul).
14/n Jeg har også fået masser af gode inputs. Både på mail og i tråde på Twitter (Tak til @ProfPHansen for at henvise til det uklare i 34 -> 24, jf. ovenfor). Det modtages med kyshånd. Arbejdspapirer udgives bl.a. for at få kommentarer, så det kan blive endnu bedre.
15/n I kan finde svar på mange flere spørgsmål på min blog, hvor jeg har lavet en FAQ (opdateres løbende): punditokraterne.dk/2022/01/30/faq…

Jeg ser pt. ikke (læs: langt fra) alt på SoMe. Så har du et vigtigt spørgsmål/kommentar, så send mig en mail :-)

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Jonas Herby CEPOS

Jonas Herby CEPOS Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @JonasHerby

Feb 6
1/n @videnskabdk og @anneringgaard har en artikel, hvor Samir Bhatt fra Imperial College kritiserer vores meta-studie.

Men hvor troværdig er den kritik egentlig? Lad os se på det.
🧵
#dkpol #covid19dk #nedlukninger
2/n Samir Bhatt kritiserer bl.a., at vi bruger ordet "lockdown". "»Hvad betyder lockdowns egentlig? I Danmark og England har der jo været vidt forskellige tiltag, og nedlukningerne har været forskellige på forskellige tidspunkter af pandemien,«
3/n Men Flaxman et al. (2020), hvor Samir Bhatt var medforfatter, bruger selv ordet "lockdown" 👇
Read 8 tweets
Dec 11, 2021
1/n
Kære @lhaagaard og @berlingske. Hvordan kan I skrive dette i én og samme artikel? Ja, Danmark-studiet ser ikke påden eksterne effekt, men de 53% er da i dén grad misinformation, som ikke har nogen hold i virkeligheden.

berlingske.dk/videnskab/mask…

#dkpol #Covid19dk
2/n
Jeg har selv omtalt 53%-studiet i nedenstående links, men ellers kan I se hos Professor @KasperKepp, som også har været hård ved det.

punditokraterne.dk/2021/11/30/har…

indblik.dk/statens-serum-…
3/n
Endelig bør I være lidt mere kritiske ift. det tyske studie. Det er et eksperiment, men kan det overføres til virkeligheden? Vil folk anvende mundbind korrekt, når de bliver tvunget til det uden for laboratoriet? Vil de ændre adfærd på andre måder, som reducerer effekten?
Read 4 tweets
Nov 26, 2021
1/ Jeg har ikke set nogen troværdig person bakke op om udsagnet om, at det er de uvaccinerede, der driver smitten. Har du, @UlrikBie?

Det kan i mine øjne meget, meget vel være omvendt. Hvorfor. Læs 👇

berlingske.dk/kommentar/de-u…

#dkpol #COVID19dk
2/ Vi vaccinerede kan smittes og smitte videre. Og hvad værre er, så opfører vi os nærmest som om, der ingen pandemi var. Vi går til julefrokost og fødselsdage på trods af høje smittetal.

Hvorfor? Fordi vaccinen beskytter os mod alvorlig sygdom?
3/ Økonomer kalder denne effekt Peltzman-effekten. Peltzman viste, at påbuddet om sikkerhedsseler øgede risikoen for folk *uden for bilen*, fordi bilisten reagerede på øget risiko ved at køre mindre påpasseligt.

en.wikipedia.org/wiki/Risk_comp…
Read 7 tweets
Sep 28, 2021
Mærkværdig. Har @pelledragsted glemt de mange, mange eksempler på ting, der overhovedet ikke gav mening og/eller var ude af proportioner? Store butikker, der måtte have færre kunder end små. Forsamlingsforbud på 5 *udendørs* på et tidspunkt, hvor smitten var faldende.
#dkpol
Hvordan kan man se på alt det kaos, alle de tosserier og de utallige overgreb og nå til konklusionen "Central planlægning virker bare!" Det går ganske enkelt ud over min fatteevne.

Det er da om noget en illustration af, at central planlægning bør være en absolut undtagelse.
Men Dragsteds konklusion er, at politikerne skal se højt på rettigheder, økonomisk videnskab og erfaringer. De skal kunne lukke brancher, inddrage privates ressourcer og styre den private produktion.
Read 9 tweets
Aug 1, 2021
Det virker for mig som en pseudoforklaring, når Torben Mogensen og
Nils Strandberg hævder/antyder, at det er pga. vaccinerne, at smitten i UK falder. Der har ikke været et hop i antal vaccinerede. Det stiger jævnt og kan næppe forklare kraftigt fald...

#dkpol #Covid19dk
Forklaringen er snarere, at vi ikke rigtig ved hvorfor smitten falder. Er det (frivillige) adfærdsændringer? Er det pga. overstået EM? Er det vejret? Er det tilfældigheder eller virus iboende natur?

Eller måske (mere sandsynligt) en kombination af mange ting?
Dét, der burde blive stillet skarpt på nu af journalisterne ved @berlingske er: Hvorfor tror "eksperterne" det var nedlukningen, der fik smitten til at falde i foråret og december, når det er fuld genåbning, der "får" (dvs. sker samtidig med) smitten til at falde nu?
Read 5 tweets
Apr 7, 2021
Før/i påsken lukkede @STPS_DK og @Heunicke skolerne i en række kommuner. Var det god #covid19dk-politik, eller var det vilkårlige indgreb i borgernes liv?

Lad os se på det, og bemærk: Skolelukningerne har ikke haft effekt på smittetallet endnu.

Tråd 👇
Skolerne i #Vallensbæk lukkede 26. marts. Smitten var væsentligt lavere i ugen op til skolelukningen end i to uger forud for åbningen 22. marts.
Skolerne i #Brøndby lukkede 26. marts. Smitten var væsentligt lavere i ugen op til skolelukningen end i ugen forud for åbningen 22. marts. Og på niveau med ugen to uger tidligere. I påsken har den også været lav.
Read 13 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

:(