2/n Samir Bhatt kritiserer bl.a., at vi bruger ordet "lockdown". "»Hvad betyder lockdowns egentlig? I Danmark og England har der jo været vidt forskellige tiltag, og nedlukningerne har været forskellige på forskellige tidspunkter af pandemien,«
3/n Men Flaxman et al. (2020), hvor Samir Bhatt var medforfatter, bruger selv ordet "lockdown" 👇
4/n Samir Bhatt ser også ud til at være utilfreds med, at de 0,2% er baseret på 7 studier.
"Samir Bhatt ryster på hovedet over, at forskerne bag den nye metaanalyse på baggrund af 7 studier"
Syv studier er åbenbart for få...
5/n ... men Samir Bhatt og gruppen bag Flaxman et al. konkluderede, at nedlukninger reddede 3,2 mio. liv (hele 96%!). Baseret på ét studie (deres eget). Og endda et studie, hvor de *antager* at nedlukninger virker (og er det eneste, der virker). #BadScience!
6/n Noget som de selv var udmærket klar over, men som de på ingen måde fik kommunikeret videre til medierne, som utallige gange formidlede historien om, at nedlukninger havde reddet millioner af liv.
7/n @videnskabdk viderebragte i øvrigt tallet fuldstændigt ukritisk (fra Washington Post).
8/n Bhatt har antaget, at nedlukningerne har en enorm effekt. Denne enorme effekt på ingen måde kan genkendes i data.
Jeg kan ærlig talt ikke tage kritikken seriøst.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
1/n Mit meta-studie med forskere fra Johns Hopkins og Lund har medført megen debat og kritik. Kritikken kan opdeles i: 1) Misinformation om studiet 2) "Sådan er det bare" 3) Gode pointer, der skal med i en opdateret version
2/n Lad os starte med misinformationen, som bl.a. @ProfPHansen har bidraget stærkt til.
Det er en fejlopfattelse at tro, at studiets resultater er baseret på ét studie.
Det er rigtigt, som @ProfPHansen skriver, at ét studie vægter meget højt, men...
3/n ...fjerner man studiet helt fra analysen, ændrer estimatet sig kun fra -0,2" til -3,5%. Det står i vores fodnote 35.
Chisadza et al. (2021), har ført til yderligere spørgsmål. "Hvorfor bruger I
a) et studie, hvor I ikke er enige i konklusionen.
b) deres lineære estimat
1/n Kære @lhaagaard og @berlingske. Hvordan kan I skrive dette i én og samme artikel? Ja, Danmark-studiet ser ikke påden eksterne effekt, men de 53% er da i dén grad misinformation, som ikke har nogen hold i virkeligheden.
3/n Endelig bør I være lidt mere kritiske ift. det tyske studie. Det er et eksperiment, men kan det overføres til virkeligheden? Vil folk anvende mundbind korrekt, når de bliver tvunget til det uden for laboratoriet? Vil de ændre adfærd på andre måder, som reducerer effekten?
2/ Vi vaccinerede kan smittes og smitte videre. Og hvad værre er, så opfører vi os nærmest som om, der ingen pandemi var. Vi går til julefrokost og fødselsdage på trods af høje smittetal.
Hvorfor? Fordi vaccinen beskytter os mod alvorlig sygdom?
3/ Økonomer kalder denne effekt Peltzman-effekten. Peltzman viste, at påbuddet om sikkerhedsseler øgede risikoen for folk *uden for bilen*, fordi bilisten reagerede på øget risiko ved at køre mindre påpasseligt.
Mærkværdig. Har @pelledragsted glemt de mange, mange eksempler på ting, der overhovedet ikke gav mening og/eller var ude af proportioner? Store butikker, der måtte have færre kunder end små. Forsamlingsforbud på 5 *udendørs* på et tidspunkt, hvor smitten var faldende. #dkpol
Hvordan kan man se på alt det kaos, alle de tosserier og de utallige overgreb og nå til konklusionen "Central planlægning virker bare!" Det går ganske enkelt ud over min fatteevne.
Det er da om noget en illustration af, at central planlægning bør være en absolut undtagelse.
Men Dragsteds konklusion er, at politikerne skal se højt på rettigheder, økonomisk videnskab og erfaringer. De skal kunne lukke brancher, inddrage privates ressourcer og styre den private produktion.
Det virker for mig som en pseudoforklaring, når Torben Mogensen og
Nils Strandberg hævder/antyder, at det er pga. vaccinerne, at smitten i UK falder. Der har ikke været et hop i antal vaccinerede. Det stiger jævnt og kan næppe forklare kraftigt fald...
Forklaringen er snarere, at vi ikke rigtig ved hvorfor smitten falder. Er det (frivillige) adfærdsændringer? Er det pga. overstået EM? Er det vejret? Er det tilfældigheder eller virus iboende natur?
Eller måske (mere sandsynligt) en kombination af mange ting?
Dét, der burde blive stillet skarpt på nu af journalisterne ved @berlingske er: Hvorfor tror "eksperterne" det var nedlukningen, der fik smitten til at falde i foråret og december, når det er fuld genåbning, der "får" (dvs. sker samtidig med) smitten til at falde nu?
Før/i påsken lukkede @STPS_DK og @Heunicke skolerne i en række kommuner. Var det god #covid19dk-politik, eller var det vilkårlige indgreb i borgernes liv?
Lad os se på det, og bemærk: Skolelukningerne har ikke haft effekt på smittetallet endnu.
Tråd 👇
Skolerne i #Vallensbæk lukkede 26. marts. Smitten var væsentligt lavere i ugen op til skolelukningen end i to uger forud for åbningen 22. marts.
Skolerne i #Brøndby lukkede 26. marts. Smitten var væsentligt lavere i ugen op til skolelukningen end i ugen forud for åbningen 22. marts. Og på niveau med ugen to uger tidligere. I påsken har den også været lav.