۱) در بهمن ماه سال ۱۳۰۰، یاور [سرگرد] #ابوالقاسم_لاهوتی، که فردی با گرایش‌های کمونیستی افراطی بود، برخی از افسران #ژاندارمری را که از طرح ادغام ژاندارمری و نیروهای قزاق
۲) به منظور یکپارچه کردن #نیروهای_مسلح_ایران ناراضی بودند، در یک شورش با خود همراه کرد و در #شرفخانه آشوبی به راه انداخت.
۳) شورش این افسران، با بازداشت سرگرد #محمود_پولادین، جانشین #سرهنگ_لوندبرگ و دستگیری حاکم شرفخانه، از روز هفتم بهمن ۱۳۰۰ عملاً آغاز شد.
۴) عصر همان روز گروهی از سواران ژاندارم راهی صوفیان شده و در طول راه خطوط تلفن، تلگراف و راه آهن را قطع کردند.
۵) #مهدی_قلی_هدایت، والی #آذربایجان، به محض آگاهی از وقایع #شرفخانه، در تدارک دفاع از #تبریز برآمد اما نیروی تحت فرماندهی سرگرد لاهوتی در جنگ بر مدافعان شهر پیروز شد و پس از توقیف والی، کنترل اکثر نقاط شهر را به دست گرفت.
۶) وقتی خبر شورش لاهوتی به #تهران رسید، #رضاخان وزیر جنگ، به سرهنگ #حبیب_الله_شیبانی فرمانده ژاندارمری #اردبیل دستور داد به تبریز برود و شورشیان را سرکوب کند.
۷) در زد و خوردی که بین نیروی اعزامی از #اردبیل و شورشیان در حومه #تبریز روی داد، سروان تورج میرزا، رئیس ستاد جنگ شورشیان کشته شد.
۸) سرانجام روز ۱۹ بهمن ۱۳۰۰ نیروهای #ژاندارمری_اردبیل بر تبریز مسلط شدند و #ابوالقاسم_لاهوتی، همراه با چند تن دیگر از همدستانش، روز ۲۰ بهمن ۱۳۰۰ به #شوروی گریخته و پناهنده شدند. پس از این فرار، دادگاه حکم غیابی اعدام را بدلیل خیانت او به کشور برایش صادر کرد.
۹) #ابولقاسم_لاهوتی پس از مدتی زندگی در #مسکو، با درخواست خودش به #دوشنبه رفت و در آنجا سرود جمهوری تاجیکستان شوروی را نوشت.
۱۰) لاهوتی تا پایان عمر منتظر #انقلاب کمونیستی در #ایران بود و همواره از #شوروی تجلیل می‌کرد و #دولت_ملی ایران را آماج حملات خود قرار می‌داد.

منبع: چکیده‌ای از کتاب کودتای لاهوتی: تبریز ، بهمن ۱۳۰۰ : کاوه بیات

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with دیار ایران

دیار ایران Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @DiarIran

Feb 8
◾واقعه سیاهکل، جنایتی که حماسه شد
۱) #واقعه_سیاهکل به یورش مسلحانه‌ی هواداران سازمان #چریک‌های_فدایی_خلق به پاسگاه ژاندارمری #سیاهکل در تاریخ ۱۹ بهمن ماه سال ۱۳۴۹، گفته می‌شود. این واقعه که به عنوان اولین حرکت مسلحانه با انگیزه سیاسی در تاریخ معاصر #ایران شناخته می‌شود نکته‌های آموزنده‌ای دارد.
۲) پس از آنکه گروهی از #دانشجویان_مارکسیست، تصمیم به مبارزه‌ی مسلحانه با #پادشاهی_پارلمانی و نظام ملی ایران را گرفتند، گروه‌های مباحثه مخفی و کوچکی را برای بررسی تجربیات اخیر چین، ویتنام، کوبا و الجزایر و ترجمه‌ی آثار مائو، جیاپ، چه‌گوارا و فانون تشکیل دادند.
Read 15 tweets
Jan 31
🔽 رد پای شوروی در قتل تقی ارانی
۱) #انور_خامه_ای برای نام بردن از گروه زندانیان متهم به داشتن مرام اشتراکی در عهد #رضاشاه (موسوم به گروه ۵۳ نفر) نمی‌گفت ۵۳ نفر، بلکه می‌گفت ۵۰ نفر و ۳ نفر.
۲) #تقی_ارانی نفر اول آن سه تن است که خامه‌ای از بقیه جدایشان کرده، #عبدالصمد_کامبخش نفر دوم و #محمد_شورشیان نیز سومین بود. تقی ارانی از آن تبریزی‌هایی بود که عشق به #ایران در خونش موج می‌زد.
Read 31 tweets
Jan 30
۱) #تقی_ارانی در مقاله‌ی «آذربایجان یا یک مسئله حیاتی و مماتیِ ایران» در بایستگیِ پاسداشتِ #ایران و گسترشِ #زبان_ملی_ایران پرداخته‌ است و در جایگاهِ یک ایرانیِ آذربایجانی پاسخی کوبنده به ترک‌گرایان داده‌ است.
۲) او در این مقاله می‌نویسد: «#آذربایجان چنان که از اسمش پیدا و آشکار است مظهرِ آتشِ مقدسی است که روشنایی فکر و حرارتِ روحِ ایرانی را در ادوارِ مختلفه به عالمیان نشان داده…
۳) این ناحیه که از ازمنه‌ی قدیمه مسکنِ اقوامِ آریان‌نژاد و یکی از مهم‌ترین مهدهای #تمدن_ایرانی بوده آثاری به ظهور رسانده که الحق باید تمامِ آریان‌های دنیا بدان افتخار کنند…
Read 8 tweets
Feb 22, 2020
۱.
مجلس شورای ملی مکان پدیدارشدن خرد جمعی ایرانیان بود که از سده‌ای پیش از آن در جستجوی حکومت قانون بودند. از همان آغاز، مجلس نیز چنین تصوری از خود و امر ملی داشت، چنانکه تقی‌زاده در جلسهٔ ۲۴ محرم ۱۳۲۴ به تصریح گفت: «این مجلس مجمع عقلانی ملت است».
۲.
تشکیل مجلس رخداد مهمی در تاریخ معاصر ایران بود و با شروع به کارِ آن، ایران بطور بازگشت‌ناپذیری وارد دوران جدید خود شد. همهٔ نمایندگان به هر مناسبتی تکرار می‌کردند که نمایندگان ملت واحدی هستند و مهم‌ترین وظیفهٔ آنان قانونگذاری برای یک ملت واحد است.
Read 4 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

:(