Why do I support the Nordic social democratic experiment so strongly that I’d even fight for it? There are many reasons, but one is a personal story.
This is my grandfather’s home; he is (probably) )one of the boys at the table.
My great-grandfather could not afford a chimney, so every time this one-room house was heated, they had to stay outside. Even during Finnish winter. (They also did not have shoes for everyone.)
I have a PhD and MSc(eng.), fully paid by the state. Which, on the whole, works.
I would very much like that every human had the same or better opportunities I've had. But that requires a fair and just sharing of resources. Which necessitates a fair sharing of power, and limits to the powers of individuals.
That is, radical democracy.
Of all the societal systems post -industrial revolution humans have tried so far, the Nordic model seems to be the least distant from this ideal.
The goal should be a society where no one has so much power that they can dominate others, nor so little they can be dominated.
Now much of the wealth that has made Finland’s ascent possible has been obtained in unfair exchanges with even poorer countries, or other species. We need to correct that too. But in principle, I see no reason why this model could not ultimately become prevalent.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Greetings from a Finnish leftist! The international situation has apparently left many people in the English-speaking countries confused. I write this thread in the hopes of sharing a perspective I believe is widely if not unilaterally shared in Finland, most leftists included.
What we see happening in #Ukraine right now is, to put it bluntly, Russian (or more precisely, the Kremlin's) imperialism. If no other evidence convinces you, I beseech you to read a translation of Putin's speech yesterday.
This has very little if anything to do with NATO, and almost everything to do with Putin's desire to reinstate the Russian Empire. He has consistently maintained in public that it was a "mistake" to "allow" the former Soviet republics to become independent.
Toivoisin jokaisen painavan nyt tarkasti muistiinsa muutaman huomion ennen kuin jälkiviisaus hämärtää asioita. #Ukraina
Emme vielä tiedä päättyykö tämä sotaan, ja jos päättyy, millaiseen.
Putinilla on valta lopettaa kriisi milloin haluaa, pienellä komentoketjun viiveellä toki.
En usko sodan olevan väistämätön ennen kuin se on. Vaikka hyökkäyskäsky olisi annettu, sen voi perua. Vaikka olisi ehditty hyökätä, hyökkäyksen voi pysäyttää.
Bidenin strategia voi olla nerokas: jos Putin perääntyy nyt, hän voi syyttää vuosikaudet Yhdysvaltoja sotarumpujen paukuttamisesta. Ja hoopot uskovat.
Mutta muistakaa tämä: kyseessä on aivan poikkeuksellinen joukkojen keskitys.
Osaisiko joku esim. taloustieteen proffa kertoa, missä kohtaa endogeenisen kasvun malli takaa, että talouskasvu tulee varmasti siirtymään täydellisesti sellaiseksi, ettemme tarvitse yhtään lisää luonnonvaroja tai energiaa?
Ylipäätään Romerin kärrääminen esille aina kun puhutaan ympäristölle aiheutetuista vahingoista on äärimmäisen ongelmallista. Hänen teoriansa kun vain tarjoaa mahdollisuuden, että jokin nollaa suurempi BKTn kasvu ei aivan välttämättä vaadi reaalisten resurssien käytön kasvua.
Romerin endogeenisen kasvun teoria
1. Ei (tietääkseni mitenkään) takaa että näin todella tapahtuisi 2. Ei sano mitään siitä, miten suurta kasvua on luvassa vaikka näin tapahtuisi
Tässä on pitkä kritiikki äskeisestä ketjustani. Kiitos @NikoEcon , suositelen lukemaan.
Mutta uskon silti olevani oikeassa. Koska tarkoitan”yksien rikastumisella” taloudellisen vallan - myös tuolla ei-nollasummapelillä mahdollisesti lisääntyvän - jakaumaa kaikkien olioiden yli.
Nähdäkseni ei ole millään tavalla ristiriidassa, että yksilöiden hyvinvointi voi lisääntyä samaan aikaan kun valta keskittyy. Myöskään en tunne lakeja jotka vaativat, että vallan on ehdottomasti keskityttävä jos hyvinvointi kasvaa.
Ongelma näissä keskusteluissa on se, että fraasia ”ei yksien rikastuminen ole keneltäkään pois” ja taloustieteen teorioita, että talous _voi_ kasvaa ilman että aineen ja energian kulutusta lisätään, käytetään puolustamaan koko ajan räikeämpiä eriarvoisuuksia.
Miksi yksien rikastuminen on aina jollain tavalla muilta pois?
Yritän nyt selittää lyhyesti, miksi äärellisessä maailmassa on aina niin, että jos yhden toimijan taloudellinen valta kasvaa, se tarkoittaa jonkin toisen toimijan vallan vähenemistä.
Aloitetaan yksinkertaisella kysymyksellä. Oletetaan että kaikki muu säilyy muuttumattomana, ts. "ceteris paribus", mutta yhden henkilön kyky päättää siitä, miten paljon hän käyttää resurssia X, kasvaa. Jos hän käyttää kykyään, mitä käy muiden kyvylle käyttää resurssia X?
Jos vastasitte, että muiden henkilöiden kyky käyttää resurssia X vähenee, onnittelut! Kuusi pistettä.
Metsänomistajien etu olisi kehittää metsäteollisuutta kohti pienempiä kuutiomääriä laadukkaampaa tavaraa. Tämä olisi myös luonnon etu, jopa maanpuolustuksenkin. (Alle 60-vuotias metsä ei paljon hidasta panssarivaunuja.)
Mutta nykyiselle metsäteollisuudelle tämä olisi tuho.
Niinpä nykyinen metsäteollisuus tekee kaikkensa pelotellakseen metsänomistajia ja saadakseen heidät uskomaan, että pohjoisen hidaskasvuista ja potentiaalisesti tiheäsyistä puuta voi käyttää vain halvimmalla mahdollisella tavalla.