José Luis Casamor Profile picture
Jun 3, 2022 22 tweets 18 min read Read on X
LA REGRESSIÓ DEL DELTA DEL EBRE

Fa ja temps que el #mar guanya la batalla i va conquerint poc a poc part de la zona emergida del #DeltadelEbre.

Ara recapitulo la història d’un testimoni d'aquest procés: el malaguanyat #vèrtexgeodèsic de la platja del #Fangar (va #enfilall👇).
1- El vèrtex del #Fangar es va instal·lar l'abril de 1978 i era un dels més del 11.000 vèrtex de la xarxa estatal del @IGNSpain. Aquests senyals marquen la seva posició #geogràfica exacta i es relacionen amb d’altres properes amb finalitats cartogràfiques.

#VérticeGeodésico
2- Les seves característiques originals (ftp://ftp.geodesia.ign.es/Red_Geodesica/Hoja0522/052296.pdf) deien que el vèrtex “Fangal” (nom oficial) es trobava a 3,55 m sobre el nivell del mar i a uns 400 m de la vora de la #Mediterrània.

#VérticeGeodésico #Geodesia #PNDeltaEbre
3- Atenció perquè la ressenya enllaçada del @IGNSpain del 1/05/22, tot i que indica que el vèrtex està desplaçat amb data 23/04/2010, no diu que avui en dia ja no es troba ni rastre del senyal! Com veurem, res de res!
4- Bé, ara mostrem què passa, (1) a partir de les fotos de la nostra sortida de camp que cada curs fem amb els nostres alumnes de @UniBarcelona i, (2) amb altres imatges de diversa procedència.

Comencem amb aquesta foto del @ICGCat que mostraria el vèrtex original al 1978.
5- Aquestes fotos, de principis d’aquest segle, mostren (esquerra) el vèrtex encara a la seva posició inicial i, més tard (dreta), la situació immediata desprès de la caiguda del senyal.
6- De mica en mica, el petit turó sobre el que es va instal·lar originalment el vèrtex va desapareixent per l’acció continuada del mar.
7- Al 2005, el vèrtex és completament inservible però, com testimonia aquesta imatge de @WatchWildLife1, encara es pot accedir-hi des del camí proper.
8- L’any 2008 la base està aterrada per la sorra, però encara es pot arribar a tocar el pilar.
9- La foto del 2010 és la que surt a la ressenya del @IGNSpain abans mencionada. No es veu el pilar.
10- Les primeres dues fotos, cedides per l‘Isaac Camps (@blocdecamp), són del març de 2010. Una ens mostra part de la platja del #Fangar. L’altra, al més estil del film “El planeta dels simis”, la base del vèrtex. La darrera és la de la nostra visita, un parell de mesos desprès.
11- Passem a l’any 2015. L’estructura de la base es trobava així.

#DeltadelEbre #DeltadelEbro #VérticeGeodésico #PNDeltaEbre #RegressióLitoral #Regresión #Costa
12- Durant els anys següents, 2016 i 2017, la base està cada cop més allunyada de la costa. Del pilar, ja ho veieu, no n'hem tornat a parlar.

#VérticeGeodésico #IGNSpain #Geodesia #CNIG #PNDeltaEbre
13- Però al 2018 es trobem amb una sorpresa. Malgrat que la base continua el seu camí mar endins, sembla que a conseqüència del temporal que uns dies abans havia afectat la zona, el pilar va ser mogut i deixat, per sort nostra, a la vista.
14- Maig del 2019. Malauradament, només es va poder observar una part de la base del senyal i, indubtablement, bastant desplaçada. Ni rastre del pilar, segurament aterrat un cop més per la sorra.
15- La pandèmia evità la cita primaveral de l’any 2020, però vam tornar l’abril de 2021. És a dir, desprès del grans #temporals que afectaren abastament la zona: el #Gloria (gener 2020) i el #Filomena (gener 2021). No veiérem ni un petit tros del vèrtex.
16- Fa just dues setmanes, vam visitar de nou el #Fangar amb el mateix panorama que es pot comprovar a la foto. Els impactes dels temporals i el retrocés de la costa han definitivament finiquitat qualsevol vestigi d’un testimoni privilegiat.
17- Sembla doncs que el vèrtex ja no podrà testificar en persona a l'eventual judici final sobre la regressió del #DeltadelEbre, però sempre hi ha d'altres recursos per il·lustrar el problema. Per exemple els #ortofotomapas històrics de @ICGCat.
18- Amb un grapat d’ells he creat aquesta animació de l’evolució d’aquest sector del #DeltadelEbre entre 1945 i 2021. Cada imatge del vídeo indica la posició original del vèrtex i del restaurant Vascos (RV). Es marca el traçat de la línia de costa inicial (1945) i final (2021).
19- Aquesta imatge palesa que en 75 anys la platja del #Fangar ha retrocedit uns 300 m, a ritme de 4 m/any!

Ara penseu que hi ha altres zones del #DeltadelEbre que encara han patit una regressió més gran. Sí, un greu problema que no s’ha de menystenir.
20- Espero que us agradi aquesta petita gran història, molt lligada a l’evolució recent del #DeltadelEbre.

Si és així, prego que en feu la màxima difusió.

I als que tinguin qualsevol foto/info addicional de la platja del #Fangar, els animo a compartir-les!

Gràcies!
DIsculpeu, aclarir que aquestes tres respectives fotos són del 2011!!!

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with José Luis Casamor

José Luis Casamor Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @batidivulga

May 11, 2023
MÉS ENLLÀ DEL #DELTADELEBRE

Sovint es creu que els deltes són el destí final dels #sediments transportats pels #rius. Però un #delta és només un pas intermedi del llarg camí del material cap a les fondalades oceàniques.

Parlem una mica de #GeologiaMarina #MarineGeology? Va🧵!👇
1- Un #delta és molt més que la zona de terra emergida i suau relleu que trobem a tocar de la #mar i a la que anomenem plana deltaica. De fet, la major part de l’extensió dels deltes és subaquàtica i està formada pel front deltaic i el #prodelta. Image
2- Aquest és el cas del #DeltadelEbre. Del 2170 km2 reals d'extensió tan sols “afloren” uns 320 km2, el 15% del total, on s’assenta la població que viu allí i desenvolupa una gran activitat agrícola i turística. Image
Read 13 tweets
Mar 16, 2023
Pues #TalDíaComoHoy, en 1914, fallecía Sir John Murray.

No habrá un despliegue mediático recordando la efeméride, a diferencia de otras #ciencias. Quizá la #geología no vende, una pena, pero la contribución de #Murray al conocimiento del #planeta es indiscutible.

Va hilo👇!
1- John #Murray es conocido por haber participado en el famoso viaje del #Challenger, el inicio de la #oceanografía moderna.

Pero sobre todo se recuerda el gran trabajo que supuso coordinar la edición final, 50 tomos de pura ciencia entre 1885-1895, de los resultados del viaje.
2- También participó en otros trabajos de gran importancia para el posterior desarrollo de la #GeologíaMarina, como por ejemplo este documento escrito por el propio Murray y Alphonse-François Renard, geólogo de @GeologyUGent.
Read 7 tweets
Mar 15, 2023
Òndia, que me he llegit tota la notícia!

Ara, molt seriosament perquè crec que no s'ha de frivolitzar amb el tema, seria bo saber (@324cat @tv3cat) qui l’ha redactat.

@GeolegCAT @ojanespelt @Gelopezfageda @GeologicalMan @ingeododo @geologoenapuros
Atenció, que es diu literalment que:

1- “La creació d'aquest nou oceà a l'Àfrica Oriental obligaria a evacuar milions de persones de zones que quedarien inundades…”,
2- I que aixó “suposaria un impuls econòmic per als països que guanyarien una sortida directa al mar, perquè podrien crear una indústria pesquera i impulsar el comerç marítim i les comunicacions”
Read 4 tweets
May 23, 2022
El retroceso #litoral en la zona del #Fangar (#DeltadelEbro), cerca del restaurant #Vascos, se acentúa. Cada curso vemos su #evolución con nuestros alumnos del @DeptDto (@UniBarcelona).

Comparemos la foto de este viernes con la del pasado año!👇

@PDE @GRCGM @CentinelasCosta
Pero ya hace años que visitamos la zona. Veamos cómo estaba en 2011.

@daniforcadell @montsecastella @FontMatilde @aiguaifang2 @martisoriano @ingeododo #DeltadelEbro #DeltadelEbre #Fangar #Vascos
En esta foto transcurría el año 2015:

#DeltadelEbro #DeltadelEbre #Fangar #Vascos
Read 4 tweets
May 3, 2022
EBRO: SEDIMENTOS, EMBALSES Y DELTA

Esta imagen de @Sentinel2-@CopernicusEU del #DeltadelEbro muestra una espectacular #pluma de #sedimentos. La mayor parte de ellos no alimentará las playas cercanas. A veces lo olvidamos (va #hilo👇).

@ICaballero28 @iservia @PDE @FontMatilde
1- Acotemos el contexto. Aquí consideraremos sedimento al material no consolidado transportado por el agua y constituido por diversos fragmentos que provienen de la erosión de rocas preexistentes. Esos sedimentos, llamados clásticos, se clasifican según su tamaño de grano (ø).
2- Puntualicemos que, si llegan a consolidarse, las gravas (ø > 2 mm) formarán conglomerados y las arenas (63 μm < ø < 2 mm) areniscas. Los materiales finos, limos y arcillas (ø < 63 μm), se convertirán en lutitas.
Read 14 tweets
Apr 30, 2022
LA GUERRA DE LOS HUESOS

¡Cómo me gustan las historias de la #historia de la #ciencia!

Os dejo una de las más notables de la #paleontología, la que a finales del s. XIX protagonizaron dos buscadores que andaban a la greña por ese #fósil de más.

Para #HilosDC8 de @Sci_Granada👇!
1- En concreto hablamos de los norteamericanos Edward #Cope y Othniel #Marsh.

Por lo visto, estos dos personajes compartían su amor por los #fósiles (sobre todo si eran de #dinosaurios!), pero también otras cualidades, digamos que menos positivas, de la condición humana. ImageImage
2- Lo que sí está claro es que después de un tiempo de respeto mutuo y, ¡para la cinta!, sin acabar muy bien de saber por qué (hay diversas versiones), a partir de 1868 pasaron a la siguiente pantalla de su relación: ni te trago ni, mucho menos, quiero verte.
Read 15 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us!

:(