1) #Çin'de yaşanan protestolar muhtemelen günün en önemli maddesi. Covid önlemlerine karşı halk Pazar günü sokaklara dökülmeye başladı. Aslında çok önceden biriken gerilim Perşembe günkü yangınla taştı denilebilir.
Konunun insani ve sağlık boyutu yanında gerek Çin ekonomisi ve siyasi yapısı gerekse de yaklaşan kış ve artış gösterecek Covid-19 sıkıntıları nedeniyle küresel ekonomideki büyüme açısından da ciddi riskleri var.
2) FT: Küresel #enflasyon, veri göstergelere göre, muhtemelen zirveyi görmüş olabilir.
Enflasyonun, önümüzdeki aylarda, yön bakımından aşağı doğru bir eğilimde olması sevindirici olsa da bu temkinli yaklaşmakta yarar olan bir haber. FED #pivot konusunu daha önce açıklamıştım.
Yukarıdaki grafik üretici fiyatları endeksi (#PPI) üzerinden değişimi gösteriyordu. Bir de tüketici fiyatları açısından (#CPI) #enflasyonu inceleyelim.
Hatta veri setine bu kez #Türkiye'yi ve diğer bazı ülkeleri de ekleyerek 2008'den itibaren eğilime bakalım.
3) Financial Times'da yer alan diğer önemli bir haber küresel #petrol piyasası üzerine.
Fiyat tavanı, Çin'deki yavaşlama, ülkeler arası siyasi sorunlar gibi çok sayıda ve öngörülmesi zor değişkenler, başta #Brent türü petrol, tüm fiyatları etkileyecektir. ft.com/content/3c15dd…
4) WSJ: "Hisseler yükseliyor, ancak kazançlar hisseleri tekrar aşağı çekebilir."
İyimser koşullar hisse senetlerine talebi arttırmıştı, ancak şirketlerin dördüncü çeyrek kazançlarındaki olumsuz beklentilerin hisselerde satış getirebileceği belirtiliyor.
Kapak resminde Türkiye’nin, Avrupa haritasında gösterilmesi içerikten daha çok dikkat çektiği hâlde söz konusu makalede Türkiye üzerine hiçbir yorum bulunmamaktadır.
➡️ Ancak #enerji krizi ve sert #kış şartları önemli olduğundan buradan başlayalım.
2) Ukrayna’ya desteği ile hayranlık uyandıran #Avrupa için madalyonun diğer yüzünde ekonomik daralma görülmektedir.
Sorun sadece ekonomik de değildir. Putin’in enerji silahı ve soğuk hava şartları Avrupa’da 100.000 ilave ölüme işaret etmektedir.
3) Şirketler açısındansa artan enerji maliyetleri üretim bakımından yeni arayışlara neden olmaktadır. Avrupa’nın yatırımları çekmek bir yana elindekileri kaybetme riski ise hiç istenmeyen bir durumdur.
Teşvik ve desteklerse ilave yük anlamına gelecektir.
Üçüncü çeyrek finansal raporları makro anlamda ve beklentiler açısından önemliydi. Birçok şirketin verilerine baktım ve yöneticilerin geleceğe ilişkin yorumlarını okudum, ama heyecanla beklediğim bir rapor vardı ki o da bugün yayımlandı.
2) Satışların ve kârlılığın arttırılarak büyük resimdeki hedefe doğru istikrarlı bir şekilde ilerlendiğini görüyorum.👏🏻👏🏻
Çeyrekler bakımından kıyaslamada, beklentinin çok üzerinde gelen ikinci çeyrek değerleri üçüncü çeyreği baskılıyor gibi görünse de genel olarak beğendim.
3) Bu şekilde hızlı yorumlar yerine detaylı analizleri tercih ettiğim için sektörel geçişlerdeki değişimler, maliyet kalemleri ve küresel talep koşullarındaki bozulmanın etkilerini kapsamlı bir şekilde inceleyeceğim.
"Avrupa'nın Enerji Krizi Cam Üretimini Tehdit Ediyor."
1) #Cam konusuna özel ilgi duyduğumdan #WSJ haberini ilgiyle okudum ve aklımdan geçen onlarca fikri paylaşamasam da bir kahve eşliğinde sizlere yazıyı özetleyeyim.
2) Rusya'dan gelen doğal gaz akışının tamamen durması ya da sekteye uğraması Avrupa'da birçok şirketin korkulu rüyası. Bir süredir yönetimlerin alternatifler üzerinde düşündüğünü daha önce aktarmıştım.
3) Makalede otomotivden şişe üretimine, inşaattan sağlık sektörüne ve hatta sanatsal cam üretimine birçok üretimin maliyet artışı nedeniyle sıkıntıda olduğu ve alternatif arayışları örneklerle aktarılıyor.
Bu kapsamda şirketlere de yer vereceğim ancak burada bir parantez açalım.
#Cam bardakta içeceklerinizi alın, akşama bir #Şişecam akışı yapalım.🙏🏻🙋♂️
1) Herkese merhaba 🙋🏻♂️
Pazartesi sendromu var mıdır bilmiyorum, ama bu akışta Şişecam şirketinin 2022 yılı ikinci çeyrek sonuçları sonrası aldığım notları paylaşarak sizleri biraz daha yoracağım. Şimdiden vakit ayırdığınız için teşekkür ederim.
Buyrun başlayalım.
2) Malum, finansal tablolar 2 Ağustos gece açıklanmış ve birçok kişi gibi ben de geç saatlere kadar son durumu incelemiştim. Ertesi gün de Sayın Görkem Elverici Bey (CEO) ve Sayın Gökhan Güralp Bey'in (CFO) geçmiş ve geleceğe ilişkin paylaşımlarını da dinlemek istedim.
1) #BearMarkets yani #AyıPiyasaları üzerine daha önce iki yazı hazırlamıştım. Ayı piyasalarında düşüşler ani ve sert olmakla birlikte düşüş sürecinde yüzde 10 ve üzeri güçlü tepkiler de görülür.
2) Bu çıkışların ne zaman başlayacağını bilmek kolay/mümkün olmadığı gibi çıkışın tepki mi yoksa %20 üzeri yükselişle tekrar #BullMarket yani #BoğaPiyasası dönüşü mü olduğunu söylemek bilinemez bir konuda ahkâm kesmektir.
Elbette bir tahmin ve planımız olabilir. Ona gelelim:
3) Temmuz ayının ilk haftasında #DAX Endeksi kapsamındaki bazı hisseler başta olmak üzere aşırı satış yaşandığını düşünerek alım işlemleri gerçekleştirmiştim.
O dönemin gündemi düşünüldüğünde ve çoğunluğun satış yaptığı bir piyasada alıcı olmak stresliydi.