2022'den 2023'e Portföy yazısı tamamlandı.👌🏻🖊️📖
Ancak çoğu grafik ve analizi çıkararak daha sade bir yazı sunmaya çalışıyorum. Çalışmalarımın bir kısmı belki sizlerin de ilgisini çekebilir.
1) Gelin hisse senetleri piyasalarına ve döviz kurlarına bir bakalım.🤔
2) Önce yöntem:
31 Aralık 2019 tarihindeki kapanış verilerini 100 kabul ederek, seçtiğim hisse senedi endeksleri ve döviz kuru verilerini standardize ederek bir karşılaştırma yapıyorum.
İkinci aşamada da 3 Ocak 2022 açılış fiyatına göre bugüne kadarki değişime bakarız.📊📈
3) Küresel ölçekte yatırım yaptığım için hisse senetleri getirimi ilk başta ABD, Almanya, Japonya ve Türkiye gibi ilgili ülkelerdeki endekslerle kıyaslıyorum. Bunun için de grafikteki gibi temel yıl verisine göre değişime bakıyorum.
Öncelikle 100'den 473'e olan değişim Türk lirası bazındadır. Benzer şekilde #Nikkei225 Japon yeni ve #DAX Endeksi de avro bazındadır. Dolayısıyla bunları #SPX, #Nasdaq ve #DJI gibi dolar bazına getirip öyle karşılaştırmak gerekmektedir.
5) Aşağıdaki grafikte tüm endeksler o günkü döviz kurları ile ABD dolarına dönüştürülmüş ve 31 Aralık 2019 tarihi 100 alınarak hesaplanmıştır. O hâlde artık bu grafik üzerine konuşabiliriz:
✅ İlgili dönemde en iyi performansı yüzde 50,79 artışla #XU100 (#BIST) Endeksindedir.
6) İkinci sırada yüzde 20,40 artış sağlayan #SPX Endeksi gelmektedir. Yüzde 19,36'lık performansla #Nasdaq yakınken #DJI Endeksi de yüzde 17,27 ile takiptedir.
#DAX başladığı yere dönerken #Nikkei225 yüzde 8'e yakın kayıp oluşturmuştur.
7) Covid-19 dibi sonrası 2020'de kuvvetli alımlar, yine kârlı ve zirvelerin görüldüğü 2021 yılı sonrasında 2022 yılı düşüş eğilimi sergilemektedir.
Temmuz 2022'de BIST Endeksi pozitif olarak ayrışmıştır ve döviz kuru istikrarıyla reel olarak ve USD bazında getiri sağlamıştır.
8) Döviz kurunun istikrarı önemli bir konudur. Son üç yıl için başlıca döviz kurlarını aşağıdaki grafikte yine 31 Aralık 2019 temel yıl olacak şekilde gösterdim.
#DXY 2020'de değer kaybetmeye başlayarak 2021 Mayıs'ta 92,86'yı görüyor. Sonrasında ise FED'in faiz artışları var.
9) Bu yıl, Eylül'de 115 seviyelerinde zirve yaparak şu anda yüzde 7,75 değer artışı vardır. Diğer para birimleri ise değer kaybetmiş, parite olarak adlandırılan 1,0000 değerinin altına inmiştir. Son 2 ay tersi geçerli.
Türk lirasındaki kayıpsa ayrı bir seviyede, %70'e yakındır.
10) Dolayısıyla yurt dışından dönem başında döviz getirerek BIST üzerinden Türk lirası varlıklara yatırım yapan kişi/kurumlar dönem sonunda bu varlıkları satarak tekrar kendi paralarına çevirdiğinde kur riskine maruz kalmakta ve yüksek getiri elde edemezse zarar yazabilmektedir.
11) Peki 2022 yılında durum nasıl bir de ona bakalım:
Öncelikle tarih aralığımızı ilk işlem günü olan 3 Ocak 2022 baz olacak şekilde değiştiriyorum. Son verilerse 21 Aralık 2022 şeklinde dikkate alınmıştır. Güncel grafikleri de aylık olarak belki ilerde yine paylaşırım.📈📖🖊️
12) Önce yine standardizasyon uyguladığım hisse senedi endeksleri var ve değerler ilgili ülkelerin para birimi üzerinden.
BIST100 Endeksi 290,13 sonucu ile göz kamaştırsa da acele sonuca varmamak gerektiğini artık biliyoruz. Ancak diğerlerine göre yine de büyük bir başarı var.
13) Bu da tüm endekslerin yıl başından bugüne ve ilgili tarihteki döviz kuru ile dolar bazında birlikte sunulduğu grafik.
Ancak burada baştaki grafiklere göre bir fark var. Değerler endeks değil, yüzde olarak getiri ya da kayıp ifade etmektedir.
✅ Kazanan: %105,49 ile BIST100
14) Bu arada yukarıdaki grafiğin başlangıç noktası 100 değil, sehven eski grafik eklenmiş. Doğrusu budur.
En yüksek kayıp %32 ile teknoloji hisseleri ağırlıklı Nasdaq Endeksindeyken diğerlerindeki kayıplar %20 civarıdır. Eylül sonu (geçici?) bir dip görünümündedir.
15) Döviz kurlarındaki değişime yine endeks şeklinde ve yıl başından bugüne bakarsak DXY Endeksindeki güçlü hareket ve diğer para birimlerindeki değer kayıpları grafikteki gibidir.
Türk lirası Temmuz sonrasında oldukça istikrarlı görünüm sergilese de yıllık kayıp %30'a yakındır.
16) Son olarak bir de döviz kurlarındaki aylık oynaklık seviyelerine bakalım. 3 Ocak 2022 başlangıç olmak üzere her ay ne kadar getiri ya da kayıp olduğu aşağıdaki grafikte yüzde olarak gösterilmektedir.
Herkese iyi akşamlar dilerim.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
1) İçsel değerlemeden bahsettiğimizde mantığı basit ve kolay, uygulaması ise meşakkatli ve inceliklerle doludur. Uygulamaya gelince bu konuda kitap yazanların bile vahim hatalarını görüyorum. İçsel değerleme sonuçları ise felaket. 🤷♂️
2) Göreceli değerleme açısındansa durum güvenilir olmamakla beraber uzmanların bile yaygın kullandığı bir araç şeklindedir.
Eğer kapsamlı analizde çıkış noktasıysa eleme için uygundur, ama peçete üzerine yazılan çarp dört bölü iki mantığıyla, tek bir oranla yatırım yapılmaz.
3) FK oranını küçümsemek değil de iyi anlamak ve sonucu yorumlarken dikkatli olmak önemli. Mesela Damodaran Hoca serinin on beşinci bölümünde “Fiyat / Kazanç (FK) Oranları” konusuna giriş yapıyor ve fark yaratan unsurlardan bahsediyor.
Bu haftaki sayıdan seçimim: #Getiri Arayışı - #Yatırımın yeni kuralları
Faiz oranlarının daha yüksek ve sermayenin daha kıt olduğu bir ortamda yatırım yapmanın zorluklarına, kendi yorumlarımı da katarak değineceğim.
2) Ucuz paranın sonuna hoş geldiniz!
Bu çarpıcı ifadenin yanında, hisse senetleri fiyatlarındaki düşüşün çok daha kötü durumlara ulaştığı zamanların bulunduğunu belirterek başlamakta fayda var.
Ancak neredeyse tüm varlık piyasalarında böylesi eş anlı çöküş nadir bir durumdur.
3) #SPX Endeksi zirveden başlayan çekilmede %25 kayıplara ulaşmıştır ve #HisseSenetlerinden, güvenli liman olan #Tahvillere kaçışsa bu kez işe yaramamıştır.
60-40 Portföyü olarak bilinen strateji ise bu yıl en kötü sonucu kaydetmiştir.
2) Öncelikle abonelikler konusunda yaptığım seçimlerin tamamen kişisel, bu paylaşımın da bilgi aktarımı amaçlı olduğunu belirtmek isterim.
Herhangi bir kurum, kuruluş, kişi ya da yayın ile reklam, iş birliği vb. anlaşmam yoktur. Bu yılki başlıca aboneliklerim şöyledir:
3) Ekonomi ve finans dünyasında çok sayıda program, içerik üreticisi ve veri sunucusu var. Haber akışından finansal tablolara, anlık fiyat verilerinden detaylı analiz platformlarına, her gün de gelişen önemli bir lükse sahibiz. Ancak seçerken iki kere düşünmek gerekiyor.
Kapak resminde Türkiye’nin, Avrupa haritasında gösterilmesi içerikten daha çok dikkat çektiği hâlde söz konusu makalede Türkiye üzerine hiçbir yorum bulunmamaktadır.
➡️ Ancak #enerji krizi ve sert #kış şartları önemli olduğundan buradan başlayalım.
2) Ukrayna’ya desteği ile hayranlık uyandıran #Avrupa için madalyonun diğer yüzünde ekonomik daralma görülmektedir.
Sorun sadece ekonomik de değildir. Putin’in enerji silahı ve soğuk hava şartları Avrupa’da 100.000 ilave ölüme işaret etmektedir.
3) Şirketler açısındansa artan enerji maliyetleri üretim bakımından yeni arayışlara neden olmaktadır. Avrupa’nın yatırımları çekmek bir yana elindekileri kaybetme riski ise hiç istenmeyen bir durumdur.
Teşvik ve desteklerse ilave yük anlamına gelecektir.
1) #Çin'de yaşanan protestolar muhtemelen günün en önemli maddesi. Covid önlemlerine karşı halk Pazar günü sokaklara dökülmeye başladı. Aslında çok önceden biriken gerilim Perşembe günkü yangınla taştı denilebilir.
Konunun insani ve sağlık boyutu yanında gerek Çin ekonomisi ve siyasi yapısı gerekse de yaklaşan kış ve artış gösterecek Covid-19 sıkıntıları nedeniyle küresel ekonomideki büyüme açısından da ciddi riskleri var.
2) FT: Küresel #enflasyon, veri göstergelere göre, muhtemelen zirveyi görmüş olabilir.
Enflasyonun, önümüzdeki aylarda, yön bakımından aşağı doğru bir eğilimde olması sevindirici olsa da bu temkinli yaklaşmakta yarar olan bir haber. FED #pivot konusunu daha önce açıklamıştım.
Üçüncü çeyrek finansal raporları makro anlamda ve beklentiler açısından önemliydi. Birçok şirketin verilerine baktım ve yöneticilerin geleceğe ilişkin yorumlarını okudum, ama heyecanla beklediğim bir rapor vardı ki o da bugün yayımlandı.
2) Satışların ve kârlılığın arttırılarak büyük resimdeki hedefe doğru istikrarlı bir şekilde ilerlendiğini görüyorum.👏🏻👏🏻
Çeyrekler bakımından kıyaslamada, beklentinin çok üzerinde gelen ikinci çeyrek değerleri üçüncü çeyreği baskılıyor gibi görünse de genel olarak beğendim.
3) Bu şekilde hızlı yorumlar yerine detaylı analizleri tercih ettiğim için sektörel geçişlerdeki değişimler, maliyet kalemleri ve küresel talep koşullarındaki bozulmanın etkilerini kapsamlı bir şekilde inceleyeceğim.