0) Les pensions depenen de 3 factors:
1.- Demogràfic
2.- Econòmic
3.- Institucional
👇🏻
Problema de la majoria de societats avançades actuals: augment de l’esperança de vida, combinat amb baixa taxa de natalitat. Cada cop hi ha més pensionistes en relació a la població activa (la que pot cotitzar).
👇🏻
Els ingressos mensuals per cotitzacions depenen de la taxa d’ocupació i el salari mitjà. Quant menys atur i més salari mitjà, més ingressos recull el fons per a pagar les pensions corrents. Si sobra, s’estalvia i creix el pot. Si falta, es redueix.
👇🏻
Ho decideix qui governa: inclou la taxa d’elegibilitat (qui pot ser pensionista i a quina edat, p.ex. 67 anys), la taxa de reemplaçament (quantia de les pensions en relació al salari mitjà) i com es revaloritzen cada any (p.ex. 0,25%, sota IPC).
👇🏻
Sobre el factor demogràfic no s’hi pot incidir: és el que és. La única cosa que es pot fer és preveure’l i tenir-lo en compte, estalviant i fent un sistema de pensions sostenible a llarg termini. Això és el que l’Estat ESP no ha fet.
👇🏻
D’entrada, el factor econòmic és més favorable a CAT que a ESP: taxa d’ocupació més alta i major salari mitjà. Això significa més ingressos pel futur Fons de la Seg Soc Cat, més sostenibilitat i més garantia pels pensionistes.
👇🏻
En un estat català tens el control del factor institucional i pots decidir com serà l’elegibilitat, la taxa de reemplaçament, la revalorització i la sostenibilitat del sistema a llarg termini, sens dubte molt millor que a l’estat veí, que ho ha fet fatal.
👇🏻
Amb una economia productiva, dinàmica, innovadora i oberta com la catalana, amb taxa d’ocupació alta o plena, amb un Fons propi sostenible, les pensions estaran més que garantides a curt, mitjà i llarg termini, amb gran potencial de creixement.
FI