Richard Steenvoorden 🌱 Profile picture
Bioloog 👨‍🔬 / R&D engineer 🔬🌱 / Fotograaf 📸 .
edwin Profile picture 1 added to My Authors
Jan 15 23 tweets 7 min read
"Ik zei het je toch!" 🧵

Omdat we dankzij de omicronvariant zo goed als bijna aan het einde van de pandemie zitten had ik zin om eens een draadje te maken met wat correcte voorspellingen en uitspraken van de afgelopen twee jaar. Maart ‘20: aan de mate van verspreiding te zien zou dit zomaar een endemisch virus kunnen worden.
Jan 14 4 tweets 2 min read
Ik denk dat te weinig mensen dit zich realiseren, maar met de opkomst van de omicronvariant is de mortaliteit nog maar de HELFT ivm de laatste heftige influenzavariant (2018).

Hiermee vervalt überhaupt elke onderbouwing voor zelfs de meest simpele maatregel. Het land MOET open! De influenzavariant van 2018 had 'n mortaliteit van ≈ 1 op de 1000.

Van eerdere SARS-CoV-2 varianten was dit ≈ 5 op de 1000.

De mortaliteit van #omicronvariant ligt volgens de laatste grote onderzoeken ≈ 8-10x lager dan de deltavariant. Dat betekent zo'n ≈ 1 op de 2000!
Dec 18, 2021 33 tweets 12 min read
Hoe moeten we in de toekomst met Covid-19 en andere ouderdomsziektes in een vergrijzend Europa omgaan?

Met de aankondiging van de lockdown is het hoog tijd om eens op de lange termijn te denken in plaats van ineffectieve maatregelen gebaseerd op onrealistische modellen.

Draad. Meerdere geluiden gaan nu op die aangeven dat het einde van de pandemie nabij is met de opkomst van de mildere #OmicronVariant, elke variant zal steeds besmettelijker maar tegelijkertijd milder worden. zerohedge.com/covid-19/healt…
Dec 5, 2021 10 tweets 3 min read
Geweldig interview door dr. @chrismartenson met Prof. Matthias Desmet van @ugent.

Interessant om het eens vanaf een psychologische ipv. de biologische kant te bekijken. Even een korte samenvatting van dit gesprek van 'n uur. Maar kijk vooral :'t filmpje👇🏻
Er is onder de bevolking de afgelopen jaren veel angst aangepraat, de onderlinge solidariteit is verloren gegaan en met meer angst in de samenleving kan een bepaald narratief weer voor solidariteitsgevoel gaan zorgen: je moet dit, je moet dat, anders ben je niet solidair genoeg.
Dec 2, 2021 7 tweets 3 min read
Manipulatie van de werkelijkheid, een veelgedeeld misleidend plaatje die je op twitter ziet. Net als de piramide verstoort dit de realiteit.

Alsof 25% van de ongevaccineerden in het ziekenhuis beland. Dat zouden dan zo'n 717.000 mensen zijn... Tevens is de natuur geen statisch gegeven. De werking van de vaccins gaat bij de risicogroepen snel achteruit en de evolutie staat nooit stil: de nieuwe varianten zijn steeds beter in het omzeilen van de door vaccins geïnduceerde immuniteit.

Zie ook:
Nov 16, 2021 7 tweets 2 min read
Binnen een week is de maximale besmettingsgraad bereikt. Het zal dan even stabiliseren en ze zullen zeggen dat dit zogenaamd door de strengere pas komt.

Om vervolgens voor kerst weer een rappe toename te krijgen en daarna zullen ze nog strengere regels invoeren. Wees voorbereid. Dan zal het in januari kort dalen, tegen die tijd even later is ons immuunsysteem op ons zwakst. Mid januari komt het weer langzaam op gang, vervolgens komt ook de griep langzaam op en zullen ouderen daardoor bij bosjes neervallen. Men zal de griep dan als groot gevaar verklaren.
Nov 3, 2021 8 tweets 3 min read
Cijfers augustus - oktober

Besmettingen
🔹 Ongevax: - 2.555
💉 Vax: + 15.207

Ziekenhuis
🔹 Ongevax: - 317
💉 Vax: +434

IC
🔹 Ongevax: - 96
💉 Vax: +47.

Ja, 't aandeel ongevaccineerden is nog groter. Maar deze trend is overduidelijk. 'n letterlijke golf van de gevaccineerden. Het gaat mij hier niet om de totalen, want volgens deze laatste cijfers zijn 't nu nog de gevaccineerden die de meerderheid uitmaken.

En ja, ik vind' t slim je te vaccineren als je overgewicht hebt en 50+ bent. Maar deze trend zal doorzetten, tot wellicht >75% aandeel met kerst.
Oct 27, 2021 14 tweets 5 min read
De drie percentages die ik gisteren zag hebben mij een deel van de nacht wakker gehouden. Snelle stijging doorbraakinfecties, nu al wellicht de helft.

Iedere bioloog of andere wetenschapper met wat verstand van evolutie kan aan deze getallen zien wat er rap aan het gebeuren is. Image En nieuwe variant die zich sneller verspreidt onder gevaccineerden is m’n hypothese.

Deze cijfers zijn echt schrikbarend. Zie hoe hard dit aandeel besmettingen onder gevaccineerden stijgt: van 25 naar 44%.

Het kan natuurlijk ook zijn dat de matige vaccins deels uitgewerkt zijn.
Oct 25, 2021 6 tweets 2 min read
Kom laten we de 99,99% van de ongevaccineerden die hiermee niks te maken hebben als zondebok gebruiken voor ons wanbeleid en ineffectieve halfjarige vaccins die verspreiding niet stoppen.

Zet verdorie in op opschaling zorg ipv de creatie van een totalitaire klassensamenleving. Ongeteste gevaccineerden die zonder zorgen snotteren en kuchend superspreadevents veroorzaken in kroegen lekker tolereren.

Maar die ongevaccineerde zwangere vrouw die niet eens naar het toilet kan in 'n restaurant de schuld geven en 't leven nog lastiger maken.

Wat een schande.
Sep 24, 2021 24 tweets 8 min read
Vanaf dit weekend is 't tijd voor burgerlijk verzet tegen de discriminerende coronapas. Alles hangt nu af van in hoeverre jullie de komende tijd omgaan met de grootste waanzin die ooit is ingevoerd.

Dus hou die bioscopen, kroegen en restaurants leeg. Legitimeer dit beleid niet! Want als we allemaal als makke lammetjes meewerken is dit een acceptatie en wellicht stap naar meer, bijv.:
* een QR-bewijs voor griepvaccinatie,
* een obesitax,
* CO2-tax,
* én wellicht wel een algeheel puntensysteem. Niets zal ze dan nog tegenhouden als het even tegenzit.
Sep 3, 2021 5 tweets 1 min read
Dankzij deze indirecte vaccinatiedwang zal ik als pro-vaccinatiepersoon te nooit en te nimmer meer een vaccinatie tegen SARS-CoV-2 laten zetten.

Dit gaat alle perken te buiten. Ik zal altijd achter de vrije keuze blijven staan, dus GEEN vaccinatie voor mij. Solidair met de rest. Deze nieuwe toekomstige maatregelen gaan alle ethische grenzen over. We ruilen teveel vrijheid en privacy in voor schijnmaatregelen.

Ik verwacht dat iedere mede-wetenschapper zich uitspreekt tegen deze nieuwe ontwikkelingen, voordat het te laat is én er onherstelbare schade is.
Aug 22, 2020 113 tweets 42 min read
Een aantal maanden verder in de crisis door #COVID19. Wat is er ondertussen allemaal nieuw bekend in de wetenschap🔬🧬?

Een samenvatting en duiding aan de hand van literatuur en populair wetenschappelijk nieuws die ik de afgelopen maanden heb opgepikt in zo'n ±110 tweets. 👇🏻 Wat ik ga in grote lijnen ga behandelen:

▪️Huidige status
▪️Complotten
▪️Testmethodes
▪️Symptomen en ziekteverloop
▪️Immuniteit
▪️Risicofactoren
▪️Verspreiding en besmettelijkheid
▪️Vaccins en medicijnen
▪️Mondkapjes
▪️Privacy
▪️Neveneffecten van de maatregelen
Mar 19, 2020 17 tweets 7 min read
Daar is hij weer hoor. Een draadje met wat realisme en rationaliteit rondom de huidige #coronacrisis.

Net als bij het klimaatdebat zit ik weer tussen de ontkenners en de doemdenkers in. Maar laten we even kijken naar de feiten. 👇🏻 Wij moeten blij zijn dat de gebeurtenis van onze generatie zo ‘mild’ is vergeleken met andere historische gebeurtenissen.

En we mogen ons zegenen dat wij in dit geweldige land wonen waar wij geen dictatoriale overheid hebben die dingen verzwijgt zoals China, Turkije of NK
Mar 9, 2020 19 tweets 8 min read
Eerder had ik wat algemene zaken verzameld over de situatie rondom het nieuwe coronavirus (#SARS_CoV_1) dat #COVID19 veroorzaakt. Deze is >270.000x bekeken, dus men snakt schijnbaar naar duidelijke informatie!

Daarom een draad over wat duidelijk NIET en wat WEL werkt 👇🏻. NIET: Antibacteriële middelen. Deze hebben effect op bepaalde enzymen die je alleen vindt in bacteriën. Virussen hebben deze enzymen niet, dus de actieve stoffen aanwezig in antibacteriële middelen werken hier dus niet op.
Mar 6, 2020 17 tweets 8 min read
Aangezien ik regelmatig van vrienden/bekenden vragen krijg als: “Ben jij nou bang voor het coronavirus?”, “Wat denk jij ervan?”, of “moet ik mij nou zorgen maken”. En ondanks dat ik geen geneeskunde maar biologie heb gestudeerd geef ik ze altijd het volgende antwoord:

Een draad: Nee, ik ben niet bang voor het #sars_cov_2 virus. En nee #COVID19 is niet zo onschuldig als een griep, maar ook niet zo gevaarlijk als men denkt. Je hoeft je alleen zorgen te maken om de zwakkeren en ouderen (60+) in onze omgeving. Dus ik geef ze altijd de volgende tips:
Jul 26, 2019 30 tweets 17 min read
Een draad over de gevolgen van de #klimaatverandering op de weerextremen en natuurrampen, een opvolger van mijn draad over het klimaat ()

Ik probeer hier een nuancerende visie neer te zetten aan de hand van data, dit ter compensatie van de schreeuwers. Je hoort het steeds vaker: “de weersextremen en de rampen nemen toe”, "klimaatdestructie", etc. En bij elke gebeurtenis op deze grote aardbol brengen ze dit weer naar voren, vooral nu weer tijdens deze unieke hittegolf.
Feb 11, 2019 10 tweets 4 min read
40% (!) van de insectensoorten staan mogelijk op uitsterven de komende decennia. Waarvan de meeste tot de vlinder-, bijen- en keverfamilie behoren. sciencedirect.com/science/articl… Habitatsverlies door landbouw en urbanisatie is de grootste oorzaak hiervan. In het Nederlands: nu.nl/dieren/5735241…. Jaarlijks daalt het aantal insecten met 2.5%. Dit is echt, echt het meest urgente probleem op dit moment wereldwijd. Insecten staan (samen met planten) aan de basis van elk ecosysteem. Als zij gaan, gaan wij ook.
Feb 7, 2019 27 tweets 13 min read
Een draad over het #klimaat 🌏.

Omdat het debat wordt gedomineerd door ‘klimaatontkenners’ en ‘klimaatdoemdenkers’ wil ik het geluid van de ‘klimaatrealisten’ wat luider laten klinken. Ik merk ook dat mensen het verschil tussen het klimaat en het milieu ook erg lastig vinden. 👇🏻 Ik ga aan de hand deze draad wat ontkrachten en toevoegen aan de discussie. Ook vanwege nietszeggende termen als ‘voor het klimaat’. Wie is dat nou niet? Hoe kan je nou tegen het klimaat zijn? Het zou beter zijn als men voor biodiversiteit en voor een schoon milieu is!