, 34 tweets, 4 min read Read on Twitter
Twitter'ı sallayan @PeakCom olayıyla ilgili olarak, bence reklamın hedef kitlesindeki insan tipini yakından tanıyan bir teknoloji ihtiyarının gözünden durumun okunması. (Hem geliştiricilere hem Peak'e faydalı olması dileğiyle)
Dün @PeakCom ’in yaptığı reklamın twitterı sallamaya başladığı birkaç saat içinde olaylardan haberim oldu. Tabi reklamın (affınıza sığınarak biraz agresif bir terim kullanacağım) “çakma” olduğunun ortaya çıkması sadece dakikalar almıştı.
İlk aklımda uyanan düşünce şuydu. Bir oyun firmasının böyle bir kampanyayı gözüne kestirip TV üzerinden uygulaması çok olumluydu. Hemen arkasından yayınlanan çok ekranlı tweet ve Muhteşem Yüzyıl göndermeli tweet de ince düşünülmüş sosyal medya manevraları idi.
Toplamda reklamın çıkması ile çakma olduğunun anlaşılması arasında geçen süre, reklamın kendisini saymazsak, vizyon bakımından bence 10 üzerinden 9. Puan kırdığım yer reklamdaki mesajın biraz fazla uzun olması
Peak daha önce de agresif reklam kampanyaları yaptı. Mesela Ryan Reynolds’lu seri gayet yerinde ve başarılı idi.
Herşey iyi iken reklamın çakma olduğunun anlaşılması bir çuval inciri berbat etti. Neden böyle olduğunu anlamak için biraz derinleşmemiz lazım.
Bu durumda vizyonun başarısına odaklanmak isteyen pek çok iyi yazılımcı arkadaşım, reklamın çakmalığını görmezden gelmeyi savundu. Tabi böyle bir şey görmezden gelinemez. Bunun nedenini anlamak için reklamın “hedef kitlesini” konuşmalıyız.
Hiçbir ürün veya reklam günümüzde “herkesi” memnun etmek için yapılmaz, yapılmamalıdır. Herkesi memnun edecek olan şey ortalama şeydir. O yüzden şimdi ve sonra Peak ile ilgili reklam veya projeleri beğenmeyecek pek çok insan olabilir.
Bu yüzden Peak “hedef kitlesini” tanımlayıp ulaşmaya çalışıyor. Hedef kitle, tutkulu oyun geliştiriciler (yalnız yazılımcı değil, tasarımcı ve sanatçı da). İddialı, en iyi sonucu inşa etmek için çalışmaya hazır, yönetmesi çok daha zor, ama etkisi çok daha büyük geliştiriciler.
Reklamın (bence gereksiz uzun olan) metnine bakarsanız bu hedeflemeyi görüyoruz. Oyun geliştirme sanatla çok iç içe olduğu için, bu alanın insanları, yaratıcılığa ve özgünlüğe de başka alanlardaki pek çok (iyi) yazılımcıdan veya mühendisten daha çok önem verir.
Mühendislik problemlerini çözerken çalıştığını bildiğimiz çözümleri arar bulur uygularız. Ama sanatçılar birbirinden esinlense bile özgünlük ile değer arasındaki ilişkiyi hiçbir zaman göz ardı edemez.
İşte bu yüzden bir çuval incir berbat oldu. Yani hedef kitle “iddia ve özgünlük” kovalayanlara, çok ince ayarlanmış bir mesaj iletmeye çalışırken bu mesajı ilettiğin medyanın “çakma” çıkması, o hedef kitle için bütün etkiyi tersine çeviriyordu.
Yani mesele, Peak’i desteklememiz veya eleştirmemiz değildi benim için. Yerli olması, örnek olması, beyin göçünü azaltabilmesi vs ikinci öncelikliydi. Mesele Peak’in bu kadar kaynak harcadıktan sonra amacına ulaşamayacak olması idi.
Bu noktada pek çok arkadaşım benden daha şüpheciydiler. Ben Peak’in gerçekten söylediği insanları aradığı varsayımıyla düşünürken, kimileri bu mesajı da samimiyetsiz buluyordu. O bakış açısını da anlıyorum.
Fakat işte sonrasında Peak’in ne yapacağını bekliyordum. Çünkü bu tepki samimiyet konusunda önemli idi.
Eğer Peak gerçekten sadece “yükselen yerli teknoloji” rüzgarında yelken dolduruyorduysa, o zaman reklamın çakma olması çok daha önemsizdi. Ses getiren büyük bir PR hamlesi, twittera girmeyenlerin bilemeyeceği “çakmalık” kendi içinde yeterdi.
Ama Peak benim umduğumu yaparak bugün olayı sahiplendi. Reklamı ve ardından gelen iki (iyi) tweet’i de kaldırmış. Bu hedeflediği kitlenin “özgünlük” önceliği ile kendini hizalamak demek. Ve kesinlikle doğru olan bu.
Tekrar ediyorum, Peak’in hatayı görmezden gelmemesi ultra önemli bir işaret.
Bu noktada söylemeden edemeyeceğim. Şu an bu “samimiyet” işaretinin yanında olmasını umduğum bir “sorumluluk” hamlesi daha var: Marketing VP her kimse zarif bir şekilde istifa etmesi.
Gerçekten başa oynayan şirketlerde kritik ve göz önündeki hatalardan sonra bunu görürsünüz. Apple Maps, Windows Vista, gibi örneklerde, bu büyüklükte hatalarda “kelleler uçar” (birileri ya ayrılır ya kovulur)
Bir şirketin CEO’su veya finans VP’si bir reklamın aynısından Almanya’da olduğunu bilmeyebilir. Ama bu kadar göz önündeki bir hatada da sadece “ajans bizi kandırmış” deyip çıkmak sorumluluk(accountability) açısından yeterli değil.
Bu marketing VP her kimse zarif bir şekilde kendi istifa ederse, kendi markasını da aslında güçlendirmiş olur. “Hatalarımdan kaçan değil sahiplenip öğrenen biriyim” demiş olur. 2-3 ay sonra dolu ve başarılı resume’siyle yeni bir takıma katılır.
Yanlış anlaşılmasın benim kimsenin ekmeğiyle bir derdim yok 😊 Ama burada olaylar dediğim şekilde aksa zaten kimsenin ekmeği tehlikede değil. Bu bir mesaj meselesi. “şirket olarak hatalarımız üstlenir ve çözeriz” demek.
Sonuç olarak, şunu hatırlatmak istiyorum. Bu vakada, insanların büyük çoğunluğunun ne düşündüğünün toplamda hiçbir önemi yok. Önemli olan tek şey var. O da “iddialı ve sanatçı kafalı” geliştiricilerin Peak’i çalışılacak yer olarak nasıl değerlendirdiği.
Olaya duygusal yaklaşıp bayrak asanlarında, ultra şüpheci yaklaşıp “neremiz doğru ki” karamsarlığı yapanların da ne düşündüğünün bir önemi yok. Burada sadece Peak ve hedeflediği geliştiricilerin ne düşündüğü önemli.
Ben kariyerim boyunca bu profilde insanlarla ile çok çalıştığım ve böyle takımlar kurmakta da mesai harcadığım için Peak’te ekip kurmaya çalışan insanların hedef, ve kaygılarına empati kurabiliyorum.
Umarım Peak ekibinden birileri bu yazdıklarımı okursa bunları eleştiri olarak değil aslında bir tebrik ve bir “endorsement” olarak yazdığımı anlar. Peak doğru şeyleri yapıyor (reklamın kendisi hariç).
Eğer beni takip edenler arasında Peak’in açıkladığım şekilde hedef aldığı kitlede olanlarınız, benim naçizane fikrimi isterseniz, onu paylaşayım.
Ben Türkiye’de olsam ve kariyerim başlarında olsam, bu reklamın verdiği mesajı değerlendirir ve gider biraz araştırırdım. Mesela Peak’teki iş ilanlarına bakarsanız, önemli bir bölümü bazı yeni ve gizli projelerde görünüyor.
Bu önemli, çünkü bu reklamdaki hedef kitlenin bir bölümü için Toy Blast ve Toon Blast yeterince enteresan olmayabilir. Bu projelerin arkasındaki operasyonel zorlukları küçük görmüyorum. Ama kimi geliştiriciler için Casual Mobile oyunların çekiciliğinin bir sınırı var
Ama stealth projelere ve açık pozisyon miktarına bakınca, Peak’in oyunlarından ve Zynga anlaşmasından elde ettiği kaynaklarla daha inovatif işlere kalkıştığının izlerini görüyoruz. Bu genç ve çalışkan bir geliştirici için büyük fırsat demek
Böyle takımlara erken noktada girer ve takımın büyümesinde rol oynayabilirsiniz. Bazen bir geliştirici için en “juicy” işler, “zor ve büyük” bir problemi çözmeye çalışan, küçük başlayıp “başardıkça büyüyen” bir takımda, “o büyümeyi finanse edebilecek” bir şirkette olabilir.
O şirket inovasyon ve özgünlük konusunda da benim hassasiyetlerimi taşıyorsa daha da iyi.
Elbette bu karara etki edecek başka faktörler de olurdu. Ama ben şu an Türkiye’de ve kariyerimin başlarında (yani ilk 5-10 yılda) olsam Peak’i çalışabileceğim yerlerden biri olarak değerlendirir ve bu "tanışma davetine" olumlu yaklaşırdım.
Missing some Tweet in this thread?
You can try to force a refresh.

Like this thread? Get email updates or save it to PDF!

Subscribe to Bilgem Cakir
Profile picture

Get real-time email alerts when new unrolls are available from this author!

This content may be removed anytime!

Twitter may remove this content at anytime, convert it as a PDF, save and print for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video

1) Follow Thread Reader App on Twitter so you can easily mention us!

2) Go to a Twitter thread (series of Tweets by the same owner) and mention us with a keyword "unroll" @threadreaderapp unroll

You can practice here first or read more on our help page!

Follow Us on Twitter!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just three indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3.00/month or $30.00/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!