1- Bu yıl #Nobel ödülünü #HepatitC enfeksiyonunu tanımlayan araştırmacıların alması bir kez daha gösterdi ki insanlık tarihinde enfeksiyon etkenlerini ilk kez tanımlayan kişilerin Nobel alma oranı oldukça yüksek👇
📸: @NobelPrize
2- 1902 yılında İngiliz bilim insanı Sir Ronald Ross “sıtma” üzerine yaptığı araştırmalar ile bu alanda ilk Nobel ödülünü aldı.

📸: Liverpool University
3-Enfeksiyon hastalıkları ve aşılar alanında öncü araştırmaların hemen hemen hepsinde katkısı bulunan Robert Koch tüberküloz araştırmaları ile 1905 yılında Nobel ödülünü aldı.

📸 : @rki_de
4-1907 yılına geldiğimizde Fransız bilim insanı Alphonse Laveran hastalık etkeni olan protozoonları tanımlayarak Nobel ödülünü aldı.

📕: Wikiwand
5-1928 yılında Charles-Jules-Henri Nicolle, tifüs hastalığı üzerine çalışmaları ile Nobel ödülünü almıştı.

Famousscientists.org
6-1951 yılına geldiğimizde bu kez Max Theiler “sarı humma” (yellow fever” hastalığını tanımlayarak Nobel ödülünü aldı. Theiler, Nobel ödülünü alan ilk Afrikalı araştırmacı oldu

📸📕: Max Gaphe, AfroVibes
7-1954 yılı Nobel ödülü için de insanlık tarihi için de önemli bir yıl. John Franklin Enders, Frederick Chapman Robbins ve Thomas H. Weller, çocuk felci virüsünü hücre kültüründe üreterek ödülü kazandı ve aşı çalışmaları ve polio eradikasyonuna uzanan süreci başlattı.
📸: @TIME
8-1969 yılında Max Delbrück, A.D. Hershey ve Salvador Luria, halen gizemini ve heyecanını korumaya devam eden “bakteriyofajları” tanımlayarak Nobel ödülünü aldı. @springernature
9-1976 yılına geldiğimizde Nobel ödülünü Baruch S. Blumberg ve Carleton Gajdusek, bu kez Hepatit B enfeksiyonu ve bulaşma yolları çalışmaları ile ödülü aldı.

📸Daniel Carleton Gajdusek - First Day Cover Signed 1982 co-signed by: Baruch S. Blumberg - HFSID 47893
10-Peter Doherty ve Rolf Zinkernagel ise, immün sistemin virüsleri nasıl farkettiğini ve yanıt aldığını gösterdiği çalışmaları ile Nobel ödülünü aldı. Coronavirus pandemisi döneminde bir kez daha anladık ki virüs-insan ilişkisi hep gizemli ve çok yol var araştırılacak.
11-Hastalıklara neden olan “prion”ları tanımlayan Stanley Prusiner yılında Nobel ödülünü kazandı.
12-2005 yılında; Barry Marshall ve Robin Warren insanlık tarihinin belki de en ilginç ve halen tartışmalı bakterisi Helicobacter pylori ile ilgili çalışmaları ile Nobel ödülünü kazandı.
13-2008 yılında ödül bu kez 2 ayrı virüsü tanımlayan araştırmacılara gitti. İlki human papillomavirüsün serviks (rahim ağzı) kanserine neden olduğu ile ilgili çalışmaları ile Harald zur Hausen aldı.

📕: nobelprize.org
14-2008 yılında ödülü paylaşan diğer araştırmacı Franciose Barre Sinoussi idi bu kez tanımlanan virüs ise AIDS etkeni HIV idi.

📸: @TIME
15-Tabii bu isimleri sıraladıktan sonra 2015 yılında Kimya alanında aldığı Nobel ödülü nedeni ile Sayın Aziz Sancar’ı da büyük bir gururla anmadan geçmek olmaz. Gururla.
Amacım enfeksiyon hastalıkları ile Nobel yolculuğunun bir yüzyıla sığan öyküsünün bazı başlıklarını paylaşmaktı. Eminim detaylarda bilmediğim ne öyküler vardır.
Nobel konuda daha detaylar, Melih Bulut (@drmelihbulutgm1 ), Tansu Salman ve Emin Kansu hocalarımın sunumlarında.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Dr. Ener Çağrı Dinleyici

Dr. Ener Çağrı Dinleyici Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @timbooth75

6 Oct
1- Gene uykusuz gece. Kızım 4. sınıfa gidiyor ve pazartesi yüz yüze eğitim başlıyor ve göndereceğiz. Okula gitmesi lazım o kesin. Aylardır evde (gerçekten evde ama) ve bir şekilde okulda, arkadaşları ile eğitim alması lazım. Ama kaygılarım yok dersem yalan olur.
2- Aylardır evde geçen sürede ne yazık ki ekran önünde geçen zamanı kontrolümüz sona erdi.Saatlerce ders,ödev ya da eğlence amaçlı ekrana baktı.Okul bunun azaltılmasında önemli bir çözüm. Öğretmeninden alacağı yüz yüze eğitim her koşulda çevrimiçi eğitimden çok daha iyi olacaktır
3- Arkadaşlığın en keyifli ve aslında bir nebze de acımasız olduğu dönemde (bir nevi gerçek hayata hazırlık dönemi) okuldan uzak kaldılar. Dönmesi iyi gelecek. Ebeveynler ile çocukların “kaliteli zaman süreci” bir süre askıda kalsa iyi olacak herkes için.
Read 15 tweets
4 Oct
1- Türkiye'de yürütülmekte olan COVID-19 aşı adaylarının bazılarının hayvan deneylerinin tamamlandığı açıklandı. Bunun için çalışan tüm bilim insanlarının emeğine sağlık. Bundan sonraki süreç bu zamana kadar olandan çok daha zor ama aşı çalışmalarının başlanması da önemli.
2- Yerli, milli denilebilir; aşı lojistiğinin ülkenizde olması çok önemlidir ama COVID-19 gibi tüm dünyayı ilgilendiren bir hastalıkta, geliştirilme olasılığı olan tüm aşı adaylarının global kullanıma uygun olması önemli. Çalışan bilim insanları da bunu hedefliyordur eminim.
3- Şu ülkenin aşısı, bu ülkenin aşısı sözlerinden diğer ülkeleri için de rahatsız olduğum gibi, bizim ülkemizde geliştirilmesi durumunda bilim insanlarının global kullanım için Türkiye'de geliştirdiği aşı demeyi tercih ederim.
Read 9 tweets
14 Sep
1-Eylül ayının ortalarına geldiğimiz şu günlerde #COVID19 aşı çalışmalarında son durumu özetlemek istedim. Aslında seyirde daha önceden alışık olmadığım tuhaflıklar olsa da (aşılara ülke adları takılması, erken onayların başkanlar tarafından yapılması gibi) çalışmalar sürüyor.
2- Dünyada 321 aşı adayı halen çalışılıyor, bir çok ülke (ki aralarında daha önce aşı deneyimi olmayanlar da var) aşı geliştirme sürecinde. Sonucun ne olacağının bilinmediği zor ve uzun bir süreç.
3-Astra Zeneca ve Oxford Vaccine Institute tarafından geliştirilen AZD-1222 (ChAdOx1nCov-19), adenovirüs vektör aşılarından biri olup, Faz 3 çalışmasına İngiltere, Güney Afrika ve Brezilya’da toplam 19.000 gönüllü dahil edilmiş durumda.
Read 40 tweets
28 Aug
COVID19 Aşıları Güncellemesi
1- 26 Ağustos 2020 tarihli ACIP toplantısında COVID19 aşısı geliştirilebilmesi durumunda, ilk kez uygulama modelleri ve lojistik detaylar daha detaylı olarak tartışıldı. Temin, soğuk zincir ve risk gruplarını önceliklendirme temel konulardı.
2- Halen Faz 2-3 aşamasında, çalışmalara gönüllü dahil eden aşı adaylarının kullanım onayı almaları durumunda beklenen ilk sorun aşıların seri üretimi. Bu anlamda bazı çalışmalar, ön anlaşmalar olsa da, aşı geliştirilmeden yorum yapmak güç.
3- Aşıların bir bölümü mRNA aşısı olup, üretimden aşının son kullanıcısına kadar soğuk zincirde, donmuş olarak ulaştırılması gerekiyor. Her ne kadar buzlukta ya da rafta kısa süre saklanabilme imkanı olsa da, bu aşıların uzun süreli nakliyesi ve depolarda soğuk saklanması kritik.
Read 13 tweets
16 Aug
1-Pnömokok (zatüre) aşılaması ile ilgili çok sayıda soru geldiği için ortak bir yanıt vermek istedim. Her ne kadar zatüre aşısı olarak adlandırılsa da, pnömokok bakterisi menenjit ve zatüre başta olmak üzere birçok enfeksiyona neden olmaktadır.
2-Pnömokok aşısının COVID19 enfeksiyonundan koruyucu etkinliği yoktur, pnömokok aşıları ile ilgili öneriler pandemi öncesinde de var olan rutin aşılama önerileridir.
3-Pnömokok aşıları ile ilgili bu dönem yapılan uyarıların nedeni, sağlık hizmeti gereksiniminin azaltılabilmesi, kronik hastalığı olan ve yaşlı bireylerde acil başvuru/hastaneye yatış gereksiniminin azaltılması ve olası pnömokok-COVID19 birlikteliğinin önlenmesidir.
Read 18 tweets
15 Jul
1-Lisa Jackson ve arkadaşları, NIH(National Institute of Allergy and Infectious Diseases) ve Moderna tarafından #COVID19 için geliştirilen mRNA 1273 aşısının ilk sonuçlarını makale olarak #NEJM’de yayınladı.
2-Faz 1 çalışması, açık etiket bir çalışma olup, farklı dozlarda (25 μg, 100 μg, ve 250 μg dozlar) aşı uygulamasının güvenlik ve immünojenisitesinin değerlendirildiği bir çalışmaydı.
3-Aşı adayının özelliklerini daha önce yazmıştım; aşı lipid nanopartikül komponent aşı adaylarından biri ve SARS-CoV-2 spike (S) glikoproteini üzerinden etki gösteren bir mRNA aşı adayı.
Read 30 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!