Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καταδίκασε σήμερα την Ελλάδα να καταβάλει το ποσό των 312.500 ευρώ σε ιδιοκτήτρια ξενοδοχείου που τελούσε υπό κατάληψη, επειδή το κράτος δεν προστάτευσε αποτελεσματικά το δικαίωμά της στην ιδιοκτησία. #echr #property #thread
Το ξενοδοχείο είχε καταληφθεί για πάνω από 3 χρόνια από μετανάστες και αλληλέγγυους. Η ιδιοκτησία είχε κινηθεί νομικά ώστε το κράτος να εξώσει τους καταληψίες, αλλά τα αιτήματά της είτε απορρίφθηκαν, είτε δεν εξετάστηκαν καθόλου από τις Ελληνικές αρχές.
Μια απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών με την οποία διατάχθηκε η έξωση και απόδοση της νομής στην ιδιοκτήτρια δεν εκτελέστηκε από τις Αρχές. Κατά την διάρκεια των 3 ετών, η ιδιοκτήτρια αναγκάστηκε να πουλήσει το σπίτι της για να καλύψει τα χρέη που προέκυψαν από την κατάληψη:
φόρους, λογαριασμούς νερού και ηλεκτρισμού, προκειμένου να αποφύγει την καταδίκη της. Τον Μάρτιο 2017 οι λογαριασμοί ήταν 81.500 ευρώ και το 2018 έφτασαν τις 141.990 ευρώ.
Το 2018 οι αρχές κινήθηκαν για να κατάσχουν το σπίτι της προσφεύγουσας, οπότε αυτή αναγκάστηκε να το πουλήσει για να πληρώσει τα χρέη.
Το ΕΔΔΑ έκρινε ότι οι Αρχές έπρεπε να είχαν λάβει μέτρα για να διασφαλίσουν το δικαίωμα στην ιδιοκτησία, προβλέποντας βέβαια και ένα λογικό χρονικό διάστημα για την εξεύρεση μιας ικανοποιητικής λύσης.
Η Ελλάδα παραμένοντας όμως αδρανής για πάνω από 3 χρόνια, δεν χειρίστηκε δίκαια τόσο το γενικό ενδιαφέρον της κοινότητας για προστασία των αστέγων όσο και το δικαίωμα της ιδιοκτησίας της προσφεύγουσας.
Τον Αύγουστο του 2017 το απόγραφο της απόφασης του Ειρηνοδικείου επιδόθηκε στο αστυνομικό τμήμα Αγίου Παντελεήμονα, προκειμένου να προχωρήσει στην έξωση, αλλά δεν έγινε τίποτε.
Το 2019 άλλες δύο φορές επιδόθηκε σχετικό έγγραφο, χωρίς όμως να εκτελεστεί. Η προσφεύγουσα ζήτησε από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους να παρέμβει, αλλά δεν έγινε τίποτε. Οι καταληψίες έφυγαν μόνοι τους τον Ιούλιο του 2019.
Η Ελλάδα καταδικάστηκε για παραβίαση του άρθρου 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ (δικαίωμα στην ιδιοκτησία). Η Ελλάδα υποστήριξε την αδράνεια των αρχών, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, ενόψει του κινδύνου διατάραξης της δημόσιας τάξης με την εκκένωση δεκάδων ανθρώπων
Το ΕΔΔΑ αναγνώρισε τις ανησυχίες των αρχών, αλλά έκρινε ότι αυτό δεν δικαιολογεί την τριετή αδράνειά τους.
Αυτή είναι μια σημαντική ευκαιρία για να θεσμοθετηθεί και η αναγωγική ευθύνη: γιατί να πληρώνουμε όλοι μαζί ένα τόσο μεγάλο ποσό αποζημίωσης;
Θα ήταν πολύ χρήσιμο να έχουμε έναν νόμο που θα καταλογίζει τις αποζημιώσεις που επιδικάζει το ΕΔΔΑ σε κάθε υπεύθυνο που αποδεδειγμένα συνέβαλε στην καταδίκη της χώρας.
Από τον τελευταίο υπαίτιο υπάλληλο, μέχρι τον πρόεδρο του ανωτάτου δικαστηρίου που εξέδωσε πρόδηλα λάθος απόφαση και μέχρι φυσικά τους αρμόδιους Υπουργούς όταν γνώριζαν το θέμα και σκόπιμα ενέργησαν αντίθετα προς την ΕΣΔΑ.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Sotiropoulos

Sotiropoulos Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @Sotiropoulos

4 Dec
Πλησιάζει η 10η Δεκεμβρίου που είναι η Διεθνής Ημέρα Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.
Ήδη μου έχει ζητηθεί από διάφορα μέσα ενημέρωσης να αρθρογραφήσω για το θέμα αυτό και διαπιστώνω με θλίψη ότι δεν υπάρχει τίποτε θετικό.
Έστω ένα βήμα, μια διεθνής σύμβαση να έχει κυρωθεί από την Ελλάδα για τα μάτια του κόσμου (εκκρεμούν πολλές), μια νέα δομή, μια πρωτοβουλία, μια γραμμή υποστήριξης, κάτι! Μόνο ήττες στο ΕΔΔΑ.
Η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε μερικά βήματα με τα χίλια παρακάλια και με χιλιάδες λάθη. Απαξίωσε τόσο πολύ την Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που ο πρόεδρός της έφτασε να παραιτηθεί.
Read 12 tweets
3 Dec
Από την Δευτέρα 30η Νοεμβρίου 2020 μέχρι και τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, το σύνολο των Διοικητικών Δικαστηρίων της χώρας, καθώς και το Συμβούλιο της Επικρατείας έχουν απενεργοποιημένους διαδικτυακούς τόπους παρακολούθησης πορείας υποθέσεων. #ejustice #courts #lawyerslife
Αυτό σημαίνει ότι οι ενδιαφερόμενοι δεν έχουν πρόσβαση στα δεδομένα που τους αφορούν, δηλαδή δεν μπορούν να ενημερωθούν για τις δικαστικές αποφάσεις που ήδη έχουν εκδοθεί και να τις διαβάσουν ή έστω να ενημερωθούν για την πορεία των υποθέσεών τους.
Υποθέτω (δεν το έχω δοκιμάσει) ότι δεν υπάρχει και η δυνατότητα κατάθεσης δικογράφου νέας υπόθεσης αυτές τις 3 ημέρες.
Read 6 tweets
2 Dec
Ο Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εσταίν ήταν γνωστός στην Ελλάδα κυρίως γιατί ως πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας παραχώρησε το προεδρικό αεροπλάνο του στον Κωνσταντίνο Καραμανλή για να επιστρέψει στην Αθήνα την 24η Ιουλίου 1974, το βράδυ που έπεσε η χούντα.
Συνδέθηκε έτσι με την ιδρυτική πράξη της μεταπολίτευσης.
Ήταν πράγματι ένας φίλος της Ελλάδας. Τον Σεπτέμβριο του 2013 ήρθε στην Αθήνα σε ένα ταξίδι - αστραπή μόνο και μόνο για να αποκαλύψει τις τρεις στήλες εις μνήμην της ελληνίστριας Ζακλίν ντε Ρομιγί, το όνομα της οποίας δόθηκε στην πλατεία Θησείου.
Read 8 tweets
2 Dec
Η δημοσιοποίηση φωτογραφιών από προσωπικές στιγμές για σκοπούς εκδίκησης μετά την λήξη μιας ερωτικής σχέσης προσκρούει νομικά στην έλλειψη συγκατάθεσης του θύματος.
Ενώ το θύμα είχε συγκατατεθεί για την λήψη του υλικού σε συνθήκες ιδιωτικότητας και μόνο για προσωπική χρήση του δράστη, ο τελευταίος προβαίνει σε περαιτέρω χρήση, λειτουργώντας εκτός του πλαισίου της συγκατάθεσης.
Γι' αυτό η νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων ορίζει ότι η συγκατάθεση είναι μόνο μία ρητή έγκριση για έναν συγκεκριμένο σκοπό και η περαιτέρω χρήση είναι νόμιμη μόνο εάν δεν είναι ασύμβατη με τον αρχικό σκοπό.
Read 10 tweets
1 Dec
Την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου θα έχουμε την πρώτη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που αφορά την συμβατότητα μέτρων που έλαβε η Γαλλία για την προστασία από την COVID-19 με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Ο προσφεύγων Renaud Le Mailloux είχε ασκήσει παρέμβαση στην επείγουσα προσφυγή ενός ιατρικού συλλόγου και δυο πολιτών στο γαλλικό Συμβούλιο της Επικρατείας, με την οποία είχε ζητηθεί από το κράτος να λάβει επειγοντα μέτρα, όπως να διανείμει στο ιατρικό προσωπικό μάσκες FFP2
και FFP3, καθώς και χειρουργικές μάσκες στο σύνολο του πληθυσμού, να γίνουν μαζικά τεστ και να συνταγογραφηθεί συνδυασμός φαρμάκων σε ασθενείς που βρίσκονται σε κίνδυνο. Ο προοσφεύγων, επικαλούμενος έννομο συμφέρον από σοβαρή ασθένεια, παρενέβη υπέρ της επείγουσας προσφυγής.
Read 11 tweets
1 Dec
Βλέποντας στην τηλεόραση την δραματική ιστορία της Βανέσας που έχει αποκοπεί τελείως από την επικοινωνία με το παιδί της, συνειδητοποιώ πόσο επίκαιρο έχει γίνει και πάλι το ζήτημα της ΛΟΑΤΚΙ γονεϊκότητας.#transrights #childrenrights #LGBTQ #parenting #thread
Την υπόθεση είχα χειριστεί στο επίπεδο της προσωρινής διαταγής και τότε ο Πρόεδρος Πρωτοδικών είχε δεχτεί ότι η Βανέσα έπρεπε να βλέπει το παιδί, αλλά μετά η εξέλιξη ήταν αρνητική στα ασφαλιστικά μέτρα.
Η Βανέσα δεν είναι η μόνη περίπτωση που διεμφυλικό άτομο έχει παιδί που γεννήθηκε εντός γάμου. Γνωρίζω και αρκετές άλλες περιπτώσεις, όχι μία και δύο.
Read 12 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!