Την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου θα έχουμε την πρώτη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που αφορά την συμβατότητα μέτρων που έλαβε η Γαλλία για την προστασία από την COVID-19 με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Ο προσφεύγων Renaud Le Mailloux είχε ασκήσει παρέμβαση στην επείγουσα προσφυγή ενός ιατρικού συλλόγου και δυο πολιτών στο γαλλικό Συμβούλιο της Επικρατείας, με την οποία είχε ζητηθεί από το κράτος να λάβει επειγοντα μέτρα, όπως να διανείμει στο ιατρικό προσωπικό μάσκες FFP2
και FFP3, καθώς και χειρουργικές μάσκες στο σύνολο του πληθυσμού, να γίνουν μαζικά τεστ και να συνταγογραφηθεί συνδυασμός φαρμάκων σε ασθενείς που βρίσκονται σε κίνδυνο. Ο προοσφεύγων, επικαλούμενος έννομο συμφέρον από σοβαρή ασθένεια, παρενέβη υπέρ της επείγουσας προσφυγής.
Η επείγουσα προσφυγή απορρίφθηκε από τον αρμόδιο δικαστή, κηρύσσοντας την παρέμβαση του Le Mailloux απαράδεκτη.
Ο Le Mailloux προσέφυγε στο ΕΔΔΑ ισχυριζόμενος ότι η Γαλλία δεν ανταποκρίθηκε στις θετικές υποχρεώσεις του κράτους για προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων
και συγκεκριμένα του δικαιώματος στην ζωή, στην απαγόρευση απάνθρωπης μεταχείρισης, στον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής και στην ελευθερία της έκφρασης. Διαμαρτύρεται ιδίως για περιορισμούς πρόσβασης στα διαγνωστικά τεστ
για τα μέτρα που εφαρμόστηκαν και για παρέμβαση στην ιδιωτική ζωή ατόμων που πέθαναν μόνοι τους από τον ιό.
Η γνώμη μου είναι ότι το ΕΔΔΑ θα εξετάσει την προσφυγή στο πλαίσιο των θετικών υποχρεώσεων του Κράτους για προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων, αναγνωρίζοντας όμως το τεράστιο πεδίο ελεύθερης εκτίμηση που διαθέτει για να αποφασίσει το ίδιο το κράτος τα κατάλληλα μέτρα.
Στο πλαίσιο αυτό, το ΕΔΔΑ παραδοσιακά αναφέρει ότι δεν μπορεί να υποκαταστήσει τα εθνικά δικαστήρια, τα οποία βρίσκονται σε καλύτερη θέση για να σταθμίσουν το καταλληλότερο κάθε φορά μέτρο.
Μόνο στις περιπτώσεις λοιπόν που τα κράτη δεν αιτολογούν ειδικά και εμπεριστατωμένα για ποιόν λόγο δεν έλαβαν ένα μέτρο αλλά έλαβαν κάποιο άλλο, λιγότερο προστατευτικό για τα δικαιώματα, μπορεί να καταδικαστούν.
Εδώ όμως δεν είναι και τόσο σαφές αν ο προσφεύγων υπέστη τελικά ουσιώδη βλάβη από την κρατική παράλειψη, στοιχείο απαραίτητο για το παραδεκτό της προσφυγής του.
ΠΕΜΠΤΗ, σόρρυ

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Sotiropoulos

Sotiropoulos Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @Sotiropoulos

3 Dec
Από την Δευτέρα 30η Νοεμβρίου 2020 μέχρι και τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, το σύνολο των Διοικητικών Δικαστηρίων της χώρας, καθώς και το Συμβούλιο της Επικρατείας έχουν απενεργοποιημένους διαδικτυακούς τόπους παρακολούθησης πορείας υποθέσεων. #ejustice #courts #lawyerslife
Αυτό σημαίνει ότι οι ενδιαφερόμενοι δεν έχουν πρόσβαση στα δεδομένα που τους αφορούν, δηλαδή δεν μπορούν να ενημερωθούν για τις δικαστικές αποφάσεις που ήδη έχουν εκδοθεί και να τις διαβάσουν ή έστω να ενημερωθούν για την πορεία των υποθέσεών τους.
Υποθέτω (δεν το έχω δοκιμάσει) ότι δεν υπάρχει και η δυνατότητα κατάθεσης δικογράφου νέας υπόθεσης αυτές τις 3 ημέρες.
Read 6 tweets
3 Dec
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καταδίκασε σήμερα την Ελλάδα να καταβάλει το ποσό των 312.500 ευρώ σε ιδιοκτήτρια ξενοδοχείου που τελούσε υπό κατάληψη, επειδή το κράτος δεν προστάτευσε αποτελεσματικά το δικαίωμά της στην ιδιοκτησία. #echr #property #thread
Το ξενοδοχείο είχε καταληφθεί για πάνω από 3 χρόνια από μετανάστες και αλληλέγγυους. Η ιδιοκτησία είχε κινηθεί νομικά ώστε το κράτος να εξώσει τους καταληψίες, αλλά τα αιτήματά της είτε απορρίφθηκαν, είτε δεν εξετάστηκαν καθόλου από τις Ελληνικές αρχές.
Μια απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών με την οποία διατάχθηκε η έξωση και απόδοση της νομής στην ιδιοκτήτρια δεν εκτελέστηκε από τις Αρχές. Κατά την διάρκεια των 3 ετών, η ιδιοκτήτρια αναγκάστηκε να πουλήσει το σπίτι της για να καλύψει τα χρέη που προέκυψαν από την κατάληψη:
Read 14 tweets
2 Dec
Ο Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εσταίν ήταν γνωστός στην Ελλάδα κυρίως γιατί ως πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας παραχώρησε το προεδρικό αεροπλάνο του στον Κωνσταντίνο Καραμανλή για να επιστρέψει στην Αθήνα την 24η Ιουλίου 1974, το βράδυ που έπεσε η χούντα.
Συνδέθηκε έτσι με την ιδρυτική πράξη της μεταπολίτευσης.
Ήταν πράγματι ένας φίλος της Ελλάδας. Τον Σεπτέμβριο του 2013 ήρθε στην Αθήνα σε ένα ταξίδι - αστραπή μόνο και μόνο για να αποκαλύψει τις τρεις στήλες εις μνήμην της ελληνίστριας Ζακλίν ντε Ρομιγί, το όνομα της οποίας δόθηκε στην πλατεία Θησείου.
Read 8 tweets
2 Dec
Η δημοσιοποίηση φωτογραφιών από προσωπικές στιγμές για σκοπούς εκδίκησης μετά την λήξη μιας ερωτικής σχέσης προσκρούει νομικά στην έλλειψη συγκατάθεσης του θύματος.
Ενώ το θύμα είχε συγκατατεθεί για την λήψη του υλικού σε συνθήκες ιδιωτικότητας και μόνο για προσωπική χρήση του δράστη, ο τελευταίος προβαίνει σε περαιτέρω χρήση, λειτουργώντας εκτός του πλαισίου της συγκατάθεσης.
Γι' αυτό η νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων ορίζει ότι η συγκατάθεση είναι μόνο μία ρητή έγκριση για έναν συγκεκριμένο σκοπό και η περαιτέρω χρήση είναι νόμιμη μόνο εάν δεν είναι ασύμβατη με τον αρχικό σκοπό.
Read 10 tweets
1 Dec
Βλέποντας στην τηλεόραση την δραματική ιστορία της Βανέσας που έχει αποκοπεί τελείως από την επικοινωνία με το παιδί της, συνειδητοποιώ πόσο επίκαιρο έχει γίνει και πάλι το ζήτημα της ΛΟΑΤΚΙ γονεϊκότητας.#transrights #childrenrights #LGBTQ #parenting #thread
Την υπόθεση είχα χειριστεί στο επίπεδο της προσωρινής διαταγής και τότε ο Πρόεδρος Πρωτοδικών είχε δεχτεί ότι η Βανέσα έπρεπε να βλέπει το παιδί, αλλά μετά η εξέλιξη ήταν αρνητική στα ασφαλιστικά μέτρα.
Η Βανέσα δεν είναι η μόνη περίπτωση που διεμφυλικό άτομο έχει παιδί που γεννήθηκε εντός γάμου. Γνωρίζω και αρκετές άλλες περιπτώσεις, όχι μία και δύο.
Read 12 tweets
23 Nov
Δέκα χρόνια μετά την θέσπιση της Σύστασης 5/2010 για την καταπολέμιση διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, το Συμβούλιο της Ευρώπης δημοσιεύει σήμερα την έκθεση αξιολόγησης των κρατών - μελών του ως προς την συμμόρφωση στις οδηγίες της #sogi #coe #humanrights #LGBTQ
Σε 27 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης προβλέπεται σύμφωνο συμβίωσης ή και γάμος και σε 18 χώρες προβλέπεται το δικαίωμα τεκνοθεσίας (ή και αναγνώρισης του μη βιολογικού γονέα).
Η ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή για ομόφυλα ζευγάρια προβλέπεται σε 13 χώρες και σε 27 χώρες προβλέπεται η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή για μεμονωμένα άτομα.
Read 26 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!