Het #RIVM heeft vandaag haar wekelijkse #COVID rapportage uitgebracht. Ook deze week is er weer het nodige geschreven over de #Britse en andere varianten.
Als je de gegevens vergelijkt met die van eerdere weken, dan zijn er weer diverse opvallende feiten te vinden👇
1/10
Ik heb in de afgelopen weken al diverse keren aangegeven dat het RIVM model voor het aandeel Brits in de besmettingscijfers niet klopt en structureel te hoog is.
De afgelopen 3 weken kon ik het laten zien met de gegevens uit de tabellen die het RIVM publiceerde 👇
2/10
Het lijkt erop dat ze het model hebben opgegeven, want deze week wordt er structureel gezwegen over het percentage Britse variant. De tabel met aandeel Brits is geheel verdwenen en in de tabel met de reproductiecijfers wordt het niet genoemd (voor het eerst in vele weken)
3/10
Wel kunnen we de tabel met de kiemsurveillance resultaten bekijken:
Vreemd genoeg worden in deze tabel alle varianten genoemd, behalve degene die het meeste voorkomt, de wildtype of oude variant.
Hierdoor kunnen we het percentage Brits nog steeds niet bepalen.
4/10
@mzelst wees mij erop dat we niet zomaar kunnen aannemen dat alle overige monsters de wildtype zijn, omdat er ook diverse monsters geen valide resultaat opleveren.
Er zit dus een belangrijke en onnodige omissie in deze tabel, want dit is natuurlijk wel bekend bij het RIVM.
5/10
En dat is jammer, want nu kunnen we het volgende datapunt niet bepalen zoals dit in de grafiek van het Catshuis overleg stond in de presentatie van Van Dissel. Dit nieuwe datapunt kan veel vertellen over de toename van de Britse variant.
Het lijkt erop dat het hele verhaal rond de Britse variant bewust naar de achtergrond wordt gebracht nu het doemscenario-model volledig ontkracht wordt door de werkelijkheid.
Dat is niet wat je verwacht bij een onbevooroordeelde verslaglegging.
Tot slot nog een opmerking over het Reproductiegetal.
Het RIVM meldt dat deze sterk is toegenomen, maar vergeet daarin mee te nemen dat het aantal testen met bijna 40% is gestegen, waardoor waarschijnlijk een veel groter deel van de werkelijke besmettingen is gevonden.
8/10
Het is opmerkelijk dat het RIVM deze onzekerheid niet meeweegt in de bepaling van de R-waarde, de bandbreedte en in de toelichting.
Er wordt de indruk gewekt dat zich een sterke 3e golf ontwikkelt, terwijl de meest recente cijfers anders aantonen
Zoals beloofd zal ik wat dieper ingaan op de huidige problematiek rond de corona cijfers, waardoor het op dit moment lastig is om een duidelijke trend aan te geven. Het is wat lang geworden, maar ik wil het graag duidelijk uitleggen.
Hier gaan we 👇
1/11
Bij besmettingen hebben we twee parameters : het aantal mensen dat getest is en het aantal mensen dat positief is.
Bij een hoge R-waarde (uitbraak) nemen het aantal testen en het percentage positief neemt vaak beide toe en andersom in een synchrone golfbeweging
2/11
In onderstaande grafiek is dit goed te zien in de periode van oktober tot eind januari.
De laatste maand is het beeld echter totaal anders: een sterke stijging van het aantal testen en een sterke daling van het % positief.
@JosetteSchoenma stuurde mij een interessante tabel met het aantal testen en positieve testen per leeftijd.
Daarmee kunnen we antwoord geven op de volgende vraag:
Wat is de invloed van de opening van de basisscholen en het nieuwe snottenbellen-testbeleid op de Corona cijfers?👇
Ik vergelijk de cijfers van week 4 t/m week 8 in de leeftijdscategorieën 0-3, 4-12, 13-17 en 18+.
Allereerst het percentage positief (zie grafiek). Opvallend is de sterke daling van de categorie 0-3 en 4-12 , de schoolgaande kinderen.
2/5
Beide komen in de buurt van de 18+ categorie, een aanwijzing dat er (eindelijk) voldoende getest wordt bij de jonge kinderen en waar er daarvoor (zie week 4) waarschijnlijk alleen bij ernstige klachten een test werd gedaan.
3/5
Uit de Powerpoint van Jaap van Dissel vanmorgen kunnen we een paar gegevens halen over de ontwikkeling van met name de Britse variant die misschien wat onderbelicht zijn gebleven in zijn presentatie 👇
1/7
Het eerste dat mij opvalt is de tekening van het percentage variaties. Van Dissel geeft hierbij aan dat de onzekerheid toeneemt in de extrapolatie naar de toekomst, aangegeven met de rode en blauwe gebieden.
2/7
Het patroon van de rode datapunten lijkt echter een ander patroon te volgen dan de lijn die is getrokken. Als we de datapunten verbinden, dan zien we de gele curve verschijnen, ver buiten de marges die het RIVM aangeeft.
Met name de laatste drie datapunten zijn veel vlakker
De cijfers zijn behoorlijk gewijzigd sinds de vorige update. Allereerst is duidelijk dat de aantallen vrijwel overal ver onder de topwaarden van twee maanden terug liggen. Alleen Tsjechië zit (weer) erg hoog.
1/6
Misschien nog veel opvallender is dat in met name de Noord-Europese landen de daling is veranderd in een stijging.
Ik heb van de Europese landen de groeipercentages van vandaag en 10 dagen eerder naast elkaar gezet met het verschil 👇
2/6
Deze plotselinge verandering valt moeilijk los te zien van het plotselinge en extreme winterweer in dit deel van Europa.
Duitsland lijkt met 3% groei het buitenbeentje, maar die zaten 12/02 op -23% en zijn dus 26 procentpunt gestegen.
Het #RIVM heeft in haar wekelijkse toelichting op de #Covid-19 cijfers een interessante tabel opgenomen : het gemodelleerde aantal meldingen oude en Britse variant.
De onderliggende data kan deze worden gebruikt om verder mee te rekenen, dus dat heb ik gedaan 👇
1/
Allereerst kan heel eenvoudig het aandeel Brits in het totale aantal positieve testen worden berekend. Dit is de blauwe lijn in onderstaande grafiek. Het is goed te zien dat dit een model betreft, want de lijn heeft een perfecte vorm.
Toch valt er wel wat op in de vorm.
2/
De groei is exponentieel in de eerste periode tot ca 12 januari en wordt dan lineair richting de 60% die op 5 februari is berekend. Dit klopt goed met de theorie en in de toekomst zal de lijn weer afbuigen richting horizontaal als de 100% in de buurt komt.
3/
Op basis van de cijfers die vandaag zijn gepubliceerd, ben ik positiever dan vorige week. Dit komt enerzijds doordat de stijging niet versnelt en anderzijds doordat de stijging grotendeels komt door meer testen.
1/
De grafiek toont het 7-daags gemiddelde van nieuwe besmettingen. De rode lijnen zijn de datums van versoepelingen.
Vergelijken we de eerste piek (maart) met de stijging in juli, dan zien we een duidelijk ander patroon. De hockeystick stijging (exponentiële groei) van maart ..
2/
.. lijkt in de stijging van juli niet terug te komen. De lijn lijkt zelfs een beetje af te vlakken.
Als we kijken vanaf 1 juni, dan is een duidelijke knik te zien (de trendbreuk die ik vorige week meldde, maar de lijn daarna lijkt vrij recht te blijven.