1/ Op onderstaande tweet kreeg ik verschillende reacties waarvan sommigen waarschijnlijk op een misverstand berusten. Die wil ik graag proberen de wereld uit helpen.
4a/ Misverstand 3: Meer vastgestelde besmettingen leiden niet tot meer zieken in het ziekenhuis.
Misschien zal dit ooit het geval zijn als iedereen >40 jaar een vaccinatie gehad heeft, maar nu niet. Het afgelopen half jaar werd een periode waarin de R > 1 was, telkens gevolgd >>
4b/ door een piek in de bezetting op de IC. Dit gebeurde ~18 dagen nadat de R na een periode van >1 weer < 1 werd en piek was dan ~1.5x hoger dan op de dag dat R weer <1 werd. Met deze vuistregel kan iedereen zelf berekenen wanneer het #codezwart wordt.
5a/ Misvatting 4: de huidige strategie is het best voor de (mentale) gezondheid.
Het huidige beleid leidt waarschijnlijk tot code zwart en dat is vermoedelijk erg ongezond voor lichaam en psyche. Ontijdige versoepelingen worden dubbel betaald.
5b/ Anders gezegd: als je schuld hebt die zwaar op je drukt, kun je natuurlijk een extra lening nemen maar daarmee kom je, na kortdurend geluk, alleen maar dieper in de put. Volgens mij zijn er best verstandiger en gezondere alternatieven.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
De avondklok is (volgens @RIVM_vDissel): 1. Meer waarschijnlijk wel effectief dan niet effectief. 2. Dit is gebaseerd op boerenlogica. 3. Volgens modellen (lees: simulaties) werkzaam. 4. De onzekerheidsmarges zijn te groot om er een getal aan te koppelen.
Ad1.
Dit is semantiek. 51% kans dat iets werkzaam is, is groter dan 49% dat het niet werkzaam is, maar het zegt voor de praktijk bijna niets. Zou @RIVM_vDissel hier getallen aan kunnen koppelen?
Ad2.
Boerenlogica is enorm belangrijk, maar zou dit voldoende zijn om mensen te overtuigen van de effectiveit van deze maatregel? En zou inperking van grondwettelijke rechten van burgers gebaseerd moeten zijn op boerenverstand?
1/ Hoe gaat het met het effectief reproductiegetal (Rt) van #COVID19 in NL?
En wat betekent dat voor de komende tijd?
Spoiler: Rt is inmiddels weer >1, ondanks alle maatregelen. Cijfers zullen dus weer op gaan lopen.
Draadje.
2/ Op basis van het aantal vastgestelde besmettingen werd Rt tussen 31 januari en 8 februari >1. Dit is echter wat vertekend door de weersomstandigheden. De ziekenhuisopnames suggereren dus dat Rt ~1 week eerder al >1 werd.
3/ Deze observatie komt goed overeen met een voorspelling (bij Rt stijging van 0.4) van ~1 maand geleden en ook met een latere voorspelling van het verloop van de Rt.
👇
2/ De avondklok ging op 23 januari in en zou 8-13% van de R moeten afsnoepen.
Voordat de avondklok inging was de R van de Britse variant 1.13.
Bij 8-13% effect zou dit na het ingaan van de avondklok moeten dalen naar een R van ~1. Dit was op 29 januari echter 1.15.
3/ Kortom, de avondklok (en eigenlijk het hele pakket wat op 23 januari inging) was waarschijnlijk niet tot nauwelijks effectief want de R daalde niet. En zeker onvoldoende effectief omdat de R van de Britse variant nog steeds >1 is.
2/ In bovengenoemd draadje was het effect van het verscherpen van maatregelen nog niet verwerkt.
Verscherpen van maatregelen gaat verdere verspreiding van B.1.1.7 niet voorkomen maar waarschijnlijk wel vertragen, je koopt dus tijd.
3/ Tijd kopen doe je door de groeisnelheid te vertragen waarmee B.1.1.7 de overhand gaat nemen. In de UK is de groeisnelheid ~0.6/week. In Denemarken werd het tijdens een lockdown waarschijnlijk ~0.4/week. Bij een groeisnelheid van 0.4/w wordt R in NL voor halverwege maart >1.
1/ De Britse #COVID19 variant (B.1.1.7) houdt de gemoederen de laatste tijd bezig.
Maar wat betekend deze variant voor de Nederlandse situatie?
Een draadje.
2/ Disclaimers:
- Ik noem deze variant Brits omdat hij onder die naam bekend is, maar het is onzeker of de variant ook echt in UK ontstaan is.
- Ik baseer me op een recente studie van (Volz et al.). imperial.ac.uk/media/imperial…
3/ Volgens Volz et al. groeide de B.1.1.7 populatie in de UK tussen 20 september en 6 december stabiel met 58% per week.
Op 28 december 2020 kwam het OMT bijeen en schatte toen dat 1-5% van alle besmettingen in Nederland door B.1.1.7 veroorzaakt wordt.
👇