Gister zond @Nieuwsuur een item over #bitcoin uit. Het ging vooral over het energieverbruik van de munt. Een enorm belangrijk topic, waar ik graag een goede discussie over voer. Helaas zat het item vol onjuistheden en was een duidelijke structuur ver te zoeken. Rant:
“Die munt kost zoveel stroom dat alle moeite die we stoppen in het tegengaan van CO2 uitstoot er door teniet wordt gedaan”
In Nederland was de CO2 uitstoot in 2020 166 Mton. Volgens Digiconomist, een bron die veel journalisten gebruiken, is de totale CO2 uitstoot van bitcoin wereldwijd op dit moment 55 Mton. Dat bitcoin alle moeite die we doen teniet doet, klopt dus niet.
“Volgens Cambridge University wordt voor de munt meer energie gebruikt dan voor heel Nederland. Nieuw onderzoek laat zien dat dat explosief gaat stijgen.”
Cambridge University doet een uitspraak over het elektriciteitsverbruik van bitcoin versus verschillende landen. Het energieverbruik van Nederland was in 2020 817 TWh. Bitcoin verbruikt, volgens Cambridge, 156.16 TWh per jaar.
Bitcoin verbruikt niet meer energie dan Nederland, het verbruikt ongeveer evenveel elektriciteit als Nederland (volgens de schatting). Ook deze quote is dus onjuist.
"Als betaalmiddel in de echte wereld wil het nog niet zo vlotten met de crypto’s. Behalve voor het afrekenen van kunst lijkt er in de Westerse wereld weinig behoefte aan een nieuwe manier van betalen."
Bij @Nieuwsuur bestaat de “echte wereld” blijkbaar vooral uit het Westen.
Mijn echte wereld bestaat uit de 87% van de wereldbevolking die niet geboren is in een land met een sterke munt zoals de Dollar of Euro. De 4.3 miljard mensen die leven onder een autoritair regime of de 1.2 miljard die leven in een land met inflatie.
“De gemiddelde Nederlander, die ziet nog geen reden om met cryptovaluta te gaan betalen”
@teunisbrosens heeft helemaal gelijk. In Nederland (of de echte wereld, zoals nieuwsuur zou zeggen) is er helemaal geen behoefte om met bitcoin te betalen, omdat het huidige betaalsysteem fantastisch werkt. Overigens is de bitcoin community de eerste om dat toe te geven.
Wat de gemiddelde Nederlander wel ziet, is dat zij geen rente meer krijgt. Dat een huis kopen niet haalbaar is. Dat ze geld moet lenen, als ze wil studeren. Dat sparen geen zin heeft.
@mathijsbouman: "Anderhalf miljard hebben ze in het begin van het jaar in bitcoin gestoken gewoon omdat ze cash op de balans hadden en zeiden dan gaan we ook maar meedoen"
Dat sparen geen zin heeft, zag Tesla ook. Bouman bagatelliseert de investering van Tesla alsof het een geintje was dat ze op de vrijdagmiddagborrel verzonnen hebben. Ik denk zelf dat de negatieve rente en de dreigende inflatie een grotere rol hebben gespeeld in deze beslissing.
@wol: "Tesla is het geloof verloren want zeggen ze, en dat weet iedereen al lang, het is heel slecht voor het milieu en het klimaat om bitcoin te maken."
Ere wie ere toekomt: Bouman slaat hier de spijker op zijn kop. Bitcoin minen is erg energie intensief. De impact op het milieu en klimaat zitten hem in de opwekking van de energie die gebruikt wordt voor het minen.
Overigens denk ik niet dat Tesla het geloof in bitcoin is verloren, aangezien ze nog voor zo’n 2.5 miljard dollar bitcoin op de balans hebben staan. De verkoop van een klein deel van die positie ervoor dat de Q1 cijfers van het bedrijf groen kleurden, in plaats van rood.
@mathijsbouman zegt hier dat bitcoin fanaten eens op de reële economie moeten letten, om vervolgens zelf verbaasd te zijn over de “veel hoger dan verwachte” inflatiecijfers in de VS (iets waar bitcoiners al jaren voor waarschuwen).
Dat Biden geld in de economie spuit klopt. Alleen de Covid relief packages kosten al 3 biljoen (!!!) dollar. Overigens is hij van plan nog een aantal biljoen dollar uit te geven aan verbetering van de infrastructuur van het land.
De rente op staatsobligaties was deze week positief, maar dat @mathijsbouman dat doortrekt naar de rente op de spaarrekening van de gemiddelde Nederlander is wel wat kort door de bocht. De rente op de kapitaalmarkt is niet hetzelfde spaarrente.
En of de centrale banken de economie laten afkoelen valt nog maar te bezien. ECB baas Lagarde heeft al meerdere malen gezegd dat ze de rente de komende maanden niet laat stijgen en dat het opkopen van schuldpapier door zal gaan.
In 2021 is de overheidsschuld opgelopen naar 502 miljard euro. Gelukkig is de rente momenteel negatief, aldus de overheid. Een stijgende rente is dus niet wenselijk, zeker omdat door een wijziging de het renterisico bedrag maximaal 30% mag zijn, in plaats van 18%.
Indien de rente stijgt, moet deze kortlopende schuld dus geherfinancierd worden met die hogere rente. Dat is voor Nederland vooral vervelend, maar voor veel andere Europese landen desastreus. Er zijn op dit moment 7 Europese landen met een Debt to GDP ratio boven de 100%.
Indien Bouman gelijk heeft en we strikt monetair beleid van centrale banken gaan zien, zijn het overigens niet de gemiddelde Nederlanders die profiteren van de hogere rente. Die zitten namelijk werkloos thuis, zie bijvoorbeeld de VS in 1980-1983. federalreservehistory.org/essays/great-i….
Het is gewoon enorm zonde. Ik ben me er bewust van dat bitcoin nog voldoende verbeterpunten heeft, maar het brengt ook mooie nieuwe functionaliteit met zich mee.
Ik ga er graag met mensen over in discussie, maar de discussie lijkt al gevoerd voordat we überhaupt begonnen zijn.
Daarom sluit ik me aan bij deze quote van @CryptoMichNL. Mocht je willen weten wat bitcoin daadwerkelijk is, stuur me maar een bericht. De koffie staat koud en het bier is warm. FIjn weekend.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Geld verdienen met je podcast, dat is nog niet zo makkelijk. Er wordt veelal gekozen voor een verdienmodel met sponsoren, advertenties, merchandise en donaties.
Sinds vandaag word ik per minuut betaald door mijn luisteraars. Benieuwd hoe we dat gedaan hebben?
Wij hebben geluk gehad met onze sponsoren voor de podcast (@RadioSatoshi). Ze laten ons compleet vrij in wat we willen maken en hoeven geen enorme advertenties voor te lezen.
Dit zijn allemaal partijen die het beste voor hebben met #bitcoin en ons daarom steunen.
Andere podcasts hebben minder geluk. Die zijn te klein om sponsoren te werven of moeten elke week vertellen hoe lekker een blik frisdrank is.
Dit leidt af van het verhaal en is storend voor de luisteraar.
Vanochtend stonden @Bitonic en @DNB_NL tegenover elkaar in de rechtszaal in Rotterdam
Onderwerp van discussie: De wallet verificatie eis.
Het werd een ochtend vol emotie, frustratie en onbegrip.
Lees mee:
1/22 Het hele verhaal begint in juni 2018, toen de AMLD5 het licht zag. De zogenaamde Anti Money Laundering Directive is een Europese richtlijn die, de naam zegt het al, probeert witwassen tegen te gaan.
2/22 Lidstaten zijn verplicht om zo'n richtlijn op te nemen in landelijke wetgeving.
In Nederland wordt dit opgenomen in de WWFT (Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme). Dat gebeurde op 21 mei 2020.
Hoe kan het dat overduidelijk slimme mensen de problemen wel herkennen, maar weigeren met een open mind naar #bitcoin te kijken als oplossing voor deze problemen?
Deze keer is het Thijs van der Valk die een artikel mocht schrijven in het @nrc.
1/26 Thijs geeft aan dat de discussie omtrent Bitcoin vaak gaat over de prijs en de "nieuwigheid", terwijl de discussie zou moeten gaan over de waarde van de munt.
"#Bitcoin is veel te moeilijk, niemand gaat op die manier betalen."
Dat is wat ik hoorde toen ik begin 2020 de donaties voor mijn podcast (@RadioSatoshi) uitsluitend via bitcoin wilde ontvangen.
Inmiddels ontvangen we donaties uit elke hoek van de wereld. Benieuwd hoe?
Eerst even wat context. In 2019 ben ik samen met Wijnand de podcast begonnen. De investering in apparatuur hebben we uit eigen zak betaald. Het doel van de podcast was lol maken, leren van experts en ons publiek hierin meenemen.
In het 2e seizoen zijn we in zee gegaan met een aantal sponsoren (waar we overigens nog steeds samen mee werken). Hierdoor konden we onze eigen studio huren om de podcast op te nemen.
Ik ben enorm trots dat deze bedrijven de laatste 2 jaar als 1 blok achter onze podcast staan.
Ik schrik ervan hoe laconiek mensen in Nederland met de huidige situatie omgaan. Daarom deze thread over #COVID19 , #Flattenthecurve, Social Distancing en Lockdowns:
Zeer informatief, maar er blijven een aantal kanttekeningen onbesproken.
Waarschijnlijk heb je onderstaand plaatje wel langs zien komen. Het laat de verspreiding van het virus zien zonder maatregelen (eerste curve) en met maatregelen (tweede curve). De streep in het midden van de Y as is de capaciteit van de gezondheidszorg.