2- Piyasalarda riskli varlıklardan kaçış görüyoruz. Borsalar, kripto paralar gibi varlıklara satış gelirken ABD tahvilleri, Japon yeni, güvenli varlıklara yönelim var.
3- Altın ise 7 iş günü yükseldikten sonra bugün önemli direnci aşmakta zorlanıyor.
4- Piyasa neden gergin sorusunun bir kısmı varlık fiyatlarının geldiği nokta... Mesela dünya borsalarının göstergesi S&P 500 yedi iş günü arka arkaya rekorla kapanmıştı.
5- Sene ortasında gelinen düzey de Goldman Sachs'ın yıl sonu hedefi... (4.300) Bu türlü fiyatlamalar düzeltme için pek de nedene ihtiyaç duymaz ya da bir şeyleri düzeltmeye bahane eder.
6- Fakat daha geniş çerçeveden bakınca şu an sadece çok fazla prim yapmış varlık düzeltmesi olarak yorumlanan bir satışa şahitlik etmiyoruz. Piyasayı geren birçok gelişme var.
7-
📌 Abd- Çin gerginliği yükseliyor. Geçenlerde Çin, DIDI isimli taksi uygulamasının ABD'de halka arzını güvenlik riski olarak değerlendirip uygulamaya önlemler almıştı.
8- Dün de Biden'ın yasaklı Çin şirketi listesi sebebiyle birçok Çin kökenli şirketin ABD endekslerinden çıkarılacağı haberi gündeme düştü.
📌 Delta varyantı, yatırımcıları tedirgin ediyor. Ingiltere, Israil gibi aşılamanın çok başarılı olduğu örnek ülkelerde bile Delta varyantı ciddi yayılım gösteriyor.
11- Aşılar hastalanmayı yeterince önleyemiyorsa bile hastane bakımı ihtiyacı, ölümlü sonucu engellediği için yeniden kapanma ihtimali zayıf fakat Japonya gibi aşılanmanın geride kaldığı ülkelerde ise yeni varyant stres sebebi...
12- Bunun ekonomik sonuçları da var. Tokyo'da 4. defa ohal ilan edildi. Tokyo Olimpiyatları için büyük ihtimal yabancı izleyici kabul edilmeyecek vs.
13-
📌 Ekonomik veriler zayıflamaya başladı.
Son günlerde birçok veride zirveden dönüş gözlemleniyor. ABD'den örnek vermek gerekirse;
* İstihdam raporu
* Hizmet PMI
* İş imkanları
14- Beklentilerin altında kaldı. Sadece ABD değil; Çin ve Avrupa'da benzer bir görünüm mevcut.
15- Verilerin zayıflaması normal. Örneğin ABD'nin %7 büyümesi bekleniyor. (IMF) Bir yerde tabii ki veriler zirveyi görecek ve şu an beklentiyi karşılamadı dediğimiz veriler halen güçlü.
16- Ama bu sürekli olarak beklentileri aşan veriye alışık piyasaları haliyle rahatsız ediyor. Daha önemlisi Çin gerginliği, Delta varyantı gündemleriyle birlikte riskten kaçışı teşvik ediyor.
17- Akla şu sorular gelebilir; Ekonomilerin kötü gitmesi piyasalar için kötü mü ? İronik olsa da ekonomilerin kötü gitmesi piyasalar için olumlu olabiliyor çünkü bu fiyatlamalarda her şeyden daha güçlü etki sahibi merkez bankası desteklerinin sürmesi anlamına gelebiliyor.
18- Bu sebepten mesela olumsuz istihdam verilerini coşkuyla karşılayabilen borsalar tuhaflığını görebiliyoruz.
19- Fakat mevcut durumda riskten kaçış önümüzdeki aylarda sıkılaşması beklenen (Tuhaf cümle kurmama tercihi sebebiyle "Sıkılaşma" kelimesini kullanıyorum yoksa olacak olan bu değil.) FED'i bundan vazgeçirecek gelişmeleri barındırmıyor.
20- Bu sebeple de tahvil faizlerinin psikolojik destekleri kırması gibi pozitif gelişmeler piyasaları desteklemiyor.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
2- Son birkaç günde piyasalarda "birden bire" büyüme kaygıları ön plana çıktı. Başta borsalar olmak üzere riskli varlıklarda ciddi bir satış izledik. Bist küresel borsa rallisine pek katılmamışken satışa eşlik etti.
3- Bu durum da mevcut satış eğiliminin makuliyetini sorgulatıyor.
Piyasalarda büyümeye dair kaygılar fiyatlandığı için hafta başında 80 doları aşmasından korktuğumuz Brent petrol 72 dolara kadar gerilemişti ama petrol fiyatlarında baskı devam ediyor. Bugünkü veriler sonrası Brent petrol 74 doların üzerinde.
Diğer taraftan mevcut durumda bütün iyimserliğe rağmen OPEC+ henüz petrol arzı konusunda bir anlaşmaya varmadı. OPEC+ anlaşmaya varırsa günlük 400 bin varil petrol arzını artırması bekleniyor yani haftalık 3 milyon varil bile değil.(Ağustos'ta başlayacak.)
1- Abd 10 yıllık tahvillerinin getirisi dün yeniden %1,5'lere yükseldi ve dolar/TL 7,5 seviyesini denedi.
2- Türk lirası gibi bütün gelişmekte olan ülke varlıkları hatta daha geniş çercevede riskli varlıklar sürekli olarak Abd 10 yıllık tahvilleri başta olmak üzere Abd tahvillerinin değer kaybetmesi (faizlerin yükselmesi) sebebiyle baskı altında kalıyor.
3- Daha önce bu konuda yazılar yazmıştım o yüzden çok fazla ayrıntıya girmeyecegim ama kısaca özetlemek gerekirse Abd on yıllık tahvillerini getirisinde %1,5 seviyesi psikolojik bir sınır haline geldi.
1- "Supplementary leverage ratio" önümüzdeki ay itibariyle bizi ilgilendirmeye başlayabilecek bir terim.
2- Bu rasyonun ne işe yaradığı bizleri çok ilgilendirir mi emin değilim ama işlevi Abd'de bankaların risklere takla attırıp yok etmesini engellemektir.
3- Konu dışı ama 2008'de krizin ana sebeplerinden biri bankaların kardan makul bir feragat ile bütün riski satabilmeleri sebebiyle çok daha riskli kredilere yönelmesiydi.
1- Uzun süredir olumlu gelişmelere şahit olduğumuz kur yeniden hareketlendi. 8,5'ten başlayan hareketin önemli hedeflerinden biri 6,8 seviyesiydi ve kur bu seviyeye yakınken bütün piyasalarda Abd tahvillerindeki fiyatlamalar sebebiyle riskten kaçış görülünce bizim+++
2- Varlıklarımızda da satış görüldü.
3- Dün Fed Başkanı piyasaları bir kere daha teskin etti ama enflasyon korkusu muhtemelen ara ara geri dönecek. İçeride de Türkiye, Kasım ayında beri gördüğümüz politikalardan geri döner mi sorusu soruluyor ki aslında bu iki olgu tamamen ayrı da değil.