2- Son birkaç günde piyasalarda "birden bire" büyüme kaygıları ön plana çıktı. Başta borsalar olmak üzere riskli varlıklarda ciddi bir satış izledik. Bist küresel borsa rallisine pek katılmamışken satışa eşlik etti.
3- Bu durum da mevcut satış eğiliminin makuliyetini sorgulatıyor.
4- Piyasalardaki satışta üç gerekçe ön plana çıktı.
📌 Zayıflamaya başlayan veriler
📌 Abd-Çin gerginliği
📌 Covid-19 varyantları
5- Öncelikle bütün dünyada ekonomilere dair verilerde zirveden dönüş görüyoruz ama buna gösterilen tepkiler abartılı olabilir. Yatırımcıların en duyarlı olduğu ekonomi olması sebebiyle ABD üzerinden açıklamak gerekirse;
6- ABD ekonomisinin bu sene %7 büyümesi bekleniyor; son zamanlarda gördüğümüz verilerde zayıflama olmamalı da ideal büyümesi %2 civarında olan ABD ekonomisi çift haneli mi büyümesi gerekir sorusu önemli.
7- Zayıflayan verilere bakıyoruz;
📌 Geçen hafta istihdam raporu açıklandı ve yükselmiş beklentilere rağmen beklentiyi fazlasıyla aşan tarım dışı istihdam gördük fakat piyasa ayrıntıları sevmedi.
8- Daha önceki aylarda ise bu gelişmenin tıpa tıp tersine ise piyasa tepki göstermiyordu. (Ayrıntısı şurada 👇👇👇)
9- Sonuç olarak da piyasa istihdamda toparlanma+ enflasyon beklentileri ile tahvil satabilecegi yerde tahvil aldı.👏👏👏
10- ISM Hizmet dışı PMI açıklandı. Hem veri hem de ayrıntıları zayıflama gösteriyor fakat zayıflama gördüğümüz seviye yakın tarihte gördüğümüz rekor seviye. Ne oldu 👇👇👇
11- (ABD ekonomisi Hizmetler sektörü ağırlıklı bir ekonomi ayrıca krizde ağır darbeyi hizmetler yediği için oradaki toparlanma veya gelişmeler daha önemli.)
12- Mayıs ayında ABD'de iş imkanları beklentinin altında kaldı ama mevcut düzey düzeltme sonrası tarihi rekor seviyede, yakın tarihteki normalin neredeyse iki katı.
13- Şimdi ise piyasalarda ABD on yıllık tahvilleri neden alınıyor 🙀🙀🙀🙀 diye kaygı hakim.🤷♂️🤷♂️🤷♂️
14- Bu tamamen boş bir kaygı değil. Işler kötüye gitmeye başlamadan önce verilerin zirve yapması sık sık gördüğümüz bir şey ama enflasyon %5 iken FED başkanları 9 aya (Enflasyon dediğimiz şey zaten 12 ay) normalleşir deyince bunu satın almaya meyilli piyasa+++
15- 2-3 veri çok çok iyi değil de çok iyi geldi diye birden bire farklı bir hikayeye yöneliyorsa bazı soru işaretleri oluşur üstelik 2-3 aya bu kaygıları ciddi şekilde zayıflatacak bir konjonktür ufukta görünürken 👇👇👇
16- Yazı uzadığı için bazı konuları özet geçeceğim. Piyasanın bir diğer kaygısı ABD- Çin gerginliği ama yeni bir hikaye var mı tartışılır. Uzun zamandır benzer gelişmeler var.
17- Delta varyantı acaba dedirtiyor; mesela olimpiyatların seyircisiz olacak olması çok rahatsız edici ama Euro 2020'de seyirci var; Nba finalleri kapalı arenalarda seyirci önünde... Günlük vaka sayısı 25 binlere yükselen 50 binler +++
18-Görülür denilen Ingiltere 19 Temmuz'da tam açılmaya gidiyor... (Yeni varyant aşılılarda hastane bakımı ihtiyacına veya ölüme pek fazla yol açmıyor.)
19- Sonuç olarak kötümserliğin hızla satın alındığı bir dönem yaşıyoruz; görünümün netleşmesi için biraz daha zamana ihtiyaç var.
20- Son olarak gelişmelerin gerekçeleri eleştiriyor olsam da ABD tahvil piyasası her zaman önemlidir. Daha önce yazdığım şu durum tam tersine dönüyor.👇👇👇 Dikkatle takip edilmeli...
Piyasalarda büyümeye dair kaygılar fiyatlandığı için hafta başında 80 doları aşmasından korktuğumuz Brent petrol 72 dolara kadar gerilemişti ama petrol fiyatlarında baskı devam ediyor. Bugünkü veriler sonrası Brent petrol 74 doların üzerinde.
Diğer taraftan mevcut durumda bütün iyimserliğe rağmen OPEC+ henüz petrol arzı konusunda bir anlaşmaya varmadı. OPEC+ anlaşmaya varırsa günlük 400 bin varil petrol arzını artırması bekleniyor yani haftalık 3 milyon varil bile değil.(Ağustos'ta başlayacak.)
2- Piyasalarda riskli varlıklardan kaçış görüyoruz. Borsalar, kripto paralar gibi varlıklara satış gelirken ABD tahvilleri, Japon yeni, güvenli varlıklara yönelim var.
3- Altın ise 7 iş günü yükseldikten sonra bugün önemli direnci aşmakta zorlanıyor.
1- Abd 10 yıllık tahvillerinin getirisi dün yeniden %1,5'lere yükseldi ve dolar/TL 7,5 seviyesini denedi.
2- Türk lirası gibi bütün gelişmekte olan ülke varlıkları hatta daha geniş çercevede riskli varlıklar sürekli olarak Abd 10 yıllık tahvilleri başta olmak üzere Abd tahvillerinin değer kaybetmesi (faizlerin yükselmesi) sebebiyle baskı altında kalıyor.
3- Daha önce bu konuda yazılar yazmıştım o yüzden çok fazla ayrıntıya girmeyecegim ama kısaca özetlemek gerekirse Abd on yıllık tahvillerini getirisinde %1,5 seviyesi psikolojik bir sınır haline geldi.
1- "Supplementary leverage ratio" önümüzdeki ay itibariyle bizi ilgilendirmeye başlayabilecek bir terim.
2- Bu rasyonun ne işe yaradığı bizleri çok ilgilendirir mi emin değilim ama işlevi Abd'de bankaların risklere takla attırıp yok etmesini engellemektir.
3- Konu dışı ama 2008'de krizin ana sebeplerinden biri bankaların kardan makul bir feragat ile bütün riski satabilmeleri sebebiyle çok daha riskli kredilere yönelmesiydi.
1- Uzun süredir olumlu gelişmelere şahit olduğumuz kur yeniden hareketlendi. 8,5'ten başlayan hareketin önemli hedeflerinden biri 6,8 seviyesiydi ve kur bu seviyeye yakınken bütün piyasalarda Abd tahvillerindeki fiyatlamalar sebebiyle riskten kaçış görülünce bizim+++
2- Varlıklarımızda da satış görüldü.
3- Dün Fed Başkanı piyasaları bir kere daha teskin etti ama enflasyon korkusu muhtemelen ara ara geri dönecek. İçeride de Türkiye, Kasım ayında beri gördüğümüz politikalardan geri döner mi sorusu soruluyor ki aslında bu iki olgu tamamen ayrı da değil.