🔽 مجرمانی در کسوت قهرمان
(به مناسبت ۲۹ بهمن، سالروز اعدام خسرو گلسرخی)
۱) «من که یک مارکسیست - لنینیست هستم. برای نخستین بار عدالت اجتماعی را در مکتب #اسلام جستم و آنگاه به #سوسیالیسم رسیدم». این شاید مشهورترین جملهی #خسرو_گلسرخی باشد.
۲) جملهای که در جریان دفاع خود در دادگاه علنی خواند و از فرصتی که برای دفاع از خود داشت بیانیه کمونیستی صادر کرد.
۳) گلسرخی شاعری گمنام بود که مدتها سردبیری هنری #روزنامه_کیهان یعنی یکی از مهمترین روزنامههای کشور را عهدهدار بود. با این وجود میگفت خفقان فضای کشور را گرفته است و به دنبال #انقلاب_مارکسیستی بود.
۴) گلسرخی به همراه کرامتالله دانشیان در سال ۱۳۵۰ اقدام به تأسیس گروهی تروریستی به منظور ترور و ربایش ولیعهد و ملکه کردند.
۵) هرچند یک سال بعد یعنی در سال ۱۳۵۱ پیش از اقدام بازداشت و محاکمه شدند اما محاکمه در دادگاه علنی سبب شد این افراد به قهرمانان توده بدل شوند.
۶) مجرمانی که جرمشان آدم ربایی و ترور بود با بزرگنمایی شبهروشنفکران چپ به شهرت رسیدند و در نقش قهرمان ظاهر شدند.
۷) گلسرخی در مورد هنر هم عقاید تندی داشت و هنر را در خدمت #ایدئولوژی میخواست.
۸) وی در مردادماه ۱۳۵۰، بخش نخست نوشته با عنوان «سیاست هنر، سیاست شعر» که در نگین به چاپ رساند گروهی از شاعران از فرنگ برگشته آن دوران را سوداگران هنر و عروسکهای کوکی خواند و نوشت:
۹) «ما شاهدیم که این عروسکان کوکی معصوم! مشتی کلمات قصار از قلب پر عفونت سیاست هنر سوداگرانه حفظ کردهاند و هر جا که فرصتی دست میدهد، همانها را تکرار میکنند: هنر مردم یعنی حرف مفت، حالا هنگام آن است که در بند معماری شعر باشیم»
۱۱)
منبع:
سیاستِ هنر، سیاستِ شعر”، ماه نامه نگین، شماره ۷۵ مرداد ماه ۱۳۵۰، صفحههای ۸–۷
«عکس و دستخطی از محسن پزشکیان». کازرون نما. ۱۳ تیر ۱۳۹۲.
۱۲) «یاد باد آن روزگاران». مؤسسه فرهنگی هنری شهرستان ادب. ۱۲ مرداد ۱۳۹۲.
صدای ضبطشده حسین منزوی، غزل «شاعر تو را زین خیل بیدردان کسی نشناخت»
شعرهای زندان از رضا براهنی - صفحه ۶۶.
بر سمند خیال- قلعه سنگ باران-چاپ دوم ۱۳۸۲.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
✍️ نویسنده: دکتر حمید احمدی (استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران)
۱) سالهاست که جریانهای قومگرا و کشورها و رسانههای خارجیِ حامی آنها روز بینالمللی #زبان_مادری در ٢١ فوریه (دوم اسفند) را تفسیر به رأی کرده و با مصادره آن به عنوان روز زبانهای محلی و قومی، کارزار شریرانهای علیه #زبان_فارسی، زبان ملی و مادری همه ایرانیان به راه انداختهاند.
۲) دقت عمیق نکردن در فلسفه اعلام این روز از سوی سازمان ملل باعث شده تا برخی و از آن میان برخی شبهروشنفکران و رسانههای سادهانگار داخل و خارج ایران، این تفسیر را بپذیرند و ناخواسته در کارزار علیه #زبان_فارسی همراه شوند.
۱) در بهمن ماه سال ۱۳۰۰، یاور [سرگرد] #ابوالقاسم_لاهوتی، که فردی با گرایشهای کمونیستی افراطی بود، برخی از افسران #ژاندارمری را که از طرح ادغام ژاندارمری و نیروهای قزاق
۲) به منظور یکپارچه کردن #نیروهای_مسلح_ایران ناراضی بودند، در یک شورش با خود همراه کرد و در #شرفخانه آشوبی به راه انداخت.
۳) شورش این افسران، با بازداشت سرگرد #محمود_پولادین، جانشین #سرهنگ_لوندبرگ و دستگیری حاکم شرفخانه، از روز هفتم بهمن ۱۳۰۰ عملاً آغاز شد.
۱) #واقعه_سیاهکل به یورش مسلحانهی هواداران سازمان #چریکهای_فدایی_خلق به پاسگاه ژاندارمری #سیاهکل در تاریخ ۱۹ بهمن ماه سال ۱۳۴۹، گفته میشود. این واقعه که به عنوان اولین حرکت مسلحانه با انگیزه سیاسی در تاریخ معاصر #ایران شناخته میشود نکتههای آموزندهای دارد.
۲) پس از آنکه گروهی از #دانشجویان_مارکسیست، تصمیم به مبارزهی مسلحانه با #پادشاهی_پارلمانی و نظام ملی ایران را گرفتند، گروههای مباحثه مخفی و کوچکی را برای بررسی تجربیات اخیر چین، ویتنام، کوبا و الجزایر و ترجمهی آثار مائو، جیاپ، چهگوارا و فانون تشکیل دادند.
۱) #انور_خامه_ای برای نام بردن از گروه زندانیان متهم به داشتن مرام اشتراکی در عهد #رضاشاه (موسوم به گروه ۵۳ نفر) نمیگفت ۵۳ نفر، بلکه میگفت ۵۰ نفر و ۳ نفر.
۲) #تقی_ارانی نفر اول آن سه تن است که خامهای از بقیه جدایشان کرده، #عبدالصمد_کامبخش نفر دوم و #محمد_شورشیان نیز سومین بود. تقی ارانی از آن تبریزیهایی بود که عشق به #ایران در خونش موج میزد.
۱) #تقی_ارانی در مقالهی «آذربایجان یا یک مسئله حیاتی و مماتیِ ایران» در بایستگیِ پاسداشتِ #ایران و گسترشِ #زبان_ملی_ایران پرداخته است و در جایگاهِ یک ایرانیِ آذربایجانی پاسخی کوبنده به ترکگرایان داده است.
۲) او در این مقاله مینویسد: «#آذربایجان چنان که از اسمش پیدا و آشکار است مظهرِ آتشِ مقدسی است که روشنایی فکر و حرارتِ روحِ ایرانی را در ادوارِ مختلفه به عالمیان نشان داده…
۳) این ناحیه که از ازمنهی قدیمه مسکنِ اقوامِ آریاننژاد و یکی از مهمترین مهدهای #تمدن_ایرانی بوده آثاری به ظهور رسانده که الحق باید تمامِ آریانهای دنیا بدان افتخار کنند…
۱.
مجلس شورای ملی مکان پدیدارشدن خرد جمعی ایرانیان بود که از سدهای پیش از آن در جستجوی حکومت قانون بودند. از همان آغاز، مجلس نیز چنین تصوری از خود و امر ملی داشت، چنانکه تقیزاده در جلسهٔ ۲۴ محرم ۱۳۲۴ به تصریح گفت: «این مجلس مجمع عقلانی ملت است».
۲.
تشکیل مجلس رخداد مهمی در تاریخ معاصر ایران بود و با شروع به کارِ آن، ایران بطور بازگشتناپذیری وارد دوران جدید خود شد. همهٔ نمایندگان به هر مناسبتی تکرار میکردند که نمایندگان ملت واحدی هستند و مهمترین وظیفهٔ آنان قانونگذاری برای یک ملت واحد است.
۳.
(منبع: ملت، دولت و حکومت قانون - دکتر جواد طباطبایی)