Serdar Cevher Profile picture
Apr 22 86 tweets 21 min read
1- Sevgili Trader’lar,
Trading’e olan bakış açınızı ve grafiklerde fiyatı analiz etme şeklinizi tamamen değiştirecek bir Price Action eğitim zinciri ile tekrar birlikteyiz.
Konumuz: Price Action disiplininin baş aktörlerinden: “LİKİDİTE KONSEPTİ”
2- Bu eğitim zincirinin sonunda eminim ki birçok kişi bir aydınlanma yaşayacak. Şimdiye kadar anlam veremediği ve hep sorduğu “Analizim aslında doğruydu, ama beni stop ettirdi ve gitti. Neden?” sorularına, bu zincir sonunda cevap bulacak.
3- Likidite Konseptine, yani Likidasyon konusuna başlamadan önce, birkaç kavramı anlatmakta yarar var.
Bunlardan İlki:
1- Market Maker, yani Piyasa Yapıcı.
Bu piyasa yapıcılar kimler?
4- Biliyorsunuz biz Retail Trader’lar olarak piyasada herhangi bir varlığın fiyatını hareket ettirebilme gücümüz yoktur.
O yüzden, piyasada çok yüksek paralarla işlem açan ve bu paralarla fiyatları aşağı ve yukarı hareket ettirebilme gücü olan kişi ve kurumlar vardır.
5- Biz bunlara kısaca İnstitutionals diyoruz. Yani Kurumsallar.
Bu kurumsallar dediğimiz yapı içerisinde Bankalar, Finans kuruluşları, Kurumsal Yatırımcılar, Büyük Yatırımcılar vs gibi piyasa yapıcılar bulunur. Yani borsadan hareketle söylersek, Tahta Yapıcılar.
6- Bu kurumlar, elinde var olan büyük paralar sayesinde, bir varlığın fiyatını istediği şekilde yukarıya veya aşağıya doğru hareket ettirebilme gücüne sahiptir. Ve fiyatın bu hareketi sonucunda da, (ister aşağı doğru, ister yukarı) o varlıktan en çok karı da bunlar ederler.
7- Bizim Küçük Trader’lar olarak da asıl yapmamız gereken şey, fiyatı hareket ettiren bu Akıllı Paranın hareketlerini iyi analiz etmek, onu anlamak ve onun peşine takılarak aldığı pastadan alabildiğimiz kadar pay kapmak olmalı.
8- Market Maker’ı anladıysak, şimdi İkinci Kavrama geçelim.
İkinci Kavram olarak anlatacağım aslında herkesin bildiği bir şey.
İster Borsa olsun, ister kripto piyasası olsun, ister Forex Piyasası olsun, bu piyasalar Sıfır (0) bakiyeli bir oyundur.
9- Yani bu piyasalarda yapılan işlemler sonucunda kaybedilen tutar ile kazanılan tutar her zaman birbirine eşittir.
Aslında büyük pastanın denklemi şöyle: Kazananlar = Kaybedenler
Kazananlar arasında en büyüğü tabii ki Market Maker. Yani Pastadan en büyük payı o alıyor.
10- Peki ya kaybedenler? Onlara bu platformlarda pek rastlamasanız da, aslında sayıları oldukça fazla. Çünkü kaybettiklerini çok da fazla bu platformlarda söylemezler. Ama bilinen bir gerçektir ki, piyasalarda işlem açan Retail Trader’ların yaklaşık %80-90’ı para kaybediyor.
11- Peki bu kaybedenler nasıl kaybediyor? Ya da bilinçli olarak mı kaybettiriliyorlar?
İşte bu zincirde kavrayacağımız asıl konu bu: Bilinçli(!) olarak işlem açan ancak yine de kaybeden Trader’ların nasıl kaybettirildiğini anlamaya çalışmak.
Okumaya devam edin…
12- Şimdiye kadar anlattıklarımdan sonra aslında şu 2 özet sonuç ortaya çıkıyor:
1- Piyasada Market Maker’lar sürekli kazanır,
2- Bu Market Maker’ların kazandıkları paralar, aslında kaybeden Trader’ların (veya yatırımcıların) parasıdır.
Öncelikle bu sonucu kabul etmemiz gerek.
13-Dolayısıyla Market Maker’ın, alım satımdan max kazanç elde etmesi için, diğer alan satanlara para kaybettirmesi gerekir. Yani Market Maker, bizlerin parasını almanın peşindedir.
Kısaca Market Maker’ın amacı, çok sayıda traderı, mümkün olduğu kadar çok defa stop ettirmektir.
14- Peki bunu nasıl yapar? Traderlar nasıl stop olur ve zarar eder? Yani Market Maker’ın çeşitli fiyat hareketleri ile traderları stoplattığı veya ilerde muhtemelen fiyatı belirli bir noktaya getirerek stoplatma ihtimalinin olduğu grafiklerdeki fiyatlardan nasıl anlaşılır?
15- Biz bu zincir ile, bir nevi Market Maker’ın davranış şekillerini kavrayıp, grafiklerde bıraktığı ayak izlerini öğrenmeye başlayacağız. Bunları öğrendikten sonra ise, Market Maker’ın fiyatı sürdüğü yönde işlem açarak pastadan payımıza düşeni almaya çalışacağız.
16- Yani bir nevi amacımız, Market Maker’ın fiyatlarda yaptığı manipülasyonları anlayarak, diğer Retail Trader’ların düştüğü tuzaklara düşmeden, (düşsek de hemen kalkıp) fiyat hareketinden maksimum kazancı elde etmek.

Şimdi lafı fazla uzatmadan Likidite konusuna geçelim.
17- Likidite konusunda Market Makerın davranışlarını daha iyi anlamak için, tabii ki Dow teorisinden de kısaca bahsetmek gerekli. Çünkü Market Maker’ın fiyatı bir noktadan diğer noktaya taşımasındaki genel işleyiş de Dow Teorisine uygun bir şekilde gerçekleşir.
18- Yani yükseliş yönlü bir işlemden bahsedersek, bir Market Maker fiyatı belli bir noktadan diğer noktaya götürürken genel olarak fiyat, aşağıdaki grafikte gösterdiğim süreçlerden geçer.
19- Peki fiyatı bir yerden bir yere taşırken Market Maker’ın max. kazanç elde etmesi için ne yapması gerekir?
Aşağıdaki grafikte her bölgede Market Maker’ın davranış şeklini, bölge bazında tek tek açıkladım. İnceleyin:
20- Şimdi gelin, ilk toplanma bölgesinde nasıl hareketler yaparak Küçük Yatırımcının parasını alıyor ona bakalım. Şimdi toplanma evresinin ilk aşamasını ele alalım. Bir Düşüş trendi var ve fiyat bir yerden yukarı tepki almış.
21- Gelen tepkiyle birlikte, yükselişin başladığına inanan traderlar alım yönlü işlem açmaya başlar. Doğal olarak bu traderlar, stoplarını da fiyatın en düşük seviyesinin altına koyar. Çünkü fiyatın yükselmeye başlaması için kırmızı çizginin altına inmemesi gerek.
22- Grafikte de görüldüğü üzere, kırmızı çizginin altında traderların stop emirleri, yani satış emirleri birikir. Bu satış emirleri, Market Maker için iyi bir alım fırsatıdır. Yani fiyatı o çizginin altına getirirse satış emirlerinin geleceğini bilir.
23- Şimdi fiyatı kırmızı çizginin altına indirirse ne olur?
Tepkide long yani yükseliş yönlü işlem açanlar stop olur, ama aynı zamanda destek kırıldı diye kırmızı çizgi altında Short poz. açanlar da birikir. Yani satış emirleri artmaya başlar.
24- İşte bu duruma, yani satış emirlerinin toplandığı (stopların çalışacağı) bölgeye Likidasyon bölgesi denir. Market Maker’ın fiyatı bu bölgeye getirerek alım yönlü işlem yapmasına ise, (veya tam tersi de geçerli) bu bölgenin likiditesi alındı denir.
25- Şuan likidasyon tam olarak kafanızda canlanmadıysa da merak etmeyin ve okumaya devam edin. İlerde grafikler üzerinden gördüğünüzde daha rahat kavrayacaksınız.
Neyse biz kurgumuza devam edelim.
26- Şimdi Market Maker Long açanları stoplattı ve parasını aldı. Short açanlar da kırmızı çizgi altında işleme girmişti. Onlar da stoplarını kırmızı çizginin üzerine koydu.
Peki fiyat tekrar yukarı yönlü hareket ederse ne olur?
Shortçular stoplar ve onların da parasını alır.
27- Yani Market Maker bir taşla iki kuş vurmuş oldu. Yetmedi mi? İstediği malı toplayamadı mı? Fiyatı tekrar en dibin altına getirir, bahsettiğim süreç tekrar işlemeye başlar. Bu likidasyon, market maker istediği malı toplayana dek devam eder.
28- Şimdi bu anlattığım olayı #THYAO grafiği üzerinde gösterelim.
Grafiği geçmişe aldım. Fiyat belli bir düşüşten sonra bir yerden tepki almış. Bu tepki aldığı yerden bir kısım traderlar fiyat döndü diyerek işleme girerler ve stoplarını da son dibin altına koyarlar.
29- Şimdi grafiği devam ettirelim. Fiyat bir süre yükseldi, Market Maker burda ilk alımlarını yaptı. Yani malı toplamaya başladı.
Peki fiyat ilerleyen zamanda ne yapmış ona bakalım:
Grafiği oynatalım:
30- Bir önceki dipten tepki alınca girenlerin yanında, küçük oklarla gösterdiğim yerden girip, stopu en aşağıdaki dibin altına koyanların da stopları çalıştı. Yani daha önce long yönlü işlem açıp, işlemi kapatmayanlar stop oldular.
31- Bir nevi paraları Market Maker’ın cebine gitti.
Neyse grafiği devam ettirelim. Fiyat tekrar desteğin üzerine çıktı. Burda ise, Fake Attı deyip tekrar işleme girenler de var. Yeni stop çizgisi de bir alta çekildi haliyle.
32- Bakalım onlara ne olmuş. Grafiği devam ettirelim.
Burda ise fiyat stop çizgisinin altına iğne atıyor. Yani stop emri girenler veya fiyat o çizginin altına geldiğinde panikleyenler sattı.
Kapanış bekleyenler ise şanslı.
33- Dikkat ettiyseniz, sürekli daha düşük dipler ve daha düşük tepeler geliyor. Yani bu bir düşüş trendi. Bunu gören traderlar ne yapar? Tabii ki düşüş yönlü Short işlem kovalar.
Fiyat tekrar en son oluşan tepeye yakın bir yere gelirse, shortcular işlem açmaya başlarlar.
34- Tabi direk bir bölgeye gelince short açan, bir yerden dönüş bekleyip de short açan vs değişik alım ve satım teknikleri kullananlar var.
Ben aşağıdaki grafiği bir noktaya getirdim. Durum ne gösteriyor? Short pozisyon girmek için ideal gibi duruyor değil mi?
35- Hatta burda mavi okla gösterilen yerde short açanların likiditesi de siyah okla gösterdiğim yerde alınıyor. Onu kendiniz görürsünüz zaten.

Şimdi grafiği devam ettirelim.
Hem mavi ok hem siyah okta short girenler de stop edip zarar ettiler.
36- Yukarıdaki grafikte Market Maker shortcuları stop ettirmişti. E bir de direnç kırıldı diye o yeşil mumda direk long girenler var. Bakalım onlara ne olmuş?
Onlar da çizgi altına stop koydularsa stop etmişler.
37- Grafiği bir tık daha ileriye aldım. Şuanki görüntü, kırılan dirence Hard Retest gibi duruyor. Yani bunu bir Hard Retest olarak görüp, direnç aşılınca yükseliş yönlü işleme girenler de var tabi.
38- Grafiğin devamında Market Maker Fiyatı tekrar aşağı indirmiş ve hem longcuları hem shortcuları birer birer doğramış.
Şimdi fiyatın düşüşten sonra durduğu yerdeki yapıya dikkat edin. Fiyat bir seviyeden 3 kez tepki almış. Yatay destek sağlam gibi duruyor değil mi?
39- Bu yatay çizginin sağlam destek olduğunu, fiyatın bu çizginin altına düşmeden talep geldiğini düşünen traderlar yükselişe girerler. Yani Market Maker traderları fiyatın düşmeyeceğine, yükseleceğine inandırır.
Ama ya sonrası?
Aşağıdaki grafikte:
40- Gördüğünüz gibi Market Maker bu toplama alanında hem longcuları hem shortcuları ayrı ayrı stoplatıyor.
Bu grafikte işlem aldığınızı ve üst üste girilen tradelerde zarar ettiğinizi düşünün. Bir daha bu hissede işlem açar mısınız?
41-Bu tuzaklara düşen traderların bu hissede, buralardan işlem açacağını hiç sanmıyorum. Yani Bizzat Market Maker tarafından bıktırıldılar.
Peki bu en son grafikteki dönüş yeri neresiymiş ona bakalım.
Grafik aşağıda:
42- Yani toplanma alanının son bulduğu yer, son iki tepeyi birleştirerek oluşturulan bir kanalın alt çizgisi.

Grafiğin devamı da aşağıdaki gibi. Okla gösterilen dipte satanlar son satanlar olmuş ve o fiyat artık bir mazi olarak kalmış.
43- Grafiğin devamında da aslında birçok likidite operasyonu var. Ancak devamına siz bakarsınız. Ben şimdi sizlere başka bir hissede, yükseliş aşamalarındaki likidite operasyonlarından örnekler vereceğim.
İlk Hissemiz #Toaso:
44- Şimdi bu grafikte bir Breakout ve sonrasında kırılan tepeye tekrar bir Pullback var. Fiyat bu destek çizgisine ikinci defa geliyor. Ve o destek çizgisi yakınında o kadar çok oyalanıyor ki, çok iyi bir risk/kazanç oranı sunuyor traderlara.
45- Yani burdan Retail traderların alış emirleri gelmeye başlıyor. Burdan alan traderlar Stopunu nereye koyar? Tabii ki çizginin altına. Ama ne kadar altına?Aşağıdaki grafikte nerelere koyabileceklerini çizgilerle gösterdim ve bir Likidite bölgesi (sarı alan) belirttim.İnceleyin:
46- Şimdi grafiği devam ettirelim.
Şu aşağıdaki son mumun aşağıdaki gölgesine bakın. Kapanış beklemeyen ve stoplarını her iki kırmızı çizginin altına koyanların da stop emirleri çalıştı ve para kaybettiler.
47- Bu mumdaki gölgeyi çok küçümsemeyin, ekran takip edenler bu mumu canlı olarak grafikte aşağıdaki gibi gördüler. Ayrıca ekranlarında kıpkırmızı bir - %5 oranında düşüşle.
48- Yani böyle bir mumda, işleme pullbackten sektikten sonra girenler zaten panik olur. Daha kötüsü, direk direnci ilk yukarı kıran yeşil mumda giren olduysa, ekranında daha fazla bir zarar görür ve illaki panik olup eli sat tuşuna gider.
49- Şimdi grafiğin devamında ne olmuş bakalım. Hisse biraz oyalandıktan sonra yükselişe devam etmiş. Dikkat ettiyseniz ilerlerde de Likidite operasyonları var. Hemen aşağıya grafiği koydum. İnceleyin:
50- Yukarıdaki grafikte de benzer durum var. Yine kırmızı çizgiyi destek olarak görenler stoplarını bu kırmızı çizginin altına koydular ve Market Maker yine fiyatı bu çizginin altına getirerek stop olan traderların parasını alıyor.
51- Bir de Likidite konusunun hacimle olan ilişkisine kısaca bir göz atalım.
Örneğimiz #Tcell grafiğinden.
Dikkat ettiyseniz en yüksek hacim okla gösterdiğim yerde, yani en tepede geliyor. Sonra fiyat düşmeye başlıyor.
52- Peki bu en yüksek hacim gelmesindeki sebep ne?
İlk olarak kırmızı yatayı direnç olarak kabul edip, bir önceki kırmızı mumlarda short girenlerin, çizgi üzerinde alım yönlü stopları çalışacak. Yani Short pozları kapatmak için alım emri girecekler.
53- İkinci olarak, kırmızı yukarı kırıldı deyip, aşağıdaki gibi bir yeşil mumu görenler gün içinde hemen alıma geçecekler. (Spottan veya vadeli) Yani doğal olarak burda iki yönlü işlem yapanlar da yükseliş yönünde emir girecekler.
54- E tabi son yükseğin kırılmasıyla birlikte kapanış beklemeden işlemlere giren Algoritmik Robotlar da var. Onlar da direk yükseliş yönlü işleme giriyorlar.
Tabi bu alım emirlerini gören Market Maker ne yapıyor? Gelene Malı veriyor ve doğal olarak hacim bu mumda artıyor.
55- Sonrası da malum, gelen alım emirlerine Market Maker satış yaptıktan sonra fiyat düşmeye başlıyor. Peki fiyat düştükten sonra neler olmuş?
Eğer Market Maker fiyatı yükseltecek ve malı toplayacaksa, bir de Long girenleri stoplatması lazım değil mi?
56- Aşağıdaki grafikte, Altında likidite biriken dipleri 1, 2 ve 3 olarak gösterdim.
1 numaralı dibin likiditesini 2 numaralı dipten, 2’nin altındakini 3. Dipten alıyor.
Ve en son olarak da 3 numaralı dibin likiditesini alarak yükselişe başlıyor.
57- Örneğin yukarıdaki grafikte dikkat ettiyseniz,
1 numaralı dipten bir tepki geliyor, burda işleme girenler var, onları 2 nolu dibin olduğu yatay çizgide stop ettiriyor. 2. Nolu yatay çizgiden okla gösterilen yerde girenleri de 3 numaralı dibe fiyatı getirerek stop ettiriyor.
58- Sonra da fiyatı dalgalar halinde, sallaya sallaya, Traderları stoplata stoplata yukarı doğru sürmeye başlıyor. Böyle bir trende tutunmak gerçekten zordur.
Neyse şimdi biraz da Kripto örneklere geçelim.
Kriptolarda bu likidite operasyonları ziyadesiyle fazladır.
59- İlk örnek #BTCUSDT
#Bitcoin deki şu manzaraya dikkat edin.
Altta 1 ve 2 olarak işaretlediğim yatay destekler var. Bu destekler ve üzerinde tabii ki Traderların long işlemleri var yani yükseliş yönlü işlemler.
Fiyat da son olarak 1 numaralı yatay destekten yine tepki almış.
60- Şimdi bu Grafikte daha önce long işlemler girip, kar görse de tatmin olmayan ve daha da yükselmesini bekleyen traderlar var. En son olarak da destekten tepki alınca bu desteğin çalıştığını düşünen traderlar var.
61- Buraya kadar alım yönde ister geçmişte ister yeni işlem açanlar olsun, stopunu 1 numaralı desteğin altına koyarlar. Daha garanticiler ise görülen en dip olan, 2 numaralı yatay desteğin altına stoplarını koyarlar.
62- Yani grafikte gördüğünüz sarı ve kırmızı alanlarla belirttiğim likidite bölgesinde, stop emirleri birikti. Yani eğer fiyat oraya gelirse, stoplar çalışacak ve satış yönlü emirler gelmeye başlayacak. Bunların yanında da alt destek kırıldı diye short poz açanlar olacaktır.
63- Yani şimdi bu görüntüde, Market Maker için, fiyatı oraya getirirse istediği alış emirlerinin geleceği, yüksek miktardaki malı alabileceği bir alan oluştu. Eğer Market Maker direk burdan almaya başlasa, diğer traderlar da alıma gireceği için fiyat hızla yukarı çıkacak.
64- Yani bu çizgilerin üzerinde nispeten satış emirleri az, alış emirleri fazla olur. Ve market maker istediği kadar malı alamaz, alsa bile fiyat hızla yukarı gideceği için her malı daha yüksek fiyattan alacak ve maliyeti yükselecektir. Bunu istemez.
65- Ne yapmak ister? Fiyatı diğer traderların stop olacağı bir yere çeksin ki, kendi alacağı kadar malı daha düşük fiyattan alsın.
Unutmayın: Market Maker bir malı alacaksa diğerlerinin satış emrine, eğer satacaksa da diğerlerinin alış emrine ihtiyacı vardır.
66- Şimdi grafiği oynatalım bakalım ne olmuş.
Aşağıdaki grafikte fiyatı öyle bir yere getirmiş ki, her iki çizginin altına stop koyanların da stopları patlamış.
67- Son mumdaki hacme dikkat ederseniz, ne kadar çok sayıda kişinin stop olduğunu yani satış emri girdiğini ve Market Maker’ın bu satış emirlerini emerek fiyatı tekrar yukarıya çıkarttığını anlayabilirsiniz.
68- Grafiğin devamı da aşağıdaki gibi. Fiyat yükselmiş ancak sanırım istediği miktarı toplayamamış ki toplama operasyonları devam etmiş. Grafiğin devamına da siz bakabilirsiniz.
69- Bir diğer Örnek #Avaxusdt grafiğinden.
Aşağıdaki grafikte bir talep bölgesi oluşmuş. Yani fiyat bu bölgeden talep görüyor ve yükseliyor. Dolayısıyla da bu bölgenin altında Likidite alanı oluşuyor.
70- Bu bölgeden long yönlü işlem düşünmek mantıklı duruyor. Stop’u da Talep Bölg. ile siyah çizgi altına koymak da mantıklı gibi.
Bakalım fiyat ne yapmış?
Aşağıdaki grafikte gördüğünüz gibi fiyat hem talep bölgesinin hem stop çizgisinin altına gelerek longçuları stoplatmış.
71- Şimdi de #Luna usdt grafiği.
Aşağıdaki grafikte bir yükseliş trendi var ve son yükselişin Fibo 0,618 düzeltme seviyesinde fiyat güçlü tepkiler alıyor. Yani burası bir destek.
Ancak yine altı bir likidite bölgesi.
72- Yani Fibo 0,618 den tepki aldı diyerek tekrar yükseliş yönlü işlem açanlar çizgi üzerinde birikti. Stoplarını da en sonki dibe çekilen yatay çizginin altına koydular. Dolayısıyla da bu siyah çizgi altında Likidite Birikti.
Grafiğin Devamı:
73- Ve fiyat bu likidite bölgesine gelerek longcuları stoplatıyor ve #Lunausdt yükselmeye devam ediyor.
Bakalım diğer traderların stopladığı yerde nasıl bir destek var?
Diğer Traderların stopladığı yerde bir trend ve bir çapraz trend çizgi desteği var. Yani bir birleşim noktası.
74- En son olarak da #Ethusdt grafiğinden örnek verelim.
#Ethereum da aşağıdaki grafikte bir düşüş trendi ve ayrıca bir ters bayrak var. Fiyat bayrak kanalının tepesinden tepki almış. Kanal tepesindeki tepkiden sonra artık short işlemleri girilmeye başlanır.
75- Tabii ki buralardan short girenler stoplarını da en yüksek tepenin üzerine, yani kırmızı çizginin üzerine koyarlar.
Grafiği devam ettirelim.
Aşağıdaki durumda fiyat tekrar kırmızı çizgiden tepki aldı. Yani fiyatın düşeceğine traderlar iyice inandırıldılar.
76- Grafiği devamında shortcular kar görse de eğer işlemi kapatmadılarsa, son gelen mumlarla fiyatın kırmızı çizginin üzerine çıkmasıyla birlikte stoplarlar. Yani burda piyasa yapıcı shortculara yüksek kar imkanı vermedi.
77- Grafikte dikkat ettiyseniz shortcuları stop ettirirken, long yani yükseliş girenleri ürkütmüyor Market Maker. Longcuları stop ettirmeden Trend dibinden fiyatı nizami olarak yükseltti. Longcular memnun bu aşamada, kardalar. Ama grafiğin devamını görelim:
78- Ve şimdi de sırada longcular var. Kanal tepesinden dönüşte satmayan longcuları da trendi kırarak stoplattı.
Bundan daha önemlisi, analizi doğru olan ve yüksek kar etme potansiyeli olan shortcuları en tepede stoplattı ve onlara yüksek kar etme fırsatı vermedi.
79- Sanırım bu örnek ile birlikte, zincirin başında söylediğim şeyi, “Analizim doğruydu ama beni stoplattı öyle gitti” serzenişlerinize bir cevap bulmuşsunuzdur. En azından bu örnekle birlikte konuyu iyice kavramışsınızdır diye düşünüyorum.
80- Evet Arkadaşlar, gördüğünüz gibi bu likidite operasyonu aslında grafiğin her yerinde var. Zaten zincirin başında da belirttiğim gibi, Kazanılan tutarların kaybedilen tutarlara eşit olduğu bu piyasalarda bunun olması gayet doğal.
81- Çünkü birileri para kaybetsin ki, Piyasa Yapıcılar, Kurumsal yapılar, yani “Akıllı Para” para kazansın.
Biz Retail Trader’lar olarak yapmamız gereken ise, bu tuzakları bilip, bunları anlayıp, bu tuzaklara düşmemeyi öğrenmek olmalı.
82- Tabi ki bunları bilseniz bile bu tuzaklara düşmemek mümkün değil ancak, en azından tuzak olduğunu görüp, düştüğümüz yerden kalkıp Market Maker’ın peşine takılabilirsek bile bizim için büyük bir artıdır.
83- Son olarak;
Size bu zincirde anlattığım likidite operasyonlarında gördüğünüz gibi çoğunlukla likiditeyi iğne atarak alırlar. Yani kısa zaman dilimlerinde işlem açanlar grafikte mum kapanışı görse bile, yüksek zaman diliminde işlem yapanlar sadece bir iğne görür.
84- Bu yüzden de, işlem yaptığınız zaman dilimini ne kadar artırır, stop olmak için kapanış beklerseniz, bu tuzaklara düşme ihtimaliniz o kadar azalır.
Unutmayın; likidiyeyi piyasaya sağlayan da zaten kısa zaman dilimlerinde işlem yapan traderlardır. (5dk ,15dk , 30dk vs gibi)
85- Dolayısıyla bu Lower Time Frame’lerde (LTF) tuzaklar çok fazladır ve çoğunlukla bu düşük zaman dilimlerinde işlem yapanların parası alınır.

Buraya kadar sabırla okuduğunuz için teşekkürler. Eminim ki bir şeyler kafanızda daha rahat oluşmuştur.
86- Bu Zincir burda bitecek mi? Tabi ki hayır.
Likidite konusu ile ilgili en az 3-4 eğitim zinciri daha olacak. O eğitim zincirlerinden sonra Likidite konusunu daha iyi anlayacaksınız.
Takipte Kalın.

Tekrar Görüşmek üzere…

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Serdar Cevher

Serdar Cevher Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @gscevher

Mar 6
1- Arkadaşlar Herkese Merhaba,
Ayrıntılı ve eğitici uzun bir Endeks analizi ile tekrar birlikteyiz.
İsterseniz öncelikle #bist100 grafiğinde biraz gerilere gidip, geçmişte neler olduğunu bir gözden geçirelim.
2- Grafiği günlük periyotta biraz geçmişe aldım. Biliyorsunuz aşağıdaki grafikte sarı kutucuk içerisinde gösterdiğim alanda parabolik bir yükseliş yaşamıştık. Bu yükselişin ardından da sert bir düşüş gelmişti.
#Bist100
3- Aslında böyle parabolik yükselişlerin ve sert düşüşlerin olduğu grafiklerde analiz yapmak zordur. Çünkü bu tür yükseliş ve düşüşler, grafiğin analiz edilebilirliğini bozar. Yani bu tür grafiklerde destek ve direnç çizgileri bulmak veya bir yön tahmin etmek güçleşir.
Read 51 tweets
Feb 20
1- Dostlar Herkese Mutlu Pazarlar.
#Crypto piyasalarında tam rüzgar tersine döndü, yükseliş hikayesi başladı derken son günlerde yine bir puslu hava hakim olmaya başladı.
Ben de hafta sonunda kısa bir #BTC analizi yapalım istedim.
2- Aslında #BTCUSTD’de yükseliş hikayesi yeniden başlamış gibi gözüküyordu.
Birinci olumlu durum şöyleydi:
#Bitcoin de günlük grafikte fiyat bir kanal dibinden güzel tepki almış ve yükselmeye başlamıştı.
3- Ardından 4 temaslı bir düşeni güçlü bir mumla yukarı kırmıştı. (Daha net görünmesi için Grafiği 4 saatliğe alıp görüntüyü yakınlaştırdım.)
#BTC
Read 14 tweets
Dec 5, 2021
1- Arkadaşlar herkese yeniden merhaba,
Kısa bir aradan sonra yeni bir eğitim zinciriyle tekrar birlikteyiz.
Bu zincirde sizlere, Price Action ekseninde Fibonacci Düzeltme Aracını sade bir şekilde nasıl etkin kullanabileceğimizi anlatacağım.
2- Biliyorsunuz Fibonacci Düzeltme seviyeleri aşağıdaki rakamlardan oluşmakta:
- 0,236 (veya 0,214)
- 0,382
- 0,50 (fibonacci sayısı olmasa da kullanılmakta)
- 0,618
-0,786 (veya 0,764)
3- Bu fibonacci düzeltme seviyeleri, Teknik Analizde fiyatın bir trendden (kısa,uzun farketmez) sonra düzeltmeye girdiğinde, muhtemel dönebileceği yerleri bulmamıza yardımcı olur. Ancak sorun şu ki; fiyat düzeltmeye girdiğinde bu fibonacci seviyelerinin hangisinden dönecek?
Read 50 tweets
Oct 10, 2021
1- Arkadaşlar herkese selamlar,
Bu hafta sonu da #Endeks analizi yapalım beraber.
Baştan söyleyim, endeks ile ilgili olumsuz taraftayım. Gerekçelerini tek tek belirteceğim.
Önce bir #bist100 4 saatlik grafiği paylaşayım sizlerle. Çoğunluğun baktığı gözden.
2- Yukarıdaki grafikte endeks trend desteğinden dönmüş görünüyor. Tabi çoğunluk bunu yükselişin başladığı şeklinde yorumlayarak alıma geçebilir. Ama dalgaları sayarsak henüz düşüş trendi sonlanmamış, düşük tepeler ve düşük dipler geliyor sürekli. Yani market yapısı halen bearish.
3- Peki düşük tepe ve dipler yaparak ilerlerken trend desteğinden dönerek trendi döndürebilir mi? Mümkün.
Ancak biliyorsunuz ki her ne kadar endeks grafiği böyle söylese de, endeksi taşıyan hisselerin de yükselme potansiyeli olması gerek.
Read 27 tweets
Oct 2, 2021
1- Arkadaşlar Herkese Selamlar.
Bu hafta sizlere, Risk Yönetimi Kuralları dahilinde uygun Pozisyon Büyüklüğünün nasıl ayarlanması gerektiğini, Tradingview’de yer alan Alım-Satım aracı üzerinden anlatan bir flood hazırladım. Flood biraz uzun oldu ama korkmayın.
2- Bu floodda yalnızca Alım-Satım aracının kullanımını değil, ayrıca işlemlerde Stop Loss seviyesinin nerelere konabileceği, Stop Loss seviyesi ile Pozisyon büyüklüğü arasında nasıl bir ilişkinin olması gerektiğini de anlatacağım. Lütfen dikkatlice sonuna kadar okuyunuz.
3- Şimdi Başlayalım.
Biliyorsunuz, teknik analiz kesinlik belirtmez, teknik analiz bir olasılıklar sanatıdır. Bu olasılıklar içerisinde yaptığımız işlemlerde kar etmek kadar zarar etmek de gayet doğaldır. Zarar, bu işin doğasında vardır.
Read 59 tweets
Sep 26, 2021
1- Arkadaşlar Herkese Mutlu Pazarlar.
Price Action ekseninde, Flood şeklinde bir #BTC analizi yapayım dedim. Hem öğrendiklerimizi de pekiştirmiş oluruz.

#crypto #kripto #btcusd #btcusdt #ethusd
2- Bu analizde henüz anlatmadığım ama ilerde detaylarına gireceğim konulara da da ufaktan değineceğim. Bir ön bilgilendirme gibi olacak. Hadi başlayalım.

#xrpusd #winusd #adausd #avaxusd #hotusd #dotusd #ltcusd #linkusd #trxusd #dentusd #wtcusd
3- Aşağıya #Btcusdt nin 4 saatlik grafiğini koyuyorum. Grafikte dalgaları oklarla gösterdim. Sizlerde biraz inceleyin.

#chzusd #eosusd #linkusd #xlmusd #filusd #dogeusd #grtusd #vetusd #algousd #neousd #cotiusd
Read 18 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(