#Cam bardakta içeceklerinizi alın, akşama bir #Şişecam akışı yapalım.🙏🏻🙋♂️
1) Herkese merhaba 🙋🏻♂️
Pazartesi sendromu var mıdır bilmiyorum, ama bu akışta Şişecam şirketinin 2022 yılı ikinci çeyrek sonuçları sonrası aldığım notları paylaşarak sizleri biraz daha yoracağım. Şimdiden vakit ayırdığınız için teşekkür ederim.
Buyrun başlayalım.
2) Malum, finansal tablolar 2 Ağustos gece açıklanmış ve birçok kişi gibi ben de geç saatlere kadar son durumu incelemiştim. Ertesi gün de Sayın Görkem Elverici Bey (CEO) ve Sayın Gökhan Güralp Bey'in (CFO) geçmiş ve geleceğe ilişkin paylaşımlarını da dinlemek istedim.
3) Tüm gelişmeleri burada özetlemek pek mümkün değil, ancak hem geçmiş performansın perde arkasının sağlam hem geleceğe yönelik planların olumlu olduğunu söyleyebilirim. Bu anlamda da kurumsal yapıyı beğendiğimi belirtir, yönetimin/çalışanların başarısına teşekkür ederim.
4) Peki bu akışta ne bulacaksınız?
➡️ #TemelAnaliz ve Gelişmeler üzerine düşüncelerim.
➡️ İndirgenmiş Nakit Akışları (#İNA) Analizi ve #İçselDeğer Hesabım
➡️ #Fiyat ve #Değer ilişkisine bir bakış.
5) Söylemeye gerek bile yok, ama hatırlatayım: Buradaki çıktılar benim kişisel varsayımlarıma ve risk/getiri beklentilerime dayanmakta olduğundan bir yatırım tavsiyesi değildir.
Kaldı ki tüm hesaplamamalarım doğru olsa bile piyasa her zaman farklı hareket edebilir❗️
6) O hâlde önce dünkü sohbette bahsettiğim durum değerlendirmesiyle başlayalım.
➡️ Son beş yıllık süreçte #Şişecam hisselerinin performansı nasıl olmuştur?
Yukarıdaki grafikte kırmızı alan TUIK verileriyle aylık enflasyon değişimini gösterirken yatırımda ilk hedef paranın içsel değer kaybına karşı bu çizginin üzerinde getiriler elde edebilmektir. Sol üst köşedeki hesaplama ise TUIK Endeks değeri üzerinden yapılmıştır.
Grafikteki sarı çizgi ise BIST100 Endeksinin son beş buçuk yıldaki değişimini göstermektedir. Endeksin genel olarak enflasyona paralel seyrettiği inceleme dönemi boyunca da enflasyonun bir miktar üzerinde getiri sağladığı görülmektedir.
işin özünde yatırım için kullanılacak bir araç değildir, ama ulusal paranın yabancı paralara karşı değer kaybı nedeniyle ve talep gördüğünden alternatif maliyet sorunu kapsamında dikkate alınmalıdır. Ayrıca yurt dışından kaynak girişinde de belirleyicidir.
Grafikte görüldüğü gibi tüm değişkenleri inceleme dönemi boyunca belirgin bir şekilde geçmiştir. Tabloda ayrıca yıllık getiri oranları ve bileşik getiri oranlarını da paylaştım. Üzerine saatlerce konuşabiliriz, ama biz devam edelim.
11) Önce #Bilanço içinden seçtiğim birkaç kaleme bakalım. Yıllıklandırılmış olarak hesapladığım
➡️Dönen Varlıklar ve Öz Kaynaklar ile
➡️(KV+UV) Yabancı Kaynaklar
için değişimler aşağıdaki gibidir.
12) Bir de aynı kalemlere aktif toplamının yüzdesi olarak bakarak istikrar durumunu araştıralım. Acaba değişimin para birimi gibi faktörlerden etkisini ayrıştırınca resim nasıl şekillenmektedir?
13) Sonra da sırada #GelirTablosu için seçtiğim bazı kalemler gelmektedir.
✅ Satış gelirleri ve istikrarlı artıştan güçlü yükselişe evrilmiştir. Satışların maliyeti bunu izlemektedir.
✅ Dönem Kârı uyumlu artış içindedir ve daha güzeli artışın kaynağı Net Faaliyet Kârıdır.
14) Bu noktada dönem kârı, dönem net kârı, esas faaliyet kârı, net faaliyet kârı (hatta süper yanlış bir kullanımla net esas faaliyet kârı) gibi kavramlar konusunda tereddüte düşerseniz arşiv:
➡️ Yurt içi satışları (siyah) ve yurt dışı satışları (mavi) sütunlarda,
➡️ İhracatın Net Satışlara oranını ise sarı çizgiyle gösterdim. Son değer yüzde 62 sonucu ile muazzamdır.
Değerlerin nasıl bir seyir izlediği aşağıdadır.
18) İhracatın net satışlara oranı yüzde 62 dedik, ama satışların coğrafi bölgelere göre dağılım acaba nasıldır?
2022 yılının ikinci çeyreği sonu için yanıt şu şekildedir.
19) Peki ya kârlılık? Yıllıklandırılmış veriler üzerinden:
✅ Net Faaliyet Kârlılığı ve
✅ Öz Kaynak Getirisi aşağıdaki gibidir.
20) Bir de çarpan analizi kısmına bakalım.
➡️ Piyasa Değerinin Defter Değerine oranı ve
➡️ İşletme Değeri (Enterprise Value)
aşağıdaki gibidir.
21) Bu noktada PD/DD oranının belirleyicisi acaba piyasa fiyatındaki yükseliş midir diye ikinci bir katmana inmek fayda sağlayacaktır.
➡️ Piyasa Değeri
➡️ Defter Değeri
22) Buraya kadar olan tüm grafikler:
01/01/2017 - 05/08/2022 tarihleri arası gelişmeleri kapsamaktadır. TradingView'da hazırladığım ilk çıktı dışındaki tüm grafikler, finansal tablolardan elde ettiğim verilerle hazırladığım kendi çalışmamdır.✍️🏻📈📊
23) İzninizle bir kahve alacağım.
Kısa bir ara ve ondan sonra İNA İçsel Değer hesaplama sonucu ve Fiyat-Değer ilişkisi ile devam ederiz.⏱️☕️
#Şişecam şirketi için 2022/Ç2 sonuçları ve on yıllık bir projeksiyonla elde ettiğim çıktılar aşağıdadır. Ancak burada önemli olan varsayımlar ve hikâyedir.
Daha önce "birleşme" anlatısını izlemiştim, şu anda "yatırımlar ve sürdürülebilir büyüme" var.
25) Ayrıca ilk defa bir değerlememde iki senaryo izlemek durumunda kaldım. Bunlardan biri güncel 10 yıllık devlet tahvili faizi olan %16,55 değeri diğeri ise %20,00 oranı ile yaptığım hesaplamadır. İlkinin sonucu 44,06 TL, ikincisinin 36,08'dir. Son kapanış fiyatı 23,40 TL'dir.
26) Bu noktada büyük kuruluşların fiyat hedefi olarak toplantı sonrası 30,00 TL bandını aştığını belirtmekte fayda var.
Benim sonuçlarımınsa yüksek kaldığını vurgulamakta yarar var. İlk gözeteceğim değer 36,08 TL'dir. Detaylar içinse önce blog yazımı okumanızı öneririm.🙏🏻
27) Son olarak bir de fiyat ve değer arasındaki yarışın nasıl geliştiğine bakalım:
Bloomberg üzerinden analist tahminlerini incelediğimizde (beyaz renk) değer neredeyse iki yıl boyunca her dönemde (sarı) fiyatın üzerinde seyretmiş. Yeşil sütunlar ise tüm analistlerin AL önerisi.
İlginiz için teşekkür eder, çalışma ve yatırımlarınızda başarılar dilerim. Grafiklere ilişkin detaylı yorum ve değerlendirmelerimse blog yazımdadır.
1) Öncelikle geri dönüşleriniz ve güzel sözleriniz için teşekkür ederim. Hepsine vakit ayıramasak da kısa bir soru cevap şeklinde bazı konularda düşüncelerimi aktarayım. Bunu da bir ikna ya da savunma süreci gibi görmeyin.
2) Herkesin görüş ve düşüncesi farklıdır ve hesap kitap işlemlerinizin karşılığı bende değil, bir tuş uzağınızda olan piyasadadır. Kendi varsayımlarınıza, beklenti ve risk tercihlerinize göre kararlarınızı oluşturmanızı dilerim.🙏🏻🙋🏻♂️
Buyrun başlayalım.
3) Siz de sağ olun. Başarılar dilerim.👍🏻
Ben kendi adıma hesapladığım değer ile fiyat arasındaki farka göre karar veriyorum, ancak bunun hesap yöntemi ve elde edilen sonuç herkes için farklı olabilir.
Evet, "Amerika" konusu daha önceki finansal tablolarda yer almayan bir kalem. "Diğer" başlığı altında satışlar vardır muhtemelen, ama veri setimi buna göre güncelledim.🙋🏻♂️
Söz konusu değer için beklentim, önümüzdeki 12 aylık zaman dilimi içindir. Ancak her çeyrek sonunda açıklanan verilerle çalışmamı güncellediğim için değişen şartlara uygun bir eylem planı izlediğimi de özellikle belirtmek isterim.
7) Önemli olduğunu düşündüğüm noktalardaki sorulara yanıt vermeye çalıştım ve ilginiz için teşekkürler. Ana sayfaya biraz yığılma olduysa da kusura bakmayın lütfen. Elimden geldiğince herkese geri dönüş yapmaya çalıştım.
Görüşmek üzere,
İyi çalışmalar ve iyi tatiller.🙋🏻♂️☕️
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
1) #BearMarkets yani #AyıPiyasaları üzerine daha önce iki yazı hazırlamıştım. Ayı piyasalarında düşüşler ani ve sert olmakla birlikte düşüş sürecinde yüzde 10 ve üzeri güçlü tepkiler de görülür.
2) Bu çıkışların ne zaman başlayacağını bilmek kolay/mümkün olmadığı gibi çıkışın tepki mi yoksa %20 üzeri yükselişle tekrar #BullMarket yani #BoğaPiyasası dönüşü mü olduğunu söylemek bilinemez bir konuda ahkâm kesmektir.
Elbette bir tahmin ve planımız olabilir. Ona gelelim:
3) Temmuz ayının ilk haftasında #DAX Endeksi kapsamındaki bazı hisseler başta olmak üzere aşırı satış yaşandığını düşünerek alım işlemleri gerçekleştirmiştim.
O dönemin gündemi düşünüldüğünde ve çoğunluğun satış yaptığı bir piyasada alıcı olmak stresliydi.
1) Yakından takip ettiğim ve aylık olarak yayımlanan @capitalMagazin dergisinin #Haziran sayısına ilişkin notlarım için kısa bir akış hazırladım.✍️🏻
Almanca olan derginin bu sayısında tehdit altında olan #RefahSeviyesi yer alıyor. Kapak resminde her şeyin yarısı gitmiş durumda.🙄
2) Bunun dışında; #GelişmekteOlanÜlkeler (#EMs), küresel #petrol piyasası, değerli isimlerle röportajlar ve #StartUp konusu aklımda kalan başlıklar oldu. Elbette #WarrenBuffett ve 2022 yılı etkinliği de okumaya değer konular.
Bunlardan bazılarına değineyim:
3) Covid-19'da yaşamın değeri birçok kişi için ciddi bir hatırlatma olmuştu. #Enflasyon, düşen alım gücü, #enerji krizi ve son gelişmeler bu kez "Mal canın yongasıdır" düşüncesini gündeme getirdi. Özellikle sabit gelirli kesimin hayat pahalılığı karşısında durumu zor.
1) Son toplantıda öne çıkan bu kelimeyi daha sık duyacağız gibi.🤔
Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi bugün "mevcut piyasa koşullarını tartışma" amacına özgü bir toplantı kararı aldı. Takvimde daha önce yer almayan bu görüşme yakından izleniyor.
2) Öncelikle #fragmentation kavramının ne anlama geldiğine bakalım o hâlde:
Türkçe olarak "parçalarına ayrılma, bölünme" şeklinde ifade edebileceğimiz bu kavram #ECB açısından para politikasının aktarım mekanizmasında bozulma işaretidir ki bu da politikanın etkisini azaltabilir.
3) Aşağıdaki grafikte 10 yıllık devlet tahvillerinin getirilerine yer verdim.
#Almanya en altta ve siyah eğriyle belirtilirken #Yunanistan mavi, #İtalya kırmızı, #İspanya sarı ve #Portekiz yeşil ile gösterilmiştir ve ayrışmaya daha önce dikkat çekmiştim.
Elon Musk’ın $43 milyar bedel ile Twitter için yaptığı teklif bir anda gündem olmuştu. Hisse başına 54 dolar 20 sente karşılık gelen bu kararın Damodaran Hoca’nın bir yazısına konu olabileceğini de belirtmiştim.
1) Damodaran Hoca’nın 21 Nisan tarihli yazısı yine uzun ve kapsamlı. Bu akışta, yazıdan önce çıkan noktaları kısaca özetlemeye çalışacağım. Ancak tamamını okumak isteyenler için de yazı burada:
2) Hoca yazıda öncelikle kendi sosyal medya kullanımını ve devamında da dünyada sosyal medyanın rolü aktararak #Twitter’ın nasıl bir konumda olabileceği tartışıyor.
Tabi bu konu, Damodaran’ın Elon Musk ve Tesla üzerine düşünceleriyle de farklı bir boyut kazanıyor.
Bugün Bloomberg'de #Garanti BBVA üzerine güzel bir yazı vardı. Kısaca özetleyeyim:
1) Yazının giriş cümlesi Buffett'ın ünlü sözlerinden biri olan "Başkaları korkarken sen açgözlü ol!" cümlesiyle başlıyor.
(Tabi bu duruma ve piyasaya göre değişir, sonuçta dibin de dibi var.)
2) Son dönemlerde Türkiye'den gelen haberlerin pek iç açıcı olmadığı belirtilerek Türk lirasının avro karşısında %30 değer kaybettiği, tüketici enflasyonunun da %36 ile son 20 yılın zirvesine çıktığı belirtiliyor.
Ardından da #GARAN için geçen sene Kasım'da yapılan teklif var.
3) Ekonomik riskler artarken #BBVA için Garanti Bankasının geriye kalan paylarını satın almanın maliyeti düşüyor.
Teklif TL üzerinden ve hisse başına 12,20 fiyatla yapılmıştı. O zamanki kur ile ayrılan kaynak 2,25 milyar avroyken bugün alım 1,64 milyar avroya karşılık geliyor.