"Avrupa'nın Enerji Krizi Cam Üretimini Tehdit Ediyor."
1) #Cam konusuna özel ilgi duyduğumdan #WSJ haberini ilgiyle okudum ve aklımdan geçen onlarca fikri paylaşamasam da bir kahve eşliğinde sizlere yazıyı özetleyeyim.
2) Rusya'dan gelen doğal gaz akışının tamamen durması ya da sekteye uğraması Avrupa'da birçok şirketin korkulu rüyası. Bir süredir yönetimlerin alternatifler üzerinde düşündüğünü daha önce aktarmıştım.
3) Makalede otomotivden şişe üretimine, inşaattan sağlık sektörüne ve hatta sanatsal cam üretimine birçok üretimin maliyet artışı nedeniyle sıkıntıda olduğu ve alternatif arayışları örneklerle aktarılıyor.
Bu kapsamda şirketlere de yer vereceğim ancak burada bir parantez açalım.
4) Almanya'da gaz kesintisine karşı üç aşamalı bir eylem planı izlendiğini, bunların uygulamaya geçiş tarihlerini ve ilk ikisinde devletin bir müdahalesi olmadığını şu yazımda paylaşmıştım.
Eğer üçüncü aşamaya geçilirse şirketler için bir öncelik yok.
5) Dolayısıyla cam sektörü stratejik önemi nedeniyle mutlaka baskıyı arttırarak olası gaz dağıtımında üretimin aksamaması için tüm gücünü kullanacaktır. Bana kalırsa doğal gaz ve enerji fiyatlarındaki artışlar için çoktan teşvik talebinde bulunmuşlardır bile.
Biz yazıya dönelim.
6) Cam sektöründeki sıkıntı; #Kum, #SodaKülü ve #KireçTaşının yüksek ısı ile ergitilmesinde istenilen ısıya ulaşmak için gereken enerjinin Rusya'ya bağlı olması. Doğal gaz maliyeti ve yokluğu büyük sorun.
Bir kere üretim durursa da fırını tekrar başlatmak çok daha büyük sorun‼️
7) Avrupa Komisyonu, eğer kışın bir kesinti olacak ve gaz konusunda tahsis usulü uygulanacaksa, cam üretiminin öncelik verilecek sektörler arasında bulunması gerektiğini Temmuz ayındaki listeye ekledi.
Bu sektördeki şirketler ise riske karşı stoklarını ciddi oranda artırıyorlar.
8) Haberde, Alman otomotiv devi #Volkswagen'in (#Audi ve #Porsche de dâhil olmak üzere) cam kullanan parçalarda stoklarını yüksek tuttuğunu ve krizden etkilenmeyecek, Avrupa dışındaki tedarikçilerin kapısını çaldığını belirtiliyor.
9) Avrupa'daki bira üreticilerinin de bu krizden payına düşeni aldığı, bazı cam üreticilerinin kapandığı, bazılarının üretimi sınırladığı, birçok üreticinin de fiyatları arttırdığı aktarılıyor.
Alman bira üreticisi #BrauereiCAVeltins'in maliyetlerinde camın payı %90'a varıyor.
10) Söz konusu şirket, normalde ihtiyaç duydukça şişe alımı yapmasına rağmen, şirketin sözcüsü tüm yılın gereksinimi olan 50 milyon şişenin tek seferde satın alındığını ve ilave depolama kiralaması yaptığı belirtiliyor.
11) Birleşik Kralıktaki #MilkAndMore cam şişelerin ömrünü uzatma derdinde. Şişelere ilave kaplama ve hasarlı şişeleri erken tespit üzerine ek maliyetlerle yılda 500.000 daha az #şişe alma yoluna gidiyor.
(Bu maliyet yerine aynı kalitede cam ürün sunabilmek güzel bir fırsat.)
12) Bir lobi grubu genel sekreteri Bertrand Cazes de cam üretimin de fırınların kapatılıp tekrar açılamaması riskini vurguluyor. Artan fiyatlara ve planlı duruşlarla nasıl bir yöntem izlendiğine dair de bilgi sunulsa da durum biraz can sıkıcı.
13) En dikkat çekici bölümse yenilenebilir enerji kaynakları ve alternatifler yöntemlere yapılan büyük yatırımlar. Bunlar karbon salınımını da azaltacak, ama bugün kapıda bekleyen soruna çözüm olmaktan çok uzak.
14) Bazı cam üreticileriyse petrol ve dizel türü yakıtlara yöneliyor.
Bunun getireceği maliyetlere ilişkin bu yılın başında izleyici olarak katıldığımı Birleşmiş Milletler etkinliğinden bir video belki ilginizi çekebilir.
15) Otomotiv ve inşaat sektörü için cam üretimi yapan #SaintGobain şirketi ise Almanya, Polonya ve Çekya'daki enerji kullanımını sınırlandırdığını ve olası gaz tedariki sıkıntısında cam üretimine öncelik verdiğini duyurmuştu.
16) Yakından izlediğim bir diğer Alman şirketi olan #SchottAG ise cam konusunda özel bir üretim alanında çalışıyor ve Türkiye'de yeni bir tesise 40 milyon avroluk yatırım yapıyor. Bunun eczacılık için de uzun dönemli potansiyelinden bahsediliyor makalede.
17) #SchottAG'nin aynı zamanda Almanya'daki tesisleri için de yer altı propan gazı depo tesisleri inşa ettiği ve doğal gaza alternatif olarak propan gazı stokladığı aktarılıyor.
18) Bu yılın #CamYılı olarak ilan edilmesi üzerine kapsamlı bir yazı hazırlamıştım. Olumsuz gelişmelerini bunu gölgelemesi son derece üzücü, ama yine de öğrenecek bir şeyler ve fırsatlar da var.
19) Son olarak #Şişecam şirketi özelinde de bireysel bir yatırımcı olarak tamamen kişisel düşüncelerimi belirteyim:
➡️ Avrupa dışında olmanın ve son dönemlerdeki yatırımlarıyla talebi karşılayabilecek bir yapının büyük bir avantaj olduğunu düşünüyorum.
20)
➡️ Avrupa'da da üretim tesisleri ve oradaki ihtiyacı karşılayabilecek lojistik ağ da başka bir büyük artı.
➡️ Ürün kalitesi ve hâlihazırda tanınan başarısı bu kapsamda önemli bir potansiyel.
21)
➡️ Yazı içinde belirttiğim fırsatları projeye dönüştürme ve pazar payı elde etme açısından yönetimin bu yazı öncesinde bile çalıştığına ve artıları eksileri fazlasıyla tarttığına eminim.
22)
‼️ Tabi her şey de toz pembe değil. Avrupa Birliği'inin Rusya'ya karşı uyguladığı yaptırımlar ortadayken ve Rusya üzerinden gelecek girdilerle Avrupa piyasasına yapılacak satışlarda uyarı yapmışken engelleme ve sorunlarla karşılaşmak da büyük ihtimal.
23) Hassas bir denge politikası, kurumsal ve ikili iş bağlantıları ile krizleri fırsata çevirmek #Şişecam gibi yetkin bir şirketin muhakkak tüm yönleriyle değerlendirdiği bir gelişmedir.
Ben de kendi adıma yakından izleyip en iyisini yapmaya çalışacağım.
Teşekkürler.🙏🏻💁🏻♂️
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
#Cam bardakta içeceklerinizi alın, akşama bir #Şişecam akışı yapalım.🙏🏻🙋♂️
1) Herkese merhaba 🙋🏻♂️
Pazartesi sendromu var mıdır bilmiyorum, ama bu akışta Şişecam şirketinin 2022 yılı ikinci çeyrek sonuçları sonrası aldığım notları paylaşarak sizleri biraz daha yoracağım. Şimdiden vakit ayırdığınız için teşekkür ederim.
Buyrun başlayalım.
2) Malum, finansal tablolar 2 Ağustos gece açıklanmış ve birçok kişi gibi ben de geç saatlere kadar son durumu incelemiştim. Ertesi gün de Sayın Görkem Elverici Bey (CEO) ve Sayın Gökhan Güralp Bey'in (CFO) geçmiş ve geleceğe ilişkin paylaşımlarını da dinlemek istedim.
1) #BearMarkets yani #AyıPiyasaları üzerine daha önce iki yazı hazırlamıştım. Ayı piyasalarında düşüşler ani ve sert olmakla birlikte düşüş sürecinde yüzde 10 ve üzeri güçlü tepkiler de görülür.
2) Bu çıkışların ne zaman başlayacağını bilmek kolay/mümkün olmadığı gibi çıkışın tepki mi yoksa %20 üzeri yükselişle tekrar #BullMarket yani #BoğaPiyasası dönüşü mü olduğunu söylemek bilinemez bir konuda ahkâm kesmektir.
Elbette bir tahmin ve planımız olabilir. Ona gelelim:
3) Temmuz ayının ilk haftasında #DAX Endeksi kapsamındaki bazı hisseler başta olmak üzere aşırı satış yaşandığını düşünerek alım işlemleri gerçekleştirmiştim.
O dönemin gündemi düşünüldüğünde ve çoğunluğun satış yaptığı bir piyasada alıcı olmak stresliydi.
1) Yakından takip ettiğim ve aylık olarak yayımlanan @capitalMagazin dergisinin #Haziran sayısına ilişkin notlarım için kısa bir akış hazırladım.✍️🏻
Almanca olan derginin bu sayısında tehdit altında olan #RefahSeviyesi yer alıyor. Kapak resminde her şeyin yarısı gitmiş durumda.🙄
2) Bunun dışında; #GelişmekteOlanÜlkeler (#EMs), küresel #petrol piyasası, değerli isimlerle röportajlar ve #StartUp konusu aklımda kalan başlıklar oldu. Elbette #WarrenBuffett ve 2022 yılı etkinliği de okumaya değer konular.
Bunlardan bazılarına değineyim:
3) Covid-19'da yaşamın değeri birçok kişi için ciddi bir hatırlatma olmuştu. #Enflasyon, düşen alım gücü, #enerji krizi ve son gelişmeler bu kez "Mal canın yongasıdır" düşüncesini gündeme getirdi. Özellikle sabit gelirli kesimin hayat pahalılığı karşısında durumu zor.
1) Son toplantıda öne çıkan bu kelimeyi daha sık duyacağız gibi.🤔
Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi bugün "mevcut piyasa koşullarını tartışma" amacına özgü bir toplantı kararı aldı. Takvimde daha önce yer almayan bu görüşme yakından izleniyor.
2) Öncelikle #fragmentation kavramının ne anlama geldiğine bakalım o hâlde:
Türkçe olarak "parçalarına ayrılma, bölünme" şeklinde ifade edebileceğimiz bu kavram #ECB açısından para politikasının aktarım mekanizmasında bozulma işaretidir ki bu da politikanın etkisini azaltabilir.
3) Aşağıdaki grafikte 10 yıllık devlet tahvillerinin getirilerine yer verdim.
#Almanya en altta ve siyah eğriyle belirtilirken #Yunanistan mavi, #İtalya kırmızı, #İspanya sarı ve #Portekiz yeşil ile gösterilmiştir ve ayrışmaya daha önce dikkat çekmiştim.
Elon Musk’ın $43 milyar bedel ile Twitter için yaptığı teklif bir anda gündem olmuştu. Hisse başına 54 dolar 20 sente karşılık gelen bu kararın Damodaran Hoca’nın bir yazısına konu olabileceğini de belirtmiştim.
1) Damodaran Hoca’nın 21 Nisan tarihli yazısı yine uzun ve kapsamlı. Bu akışta, yazıdan önce çıkan noktaları kısaca özetlemeye çalışacağım. Ancak tamamını okumak isteyenler için de yazı burada:
2) Hoca yazıda öncelikle kendi sosyal medya kullanımını ve devamında da dünyada sosyal medyanın rolü aktararak #Twitter’ın nasıl bir konumda olabileceği tartışıyor.
Tabi bu konu, Damodaran’ın Elon Musk ve Tesla üzerine düşünceleriyle de farklı bir boyut kazanıyor.