Bugün açıklanan finansal tablolar, zor dönemlerde başarılı işler yapıldığını gösteriyor. Yönetiminden çalışanlarına, tüm emeği geçenlere teşekkür eder, yatırımcılarına başarılar dilerim.🙏🏻👏🏻
1) Şimdilik kısa bir iki not, detaylı çalışmaya yarın devam ederiz.
2) Belirsizlik ve risklerin yüksek olduğu bir dönemde 95,3 milyar TL seviyesine ulaşan konsolide net satış değeri sevindirici. Farklı tesisler, yatırımlar ve lojistik ağ sayesinde arz talep dengesi iyi sağlanmış ve uluslararası satışların payı yüzde 63'lerde gerçekleşmiştir.👏🏻👌🏻
3) Faaliyet gruplarına göre son çeyrek performansını grafiğe aktardım.
Faaliyet gruplarına göre 95,3 milyar TL'nin oluşumunu ve buradan 19,3 milyar TL'lik #DönemKârı geçişini inceleyelim. 👌🏻🖊️📖
5) Gece geç saatte yazınca bir iki detay kalmış, bunları bir düzeltelim. Öncelikle grafikteki veriler bin Türk lirası şeklinde okunmalıdır.
Gelire en yüksek katkı, en büyük gider ve gelir kalemleri ile bunların arka planına daha sonra bakalım.
6) Faaliyet gruplarına göre çeyreklik dağılımda ilk grafik yüzdesel payı gösterecek şekildeydi, bunun için de güncel versiyonu aşağıya ekliyorum.
Sağ taraftaki grafik ise yine her bir grubun bin Türk lirası şeklinde katkısını göstermektedir.
7) Yine faaliyet gruplarına göre ancak bu kez birikimli değerlere bakalım. Sol tarafta yüzdesel dağılımda kimyasallar ve mimari camların gücü ve diğer gruplar yer almaktadır.
Sağ tarafta ise bin Türk lirası şeklinde grupların 95,3 milyar TL'lik hasılata katkıları gösterdim.
8) Akışa daha sonra bölgeler ve notlarımla devam edeceğim, ancak şu soruyu da yanıtlamaya çalışayım.
2021 yılında 5,9 milyar TL artı olan net yabancı para pozisyonu 2022 yılını 4,4 milyar TL eksi ile tamamlamıştır.
9) Bunda elbette farkı etkenler de olabilir, ancak yurt dışı iştiraklere ayrılan kaynaklar ve yatırımların finansmanı için sermaye katkı payları görünen en büyük kalemler.
Bunun dışında, döviz kuru ve ihracata yönelik yasal düzenlemelerin de rolünden bahsedilebilir.
10) Kimyasallar ve Mimari Cam ve Ambalaj gruplarının ağırlığıyla 95,3 milyar TL'lik gelirin 61,6 milyar TL'si satışların maliyetine gitmiş ve #Şişecam böylece 33,7 milyar TL brüt kâr elde etmiştir. Daha sonra bunların çeyrekler ve bir önceki yıla göre marjlarına bakacağız.
11) Brüt kârdan faaliyet giderleri ana kalemlerine ayrılan paysa toplam 18,3 milyar TL olmuştur. Bu kalemler sırasıyla
➡️Genel yönetim giderleri
➡️Pazarlama ve satış giderleri
➡️ Araştırma ve geliştirme giderleridir.
12) Esas faaliyet kârı yanında, diğer faaliyetlerden, yatırım işlemlerinden ve finansman kaleminden elde edilen sonuçlarla 19,8 milyar TL tutarında vergi öncesi kâra ulaşılmıştır.
Bundan düşülen vergiler ve azınlık paylarıyla da net kâr 19,3 milyar TL olarak hesaplanmıştır.
13) Bu aşamada satışlar (siyah) ve satışların maliyeti (mavi) arasındaki fark olan brüt kâr (sarı) gelişimine bakalım.
Birikimli düzeyde satışlar ve maliyetlerde enflasyon etkisi net bir şekilde görülmektedir. Brüt kâr da bunu uyumlu olarak yükselmektedir.
14) Ancak aynı tabloya çeyreklik verilerle baktığımızda bu kez maliyet baskısı dikkat çekicidir. Satışlar artarken brüt kâr düşüş göstermektedir. Dolayısıyla dikkatli olunması gereken bir nokta.
O hâlde bir de brüt kâr ve vergi öncesi kâr marjlarına bakalım.
15) Birikimli verilerle hesapladığım brüt kâr marjı (siyah) ve FVÖK (sarı) son 4 yılda %30 seviyesinde istikrarlı bir seyir izlemektedir.
Bir önceki dönem aşırı iyi olduğu için düşüşten ziyade bunu göz önünde tutmak lazım. Endişeye gerek yok, ancak temkinli olmakta fayda var.
16) Peki aynı tablo çeyreklik olarak bunu onaylıyor mu?
Brüt kâr marjındaki düşüş burada daha net. FVÖK ise iyi bir eğilimle gücünü koruyor. Maliyet yönetiminin önem kazandığı bir aşama.
17) Son olarak bir de 2021 yılı verisiyle 2022 yılını karşılaştıralım. Bir önceki yıla göre:
✅ FVÖK %141,7 artış göstermiş
✅ Brüt Kâr ise %201,5 yükselmiş
✅ Satışların maliyeti ve Satışlardaki artış oranı %196 civarında.
➡️ Kapasite kullanım oranı da oldukça yüksek.
18) Son verilere çeyreklik bazda, aynı kalemlere, ancak bu kez bir önceki çeyreğe göre (22'q3) bakarsak (mavi) değişim daha net görülmektedir.
Tablodaki açık renk sütunlarsa bir önceki yılın aynı çeyreğine (21'q4) göre değişimi göstermektedir.
19) İndirgenmiş Nakit Akışı Analizi çerçevesinde hesapladığım içsel değeri bu aşamada paylaşmayacağım, ancak blog üzerinde ayrıca bir yazı planım var.
#Şişecam şirketine bu başarı için teşekkür eder, ortaklarına hayırlı olmasını dilerim.
1) Göz kamaştıran 2022 yılı performansı özellikle yurt dışında yüzde 20'lere varan kayıplar yaşanırken son derece değerliydi. Dolayısıyla Ocak ayında #BIST için bir kâr realizasyonu normaldir. Özellikle de yurt dışı cazipken.
Detaylara bakarsak:
2) Yukarıdaki sıcaklık haritası bir aylık ve sektörlere göre getiri değişimini göstermektedir.
Bir iki şirket dışında (ki TUPRS yüzde 10'luk performansıyla pozitif ayrışmıştır) tüm sektörlere yayılan ve ortalama yüzde 15'ler civarı düşüşler yaşanmıştır.
3) Aralık ayı kapanışı ile Ocak ayı kapanışı açısından #XU100'deki değişimse sadece eksi %9,67'dir.
Sadece diyorum, çünkü %10'luk bir geri çekilme olağandır. #AyıPiyasaları %20 ve üzeri düşüşleri ifade eder ki bu konuda kapsamlı bir çalışma paylaşmıştım.
1) #TheEconomist dergisinin güncel makalesini kısaca aktarayım:
2022'de hem hisse senedi hem de tahvil piyasasındaki düşüşler güvenli liman bulmayı zorlaştırmıştı. "İyi bir yıl." diyenlerse kayıpların yüzde 20'nin üzerine geçtiği bir ortamda tek haneli kayıplar yaşayanlardı.
1) Takip ettiğim ve örnek aldığım yatırımcılar arasında @HowardMarksBook'ın yeri ayrıdır. İçinde bulunduğumuz dönemin özelliklerine ilişkin, Marks’ın tamamen katıldığım görüşlerini dinlemenizi öneririm.
Bloomberg’deki videonun kısa bir Türkçe özetini hazırladım:
2) Marks: “Üçüncü büyük değişimin tam ortasında olabiliriz.”
Küresel Finans Krizi'nden (2009) bütünsel salgına (2019) geçen sürede ve sonrasında FED, ekonomiyi korumak için aşırı seviyede önlemler aldı ve bu, işe yaradı.
3) Tarihi olarak çok düşük (ve çoğu zaman da sıfır seviyesindeki) faiz oranlarını içeren para politikası ve ekonomiye likidite sağlamak için tahvil alımlarıyla yürütülen miktarsal genişleme “kolay ortam” şeklinde adlandırdığım bir çerçeve sundu.
Haftaya Financial Times'tan bir yazının kısa bir özetiyle başlayalım.
#Temettü yatırımı konusundaki ve sıkıntıları çok defa anlatmış olsam da popüler bir konuda sorunlar hep göz ardı edilir.
1) Bakalım FT bu alanda neler söylüyor:
2) Birleşik Krallık'ta temettü ödemelerine ilişkin öngörüler 2023 yılında azalma yönünde.
Şirketlerin kâr marjları baskı altına girdikçe, büyük olasılıkla kâr payı dağıtımı da düşecek. Çoğu sektörde marjlar yüksek enflasyon ve hane halkı alım gücü nedeniyle daralmış durumda.
3) Bütünsel salgın nedeniyle 2020 yılında kâr payı ödemeleri ciddi şekilde düşmüştü. Sonraki yıllarda bir toparlanma görülse de ekonomilerdeki yavaşlama, resesyon riski ve hayat pahalılığı nedeniyle tüketici harcamaları cephesindeki veriler şirket kârları açısından olumsuz.
1) In the @WSJ, last year @Justinbaer utilised a very useful perspective to historical declines and S&P #BearMarkets.
Following @naterattner's chart, I've applied the similar methodology to #BIST and let's have a closer look to the results.
2) In the study, I selected #XU100 Index as a proxy and worked with 6.386 daily observations (Range is from 02/07/1997 to 20/01/2023).
Below is history of #drawdowns from All Time High (#ATH) levels to the lowest values for the #BIST. Left scale shows the percentage declines.
3) As you can see, maximum drawdown is minus 67.03% and there were more occasions for 50% drops in the past.
Black dotted line represents #BearMarket territory with more than 20% declines from the peaks, and it looks more common and recursive to drastic declines.