4) Artan sermaye maliyetinin, yükselen risklerin ve hisse senetleri piyasalarında bu gelişmelerin etkilerini @AswathDamodaran şu yazısında incelemişti:
2) Açıklamanın pay geri alımlarına ilişkin vergi düzenlemesinin yürürlüğe girmesinin ardından gelmesi her ne kadar konuyu başka noktalara taşısa ve bunun ekonomiye ekileri düşük seviyede olsa da ben tartışmayı kurumsal finans düzleminde aktaracağım.
3) Merak edileni başta söyleyeyim:
Eğer pay geri alımlarının gerekçesi piyasada işlem gören hisselerin değerinin düşük olmasıysa buna %100 katılıyorum ki Buffett'ın da vurguladığı bu nokta bence itiraz içermiyor.
Ancak her geri alım (öyle dense de) bu nedenle yapılmaz.
#FED'in son toplantısından notlar alanlar için beklendiği gibi şahin; hâlâ iyimser olanlar içinse sert açıklamalar içeren bir gün geride kaldı.
Önce mevcut durumda FED faizlerine (eğriler, sol eksen) ve #faiz artışlarına (turkuaz, sağ eksen) bakalım.
2) Enflasyon ve işsizlik verilerine bağlı olarak geçen seneki 75 baz puanlık artışların 50 ve 25 bp şekline dönüşmesi FED pivot umutlarını harekete geçirmişti.
Ancak #enflasyon cephesinde henüz zafer ilan etmek için erken. Manşet (beyaz) ve çekirdek (mavi) enflasyon hâlâ yüksek.
3) Şartlar böyle olunca da hisse senetleri piyasasında satışlar görülürken tahvil getirilerinde artışların olduğu bir kapanış izledik.
Her ne kadar portföyümdeki hisse ağırlığı sürse de nakit stratejimle gelişmeleri takip etmeye devam edeceğim.
Bugün açıklanan finansal tablolar, zor dönemlerde başarılı işler yapıldığını gösteriyor. Yönetiminden çalışanlarına, tüm emeği geçenlere teşekkür eder, yatırımcılarına başarılar dilerim.🙏🏻👏🏻
1) Şimdilik kısa bir iki not, detaylı çalışmaya yarın devam ederiz.
2) Belirsizlik ve risklerin yüksek olduğu bir dönemde 95,3 milyar TL seviyesine ulaşan konsolide net satış değeri sevindirici. Farklı tesisler, yatırımlar ve lojistik ağ sayesinde arz talep dengesi iyi sağlanmış ve uluslararası satışların payı yüzde 63'lerde gerçekleşmiştir.👏🏻👌🏻
3) Faaliyet gruplarına göre son çeyrek performansını grafiğe aktardım.
1) Göz kamaştıran 2022 yılı performansı özellikle yurt dışında yüzde 20'lere varan kayıplar yaşanırken son derece değerliydi. Dolayısıyla Ocak ayında #BIST için bir kâr realizasyonu normaldir. Özellikle de yurt dışı cazipken.
Detaylara bakarsak:
2) Yukarıdaki sıcaklık haritası bir aylık ve sektörlere göre getiri değişimini göstermektedir.
Bir iki şirket dışında (ki TUPRS yüzde 10'luk performansıyla pozitif ayrışmıştır) tüm sektörlere yayılan ve ortalama yüzde 15'ler civarı düşüşler yaşanmıştır.
3) Aralık ayı kapanışı ile Ocak ayı kapanışı açısından #XU100'deki değişimse sadece eksi %9,67'dir.
Sadece diyorum, çünkü %10'luk bir geri çekilme olağandır. #AyıPiyasaları %20 ve üzeri düşüşleri ifade eder ki bu konuda kapsamlı bir çalışma paylaşmıştım.
1) #TheEconomist dergisinin güncel makalesini kısaca aktarayım:
2022'de hem hisse senedi hem de tahvil piyasasındaki düşüşler güvenli liman bulmayı zorlaştırmıştı. "İyi bir yıl." diyenlerse kayıpların yüzde 20'nin üzerine geçtiği bir ortamda tek haneli kayıplar yaşayanlardı.