Ergun Unutmaz Profile picture
Mar 9 16 tweets 7 min read
1) Bugün (bence net, ancak) çoğunluk için tartışmalı bir konu üzerine yazacağım. #PayGeriAlımı. (#Buybacks)

Aslında #Berkshire yıllık toplantısı için mektubunda Warren Buffett bu konuyu savunmuş, hatta aksi görüştekileri sert bir dille eleştirmişti.

ft.com/content/97b875…
2) Açıklamanın pay geri alımlarına ilişkin vergi düzenlemesinin yürürlüğe girmesinin ardından gelmesi her ne kadar konuyu başka noktalara taşısa ve bunun ekonomiye ekileri düşük seviyede olsa da ben tartışmayı kurumsal finans düzleminde aktaracağım.
3) Merak edileni başta söyleyeyim:

Eğer pay geri alımlarının gerekçesi piyasada işlem gören hisselerin değerinin düşük olmasıysa buna %100 katılıyorum ki Buffett'ın da vurguladığı bu nokta bence itiraz içermiyor.

Ancak her geri alım (öyle dense de) bu nedenle yapılmaz.
4) Prof. @AswathDamodaran'ın bugünkü yazısı da #Temettü ödemeleri, #PayGeriAlımları ve #NakitAkışları başlığını taşıyor.

Yazının girişi yukarıda belirttiğim açıklamalara değinerek şirket yönetiminde büyük resme geçiyor.

aswathdamodaran.blogspot.com/2023/03/data-u…
5) Bir şirketin değerini en yüksek seviyeye çıkarmak için alınan kararlar şu üç kategoriden birine aittir.

📌 Yatırım: Sermaye maliyetini aşan getiri sağlayan araçlara yatırım yapmak

📌 Finansman: Şirket için doğru borç - öz kaynak dengesini bulmak

📌 Temettü (nakit dağıtımı)
6) Dolayısıyla şu noktayı anlamak çok önemli. Şirketler kâr etmek için vardır ve ilk başlıktaki #yatırım olanaklarının kötüleşmesi (yani getirilerin sermaye maliyetinin altında kalması) yönetimleri ikinci seçeneğe yönlendirir.
7) Elimdeki fazladan nakit ile iyi yatırım olanakları bulamıyorsam #finansman açısından neler yapabilirim.

Eğer borç oranı çok yüksekse ve faizlerin artışı dengeyi bozuyorsa borçları ödeyerek öz kaynak finansmanını arttırabilir miyim?
8) Burada da yapacak bir şey yoksa en iyisi eldeki nakdi sermayedarlara geri vermektir: #Temettü ya da diğer adıyla #KârPayı Dağıtımı.

O hâlde şunu hatırlatmak isterim ki umarım temettü yatırımı yapanlar stratejilerinin ne üzerine kurulu olduğunu biliyordur.
9) Tabi bunu yapmanın son on yıldır modern bir başka yöntemi daha var. O da dolaşımdaki payların piyasadan geri alınması. (#Buybacks)

Burası önemli, çünkü dolaşımdaki payın azalması hisse başı kârı arttıracağı için gerekçe değerin düşüklüğünden ziyade mühendislik de olabilir.
10) Mevcut durumun gereklilikleri yerine başkaları ne yapıyor ya da geçen sene ne yaptıysak biraz daha arttıralım anlayışı nedeniyle işlevini yitirmiş bir temettü politikası faydadan çok zarar sağlar.

Şirketin asli amacı değer yaratan projeler üretmek, değeri yükseltmektir.
11) Tabi buradan da temettü ödemesine karşı olduğum gibi bir sonuç çıkmasın.🤷🏻‍♂️

Ortağı olduğum şirketin değeri yükseltecek yatırım, finansman olanaklarını kullanmasını bunlar için olanaklar sınırlıysa da parayı bana vermesini isterim. Yoksa onu da ziyan edebilir.
12) Ancak düzenli ödeme ile emeklilik bekleyenler ya da hem temettü alayım hem de şirket büyüsün diyenler için düşünüş tarzındaki sorunlara dikkat çekmek isterim.

Hatta bu konuda tahvil benzeri temettü ödeme yapısını yıllar önce önerdim:

ergununutmaz.com/kar-payi-ve-or…
13) Bir de sürecin gelişimine bakalım:

Pay geri alımlarının (kırmızı) ve temettü ödemelerinin (yeşil) seyri geçen 40 yılda çok farklılaşmış.

Siyah çizgi geri alımların oranının 1980'lerde %20lerdeyken bugün %65'lere çıktığını gösteriyor. Şirketler pay alımın tercih ediyor.
14) İşin ilginç yönüyse bu, sadece ABD'de değil, tüm dünyada görülen bir anlayış değişikliği.

Konunun vergisel boyutu yanında temettü tercihinde esnekliğin çok daha düşük olduğu da ortada. Damodaran bu yüzden temettüleri "yapışkan" olarak niteliyor.
15) Yani bir kez temettü ödemesi yapınca düşürmek zor, arttırmak ya da sabit tutmak daha yüksek olasılık. Aşağıdaki grafik de bu durumu gösteriyor.

Oysa geri alımlarda daha esnek bir hareket alanı var. (Ben bunun da yakında değişeceğini düşünüyorum.)
16) Son olarak şirketler açısından temettü ödemesi yapmak ya da pay geri alımı şeklinde bir tercihte bulunmanın #değer üzerindeki etkilerini gösteren bu grafiği ekleyerek yatırım kararlarınızda başarılar dilerim.

EU.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Ergun Unutmaz

Ergun Unutmaz Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @ergun_unutmaz

Mar 9
1) Bu yıl sadece grafik tasarımlarımı değil, çalıştığım dosyaların veri altyapısını ve Excel akışını da baştan sona yeniledim.

Kredi derecelendirme kuruluşları Moody's, S&P ve Fitch'in #Türkiye için #KrediNotlarını ve açıklamalarını da bu kapsamda güncelledim.

#Ratings
2) #YatırımaUygun seviyede (bile) kredi notlarının ve buna paralel #TemerrütRiski Farklarının son üç yıl içindeki seyri dikkat çekici.

Bütünsel salgın sonrasında ve enflasyonla makas giderek açılmış. Spekülatif bölümde şartlar daha zor.

#InvestmentGrade #Ratings #DefaultSpreads
3) Damodaran Hoca'nın yılda iki kere yaptığı güncellemenin ardından Türkçe olarak sunduğum #RiskDeğerleri başlıklı çalışmamı Ocak ayında paylaşmıştım.

Bir sonraki güncelleme Temmuz ayında olacak.

ergununutmaz.com/risk-degerleri…
Read 4 tweets
Mar 8
1) #Powell'ın Konuşması

#FED'in son toplantısından notlar alanlar için beklendiği gibi şahin; hâlâ iyimser olanlar içinse sert açıklamalar içeren bir gün geride kaldı.

Önce mevcut durumda FED faizlerine (eğriler, sol eksen) ve #faiz artışlarına (turkuaz, sağ eksen) bakalım.
2) Enflasyon ve işsizlik verilerine bağlı olarak geçen seneki 75 baz puanlık artışların 50 ve 25 bp şekline dönüşmesi FED pivot umutlarını harekete geçirmişti.

Ancak #enflasyon cephesinde henüz zafer ilan etmek için erken. Manşet (beyaz) ve çekirdek (mavi) enflasyon hâlâ yüksek.
3) Şartlar böyle olunca da hisse senetleri piyasasında satışlar görülürken tahvil getirilerinde artışların olduğu bir kapanış izledik.

Her ne kadar portföyümdeki hisse ağırlığı sürse de nakit stratejimle gelişmeleri takip etmeye devam edeceğim.
Read 5 tweets
Feb 3
#SISE #Şişecam

Bugün açıklanan finansal tablolar, zor dönemlerde başarılı işler yapıldığını gösteriyor. Yönetiminden çalışanlarına, tüm emeği geçenlere teşekkür eder, yatırımcılarına başarılar dilerim.🙏🏻👏🏻

1) Şimdilik kısa bir iki not, detaylı çalışmaya yarın devam ederiz.
2) Belirsizlik ve risklerin yüksek olduğu bir dönemde 95,3 milyar TL seviyesine ulaşan konsolide net satış değeri sevindirici. Farklı tesisler, yatırımlar ve lojistik ağ sayesinde arz talep dengesi iyi sağlanmış ve uluslararası satışların payı yüzde 63'lerde gerçekleşmiştir.👏🏻👌🏻
3) Faaliyet gruplarına göre son çeyrek performansını grafiğe aktardım.

En büyük katkı #Kimyasallar bölümünden gelmiştir. #MimariCam bunu yakın bir değerle izlerken #CamAmbalaj satış gelirine güçlü katkı sağlamıştır. #CamEvEşyası ve #OtomotivCamları ile toplam 26 milyar TL'dir.
Read 19 tweets
Feb 2
Para Politikası kapsamında #FED, #ECB ve #TCMB toplantılarında alınan kararlarla #enflasyon ve politika #faizi için son verileri grafiklere aktardım.

İyi bir Şubat ayı dilerim.🙏🏻🙋🏻‍♂️

ergununutmaz.com/para-politikas…
As the #FED has increased the policy rate by 25 bp at the latest meeting, recent situation for #FederalFundsRate and #inflation are as below. Image
Following the #BOE, today the #ECB also has increased the policy rate by 50 bp. Recent situation for #PolicyRate and #inflation are as below. Image
Read 4 tweets
Feb 1
2023 Ocak Ayı Değerlendirmesi

1) Göz kamaştıran 2022 yılı performansı özellikle yurt dışında yüzde 20'lere varan kayıplar yaşanırken son derece değerliydi. Dolayısıyla Ocak ayında #BIST için bir kâr realizasyonu normaldir. Özellikle de yurt dışı cazipken.

Detaylara bakarsak:
2) Yukarıdaki sıcaklık haritası bir aylık ve sektörlere göre getiri değişimini göstermektedir.

Bir iki şirket dışında (ki TUPRS yüzde 10'luk performansıyla pozitif ayrışmıştır) tüm sektörlere yayılan ve ortalama yüzde 15'ler civarı düşüşler yaşanmıştır.
3) Aralık ayı kapanışı ile Ocak ayı kapanışı açısından #XU100'deki değişimse sadece eksi %9,67'dir.

Sadece diyorum, çünkü %10'luk bir geri çekilme olağandır. #AyıPiyasaları %20 ve üzeri düşüşleri ifade eder ki bu konuda kapsamlı bir çalışma paylaşmıştım.

ergununutmaz.com/bist-ve-ayi-pi…
Read 9 tweets
Jan 31
1) #TheEconomist dergisinin güncel makalesini kısaca aktarayım:

2022'de hem hisse senedi hem de tahvil piyasasındaki düşüşler güvenli liman bulmayı zorlaştırmıştı. "İyi bir yıl." diyenlerse kayıpların yüzde 20'nin üzerine geçtiği bir ortamda tek haneli kayıplar yaşayanlardı.
2) Endeksten daha iyi getiri sağlama konusunda fon yöneticileriyle algoritmalar arasındaysa bu kez fon yöneticileri galip geldi.

2010 - 2021 aralığında, her sene fon yöneticilerinin yarısından fazlası, #SPX Endeksini geçemeyerek başarısız olmuştur.
3) #Pasif ya da #EndeksFonu şeklinde adlandırılan bu algoritmalar daha iyi performansları nedeniyle insanların yerini almaktadır.

Çünkü endeksi yenmek toplamı sıfır olan bir oyundur. Bir fon yöneticisi kazanırken diğeri seçimiyle endeksin altında getiri elde ederek kaybeder.
Read 7 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(