Profile picture
Jul @zulfaqar1994
, 48 tweets, 10 min read Read on Twitter
Area 51. Kalau sebut je nama ni semua bercakap pasal alien/makhluk asing. Apa tujuan sebenar kawasan ni diwujudkan. Apa yang disembunyikan. Betul ke makhluk extraterrestrial ni wujud. Apa pandangan barat & masyarakat Islam. So jom kita bincangkan. Of course, ini adalah thread.
Okay before that aku akan terangkan secara am Area 51 ni and also konspirasi yang menyelubungi tempat ni. Seterusnya aku akan huraikan dari pandangan Islam dan berdasarkan Al-Quran tentang suatu makhluk selain manusia. So kalau ada salah, betulkan aku. Let’s do this!
Satu fasiliti Angkatan Tentera Udara Amerika Syarikat dikenali sebagai Area 51 merupakan satu kemudahan yang terpencil dari Pangkalan Tentera Udara Edwards, yang masih didalam lingkungan ‘Nevada Test & Training Range’.
Menurut Central Intelligence Agency (CIA), nama sebenar untuk fasiliti yang dikenali sebagai Area 51 itu adalah Homey Airport & Groom Lake walaupun nama Area 51 digunakan didalam dokumen CIA dari Perang Vietnam dahulu. Juga dikenali sebagai Dreamland & Paradise Ranch.
So basically ada banyak nama untuk Area 51 ni but nama tu dicetuskan oleh CIA sendiri. Tujuan utama tempat ini masih tidak diketahui umum. Tetapi berdasarkan bukti ianya adalah untuk menyokong pembangunan & pengujian pesawat eksperimen dan sistem persenjataan (black project).
Disebabkan kerahsiaan tempat ini terlalu besar, pengkalan ini selalu menjadi subjek teori konspirasi & khabar angin tentang Unidentified Flying Object (UFO). Walaupun pengkalan itu tidak pernah diisytiharkan sebagai pengkalan rahsia, semua penyelidikan & kejadian yang berlaku
Di Area 51 adalah Top Secret/Sensitive Compartmented Information (TS/SCI). Iaitu mempunyai rahsia yang amat sulit dan tidak boleh didedahkan kepada umum atas sebab-sebab tertentu. Pada 25 June 2013, CIA secara terbuka mengiktiraf pangkalan ini untuk pertama kalinya.
Kawasan Area 51 terletak di bahagian selatan Nevada di barat Amerika Syarikat, 83 batu (134 km) utara-barat laut Las Vegas. Di tengahnya di sebelah selatan Groom Lake, adalah lapangan terbang tentera yang amat besar. So basically it is a lapangan terbang. Tetapi,
Disebabkan kerahsiaan yang terlalu besar sehingga tidak ada sesiapa yang dibenarkan memasukinya malah mendekatinya, banyak spekulasi dan kontroversi yang terbit dari pelbagai pihak.
Okay masuk kepada konspirasi. Bercakap mengenai Area 51, UFO mesti dikaitkan. Bila bercakap mengenai UFO, alien atau makhluk extraterrestrial pasti dikaitkan. Benda-benda aneh yang terbang di langit selalu dijadikan perhatian kerana perkara itu tidak pernah dilihat.
Cerita tntg UFO ni bermula dengan kisah seorang usahawan Amerika, Kenneth Arnold. Pada 24 Jun 1947 ketika beliau sedang memandu pesawat peribadinya berdekatan dengan Gunung Rainier, Washington, dia ternampak 9 objek yang sedang berterbangan yang bersinar melintasi Gunung Rainier
Menuju ke Gunung Adams dengan kepantasan yang luar biasa. Dia memberitahu kepada seorang wartawan akhbar bahawa benda itu bergerak dengan kepantasan 1600 km/j. Dia juga mengatakan bahawa benda tersebut “terbang seperti piring jika dilemparkan melintasi air” & dia juga menjelaskan
Bahawa benda tersebut “pupih seperti pai”, “berbentuk seperti piring” & “berbentuk seperti bulan sabit, loniing di depan & cembung di belakang, benda itu kelihatan seperti cakera pipih yg besar”. Laporan Arnold itu membuat masyarakat & media massa tertarik sehingga muncul istilah
‘Piring Terbang’ (flying saucer). Pada Julai di dalam tahun yang sama, terjadi satu peristiwa yang menggemparkan dan amat terkenal yang menjadikan UFO suatu fenomena dan pop culture, iaitu Peristiwa Roswell.
Insiden pesawat yang tidak dikenali yang terhempas pada tahun 1947 atau dikenali sebagai Insiden Roswell telah lama menjadi misteri dan perdebatan para ahli konspirasi. Ada yang menganggap pesawat yang terhempas itu adalah milik makhluk asing.
Korang boleh search dekat Google tentang peristiwa ni. Famous. Aku taknak terangkan. So alien & UFO menjadi terkenal selepas peristiwa Kenneth Arnold & Roswell. Yang menghairankan selepas kedua-dua peristiwa itu, beratus-ratus laporan tentang penyaksian UFO telah diterima
Di seluruh Amerika. Kemudian, pihak media, penulis buku, filem dan pelbagai medium mula menggembar-gemburkan akan kehadiran mahkluk asing ini. Antara yang popular adalah siri televisyen X-Files yang mendapat sambutan yang amat menggalakkan dikalangan penonton suatu masa dulu.
To be continued..... Sambung esok guys. Haha! Goodnight everyone. 😂😜
Okay sambung. Terdapat ciri-ciri khas bagi semua extraterrestrial yang diterangkan okeh saksi-saksi yang pernah menjadi kangsa penculikan atau sekadar terlihat sahaja akan makhluk ini. Saksi-saksi ini melukiskan beberapa lambang yang dipakai okeh makhluk ini.
Mengikut kajian para pengkaji UFO dan makhluk extraterrestrial, terdapat beberapa puak makhluk asing yang biasanya dikategorikan berdasarkan bahasa, rupa paras dan lambang pada pakaian. Ada yang mengalami proses hibrid.
Nama bagi kelompok makhluk asing ini yang biasa didengar adalah Sirian, Reptilian, Pleiadian, Orion & paling popular adalah Grey seperti gambar pertama ini.
Tidak diragukan lagi bahawa semua makhluk extraterrestrial yang digembar gemburkan oleh media terutamanya dari Amerika Syarikat hanyalah satu propaganda.
Kesemua cerita ttg alien atau UFO ini hanyalah pembohongan. UFO yang sering diperkatakan adalah hasil ciptaan pesawat yang dicipta oleh mereka sendiri. Begitu juga dengan alien. Disana mereka melakukan pelbagai ujian dan penerbangan demi menguar-uarkan ttg wujudnya makhluk ini.
Disebabkan itu, masyarakat dunia tertanya-tanya adakah ada kehidupan diluar bumi? Apakah makhluk itu seperti yg digambarkan dalam filem-filem, iaitu makhluk berkulit hijau atau kelabu dgn mata dan kepala yang besar (grey)?
Umumnya, alien digambarkan sebagai makhluk yang berketinggian kira-kira empat kaki dengan kulit berwarna kelabu (kadang biru-kelabu/hijau-kelabu). Tubuh mereka biasanya digambarkan panjang dan kurang berotot.
Kaki mereka lebih pendek dan sendinya berbeza dengan manusia dan ini membuatkan langkah mereka seperti orang yang bongkok. Lengan mereka sering kali mampu mencapai lutut dan beberapa laporan mengatakan mereka mempunyai hanya 3 jari ataupun 4 jari termasuk ibu jadi di setiap tgn.
Manakala bentuk kepalanya menyerupai mentol lampu, botak dan disokong oleh leger yang kurus. Raut wajahnya didominasi oleh mata besar yang kebiasaannya berwarna hitam tanpa kelopak mata.
Umumnya, mereka dikatakan mempunyai hidung kecil yang leper, mulut kecil, dan telinga kecil tanpa cuping telinga. Dalam beberapa kes, alien dikatakan memiliki lubang hidung seperti lubang hidung baji (bukan si babi dalam movie monkey king) pada mukanya yang leper.
Terdapat beberapa laporan mengatakan alien memakai baju seragam dan lambangnya seperti yang dinyatakan di atas yang ketat berwarna neutral seperti pakaian sukan. Sesetengah laporan lain mengatakan mereka bertelanjang bulat.
Jadi bagaimana Islam memandang fenomena alien ni? Walaupun tidak disebutkan secara jelas, pada abad yang lalu, Al-Quran sudah menerangkan kewujudan makhluk-makhluk selain manusia yang berada di luar planet bumi. Sabar jangan judge dulu. 👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻
Betulkan aku kalau salah. Allah menyatakan dalam Surah Ash-Shura, ayat 29 yang bermaksud:

“Dan di antara tanda-tanda kekuasaan-Nya adalah kejadian langit dan bumi, serta segala yang Dia biakkan pada kedua-duanya daripada makhluk-makhluk yang melata (Daabah) dan Dia Maha Kuasa
Menghimpunkan mereka semuanya apabila Dia berkehendak melakukannya.”
Dalam ayat diatas disebutkan Allah menciptakan makhluk-makhluk yang melata iaitu Daabbah yang terletak di antara langit dan bumi. Perkataan Ad-Daabbah ataupun Ad-Dawaab dalam kamus bahasa Arab diambil daripada kata Daabb yang bermaksud makhluk yang merangkak, melata & binatang.
Makhluk melata dalam bahasa Arab memiliki erti yang luas. Ia bukan bermaksud makhluk daripada jenis haiwan semata-mata, namun dapat juga bermaksud makhluk seperti manusia, kerana di dalam beberapa ayat, Allah menyebutkan manusia sebagai Ad-Dawaabbi.
“Sebenarnya sejahat-jahat makhluk yang melata, pada sisi hukum dan ketetapab Allah adalah orang yang pekak lagi bisu, yang tidak mahu memahami perkara apapun dengan akal fikirannya”.

Surah Al-Anfal, ayat 22.
Apakah ciri-ciri Ad-Daabah tu? Al-Quran menyebut perihal Ad-Daabbah dan Ad-Dawaab dalam beberapa gambaran, antaranya korang boleh check Surah An-Nur, ayat 45, Surah Al-Baqarah, ayat 164, Surah Al-An’am, ayat 38, Surah Hud, ayat 6, Surah Hud, ayat 56, Surah An-Nahl, ayat 49,
Surah An-Nahl, ayat 61, Surah Al-Haj, ayat 18, Surah An-Naml, ayat 82, Surah Al-Ankabut, ayat 60, Surah Luqman, ayat 10, Surah Saba’, ayat 14, Surah Fatir, ayat 28, Surah Fatir, ayat 45 dan juga Surah Al-Jathiyah, ayat 4.
Berdasarkan ayat-ayat Al-Quran otu, kita dapat ketahui kewujudan dan ciri-ciri Ad-Daabbah seperti berikut:

1. Makhluk yg berjalan di atas perutnya, ada yg berjalan dgn dua ataupun empat kaki.
2. Makhluk yg berpijak, membawa maksud makhluk yg memerlukan tempat berpijak.
3. Dalam Surah Saba’ ayat 14, pengertian daabbah dengan jelas mengarah kepada binatang merayap.
4. Memiliki bermacam-macam warna dan jenis.
5. Daabbah tidak berada di atmosfera bumi.
6. Dapat berkembang biak.
7. Sesetengahnya dapat bercakap.
8. Kewujudan Ad-Daabbah dlm pemahaman umum adalah makhluk melata yg bertebaran di muka bumi & secara khusus ada yg bertebaran di antara langit & bumi.
9. Ad-Daabbah tak semestinya binatang ternak kerana dlm surah Fatir ayat 28, ia disebutkan secara terpisah dgn binatang ternak.
10. Hakikatnya, semua Ad-daabbah sujud kepada Allah. Ad-daabbah memiliki sistem ibadah yang tersendiri, berbeza dengan sistem ibadah manusia.
Mari kita balik kepada pertanyaan awal. Adakah alien wujud? Gambaran imej alien sebagai makhluk luar angkasa yg berkulit hijau ataupun kelabu, bermata & berkepala besar, masih belum ada bukti ataupun fakta yang tepat berkenaan makhluk ini.
Malah, para ilmuwan turut merumuskan fenomena alien atau UFO ini masih dalam kategori pseudosains dan belum dapat dikembangkan menjadi teori ilmiah. Namun begitu, sekiranya alien yang dimaksudkan adalah makhluk melata yang berada di luar angkasa, mungkin kita dapat simpulkan
Ia wujud dan perkara ini merujuk kepada keterangan Allah di dalam Al-Quran. Kalau korang ada baca tanda-tanda besar kiamat, salah satunya adalah munculnya makhluk ini yang dikenali sebagai Ad-Daabbah.
Kita sebagai umat Islam jangan mempercayai segala berita berkenaan UFO dan alien kerana kebanyakannya adalah bersifat hoax atau palsu. Ini bagi mengelakkan diri daripada terjebak dalam maklumat yang salah sekali gus dapat merosakkan iman dan akidah.
Actually banyak yang nak aku huraikan mengenai Area 51 dan “Hidden Hand” atau “Shadow Government” dalam mencipta benda karut seperti alien ni. Also berkait juga dengan Dajjal dan sebagainya but its okay. I’ll leave it there untuk korang pulak cari. Semua benda berkait sebenarnya.
So itu sahaja dari aku. Kalau ada terkurang tu aku minta maaf. Nak info tambahan korang boleh cari laa buku-buku yang berkaitan dekat popular or mph and so on. Banyak sangat rujukan. Baca e-book lagi senang. Cari laa. So, thank you sudi baca thread merepek aku ni.
Kalau ada nak tambah sometime just reply je dkt thread ni. And also korang boleh check thread ni dekat pinned tweet aku. So. Itu sahaj. Thanks guys. Oh ya, next thread is.......... jeng jeng jeng! NEW ZODIAC! Stay tuned. 👋🏻😉
Missing some Tweet in this thread?
You can try to force a refresh.

Like this thread? Get email updates or save it to PDF!

Subscribe to Jul
Profile picture

Get real-time email alerts when new unrolls are available from this author!

This content may be removed anytime!

Twitter may remove this content at anytime, convert it as a PDF, save and print for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video

1) Follow Thread Reader App on Twitter so you can easily mention us!

2) Go to a Twitter thread (series of Tweets by the same owner) and mention us with a keyword "unroll" @threadreaderapp unroll

You can practice here first or read more on our help page!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just three indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member and get exclusive features!

Premium member ($3.00/month or $30.00/year)

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!