Σήμερα είναι μια ημέρα της Ευρώπης.
Και μάλιστα, η σημαντικότερη επέτειός της. Πριν από 70 χρόνια, στις 4 Νοεμβρίου 1950 υπογράφηκε από τα τότε κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης το σημαντικότερο νομοθέτημα ανθρώπινων δικαιωμάτων όλων των εποχών.
Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Η ΕΣΔΑ ή "Σύμβαση της Ρώμης" (πριν ο τίτλος αυτός καθιερωθεί το 1957 για την ΕΟΚ).
Η Ελλάδα οφείλει στην ΕΣΔΑ μια σειρά από σοβαρές αλλαγές.
Την ΕΣΔΑ επικαλέστηκαν 4 χώρες το 1967 όταν κατήγγειλαν την χούντα για παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων, με αποτέλεσμα την διεθνή κατακραυγή που ανάγκασε την δικτατορία να αποχωρήσει από το Συμβούλιο της Ευρώπης.
Το 1984 με το 7ο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ επιβλήθηκε η ισότητα δικαιωμάτων των συζύγων.
Στο άρθρο 4 της ΕΣΔΑ βασίζεται το δικαίωμα των αξιωματικών να παραιτούνται ελεύθερα από τον στρατό χωρίς να χρειάζεται να καταβάλουν τεράστια χρηματικά ποσά αποζημίωσης,
πράγμα που κρίθηκε ότι αποτελεί καταναγκαστική εργασία (απόφαση 4.7.2015, υπόθεση Χήτος κατά Ελλάδας)!!!
Στο άρθρο 6 της ΕΣΔΑ ερείδεται το δικαίωμα κάθε πολίτη για αποζημίωση από την υπέρβαση της εύλογης διάρκειας μιας δίκης από τα Ελληνικά Δικαστήρια, το οποίο θεσπίστηκε με ειδικούς νόμους ως διαδικασία τα έτη 2012 (για τα διοικητικά δικαστήρια) και το 2014 (για τα υπόλοιπα).
Στο άρθρο 6 της ΕΣΔΑ οφείλεται η συχνότερη άρση της βουλευτικής ασυλίας για να δικαστούν οι βουλευτές όπως κάθε πολίτης, ύστερα από την καταδίκη της χώρας από το ΕΔΔΑ (11.10.2010, Συγγελίδης κατά Ελλάδας), επειδή η Βουλή δεν ήρε την ασυλία βουλεύτριας για μήνυση του πρώην συζύγου
Στο άρθρο 10 της ΕΣΔΑ και στην σχετική καταδίκη της Ελλάδας στην υπόθεση Γρηγοριάδη (1997) οφείλεται ο σεβασμός των δικαιωμάτων των αντιρρησιών συνείδησης στον στρατό που καθιερώθηκε συνταγματικά και με την αναθεώρηση του 2001.
Στο άρθρο 10 της ΕΣΔΑ (ελευθερία της έκφρασης) οφείλουμε και την δικαίωση πολλών πολιτών που καταδικάστηκαν για κείμενα που δημοσίευσαν και τα Ελληνικά Δικαστήρια δεν εφάρμοσαν μια σειρά από κανόνες της διαλεκτικής,
όπως διαχωρισμό ισχυρισμών γεγονότων από αξιολογικές κρίσεις, ένταξη κειμένου στο συνολικό πλαίσιό του κ.τ.λ (αποφάσεις Λιοναράκη, Βασιλάκη, Ρίζος και Ντάσκας, Αυγή και Κάρης, Κανελλοπούλου, Κατράμη, Κυδώνης).
Με το 13ο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ το 2002 επιβλήθηκε η απαγόρευση της θανατικής ποινής σε όλες τις περιστάσεις (ενώ κατά το Ελληνικό Σύνταγμα προβλέπεται ακόμη στο άρθρο 7 παρ. 3 ότι η θανατική ποινή επιβάλλεται σε καιρό πολέμου για κακουργήματα που σχετίζονται με αυτόν).
Στα άρθρα 8 και 14 της ΕΣΔΑ οφείλει η Ελλάδα το γεγονός ότι έχει σύμφωνο συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια (απόφαση της 7.11.2013, προσφυγή Βαλλιανάτος και άλλοι κατά Ελλάδας.
Στο άρθρο 9 της ΕΣΔΑ οφείλουμε τον περιορισμό του θρησκευτικού όρκου στα δικαστήρια και την μη αποκάλυψη του λόγου για τον οποίο επιτρέπεται ο πολιτικός όρκος (υποθέσεις Δημητρά και Αλεξανδρίδη, 2010 - 2013).
Στα άρθρα 13 και 6 οφείλεται η απαγόρευση παραβίασης του τεκμηρίου αθωότητας από την ηγεσία της εκτελεστικής εξουσίας, όταν η χώρα καταδικάστηκε για δηλώσεις του Πρωθυπουργού και Υπουργών στην Βουλή επί εκκρεμούς υποθέσως (απόφαση 24.5.2011, Κώνστας κατά Ελλάδας).
Στο άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ οφείλουμε την κρίση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ότι η Σαρία είναι αντίθετη στα περιουσιακά δικαιώματα των μουσουλμάνων της Θράκης
καθώς λόγω της εφαρμογής της Σαρίας μια χήρα δεν μπορούσε να κληρονομήσει τον θανόντα σύζυγό της λόγω ακύρωσης της διαθήκης του, ενώ αν είχε εφαρμοστεί ο Αστικός Κώδικας όπως για όλους τους άλλους Έλληνες πολίτες θα τον είχε κληρονομήσει! (απόφαση 19.12.2018, υπόθεση Molla Sali)
Στο άρθρο 2 του Πρώτου Προσθέτου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ οφείλουμε ότι η απαλλαγή από τα θρησκευτικά γίνεται χωρίς αποκάλυψη θρησκευτικών πεποιθήσεων γονέων και μαθητών (απόφαση 31.10.2019, υπόθεση Παπαγεωργίου κ.α. κατά Ελλάδας).
Στο άρθρο 4 του 7ου Προσθέτου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ οφείλουμε ότι δεν νοούνται διοικητικά πρόστιμα σε ανθρώπους για πράξεις που αθωώθηκαν ποινικά (απόφαση 30.4.2015, υπόθεση Καπετάνιος κ.α. κατά Ελλάδας).
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
H Ελλάδα καταδικάστηκε σήμερα για παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης δημοσιογράφου της εφημερίδας "ΕΜΠΡΟΣ"(Λέσβου), για άρθρο κατά ενός διευθυντή σχολείου που είχε αναρτήσει στο blog ισχυρισμούς περί του ότι η φοιτητική εξέγερση του 1973 στο Πολυτεχενείο ήταν το απόλυτο ψέμα.
Ο δημοσιογράφος Ευστράτιος Μπαλάσκας είχε αναφερθεί στον διευθυντή του σχολείου ως "νεοναζί" και "θεωρητικού της Χρυσής Αυγής". Κατά τον κρίσιμο χρόνο (2013), ο Μπαλάσκας ήταν ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ και δημοσίευσε το εν λόγω άρθρο στην εφημερίδα.
Στην συνέχεια ο διευθυντής του σχολείου έκανε μήνυση κατά του δημοσιογράφου. Το πλημμελειοδικείο έκρινε ότι αυτοί οι χαρακτηρισμοί δεν ήταν μεν ισχυρισμοί για πραγματικά περιστατικά αλλά προσέβαλαν με δόλο την τιμή και την υπόληψη του διευθυντή
Με χτεσινή απόφαση το Δημόσιο θα πληρώσει 1.851.200 ευρώ για την μετάδοση μηνυμάτων για τον #Covid_19 , ενώ υπάρχει από το 2007 νομοθεσία που επιβάλλει στους ρ/τ σταθμούς την δωρεάν μετάδοση 3λεπτων ρ/τ μηνυμάτων για σκοπούς ενημέρωσης για την δημόσια υγεία. #thread#νεαΠετσα
Συγεκριμένα, οι @Skylakakis@SteliosPetsas υπέγραψαν την απόφαση "Καθορισμός όρων και προϋποθέσεων ανάθεσης και παροχής υπηρεσιών επικοινωνίας και ενημέρωσης των πολιτών, καθώς και κάθε άλλης συναφούς υπηρεσίας που απαιτείται για την υλοποίησή τους για την προστασία της δημόσιας
υγείας και τη λήψη μέτρων για την αποτροπή διασποράς του κορωνοϊού COVID - 19 και της διαδικασίας διάθεσης των σχετικών πιστώσεων" που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β' 4754/27.10.2020. Μόλις χθες.
ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ ΤΕΚΝΩΝ ΠΟΥ ΑΦΑΙΡΕΘΗΚΕ ΑΠΟ ΜΗΤΕΡΑ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ
Το γραφείο μας εκπροσώπησε μητέρα που είχε με ιδιωτικό συμφωνητικό την επιμέλεια τέκνων, η οποία όμως της αφαιρέθηκε δικαστικά και ανατέθηκε στον πατέρα.
Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο έκρινε ότι η μητέρα δεν ήταν κατάλληλη να ασκήσει την επιμέλεια λόγω δύο περιστατικών διένεξης που είχε με την σύντροφό της προ οκταετίας.
Αναλάβαμε την εκπροσώπηση της μητέρας μετά την έκδοση της πρωτόδικης απόφασης, την οποία προσβάλαμε με έφεση για παραβίαση του δικαιώματός της επί της οικογενειακής της ζωής κατά αθέμιτη διάκριση λόγω του σεξουαλικού της προσανατολισμού.
#CharlieHebdo και κράτος: η λεπτή αλλά σαφέστατη γραμμή που διαχωρίζει την ελευθερία της έκφρασης από τον μισαλλόδοξο λόγο με κριτήριο το θρήσκευμα #thread
Η Γαλλική Δημοκρατία αποφάσισε να στηρίξει πολιτικά την βέβηλη σάτιρα του αντιθρησκευτικού και αντικληρικαλιστικού περιοδικού Charlie Hebdo που έχει υπάρξει θύμα τρομοκρατικών ενεργειών από φανατικούς ισλαμιστές στο παρελθόν.
Είναι μια απάντηση και στην πρόσφατη φρικτή ανθρωποκτονία (αποκεφαλισμό) καθηγητή που χρησιμοποίησε βέβηλα αντιμουσουλμανικά σκίτσα στο πλαίσιο της διδασκαλίας του.
To Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την υπουργική απόφαση που όρισε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις «λόγω COVID-19», για τον «Μεγάλο Περίπατο» και για το Εμπορικό Τρίγωνο.
Περπατάμε δηλαδή πάνω σε κάτι άκυρο.
Το ΣτΕ έκρινε ότι δεν υπάρχει καμία αιτιώδης συνάφεια ανάμεσα στην προστασία της δημόσιας υγείας από τον κορωνοϊό και στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που επιβλήθηκαν από τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Υγείας, κατόπιν αποφάσεως του Δήμου Αθηναίων.
Υπάρχουν δύο πράγματα που οφείλει να κάνει ένα κράτος δικαίου για να καταστείλει την λειτουργία μιας εγκληματικής οργάνωσης που καταχράται τα προνόμια του πολιτικού κόμματος. Εμείς κάναμε μόνο το δεύτερο.
Πριν φτάσει η Δημοκρατία στην κατασταλτική λύση της ποινικής καταδίκης της ηγετικής ομάδας, όφειλε να είχε κανόνες που θα απαγόρευαν σε αυτή την συμμορία να περιβληθεί τον μανδύα της κοινοβουλευτικής ομάδας.
Υπάρχει δηλαδή κι ένα αρχικό στάδιο, αυτό της απαγόρευσης του κόμματος και της μη ανακήρυξης του εκλογικού συνδυασμού.