Την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές υποτίθεται ότι η Χώρα βρίσκεται ήδη σε γενική απαγόρευση κυκλοφορίας, αλλά χωρίς αυτή να έχει θεσμοθετηθεί.
Χωρίς να έχουν δημοσιευθεί οι σχετικές πολιτειακές πράξεις που καθιστούν συνταγματικά επιτρεπτό τον σχετικό περιορισμό των ατομικών δικαιωμάτων.
Η γενική κοινοποίηση είναι ουσιώδες συστατικό της ισχύος του νόμου, όπως είχε εντοπιστεί ήδη από τον Καντ. Στην δημοκρατία η γενική κοινοποίηση όμως αφορά λεπτομερείς νομοθετικές διατάξεις που δημοσιεύονται στην εφημερίδα της κυβερνήσεως κι όχι τηλεοπτικά μηνύματα πολιτικών.
Δεν ζουμε στην απόλυτη μοναρχία, όπου ο λόγος του αρχηγού είναι πηγή του δικαίου.
Ζούμε στην κοινοβουλευτική δημοκρατία όπου η νομοθέτηση κατά παράκαμψη του κοινοβουλίου είναι μια σπάνια εξαίρεση και αντισταθμίζεται με την κοινοβουλευτική επικύρωση.
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου υπερασπίζεται κάθε λεπτομέρεια των μέτρων που λαμβάνει με αυτοπρόσωπη εμφάνιση και συζήτηση στην Βουλή των Κοινοτήτων που αποφασίζει με την πλειοψηφία της ακόμη και για το τελευταίο κομμωτήριο που θα κλείσει ή θα μείνει ανοικτό.
Μιλάμε βέβαια για την χώρα που γέννησε το κοινοβουλευτικό σύστημα εδώ και κάποιους αιώνες. Στην χώρα που γέννησε την δημοκρατία, αρκούμαστε στα τηλεοπτικά μηνύματα.
Ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης φέρει για όλα αυτά η Δικαιοσύνη που αδυνατεί να ασκήσει τον ρόλο της στην έκταση που το επιβάλλουν οι περιστάσεις.
Χειροκροτήσαμε το ΣτΕ για την απόφασή του που αναγνώρισε ότι δεν υπάρχει αιτιώδης συνάφεια ανάμεσα στα μέτρα για την πανδημία και στην απόφαση κλεισίματος δρόμων για τον Μεγάλο Περίπατο.
Στο ΣτΕ εκκρεμούν όμως και άλλες αιτήσεις ακύρωσης που αφορούν την αιτιώδη συνάφεια και άλλων αποφάσεων που αφορούν τα μέτρα για την πανδημία, δικόγραφα που κατατέθηκαν πολύ πιο πριν τον πολυδιαφημισμένο Μεγάλο Περίπατο και αφορούσαν τα μέτρα της πρώτης καραντίνας του Μαρτίου.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας πρέπει να είναι το τελευταίο δικαστήριο διεθνώς που δεν έχει εκδώσει ακόμη την απόφασή του για τη συνταγματικότητα της απαγόρευσης του θαλάσσιου λουτρού.
Σε περιφερειακά διοικητικά δικαστήρια λιμνάζουν ακόμη οι προσφυγές πολιτών για ακύρωση προστίμων που έχουν επιβληθεί για φαινόμενα αστυνομικής αυθαιρεσίας που ερμήνευαν όπως ήθελαν τις ΚΥΑ και την ΠΝΠ, χωρίς καν να έχουν ορίσει ακόμη δικασίμους.
Οι καταδίκες της Ελλάδας οφείλονται σε δικαστές που δεν εφαρμόζουν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σύμφωνα με την νομολογία του Ε.Δ.Δ.Α. Μολονότι κάποιοι από εμάς, φροντίζουμε να την μεταφράζουμε και να τους την πηγαίνουμε τυπωμένη.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
H Ελλάδα καταδικάστηκε σήμερα για παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης δημοσιογράφου της εφημερίδας "ΕΜΠΡΟΣ"(Λέσβου), για άρθρο κατά ενός διευθυντή σχολείου που είχε αναρτήσει στο blog ισχυρισμούς περί του ότι η φοιτητική εξέγερση του 1973 στο Πολυτεχενείο ήταν το απόλυτο ψέμα.
Ο δημοσιογράφος Ευστράτιος Μπαλάσκας είχε αναφερθεί στον διευθυντή του σχολείου ως "νεοναζί" και "θεωρητικού της Χρυσής Αυγής". Κατά τον κρίσιμο χρόνο (2013), ο Μπαλάσκας ήταν ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ και δημοσίευσε το εν λόγω άρθρο στην εφημερίδα.
Στην συνέχεια ο διευθυντής του σχολείου έκανε μήνυση κατά του δημοσιογράφου. Το πλημμελειοδικείο έκρινε ότι αυτοί οι χαρακτηρισμοί δεν ήταν μεν ισχυρισμοί για πραγματικά περιστατικά αλλά προσέβαλαν με δόλο την τιμή και την υπόληψη του διευθυντή
Σήμερα είναι μια ημέρα της Ευρώπης.
Και μάλιστα, η σημαντικότερη επέτειός της. Πριν από 70 χρόνια, στις 4 Νοεμβρίου 1950 υπογράφηκε από τα τότε κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης το σημαντικότερο νομοθέτημα ανθρώπινων δικαιωμάτων όλων των εποχών.
Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Η ΕΣΔΑ ή "Σύμβαση της Ρώμης" (πριν ο τίτλος αυτός καθιερωθεί το 1957 για την ΕΟΚ).
Η Ελλάδα οφείλει στην ΕΣΔΑ μια σειρά από σοβαρές αλλαγές.
Την ΕΣΔΑ επικαλέστηκαν 4 χώρες το 1967 όταν κατήγγειλαν την χούντα για παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων, με αποτέλεσμα την διεθνή κατακραυγή που ανάγκασε την δικτατορία να αποχωρήσει από το Συμβούλιο της Ευρώπης.
Με χτεσινή απόφαση το Δημόσιο θα πληρώσει 1.851.200 ευρώ για την μετάδοση μηνυμάτων για τον #Covid_19 , ενώ υπάρχει από το 2007 νομοθεσία που επιβάλλει στους ρ/τ σταθμούς την δωρεάν μετάδοση 3λεπτων ρ/τ μηνυμάτων για σκοπούς ενημέρωσης για την δημόσια υγεία. #thread#νεαΠετσα
Συγεκριμένα, οι @Skylakakis@SteliosPetsas υπέγραψαν την απόφαση "Καθορισμός όρων και προϋποθέσεων ανάθεσης και παροχής υπηρεσιών επικοινωνίας και ενημέρωσης των πολιτών, καθώς και κάθε άλλης συναφούς υπηρεσίας που απαιτείται για την υλοποίησή τους για την προστασία της δημόσιας
υγείας και τη λήψη μέτρων για την αποτροπή διασποράς του κορωνοϊού COVID - 19 και της διαδικασίας διάθεσης των σχετικών πιστώσεων" που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β' 4754/27.10.2020. Μόλις χθες.
ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ ΤΕΚΝΩΝ ΠΟΥ ΑΦΑΙΡΕΘΗΚΕ ΑΠΟ ΜΗΤΕΡΑ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ
Το γραφείο μας εκπροσώπησε μητέρα που είχε με ιδιωτικό συμφωνητικό την επιμέλεια τέκνων, η οποία όμως της αφαιρέθηκε δικαστικά και ανατέθηκε στον πατέρα.
Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο έκρινε ότι η μητέρα δεν ήταν κατάλληλη να ασκήσει την επιμέλεια λόγω δύο περιστατικών διένεξης που είχε με την σύντροφό της προ οκταετίας.
Αναλάβαμε την εκπροσώπηση της μητέρας μετά την έκδοση της πρωτόδικης απόφασης, την οποία προσβάλαμε με έφεση για παραβίαση του δικαιώματός της επί της οικογενειακής της ζωής κατά αθέμιτη διάκριση λόγω του σεξουαλικού της προσανατολισμού.
#CharlieHebdo και κράτος: η λεπτή αλλά σαφέστατη γραμμή που διαχωρίζει την ελευθερία της έκφρασης από τον μισαλλόδοξο λόγο με κριτήριο το θρήσκευμα #thread
Η Γαλλική Δημοκρατία αποφάσισε να στηρίξει πολιτικά την βέβηλη σάτιρα του αντιθρησκευτικού και αντικληρικαλιστικού περιοδικού Charlie Hebdo που έχει υπάρξει θύμα τρομοκρατικών ενεργειών από φανατικούς ισλαμιστές στο παρελθόν.
Είναι μια απάντηση και στην πρόσφατη φρικτή ανθρωποκτονία (αποκεφαλισμό) καθηγητή που χρησιμοποίησε βέβηλα αντιμουσουλμανικά σκίτσα στο πλαίσιο της διδασκαλίας του.
To Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την υπουργική απόφαση που όρισε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις «λόγω COVID-19», για τον «Μεγάλο Περίπατο» και για το Εμπορικό Τρίγωνο.
Περπατάμε δηλαδή πάνω σε κάτι άκυρο.
Το ΣτΕ έκρινε ότι δεν υπάρχει καμία αιτιώδης συνάφεια ανάμεσα στην προστασία της δημόσιας υγείας από τον κορωνοϊό και στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που επιβλήθηκαν από τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Υγείας, κατόπιν αποφάσεως του Δήμου Αθηναίων.