H Kυβέρνηση υπερέβη τα εσκαμμένα και προκαλεί ευθέως με την ξεκάθαρα αντισυνταγματική αναστολή του δικαιώματος του συνέρχεσθαι. #thread #constitution #humanrights
Η απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας για απαγόρευση όλων των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων στο σύνολο της Επικράτειας από σήμερα έως και τις 18 Νοεμβρίου δεν έχει κανένα απολύτως έρεισμα στο Σύνταγμα
και θα καταπέσει με ένα "φου" αύριο το πρωί στο ΣτΕ με την πρώτη αίτηση αναστολής που θα υποβληθεί σύμφωνα με το άρθρο 12 του Ν.4703/2020 (Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και άλλες διατάξεις).
Συγκεκριμένα, την αναστολή του άρθρου 11 του Συντάγματος (δικαίωμα του συνέρχεσθαι) σε όλη την χώρα δεν είναι αρμόδιος να την διατάξει κανένας αρχηγός της Αστυνομίας, παρά μόνο η Βουλή υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 48 του Συντάγματος.
Πρόκειται για συνταγματική διάταξη που δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ από την θέσπιση του ισχύοντος συντάγματος.
Ο Ν.4703/2020 για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις ορίζει ότι η αρμόδια αστυνομική αρχή μπορεί να απαγορεύσει "επικείμενη δημόσια συνάθροιση", όχι το δικαίωμα των δημοσίων συναθροίσεων σε όλη την χώρα για σειρά ημερών.
Η εκτίμησή μου είναι ότι σκοπός της Κυβέρνησης είναι να προσβληθεί δικαστικά η απόφαση αυτή στο ΣτΕ, για να έρθει το δικαστήριο και να ορίσει τους όρους για την επιτρεπόμενη πορεία στο Πολυτεχνείο, όπως έχει την αρμοδιότητα στην περίπτωση της αναστολής του Ν.4703/2020.
Σε μια τέτοια περίπτωση, το ΣτΕ θα ακολουθήσει την απόφαση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου που ορίζει αριθμό διαδηλωτών και μέτρα προστασίας που πρέπει να τηρήσουν.
Επειδή δηλαδή η Κυβέρνηση βρίσκεται σε δυστοκία μετά από όλα αυτά να φέρει το πολιτικό βάρος του να επιτρέψει υπό όρους (Ν.4703/2020) την πορεία για το Πολυτεχνείο, θα καλοδεχτεί την απόφαση του ΣτΕ που θα κηρύσσει την αντισυνταγματικότητα και θα υποδεικνύει τρόπους υπέρβασής της
Όλα αυτά θα είχαν αποφευχθεί εάν αντικείμενο του κοινοβουλευτικού διαλόγου είχαν εξ αρχής αποτελέσει οι όροι για την διεξαγωγή της πορείας του Πολυτεχνείου, σύμφωνα με το άρθρο 11 του Συντάγματος, αλλά και το άρθρο 11 της ΕΣΔΑ (δικαίωμα του συνέρχεσθαι).
Εάν δηλαδή οι πολιτικοί αρχηγοί είχαν βάλει στο τραπέζι την απόφαση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου που υπάρχει από τον Απρίλιο 2020 και συζητούσαν για τον τρόπο εφαρμογής της.
Αντ' αυτού, με πρόσχημα και πάλι την πανδημία (δεύτερη φορά μετά τον Μεγάλο Περίπατο), προτιμάται η λογική της επίδειξης δυνάμεως, η ακραία ιδεολογικοποίηση, η πρόκριση του δικαστηρίου ως το κατάλληλο φόρουμ που θα βγάλει τα κάστανα από την φωτιά.
Αυτό όμως θα είναι το θετικό σενάριο, μετά από όλα αυτά. Υπάρχει και το εφιαλτικό σενάριο της επανάληψης του Δεκεμβρίου του 2008. Αυτο θα είναι μια τεράστια καταστροφή.
Είναι μια θλιβερή ημέρα. Καλούμαστε όλοι να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Sotiropoulos

Sotiropoulos Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @Sotiropoulos

16 Nov
Η απόφαση της προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία απέρριψε το αίτημα προσωρινής διαταγής για την αναστολή της απαγόρευσης συναθροίσεων είναι καθ' όλα σεβαστή. Δεν είναι όμως η τελική κρίση της Δικαιοσύνης.
Πρόκειται για την δικαστική κρίση μίας δικαστικής λειτουργού που σύμφωνα με το νόμο είναι η αρμόδια, ως πρόεδρος του ανώτατου δικαστηρίου, να κρίνει άμεσα το θέμα. Θα δούμε και την αιτιολόγηση της κρίσης, αν και οι αποφάσεις επί προσωρινών διαταγών είναι συνήθως εξόχως συνοπτικές
Το θέμα της συνταγματικότητας της απαγόρευσης δεν έχει όμως κριθεί σε τελικό βαθμό από την Ελληνική και την Ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη. Σε περίπτωση που παρά την απαγόρευση αύριο επιβληθούν πρόστιμα σε παραβάτες, τα πρόστιμα αυτά θα δικαστούν με προσφυγές από τα διοικητικά δικαστήρια.
Read 8 tweets
15 Nov
ΔΙΚΑΙΩΣΗ: Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σε σημερινή ανακοίνωσή της ζήτησε την άμεση ανάκληση της απόφασης για την αναστολή του δικαιώματος του συνέρχεσθαί, την οποία χαρακτηρίζει αντισυνταγματική.
Η Ένωση εντοπίζει την αντισυνταγματικότητα ακριβώς στην γενίκευση και την αοριστία της απόφασης του αρχηγού της αστυνομίας που δεν προσδιορίζει συγκεκριμένη συνάντηση. Αναφέρουν συγκεκριμενα οι δικαστές:
"Η γενική απαγόρευση δεν παύει και αυτή να αφορά συγκεκριμένη συνάθροιση η οποία έχει εξαγγελθεί για ορισμένο τόπο και χρόνο με το ένα ή άλλο περιεχόμενο. Δεν μπορεί να επεκταθεί σε απαγόρευση και κάθε άλλης συνάθροισης σε ολόκληρη γεωγραφική περιοχή (πχ σε Νομό
Read 9 tweets
14 Nov
Η πανδημία έρχεται να αναδείξει τις ετερόκλητες ορθοδοξίες που συναντιούνται και διασταυρώνονται ως αυτοπροτάσεις που υπερέχουν της δημόσιας υγείας.
Από την μία πλευρά, η θρησκευτική ανάγκη που συνδέεται με ένα συλλογικό βίωμα και δεν νοείται περιορισμός της στην ατομική διάσταση της προσευχής. Η λειτουργική ανάγκη της συμμετοχής, του κοινοτισμού που εκ φύσεως εμπεριέχει κάθε οργανωμένο θρησκευτικό δόγμα.
Εκεί τραβιέται μία κόκκινη γραμμή που θέλει να είναι πάνω από τα πολιτειακά μέτρα, θυμίζοντας την σχετική φιλοσοφική συζήτηση για την σύγκρουση του θεϊκού με τον ανθρώπινο νόμο.
Read 8 tweets
9 Nov
Η αποστολή αιτήματος με SMS για την κατ' εξαίρεση μετακίνηση των πολιτών σύμφωνα με την σχετική ΚΥΑ συνιστά μορφή συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Βεβαίως πρόκειται για επιτρεπόμενη επεξεργασία δεδομένων,
στο πλαίσιο της νόμιμης βάσης του άρθρου 6 ΓΚΠΔ #GDPR για λόγους ενάσκησης δημόσιας εξουσίας και για λόγους γενικότερου δημοισίου συμφέροντος σχετιζόμενου με την δημόσια υγεία.
Η μετακίνηση για λόγους σωματικής άσκησης (και για λόγους παρακολούθησης νεκρώσιμης ακολουθίας) δεν αφορά απλά δεδομένα, αφού συνδέονται με πληροφορίες που αναφέρονται στην πρώτη περίπτωση στην υγεία και στην δεύτερη περίπτωση στις θρησκευτικές πεποιθήσεις.
Read 11 tweets
8 Nov
Η πορεία για το Πολυτεχνείο δεν πρέπει να γίνει φέτος. Οι ίδιοι οι διοργανωτές και μετέχοντες στην πορεία οφείλουν να αντιληφθούν ότι η κοινωνική αλληλεγγύη περιλαμβάνει πάνω απ' όλα την μέριμνα για την δημόσια υγεία και τον σεβασμό στον συνάνθρωπο.
Δεν θα είναι η μόνη ενιαύσια τελετουργία που θα πρέπει να ακυρωθεί κατά το χρονικό διάστημα της πανδημίας. Υπάρχουν κι άλλες συλλογικές κινητοποιήσεις οι οποίες εκφράστηκαν με εναλλακτικούς τρόπους,
αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι δεν περιφρονούν τον δημόσιο κίνδυνο και ότι θέτουν στο επίκεντρο της ανθρώπινη αξία. Ας σκεφτούμε ότι διεθνώς τα διάφορα φεστιβάλ υπερηφάνειας επίσης αναβλήθηκαν κι έγιναν διαδικτυακά.
Read 28 tweets
7 Nov
Την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές υποτίθεται ότι η Χώρα βρίσκεται ήδη σε γενική απαγόρευση κυκλοφορίας, αλλά χωρίς αυτή να έχει θεσμοθετηθεί.
Χωρίς να έχουν δημοσιευθεί οι σχετικές πολιτειακές πράξεις που καθιστούν συνταγματικά επιτρεπτό τον σχετικό περιορισμό των ατομικών δικαιωμάτων.
Η γενική κοινοποίηση είναι ουσιώδες συστατικό της ισχύος του νόμου, όπως είχε εντοπιστεί ήδη από τον Καντ. Στην δημοκρατία η γενική κοινοποίηση όμως αφορά λεπτομερείς νομοθετικές διατάξεις που δημοσιεύονται στην εφημερίδα της κυβερνήσεως κι όχι τηλεοπτικά μηνύματα πολιτικών.
Read 13 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!