Η πορεία για το Πολυτεχνείο δεν πρέπει να γίνει φέτος. Οι ίδιοι οι διοργανωτές και μετέχοντες στην πορεία οφείλουν να αντιληφθούν ότι η κοινωνική αλληλεγγύη περιλαμβάνει πάνω απ' όλα την μέριμνα για την δημόσια υγεία και τον σεβασμό στον συνάνθρωπο.
Δεν θα είναι η μόνη ενιαύσια τελετουργία που θα πρέπει να ακυρωθεί κατά το χρονικό διάστημα της πανδημίας. Υπάρχουν κι άλλες συλλογικές κινητοποιήσεις οι οποίες εκφράστηκαν με εναλλακτικούς τρόπους,
αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι δεν περιφρονούν τον δημόσιο κίνδυνο και ότι θέτουν στο επίκεντρο της ανθρώπινη αξία. Ας σκεφτούμε ότι διεθνώς τα διάφορα φεστιβάλ υπερηφάνειας επίσης αναβλήθηκαν κι έγιναν διαδικτυακά.
Η συλλογική μνήμη για το Πολυτεχνείο δεν σταθμίζεται ως υπέρτερο αγαθό έναντι της δημόσιας υγείας. Ούτε η συγκεκριμένη πορεία μπορεί να επικαλεστεί στοιχεία "ανωτερότητας" σε σχέση με άλλες πορείες και εκδηλώσεις που ακυρώθηκαν,
αφού η ανθρώπινη αξία και το αγαθό της ζωής είναι που προέχει σε όλες αυτές τις τελετουργίες. Δεν υπάρχει τελετουργία που η θεμελιωτική βάση της να υπερέχει του αγαθού της ζωής.
Αυτό όμως απέχει πόρρω από την κρατική απαγόρευση της πορείας. Ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως δεν έχει καμία απολύτως αρμοδιότητα να προεξαγγέλλει απαγορεύσεις δημοσίων συναθροίσεων.
Ο νόμος που ψηφίστηκε με δική του νομοθετική πρωτοβουλία είναι σαφέστατος: η απαγόρευση δεν επιβάλλεται με υπουργική απόφαση. Επίσης ο ίδιος νόμος δεν περιλαμβάνει καν την δημόσια υγεία ως ένα από τα προστατευόμενα αγαθά - λόγους διάλυσης δημόσιας συνάθροισης!
Πρόκειται δηλαδή για μια τεράστια αβλεψία του νομοθέτη, ο οποίος εν μέσω πανδημίας, τον Ιούλιο 2020 ψήφισε νομοθέτημα που "ξέχασε" (αλλά τώρα είναι πολύ αργά) να προβλέψει ως λόγο προληπτικής απαγόρευσης την δημόσια υγεία, δηλαδή ως μέτρο για την προστασία από την πανδημία.
Πάμε να δούμε λοιπόν τι λέει ο Ν.4703/2020 για την απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων:
"Αρμόδια για την απαγόρευση επικείμενης δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης είναι η κατά τόπον αρμόδια αστυνομική ή λιμενική αρχή με σύμφωνη γνώμη του οικείου προέδρου πρωτοδικών,
η οποία παρέχεται το αργότερο έως είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν από την έναρξη της επικείμενης δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης, και απλή γνώμη των οικείων Δημάρχων ή των υπεύθυνων Προέδρων ή Διευθυνόντων Συμβούλων δημοσίων φορέων διαχείρισης και εκμετάλλευσης λιμένων
η οποία διατυπώνεται εγγράφως ή σε επείγουσες περιπτώσεις, προφορικά και μνημονεύεται στη σχετική απόφαση. Σε περίπτωση άπρακτης παρέλευσης της προθεσμίας του προηγούμενου εδαφίου τεκμαίρεται, ότι η σύμφωνη γνώμη έχει παρασχεθεί." (άρθρο 10).
Άρα: κανένας Υπουργός δεν μπορεί να υποκαταστήσει την Δικαιοσύνη και την Αστυνομική Αρχή προεξαγγέλλοντας απαγόρευση της πορείας. Από αυτούς και μόνον επιτρέπεται η προληπτική απαγόρευση πορείας όταν:
α) επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, λόγω ιδιαιτέρως πιθανής διάπραξης σοβαρών εγκλημάτων, ιδίως, κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας, της ιδιοκτησίας και της πολιτειακής εξουσίας
ή
β) απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής σε ορισμένη περιοχή
ή
γ) πρόκειται για δημόσια υπαίθρια συνάθροιση ο σκοπός της οποίας αντιτίθεται προς τον σκοπό ήδη προγραμματισμένης γνωστοποιηθείσας και μη απαγορευθείσας συνάθροισης (απαγόρευση αντι-πορείας)
Αυτοί είναι οι 3 λόγοι που μπορούν να δικαιολογήσουν νομικά την προληπτική απαγόρευση της πορείας του Πολυτεχνείου, σύμφωνα με το άρθρο 7 του Ν.4703/2020.
Το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε καθεστώς καραντίνας (απαγόρευση μετακίνησης)
από μόνο του δεν αρκεί για τον περιορισμό του συνταγματικού δικαιώματος στην δημόσια συνάθροιση, κατά το άρθρο 11 του Συντάγματος και κατά το άρθρο 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Οι υπουργικές αποφάσεις της καραντίνας δεν αποτελούν επαρκές θεσμικό μέσο για τον περιορισμό της πορείας του Πολυτεχνείου.
Το δικαίωμα στην δημόσια συνάθροιση και η συνταγματική έδρασή του υπερέχουν των κανονιστικών ρυθμίσεων και χρήζει νομοθετικής μόνο διαχείρισης, άρα μόνο βάσει του Ν.4703/2020 μπορεί να απαγορευθεί η πορεία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ν.4703/2020 προβλέπει ειδική δικαστική διαδικασία για την εγγύηση του δικαιώματος του άρθρου 11 του Συντάγματος, ορίζοντας μάλιστα το Συμβούλιο της Επικρατείας ως το αρμόδιο δικαστήριο. Ορίζει λοιπόν ο νόμος:
"Ο οργανωτής δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης που απαγορεύθηκε δικαιούται να ζητήσει την αναστολή της εκτέλεσης της σχετικής απόφασης από την Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας και υπό τους όρους του άρθρου 52 του π.δ. 18/1989 (Α' 8),
χωρίς να χρειάζεται να έχει υποβάλει ταυτοχρόνως αίτηση ακυρώσεως. Η προσωρινή διαταγή και η απόφαση της Επιτροπής Αναστολών που δέχεται την αίτηση αποβάλλουν αυτοδικαίως την ισχύ τους, αν ο οργανωτής δεν υποβάλει αίτηση ακυρώσεως εντός δεκαημέρου από τη χορήγηση της αναστολής."
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Γερμανία αντιμετωπίστηκε ήδη κατά την περίοδο της πρώτης καραντίνας το θέμα αυτό από το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο.
Συγκεκριμένα, κατά τον χρόνο της απαγόρευσης μετακίνησης υπήρξαν αιτήματα για διεξαγωγή δημόσιων διαδηλώσεων και το θέμα έφτασε πάρα πολύ γρήγορα από τα τοπικά δικαστήρια, μέσα στην ίδια ημέρα, στο Συνταγματικό Δικαστήριο.
Το Ο.Σ.Δ. δίκασε την υπόθεση τάχιστα κι όρισε ότι βεβαίως πρέπει να μπορούν οι πολίτες να διαδηλώσουν, καθώς το δικαίωμα είναι συνταγματικό. Επέβαλε όμως πολύ αυστηρούς περιορισμούς, ορίζοντας τον αριθμό των επιτρεπόμενων διαδηλωτών,
επιβάλλοντας συγκεκριμένες αποστάσεις μεταξύ τους και την χρήση ατομικών προστατευτικών μέτρων (μάσκες).
Αυτή η απόφαση του Γερμανικού Δικαστηρίου καθιστά σαφές ότι ακόμη και στο πλαίσιο της καραντίνας ένα δημοκρατικό ευρωπαϊκό κράτος δεν μπορεί να απαγορεύσει απόλυτα το δικαίωμα σε δημόσια συνάθροιση.
Οφείλει να το επιτρέψει, ρυθμίζοντας παράλληλα τις προϋποθέσεις για την άσκησή του. Αυτό πρέπει να κάνει και η Ελληνική Δημοκρατία.
Όσο κι αν διαφωνούμε με την σκοπιμότητα μιας πορείας για το Πολυτεχνείο σε αυτές τις συνθήκες, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι νομικά το δικαίωμα πρέπει να εξασφαλιστεί από την Πολιτεία και να μπορεί να ασκηθεί έστω και υπό αυστηρά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Sotiropoulos

Sotiropoulos Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @Sotiropoulos

9 Nov
Η αποστολή αιτήματος με SMS για την κατ' εξαίρεση μετακίνηση των πολιτών σύμφωνα με την σχετική ΚΥΑ συνιστά μορφή συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Βεβαίως πρόκειται για επιτρεπόμενη επεξεργασία δεδομένων,
στο πλαίσιο της νόμιμης βάσης του άρθρου 6 ΓΚΠΔ #GDPR για λόγους ενάσκησης δημόσιας εξουσίας και για λόγους γενικότερου δημοισίου συμφέροντος σχετιζόμενου με την δημόσια υγεία.
Η μετακίνηση για λόγους σωματικής άσκησης (και για λόγους παρακολούθησης νεκρώσιμης ακολουθίας) δεν αφορά απλά δεδομένα, αφού συνδέονται με πληροφορίες που αναφέρονται στην πρώτη περίπτωση στην υγεία και στην δεύτερη περίπτωση στις θρησκευτικές πεποιθήσεις.
Read 11 tweets
7 Nov
Την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές υποτίθεται ότι η Χώρα βρίσκεται ήδη σε γενική απαγόρευση κυκλοφορίας, αλλά χωρίς αυτή να έχει θεσμοθετηθεί.
Χωρίς να έχουν δημοσιευθεί οι σχετικές πολιτειακές πράξεις που καθιστούν συνταγματικά επιτρεπτό τον σχετικό περιορισμό των ατομικών δικαιωμάτων.
Η γενική κοινοποίηση είναι ουσιώδες συστατικό της ισχύος του νόμου, όπως είχε εντοπιστεί ήδη από τον Καντ. Στην δημοκρατία η γενική κοινοποίηση όμως αφορά λεπτομερείς νομοθετικές διατάξεις που δημοσιεύονται στην εφημερίδα της κυβερνήσεως κι όχι τηλεοπτικά μηνύματα πολιτικών.
Read 13 tweets
5 Nov
H Ελλάδα καταδικάστηκε σήμερα για παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης δημοσιογράφου της εφημερίδας "ΕΜΠΡΟΣ"(Λέσβου), για άρθρο κατά ενός διευθυντή σχολείου που είχε αναρτήσει στο blog ισχυρισμούς περί του ότι η φοιτητική εξέγερση του 1973 στο Πολυτεχενείο ήταν το απόλυτο ψέμα.
Ο δημοσιογράφος Ευστράτιος Μπαλάσκας είχε αναφερθεί στον διευθυντή του σχολείου ως "νεοναζί" και "θεωρητικού της Χρυσής Αυγής". Κατά τον κρίσιμο χρόνο (2013), ο Μπαλάσκας ήταν ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ και δημοσίευσε το εν λόγω άρθρο στην εφημερίδα.
Στην συνέχεια ο διευθυντής του σχολείου έκανε μήνυση κατά του δημοσιογράφου. Το πλημμελειοδικείο έκρινε ότι αυτοί οι χαρακτηρισμοί δεν ήταν μεν ισχυρισμοί για πραγματικά περιστατικά αλλά προσέβαλαν με δόλο την τιμή και την υπόληψη του διευθυντή
Read 16 tweets
4 Nov
Σήμερα είναι μια ημέρα της Ευρώπης.
Και μάλιστα, η σημαντικότερη επέτειός της. Πριν από 70 χρόνια, στις 4 Νοεμβρίου 1950 υπογράφηκε από τα τότε κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης το σημαντικότερο νομοθέτημα ανθρώπινων δικαιωμάτων όλων των εποχών. Image
Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Η ΕΣΔΑ ή "Σύμβαση της Ρώμης" (πριν ο τίτλος αυτός καθιερωθεί το 1957 για την ΕΟΚ).
Η Ελλάδα οφείλει στην ΕΣΔΑ μια σειρά από σοβαρές αλλαγές.
Την ΕΣΔΑ επικαλέστηκαν 4 χώρες το 1967 όταν κατήγγειλαν την χούντα για παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων, με αποτέλεσμα την διεθνή κατακραυγή που ανάγκασε την δικτατορία να αποχωρήσει από το Συμβούλιο της Ευρώπης.
Read 18 tweets
28 Oct
Με χτεσινή απόφαση το Δημόσιο θα πληρώσει 1.851.200 ευρώ για την μετάδοση μηνυμάτων για τον #Covid_19 , ενώ υπάρχει από το 2007 νομοθεσία που επιβάλλει στους ρ/τ σταθμούς την δωρεάν μετάδοση 3λεπτων ρ/τ μηνυμάτων για σκοπούς ενημέρωσης για την δημόσια υγεία. #thread #νεαΠετσα
Συγεκριμένα, οι @Skylakakis @SteliosPetsas υπέγραψαν την απόφαση "Καθορισμός όρων και προϋποθέσεων ανάθεσης και παροχής υπηρεσιών επικοινωνίας και ενημέρωσης των πολιτών, καθώς και κάθε άλλης συναφούς υπηρεσίας που απαιτείται για την υλοποίησή τους για την προστασία της δημόσιας
υγείας και τη λήψη μέτρων για την αποτροπή διασποράς του κορωνοϊού COVID - 19 και της διαδικασίας διάθεσης των σχετικών πιστώσεων" που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β' 4754/27.10.2020. Μόλις χθες.
Read 18 tweets
28 Oct
ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ ΤΕΚΝΩΝ ΠΟΥ ΑΦΑΙΡΕΘΗΚΕ ΑΠΟ ΜΗΤΕΡΑ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ
Το γραφείο μας εκπροσώπησε μητέρα που είχε με ιδιωτικό συμφωνητικό την επιμέλεια τέκνων, η οποία όμως της αφαιρέθηκε δικαστικά και ανατέθηκε στον πατέρα.
Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο έκρινε ότι η μητέρα δεν ήταν κατάλληλη να ασκήσει την επιμέλεια λόγω δύο περιστατικών διένεξης που είχε με την σύντροφό της προ οκταετίας.
Αναλάβαμε την εκπροσώπηση της μητέρας μετά την έκδοση της πρωτόδικης απόφασης, την οποία προσβάλαμε με έφεση για παραβίαση του δικαιώματός της επί της οικογενειακής της ζωής κατά αθέμιτη διάκριση λόγω του σεξουαλικού της προσανατολισμού.
Read 13 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!