Η πανδημία έρχεται να αναδείξει τις ετερόκλητες ορθοδοξίες που συναντιούνται και διασταυρώνονται ως αυτοπροτάσεις που υπερέχουν της δημόσιας υγείας.
Από την μία πλευρά, η θρησκευτική ανάγκη που συνδέεται με ένα συλλογικό βίωμα και δεν νοείται περιορισμός της στην ατομική διάσταση της προσευχής. Η λειτουργική ανάγκη της συμμετοχής, του κοινοτισμού που εκ φύσεως εμπεριέχει κάθε οργανωμένο θρησκευτικό δόγμα.
Εκεί τραβιέται μία κόκκινη γραμμή που θέλει να είναι πάνω από τα πολιτειακά μέτρα, θυμίζοντας την σχετική φιλοσοφική συζήτηση για την σύγκρουση του θεϊκού με τον ανθρώπινο νόμο.
Από την άλλη πλευρά, η πολιτική ανάγκη της συλλογικής μνήμης του ιδρυτικού μύθου της μεταπολίτευσης, του Πολυτεχνείου που θέλουν να μετέχουν όσοι βρίζουν την δημοκρατία που ιδρύθηκε πάνω στις στάχτες του.
Ούτε κι εδώ χωρεί η ατομική προσευχή, το δόγμα επιβάλλει κι εδώ κοινοτισμό. Εδώ τραβιέται άλλη μια κόκκινη γραμμή, θυμίζοντας την σχετική φιλοσοφική συζήτηση για την πολιτική ως μορφή διαχείρισης συμβόλων.
Το τρίτο κλίτος, ακραίου θρησκευτικού φονταμενταλισμού και αυτό, προσκυνάει τα μέτρα ως θεόσταλτες πλάκες που φέρνει ο Μωυσής από το όρος Σινά. Τα μέτρα κατά της πανδημίας ως κανόνες χαραγμένοι σε πέτρα, ακόμη κι αν τις χαράσσουν θεομπαίχτες
για να περάσουν στη ζούλα τις δικές τους επιδιώξεις και τα ρουσφετάκια τους. Αυτοί εναποθέτουν όλες τις ελπίδες τους στις δυνάμεις καταστολής που θα επιβάλλουν τα θεϊκά μέτρα στους παραπάνω.
Η ένταξη στα τρία δόγματα αυτές τις μέρες θα γίνει ολοένα και πιο ομολογιακή. Ας είναι. Εμείς θα τα βλέπουμε και θα γελάμε.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
ΔΙΚΑΙΩΣΗ: Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σε σημερινή ανακοίνωσή της ζήτησε την άμεση ανάκληση της απόφασης για την αναστολή του δικαιώματος του συνέρχεσθαί, την οποία χαρακτηρίζει αντισυνταγματική.
Η Ένωση εντοπίζει την αντισυνταγματικότητα ακριβώς στην γενίκευση και την αοριστία της απόφασης του αρχηγού της αστυνομίας που δεν προσδιορίζει συγκεκριμένη συνάντηση. Αναφέρουν συγκεκριμενα οι δικαστές:
"Η γενική απαγόρευση δεν παύει και αυτή να αφορά συγκεκριμένη συνάθροιση η οποία έχει εξαγγελθεί για ορισμένο τόπο και χρόνο με το ένα ή άλλο περιεχόμενο. Δεν μπορεί να επεκταθεί σε απαγόρευση και κάθε άλλης συνάθροισης σε ολόκληρη γεωγραφική περιοχή (πχ σε Νομό
H Kυβέρνηση υπερέβη τα εσκαμμένα και προκαλεί ευθέως με την ξεκάθαρα αντισυνταγματική αναστολή του δικαιώματος του συνέρχεσθαι. #thread#constitution#humanrights
Η απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας για απαγόρευση όλων των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων στο σύνολο της Επικράτειας από σήμερα έως και τις 18 Νοεμβρίου δεν έχει κανένα απολύτως έρεισμα στο Σύνταγμα
και θα καταπέσει με ένα "φου" αύριο το πρωί στο ΣτΕ με την πρώτη αίτηση αναστολής που θα υποβληθεί σύμφωνα με το άρθρο 12 του Ν.4703/2020 (Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και άλλες διατάξεις).
Η αποστολή αιτήματος με SMS για την κατ' εξαίρεση μετακίνηση των πολιτών σύμφωνα με την σχετική ΚΥΑ συνιστά μορφή συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Βεβαίως πρόκειται για επιτρεπόμενη επεξεργασία δεδομένων,
στο πλαίσιο της νόμιμης βάσης του άρθρου 6 ΓΚΠΔ #GDPR για λόγους ενάσκησης δημόσιας εξουσίας και για λόγους γενικότερου δημοισίου συμφέροντος σχετιζόμενου με την δημόσια υγεία.
Η μετακίνηση για λόγους σωματικής άσκησης (και για λόγους παρακολούθησης νεκρώσιμης ακολουθίας) δεν αφορά απλά δεδομένα, αφού συνδέονται με πληροφορίες που αναφέρονται στην πρώτη περίπτωση στην υγεία και στην δεύτερη περίπτωση στις θρησκευτικές πεποιθήσεις.
Η πορεία για το Πολυτεχνείο δεν πρέπει να γίνει φέτος. Οι ίδιοι οι διοργανωτές και μετέχοντες στην πορεία οφείλουν να αντιληφθούν ότι η κοινωνική αλληλεγγύη περιλαμβάνει πάνω απ' όλα την μέριμνα για την δημόσια υγεία και τον σεβασμό στον συνάνθρωπο.
Δεν θα είναι η μόνη ενιαύσια τελετουργία που θα πρέπει να ακυρωθεί κατά το χρονικό διάστημα της πανδημίας. Υπάρχουν κι άλλες συλλογικές κινητοποιήσεις οι οποίες εκφράστηκαν με εναλλακτικούς τρόπους,
αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι δεν περιφρονούν τον δημόσιο κίνδυνο και ότι θέτουν στο επίκεντρο της ανθρώπινη αξία. Ας σκεφτούμε ότι διεθνώς τα διάφορα φεστιβάλ υπερηφάνειας επίσης αναβλήθηκαν κι έγιναν διαδικτυακά.
Την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές υποτίθεται ότι η Χώρα βρίσκεται ήδη σε γενική απαγόρευση κυκλοφορίας, αλλά χωρίς αυτή να έχει θεσμοθετηθεί.
Χωρίς να έχουν δημοσιευθεί οι σχετικές πολιτειακές πράξεις που καθιστούν συνταγματικά επιτρεπτό τον σχετικό περιορισμό των ατομικών δικαιωμάτων.
Η γενική κοινοποίηση είναι ουσιώδες συστατικό της ισχύος του νόμου, όπως είχε εντοπιστεί ήδη από τον Καντ. Στην δημοκρατία η γενική κοινοποίηση όμως αφορά λεπτομερείς νομοθετικές διατάξεις που δημοσιεύονται στην εφημερίδα της κυβερνήσεως κι όχι τηλεοπτικά μηνύματα πολιτικών.
H Ελλάδα καταδικάστηκε σήμερα για παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης δημοσιογράφου της εφημερίδας "ΕΜΠΡΟΣ"(Λέσβου), για άρθρο κατά ενός διευθυντή σχολείου που είχε αναρτήσει στο blog ισχυρισμούς περί του ότι η φοιτητική εξέγερση του 1973 στο Πολυτεχενείο ήταν το απόλυτο ψέμα.
Ο δημοσιογράφος Ευστράτιος Μπαλάσκας είχε αναφερθεί στον διευθυντή του σχολείου ως "νεοναζί" και "θεωρητικού της Χρυσής Αυγής". Κατά τον κρίσιμο χρόνο (2013), ο Μπαλάσκας ήταν ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ και δημοσίευσε το εν λόγω άρθρο στην εφημερίδα.
Στην συνέχεια ο διευθυντής του σχολείου έκανε μήνυση κατά του δημοσιογράφου. Το πλημμελειοδικείο έκρινε ότι αυτοί οι χαρακτηρισμοί δεν ήταν μεν ισχυρισμοί για πραγματικά περιστατικά αλλά προσέβαλαν με δόλο την τιμή και την υπόληψη του διευθυντή