Tarih yazıcılığında şöyle çemberler var: Klasik ve basit bir anlatı vardır, sonra revizyonist tarihçiler diğer yönde aşırıya kaçan bir karşı anlatı üretir, ama sonra yeni jenerasyon tarihçiler buna da karşı çıkar. Klasikler o kadar da hatalı değilmiş derler. 1/n
Revizyonizm ile 'Osmanlı asla gerilemedi, Fr devriminin burjuvaziyle alakası yoktur, Batı ortaçağı karanlık değildi' vb tezlerden bahsediyorum.
Bu revizyon / re-revizyon çemberi sürüp gidecek tabi çünkü 1) tarih yazarken herkes siyasi tasavvurlarını az ya da çok yansıtıyor, ve 2) yayın işinin akademinin hem içinde hem dışında yeniliği ödüllendiren bir piyasası var. Doğru olduğun için değil yeni olduğu için konuşulursun.
Neyse bu nereden aklıma geldi. 12. yy'ın en görkemli Batılı hükümdarı, 1. Friedrich (Barbarossa) okuma yazma bilmiyormuş. Batı ortaçağının bu yüksek noktasında bile böyle bir karanlık var.
Gerçi haleflerinden 2. Friedrich yedi dil (Yunanca, Latince dahil) biliyor mesela. Ama işte bir ortalama var, bir de istisnalar... Hem zaten o da Sicilyalı, oldukça liminal bir figür.
Revizyonist tarihçiler genelde ortalamanın aksine örnekleri alıp hikaye o kadar da basit değil, karikatürleştirmeyelim diyor. Ama karikatür nedir? Tekil uzuvları abartmaktır. Karikatürleştirmeyelim ama yine de büyük resim çizmeyi unutmayalım.
Bir sosyal bilimci olarak bana böyle görünüyor. Sosyal bilimcilerde her şeyi indirgeme, özetleme güdüsü var tabi, tarihçilerin çok hoşuna gitmez belki ama çitin öte tarafından eyyorlamam bu kadar.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Alper H. YAĞCI

Alper H. YAĞCI Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @YagciAlper

29 Dec
Ekonominin gidişatı, Türkiye’de seçmenin tercihini etkileyebiliyor mu? AKP’nin aldığı oyda ne kadar belirleyici? Türkiye’de ‘ekonomik oy’ var mı? Konuyu biraz uzun bir perspektiften tartışmak istiyorum. Buyrun başlıyoruz:
Şurdan başlayabiliriz: "Bu ekonomiye rağmen AKP (veya Erdoğan) nasıl hala oy alıyor?" Ben bu soruyu AKP’nin iktidar partisi olarak girdiği ilk seçim olan 2004’ten beri etrafımda duyarım. Yani ekonomi ne durumda olursa olsun bu soru soruluyor.
Aslına bakarsanız 2002-2017 boyunca seçmenin karşısında nispeten olumlu bir ekonomik performans tablosu vardı. Bunun dış ve iç sebepleri var.
Read 23 tweets
16 Aug
#popülizm kavramını gereğinden fazla kullanmaya başladık. #populism nedir, ne değildir? Temel bilgileri tekrarlarken bazı yaygın kabulleri de siyaset bilimci gözüyle sorgulayacağım. Bilgisel:
Kamusal dağarcığımızda popülizm kavramının üç farklı kullanım biçimi var: 1) sıradan dil, 2) ekonomi politikası, 3) siyaset. Kavramın aldığı anlam üçü arasında çok farklılaşabiliyor, ayırt etmediğimizde kafamız karışıyor.
1) Gündelik hayattaki sıradan dile göre popülizm, herkesin hoşuna gidecek şeyleri yapmaya çalışmak. Zamanında Kıraç ‘Tarkan popülist müzik yapıyor’ diye eleştirdiğinde bunu kastetmişti :) Fakat siyasi anlamda popülizm bundan çok farklı.
Read 20 tweets
6 Aug
Komplo teorileriyle ilgili bir bilgisele başladım, ilgi çekti. 2. kısmına geçmeden önce bir ara kat çıkacağım. Diyeceğim ki evet komplolar vardır (CIA, Mossad, MİT gibi kurumlar armut toplamıyor) ama korktuğunuz kadar önemli veya etkili değiller. Bakınız:
Komploların dünyayı şekillendirme imkanı doğal olarak sınırlı.Çünkü spontane toplumsal gidişata aykırı büyükbir işi komployla (az kişiyle gizlice) yapmanız zor.Gidişata ne kadar uygunsa gerçekleştirme olasılığınız o kadar fazla, ama komplo da o kadar gereksiz, özgül etkisi düşük.
Tarihin gidişatını gizli komplolarla etkilemek borsada aniden zengin olmak gibi zor iş. Çok iyi bir hisse toplamaya başlayınca gizli tutamıyorsun, senin gördüğünü başkası da görüyor, o zaman fiyatı yükselip artık çok iyi olmaktan çıkıyor. Piyasayı öyle kısa yoldan ütemiyorsunuz.
Read 15 tweets
5 Aug
Komplo teorisi nedir? Ne zaman işimize yarar? Ne zaman saçmalar? Toplanın bilgisele başlıyoruz:
Deli kazanı gibi bir konu olduğu için, hele ki twitter gibi herkesin herkese konuşabildiği bir yerde bu topa girmekten çekiniyorum ama ilgili bir akademik yayınımız da yakınlarda geliyor, biraz da bu münasebetle… 2 şey söylüyorum:
1) Dünyada komplolar vardır. Bu komplolara dair resmi veya akademik bilginin doğrulayamadığı iddialar komplo teorilerinin konusu olur. Bu teorilerin bir kısmı doğrudur.
Read 27 tweets
25 Jun
Satın alma gücü paritesiyle ilgili bilgiseller yaptım. Ülke içinde farklı sınıflar, gruplar bunu nasıl farklı farklı hissediyor bununla ilgili birkaç ekleme yapıp bu konuyu kapatacağım :) #dolar yükselince en çok hangimizin canı yanar?
Demiştik ki Hollandalı’da nominal $ cinsinden ortalama gelir, Tr'nin 6 katı ama orada fiyatlar da yüksek olduğu için hayat standardı Tr’de TL kazanıp TL harcayan bireylerin ‘yalnızca’ 2-3 katı. İkincisi satın alma gücü paritesine (SAGP) göre düzeltilmiş karşılaştırma oluyor.
Türkiye’de dövizle maaş alıyorsanız, ya da parasını dövizle kazanan bir ihracatçı, inşaatçı vb iseniz Tr’de zaten işiniz rahat. TL’nin değeri düştükçe sizin nominal geliriniz dünyaya göre gerilemiyor, Tr’de ise satın alma gücünüz artıyor.
Read 11 tweets
21 Jun
Türkiye ekonomisinin bir ölçüye göre dünyanın en büyük 13. ekonomisi olduğunu konuşuyoruz. Ama hangi ölçüyü kullanmak, nasıl karşılaştırmak lazım? Flood:
Satın alma gücü paritesine (sagp) göre kişi başı milli gelir ölçümüyle ilgili bir flood paylaşmıştım. Bu, ülkeler arası hayat standartlarını karşılaştırmak için kullanışlı ölçü olmakla birlikte ülkenin toplam ekonomik büyüklüğü konusunda yanıltıcı olabiliyor. Neden?
Hollanda’da nominal $ cinsinden ortalama gelirin Tr’nin 6 katı olduğu, ama Tr’de fiyatlar daha düşük olduğu için aynı sepet miktarında tüketime ulaşabilme yetisi yani sagp açısından bu farkın 2 (ortalama gelir için) ya da 3’e (ortanca gelir) indiğinden bahsetmiştik.
Read 14 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!