Ik ben hier erg benieuwd naar. Maar wat is de definitie van een uitgeputte bodem? Dat kinkt als een bodem die niks meer kan, die niet meer functioneert. Welk bewijs is daarvoor? (1/x)
Dan moeten we eerst weten wat een gezonde bodem is die goed functioneert. Welke functie moeten bodems vervullen? Voor landbouwbodems is dat voornamelijk ‘vruchtbaarheid’: de capaciteit van een bodem om plantengroei te ondersteunen door voedingsstoffen te leveren. (2/x)
Maar we willen ook dat een bodem weinig ziektes bevat en zelfs ‘ziekte-onderdrukkend’ is, en dat een bodem deze functies ook nog vervult in de toekomst. We willen ook dat een bodem geen koolstof verliest, want dat verergert klimaatverandering. (3/x)
Een centrale bodemeigenschap voor het functioneren van landbouwbodems is organische stof. Bodems met voldoende organische stof (koolstof) houden water vast, hebben meer bodemleven, en maken voedingsstoffen vrij wanneer de plant die op kan nemen. (4/x)
Ook zijn er aanwijzingen dat bodems met voldoende organische stof een betere afweer hebben tegen ziektes. Helaas zijn er erg weinig studies die op een gecontroleerde manier veranderingen in bodemeigenschappen zoals organische stof door de tijd meten. (5/x)
Maar op Europees niveau hebben we LUCAS: een enorme bodem-survey die o.a. het organisch koolstofgehalte van 1000 monsterpunten in Europa, in verschillende landgebruiksklassen, heeft gemeten in 2009 en 2015. (6/x) esdac.jrc.ec.europa.eu/projects/lucas
In deze tabel zie je dat, op Europese schaal, tussen 2009 en 2015, bodem organische koolstof afnam in akkerland en toenam in grasland. Bij conversie van gras naar akker nam organische koolstof behoorlijk af. (7/x)
Op deze Europese kaart zien hoe dat er in Nederland uit ziet: in akkerland (links) op nationaal niveau nauwelijks verschil, in grasland (rechts) vooral een lichte toename in bodem organische koolstof. (8/x)
Een andere goede indicator van de gezondheid van landbouwbodems is het bodemleven. Hoewel we niet weten hoe dit is veranderd in Nederland, weten we heel goed dat bodemleven negatief wordt beïnvloed door intensieve landbouw. Zie dit draadje: (9/x)
Maar er zijn talloze andere bedreigingen voor landbouwbodems: compactie, vervuiling met o.a. pesticiden, herbiciden, microplastics, antibiotica, en zware metalen, verzilting, en degradatie van veengrond. (10/x) research4committees.blog/2017/03/15/pre…
Dat zijn allemaal reële bedreigingen voor het functioneren van de bodem in ons dichtbevolkte land met intensieve landbouw. (11/x)
Helaas zijn ook voor bv. bestrijdingsmiddelen geen gegevens van voor Nederlandse bodems over de tijd. Die zijn er wel voor het oppervlaktewater: (12/x) bestrijdingsmiddelenatlas.nl/atlas/1/1
Maar het gaat natuurlijk niet alleen om landbouwbodems. Stedelijke, rurale en natuurlijke bodems vervullen óók belangrijke functies. En deze bodems worden in Nederland ook bedreigd door stikstofdepositie, vervuiling, compactie, afdichting, en bodemdaling. (13/x)
Is de Nederlandse bodem dus ‘uitgeput’? Ik zou zeggen van niet, maar het is goed dat er aandacht is voor onze bodems en hun bedreigingen. Want de bodem is echt de bodem onder ons bestaan. (14/eind) rli.nl/publicaties/20…
Postscript: ik pleit voor een netwerk waarin de bodemkwaliteit, en het bodemleven, in Nederland over de tijd wordt gemonitord, zodat we dit soort vragen eindelijk eens goed kunnen beantwoorden. Dat bestond ooit wel: rivm.nl/landelijk-meet…
Nog een postscript: deze hot-of-the-press studie laat zien dat in 180 landbouwbodems in Frankrijk pesticides alomtegenwoordig zijn - ook in bodems waarin ze niet toegepast worden - en dat sommige accumuleren in regenwormen. sciencedirect.com/science/articl…
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
I walked a total of 15k today in my various Zoom meetings, in-person meetings, and phone calls! Pretty grey and chilly though.
I can't recommend this enough. It's so easy: install Zoom on your phone, get a headset that is good for walking, and go! It's a real game-changer for my #mentalhealth and physical health.
I start with my video on, just to day hi, then turn it off and put my phone in my pocket. I also got a battery pack in case my phone battery runs out.
Nog steeds wordt de stikstofdiscussie gedomineerd door misinformatie. Misschien moet deze chemicus er ook eens een biologie of bodemkunde boek bij pakken? Hier is hoe het zit met #stikstof in de bodem. 👇#stikstoffeitjes (1/x)
Als ammonia (NH3) oplost in (bodem)vocht komt daar OH- bij vrij. Dit is inderdaad basisch. In de bodem is deze ammonia dan omgezet in ammonium (NH4+). (2/x)
Ammonium in bodemvocht kan opgenomen worden door plantenwortels, waarbij H+ vrijkomt uit de wortel – dit werkt dus verzurend! NH4+ opname door planten speelt vooral een rol in ecosystemen met een lage beschikbaarheid van stikstof. De meest kwetsbare systemen dus. (3/x)
Maar allereerst: het is een mooi rapport met een heldere boodschap, gebaseerd op pilots met echte boerenbedrijven. De toon is positief en inclusief - dit rapport gaat hopelijk écht bijdragen aan een duurzamere landbouw die beter is voor bodem en landschap.
1. Landschap en bodem moeten leidend zijn in welke functie waar vervuld wordt. Dat gebeurt natuurlijk van oorsprong al, maar in veel gebieden zijn we die link kwijt geraakt door de druk op productie.
Goh, zal ik hier, als bodemecoloog die al tientallen jaren naar het effect van landgebruik op het bodemleven kijkt, ook iets over zeggen? Dit is wel erg apocalyptisch. Een draadje 👇 nrc.nl/nieuws/2020/05…
Inderdaad, intensieve landbouw, met veel kunstmest en mechanische landbewerking, is slecht voor het bodemleven. Het zijn voornamelijk de grotere beestjes die daaronder lijden: de springstaarten, mijten, en wormen.
Ook zorgt dit intensieve beheer voor relatief minder schimmels, en meer opportunistische bacteriën. Maar om nou te zeggen dat de bodem dood is, zoals dit stuk impliceert? Nou nee.
OK, hier is ie dan - mijn draadje over de #stikstof depositie cijfers die vandaag naar buiten zijn gebracht door @STAF27183191 👇(het is een lang draadje!) #stikstofcrisis
Het beleid wordt gevoerd op basis van de EU Habitatrichtlijn en de aangewezen Natura2000 gebieden. Dáárvan mag de kwaliteit niet verslechteren door projecten, en daarvan is een groot deel “stikstofgevoelig”, en wordt de kritische depositiewaarde snel overschreden.
En daarom, omdat de jurídische stikstofcrisis wordt veroorzaakt door het overschrijden van deze kritische depositiewaarden in Natura2000 gebieden, focussen we op de depositie in deze gebieden.
Stikstofdepositie in de vorm van ammoniak zóu lager kunnen zijn dan de RIVM modellen suggereren, voornamelijk vanwege het recente artikel van de WUR dat er 10% minder emissies zijn bij mest uitrijden.
Opvallend is dat het afstudeeronderzoek van Janklaas Santing wordt aangehaald, terwijl er talloze gepubliceerde studies zijn die modellen met metingen vergelijken (die ook laten zien dat droge depositie wordt overschat, maar ook dat NH3 concentraties goed overeenkomen)