1. Ja, ecosystemen stapelen stikstof, maar de getallen die Staf noemt zijn ongeloofwaardig hoog. In het stuk vergelijk ik deze cijfers met die uit tientallen onderzoeken. (2/x)
2. Ja, ecosystemen maken stikstof vrij uit de bodem, maar het grootste deel van deze stikstof wordt meteen weer opgenomen. Natuurlijke ecosystemen zijn over het algemeen geen “bron” van stikstof. (3/x)
3. Ecosystemen kunnen wel een bron van stikstof worden als resultaat van jarenlange stikstofdepositie. MAAR dat resulteert niet in stikstofdepositie, want deze verliezen zijn niet in de vorm van NOx/NH3. (4/x)
4. Het feit dat mineralisatiesnelheden vaak hoger zijn dan de stikstofdepositie betekent absoluut niet dat stikstofdepositie geen effect heeft op deze ecosystemen! (5/x)
5. Verstoringen zoals droogte en boskap veroorzaken een piek in het vrijkomen van stikstof, vooral als uitspoelbare stikstof en als lachgas/ stikstofgas. (6/x)
6. Als de volledige vegetatie weg wordt gehaald, inclusief strooisellaag, verlaat deze stikstof snel het systeem en vormt die geen probleem voor stikstofarme natuur ter plekke. (7/x)
7. Wél is het de vraag of het wenselijk is om grootschalige verstoringen toe te passen voor wensnatuur. (8/x)
8. Bovendien is er wel iets voor te zeggen om álle stikstofstromen in kaart te brengen, niet alleen die van natuurgebieden maar ook die van landbouwgronden. Dit punt werd eerder al gemaakt door @hanolff (9/eind)
I walked a total of 15k today in my various Zoom meetings, in-person meetings, and phone calls! Pretty grey and chilly though.
I can't recommend this enough. It's so easy: install Zoom on your phone, get a headset that is good for walking, and go! It's a real game-changer for my #mentalhealth and physical health.
I start with my video on, just to day hi, then turn it off and put my phone in my pocket. I also got a battery pack in case my phone battery runs out.
Ik ben hier erg benieuwd naar. Maar wat is de definitie van een uitgeputte bodem? Dat kinkt als een bodem die niks meer kan, die niet meer functioneert. Welk bewijs is daarvoor? (1/x)
Dan moeten we eerst weten wat een gezonde bodem is die goed functioneert. Welke functie moeten bodems vervullen? Voor landbouwbodems is dat voornamelijk ‘vruchtbaarheid’: de capaciteit van een bodem om plantengroei te ondersteunen door voedingsstoffen te leveren. (2/x)
Maar we willen ook dat een bodem weinig ziektes bevat en zelfs ‘ziekte-onderdrukkend’ is, en dat een bodem deze functies ook nog vervult in de toekomst. We willen ook dat een bodem geen koolstof verliest, want dat verergert klimaatverandering. (3/x)
Nog steeds wordt de stikstofdiscussie gedomineerd door misinformatie. Misschien moet deze chemicus er ook eens een biologie of bodemkunde boek bij pakken? Hier is hoe het zit met #stikstof in de bodem. 👇#stikstoffeitjes (1/x)
Als ammonia (NH3) oplost in (bodem)vocht komt daar OH- bij vrij. Dit is inderdaad basisch. In de bodem is deze ammonia dan omgezet in ammonium (NH4+). (2/x)
Ammonium in bodemvocht kan opgenomen worden door plantenwortels, waarbij H+ vrijkomt uit de wortel – dit werkt dus verzurend! NH4+ opname door planten speelt vooral een rol in ecosystemen met een lage beschikbaarheid van stikstof. De meest kwetsbare systemen dus. (3/x)
Maar allereerst: het is een mooi rapport met een heldere boodschap, gebaseerd op pilots met echte boerenbedrijven. De toon is positief en inclusief - dit rapport gaat hopelijk écht bijdragen aan een duurzamere landbouw die beter is voor bodem en landschap.
1. Landschap en bodem moeten leidend zijn in welke functie waar vervuld wordt. Dat gebeurt natuurlijk van oorsprong al, maar in veel gebieden zijn we die link kwijt geraakt door de druk op productie.