Er is van de week een studie uitgekomen over het voorkomen van #LongCovid bij kinderen. Nu verschijnen vaker studies hierover, maar deze is bijzonder. Al was het maar omdat veel mensen hierin bewijs zien dat #LongCovid onder kinderen wel meevalt.

1/n

researchsquare.com/article/rs-798…
De studie is uitgevoerd in de UK. Hier wordt veel aandacht besteedt aan #LongCovid. ONS (het Britse @statistiekCBS) voert al maanden een grootschalig onderzoek uit naar de prevalentie van #Longcovid en publiceert hierover maandelijkse updates.

2/n

ons.gov.uk/peoplepopulati…
Overigens: waarom doen wij dit niet? Als iedereen beter denkt te weten dan de Engelsen, waarom hebben wij geen onderzoeken die dit onomstotelijk bewijzen? Waarom moet er bewezen worden dat kinderen WEL ziek worden ipv de regering bewijst dat ze NIET ziek worden?

3/n
Een van de algemene kritiekpunten op onderzoeken naar #LongCovid is dat het door zelfrapportage plaats vindt, en zonder controlegroep is. En “dus” vooringenomen is.
Persoonlijk denk ik dat dit kul is. Heel veel diagnoses worden (initieel) dmv zelfrapportage gesteld.

4/n
Als u naar de huisarts gaat doet u ook aan zelfrapportage. studies naar de klachten die voorkomen bij (bijvoorbeeld) hartaanvallen zijn deels gebaseerd op zelfrapportage. Ga “druk op de borst” maar eens meten. Er is niemand die twijfelt aan de validiteit van die rapportages.

5/n
Maar goed, dat is dus het mooie aan die nieuwe studie: die heeft een controlegroep. De uitkomsten zijn te valideren.
Overigens goed om aan te geven: het #ONS onderzoek van april dit jaar is ook uitgevoerd met een controlegroep. Dat vindt je hier.

6/n

ons.gov.uk/peoplepopulati…
Dit ONS onderzoek is een analyse van de UK Covid-19 Infection Survey, een landelijk bevolkingsonderzoek waarbij participanten gedurende min 12mnd worden gevolgd en bloed- en/of speekseltesten aanleveren. En vragenlijsten invullen. Meer hierover hier:

7/n

ons.gov.uk/peoplepopulati…
Dit ONS onderzoek is niet enkel voor kinderen maar over alle leeftijdsgroepen. Het onderzoek vond in april bij 13.7% van de respondenten klachten na 12 weken, 8x hoger dan bij de controlegroep.
Voor kinderen <16 jaar is een 2-4x lagere prevalentie dan het gemiddelde gevonden

8/n
Het lijkt interessant om dit nieuwe onderzoek specifiek gericht op kinderen naast het #ONS onderzoek van 1 april te leggen om te zien waar de verschillen liggen.

Dus laten we eens gaan kijken naar het nieuw uitgekomen onderzoek.

9/n
Wat hebben de onderzoekers gedaan?
Uit een groep van 85k mensen 11-17 jaar met een positieve test en 387k met een negatieve test in de maanden jan en feb 2021 zijn respectievelijk 23k en 28k mensen geselecteerd die een vragenlijst hebben gekregen.

10/n
Uit beide groepen heeft ongeveer 13.5% gereageerd. En dat is helaas relatief laag. Eigenlijk een beetje te laag om de studie helemaal geslaagd te laten zijn. Er gaan dan een aantal issues spelen namelijk.

11/n
Als eerste het “reactie effect”. Ofwel: mensen zijn misschien eerder geneigd te reageren als ze klachten hebben. Maar misschien ook minder geneigd te reageren als ze geen klachten hebben (want ja, ze zijn druk bezig met ziek zijn).

12/n
Dit geldt natuurlijk voor beide groepen, zowel de positief geteste als negatief geteste mensen (houdt dit even in uw achterhoofd voor als we bij de resultaten komen)
Maar het kan ook zijn dat uit de ene groep juist meer mensen met klachten reageren, en uit de andere minder.

13/n
Tweede punt is “test effect”. Alleen kinderen die getest zijn worden meegenomen in de studie. Dat is lastig omdat een flink deel van de kinderen nauwelijks symptomen krijgt, en daardoor buiten deze test valt. Je kunt dan zeggen: hierdoor is het % #LongCovid hoger.

14/n
Aan de andere kant: bij volwassenen lijkt het voor de ontwikkeling van #LongCovid nauwelijks uit te maken of iemand wel of geen symptomen heeft gehad. Maar toch: opnieuw een onzekerheid in het onderzoek. Die beide kanten op kan gaan.

15/n
Tot slot is er nog een “terugkijk effect”: de onderzoekers hebben alle deelnemers benaderd 3 maanden na de positieve / negatieve test. De vraag is in hoeverre dit invloed heeft gehad inzake de rapportage van symptomen ten tijde van het testen.

16/n
Met andere woorden: ben je terugkijkend na 3mnd eerder geneigd te denken dat je bij het testen al klachten had als deze test positief was, of ben je juist terugkijkend eerder geneigd (lichte) klachten te vergeten als je test negatief was?

Kan beide kanten op vallen.

17/n
De groep die negatief getest is 3mnd geleden is NIET opnieuw getest ihkv het onderzoek. Hoewel er 65 personen zijn uitgesloten omdat zij in de tussentijd pos getest zijn, kan het zijn dat in de controlegroep mensen zijn die alsnog ziek zijn geworden zonder het te weten.

18/n
Daarnaast is ook niet bekend waarom de groep negatief getesten überhaupt getest is, en of er, buiten Covid-19, dus een andere reden zou kunnen zijn waarom deze mensen gezondheidsklachten hebben. Het is bijv. Ook van griep bekend dat klachten lang aan kunnen houden.

19/n
Al met al zie ik dus nog best wel wat haken en ogen tav de validiteit van de data. Waarbij ik op wil merken dat dit beide kanten op kan werken: de uitkomsten kunnen hierdoor zowel een overschatting als onderschatting zijn. Het ONS onderzoek is mi dan ook betrouwbaarder.

20/n
Dan de uitkomsten van het onderzoek. Hier gebeurt namelijk iets onverwachts. In de enquetes wordt, terugkijkend naar het moment van testen, gerapporteerd welke klachten 3 maanden geleden optraden.

21/n
Het aantal kinderen met 1-2, 3-4 of meer dan 5 klachten uit de lijst is ongeveer 2-5x hoger bij de positief geteste kinderen dan bij de negatief geteste kinderen. Met name de groep kinderen die 5 of meer symptomen had is aanmerkelijk groter voor de positief geteste kinderen

22/n
Echter, na 3 maanden zijn er, met name onder de kinderen die negatief getest zijn, ineens veel meer klachten! Sterker nog, het % kinderen wat 1-2 klachten rapporteert is ineens bij negatief geteste kinderen ineens (klein beetje) groter dan bij positief geteste kinderen!

23/n
Hoe meer klachten een kind heeft, hoe minder dit enorme verschil wordt. Maar bij 5+ klachten is er nog steeds een 3x hoger aantal kinderen wat dit rapporteert dan ten tijde van het afnemen van de test. Hoe is dit te duiden?

24/n
Persoonlijk denk ik dat het probleem hier vooral ligt in het 3 maanden “terugkijken”. Was u extra moe 12wkn en 4 dagen geleden? Ik zou het voor mijzelf niet durven stellen… Zeker niet als ik een negatieve test op zak heb. Ik “hoor” dan toch niet echt klachten te hebben?

25/n
Een ander punt kan zijn dat de klachten “vaag” zijn en/of gewoon vaak voorkomen. Zoals vermoeidheid, hoofdpijn e.d. Ik weet het als ik gisteren hoofdpijn had. Maar 3 maanden geleden? Geen idee. Opnieuw: zeker niet als er eigenlijk niets aan de hand is geweest.

26/n
Kortom: ik verwacht niet dat de vergelijking tussen klachten 3mnd geleden en bij afname van de test zinnige resultaten oplevert. Zeker niet bij de mensen die negatief getest zijn, aangezien die geen enkele reden hadden om deze klachten (mentaal) te registreren.

27/n
Maar vanzelfsprekend is het wel erg interessant om te kijken of er nu verschillen zijn in de rapportage van klachten tussen de negatief en positief geteste groep drie maanden na test. Hier verwacht je (significante) verschillen als er echt sprake is van #LongCovid.

28/n
En die zijn er
Overall rapporteren positief geteste kinderen (46.7 - 33.5) = 13.2% vaker aanhoudende klachten. Het zorgwekkende is dat dit verschil vooral zit in rapportage van 3 of meer symptomen. De groep met 1-2 klachten is namelijk nagenoeg even groot (37.2 om 36.2%)

29/n
Dat betekent m.i. dat de kans op “ach, je had een slechte dag, iedereen is wel eens moe” niet zo groot is. Er wordt namelijk vooral meer gerapporteerd op een combinatie van klachten (daarover later meer).

30/n
Ga je vervolgens inzoomen op de gerapporteerde klachten dan springen er 4 uit:
Vermoeidheid (+14.6%)
Kortademigheid (+13%)
Reukverlies (+12.1%)
Hoofdpijn (+8.8%)
De gele regels in onderstaand screenshot.

31/n
De rode regels laten m.i. ook iets opvallends zien: minder vaak voorkomende klachten, die onder positief geteste mensen wel meer dan 2x zoveel voorkomen:
Pijn op de borst: 2.03x vaker
Desorientatie: 1.97x vaker
Spierpijn: 2.45x vaker

32/n
De onderzoekers hebben een stevige correlatie gevonden tussen patienten met 3 of meer symptomen en de gerapporteerde symptomen. Dat zijn namelijk veelal de 4 symptomen die het meest voorkomen. Deze “cluster” komt 1.53x vaker voor onder de positief geteste personen.

33/n
Onderzoekers tekenen hierbij aan dat deze groep ook ten tijde van de test (3mnd voor het onderzoek) al lagere scores haalde ten aanzien van gezondheid, zowel fysiek als mentaal.
Hierbij moeten de tekortkomingen van dit onderzoek zoals besproken in acht worden genomen.

34/n
De Class-2 groep scoort behoorlijk slechter voor de gerapporteerde belemmering in alledaagse activiteiten
Mobiliteit (wandelen): +24.5%
Verzorging (wassen/aankleden) +21.8%
Dagelijkse routine (school !) +18.9%
Pijn/fysiek ongemak +14.8%
Stress/verdrietig /ongelukkig +13.6%

35/n
Tot slot wordt er geen statistisch verschil gevonden ten aanzien van mentale gezondheid en algemeen welbevinden tussen de verschillende leeftijdsgroepen of op basis van testuitslagen en/of clustering van klachten.

36/n
Conclusie:

Ik heb wat reserves bij de opzet van de studie. Zoals besproken zijn er een aantal punten waarop de data mogelijk niet geheel betrouwbaar is. Belangrijkste hierin is nog wel de opzet waarbij deelnemers is gevraagd klachten van 3mnd geleden te beschrijven.

37/n
Ook op het gebied van de lage respons, het feit dat alleen personen met PCR-test hebben meegedaan en dat eerder negatief geteste personen voor deze studie niet opnieuw getest zijn werken niet mee.

38/n
De vraag is echter hoe deze zaken de uitkomsten beinvloed hebben. Natuurlijk kun je stellen dat “mensen met klachten sneller zullen reageren waardoor er een overschatting is van de prevalentie”, maar aan de andere kant: dit kan ook voor de controlegroep gelden.

39/n
Het is dus absoluut onzin om te stellen dat de cijfers “dus” te hoog zijn.
Desondanks: ik hoop het wel. Want ze zijn relatief hoog.
WHO en #OMT gaan uit van 2-10%. Dit onderzoek komt op 13-14%. En dat is dus aanmerkelijk hoger dan de pessimistische bandbreedte.

40/n
In tegenstelling tot alle mensen die dit onderzoek geruststellend noemen zijn de uitkomsten ook aanmerkelijk hoger dan dat je op basis van het ONS onderzoek van april (ook met controlegroep, maar zonder veel van de tekortkomingen in data-vergaring) mag verwachten.

41/n
Die uitkomsten van het ONS onderzoek lagen tussen de 4 en 8% voor kinderen in deze leeftijdsgroep. Toch aanmerkelijk lager dan de uitkomsten hier.

42/n
Om dit in perspectief te zetten:
Bij een schoolklas van 25 kinderen komt:

ONS dus op 1-2 kinderen die 4 maanden of meer (ernstig) beperkt worden in hun dagelijks leven.

Dit onderzoek komt op 3-4 kinderen per klas. Dat is een groot verschil.

Zeker niet geruststellend.

43/eind
Voor de duidelijkheid nog een persoonlijke noot:
HET IS NIET NORMAAL OM DIT NORMAAL TE VINDEN.

Kinderen horen niet 4mnd ziek te zijn. School is geen loterij met in iedere klas 1-4 “winnaars”.

44/43
En het argument “kinderen worden nauwelijks ziek in vergelijking met volwassenen” slaat helemaal nergens op.

Kinderen zijn geen volwassenen, horen niet ziek te worden.

45/43
Dat is hetzelfde als zeggen “onderzoek naar leukemie bij kinderen kan wel worden stilgezet want er gaan veel meer ouderen dood aan kanker”. Het is totaal irrelevant om te kijken naar de gevolgen van #Covid19 voor ouderen als je het hebt over kinderen.

46/43
Deze studie(s) laten zien dat bovenop de onaanvaardbaar grote ziektelast agv ziekenhuisopnames en overlijdens onder kinderen die ik al eerder in deze blog beschreef ook “milde” #LongCovid een grote impact heeft op kinderen.

47/43

ginnymooy.com/2021/08/14/kin…
Want als het wel vreselijk is dat kinderen te maken krijgen met een paar weken schoolsluiting, dan kun je niet daarna argumenteren dat het totaal geen probleem is als kinderen 4 maanden lang te ziek zijn om fatsoenlijk naar school te gaan.

48/nu echt klaar
@threadreaderapp unroll please

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Martijn de Riet

Martijn de Riet Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @mdradvies

10 Sep
Beste @trouw

Wat. De. Fuck. ???

Serieus, er was geen redacteur die dacht "misschien is deze kop ietwat ongevoelig richting de families vd 30 (!!!) kinderen AFGELOPEN WEEK die zo ziek zijn geworden dat ze opgenomen moesten worden in het ziekenhuis"?

1/n
Hoeveel mensen hebben eigenlijk moeten bellen voor jullie de kop aanpasten?

Had je dat echt niet zelf kunnen bedenken?
Maar goed, fijn dat het aangepast is. Jammer dat het artikel nog steeds niet klopt.

2/n

trouw.nl/zorg/waarom-de…
"Volgens epidemiologen is er weinig aan de hand".

Dit zou denk ik moeten zijn "volgens SOMMIGE epidemiologen..."
Want er zijn er genoeg die hier helemaal niet van overtuigd zijn.

3/n
Read 13 tweets
8 Sep
Aangezien er te veel besmettingen zijn op basisscholen is het idee om maar geen hele klassen meer in quarantaine te sturen. En dan komen de “usual suspects” weer vertellen dat het allemaal wel meevalt. Deze keer @PBruijning in het @nrc.

Een factcheck
Unroll in de comments

1/n
Je vindt het artikel hier. Waar nodig zal ik screenshots posten.
(voor de mensen die een paywall tegenkomen, probeer eens een incognitovenster. Of een abonnement op NRC)

2/n

nrc.nl/nieuws/2021/09…
Om te beginnen met de eerste alinea:
Als scholen binnen de huidige regels niet veilig zijn moet je misschien meer aan preventie doen. Niet zomaar de regels afschaffen. Dat is hetzelfde als de snelheidslimiet maar opheffen omdat je anders zoveel bekeuringen uit moet schrijven

3/n
Read 26 tweets
31 Aug
@MarcBonten postte gisteren dit tweetje. Het is een valse tegenstelling. Er zijn namelijk geen volgers die vinden dat het openen van de scholen misdadig is.

1/n

Er zijn volgers die vinden dat het misdadig is om scholen te openen onder de huidige omstandigheden en met de huidige maatregelen (of gebrek daaraan). Zoals ik ook reageerde.

Dat is wel een heel belangrijke nuance.

2/n

Persoonlijk vind ik de term “misdadig” ongepast. Ik ben het bijzonder oneens met de gekozen strategie, al 18mnd lang, maar ik weiger het wereldbeeld waarin naar eer en geweten je werk willen doen wordt gelijkgesteld aan het moedwillig overtreden van de wet.

3/n
Read 25 tweets
29 Aug
Content warning: suicide

Ik wil graag reageren op het bericht wat @ArtsenC eergisteren plaatste. Maar dat wil ik doen op de minst schadelijke manier die ik kan bedenken. Vandaar dat ik (bij hoge uitzondering) de mogelijkheid tot direct reageren op dit draadje uitzet.

1/n
De reden: een hoogoplopende discussie over incomplete cijfers en overmatig simplistische verklaringen van een super complex probleem doet meer kwaad dan goed.

@ArtsenC plaatste dit bericht. In de screenshot de belangrijkste paragraaf uit hun artikel

2/n

Image
Om te beginnen wat achtergrond:
CANS (Commissie Actuele Nederlandse Suicide registratie) is opgericht in maart 2020 om eventuele gevolgen van de Corona pandemie te monitoren. CANS opereert onder 113 Zelfmoordpreventie. Meer hierover vindt u hier

3/n
113.nl Image
Read 17 tweets
29 Aug
Aangezien ik niet meteen verwacht dat @rivm tijd heeft uitgebreid te reageren op zondagavond, zal ik het ff doen.

1. Corona Dashboard: enkel de door de GGD uitgevoerde testen (staat ook in het screenshot)
2. Weekrapportage: testen uitgevoerd door GGD (zie 1) + aangevraagd door huisartsen, zkh, etc.

(staat op de volgende bladzijde van het rapport waar je uit citeert...)
3. Als in 2 maar dan toegevoegd #TestenvoorToegang en #TestenvoorReizen.

Klopt dit een beetje @rivm?
Read 4 tweets
27 Aug
Er is een studie gepubliceerd waarin wordt gekeken naar de lange-termijn bescherming van vaccins vs infectie vs infectie + vaccin. Welke van de 3 beschermt het beste?

@mkeulemans schreef in de @volkskrant een artikel, zie hieronder.

Draad (unroll in antwoord op deze tweet)

1/n
Aangezien de antivaxxers er al heel snel de conclusie aan verbinden dat natuurlijke infectie *dus* beter is, ten overvloede de belangrijke randvoorwaarde:

Je moet je natuurlijke infectie wel overleven.

En dat lijkt een open deur, maar is wel heel belangrijk.

2/n
Je vindt de studie overigens in de link. Let op, hij is nog niet peer-reviewed.

En heel eerlijk gezegd: ik heb wat twijfels over de opzet. Daarover later meer, eerst even een stukje over vooruitbetaling.

3/n

medrxiv.org/content/10.110…
Read 32 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(