1- Dolar, Türk Lirasına karşı tarihinde ilk defa 9 liranın üstünü gördü. TL üzerindeki baskı neden arttı sorusuna karşı bir çok gerekçeden söz edilebilir.
2-
✔ Doların da güçlenmeye başlaması
✔ TCMB'den faiz indirimi beklentilerinin sürmesi
✔ Çin'de yaşanan gelişmelerin diğer gelişmekte olan ülkelere yansıması (Temerrüt, regülasyonlar vs)
✔ Enerji maliyetlerinde artış ve buna rağmen OPEC'in müdahale isteksizliği.
3- Başlıca gerekçeler olarak dile getirilebilir, bu başlıkların her biri ayrı bir flood konusu ama doların genel anlamda güçlenmesinden başlarsak
4- Doların değer kazanacağına yönelik pozisyonlar yakın dönemdeki zirvesini gördü. FED, ultra gevşek para politikasını sürdürmekte zorlanıyor. ABD'de enflasyon %5'in üzerinde (Yakın tarihte %2'nin üstü pek görülmedi.) Fakat bu şartlar altında FED'in ultra gevşek para politikası++
5- Sürüyor. Diğer yandan piyasa uzun yıllardır çok anormal düzeyde destekleniyor olması sebebiyle yakın geçmişteki normalerin kabus senaryosu olarak dillendirilebiliyor.
6- Daha somut ifade edeyim; ABD'de şu an enflasyon %5'in üzerinde; piyasadaki stresin düzeyi konusunda bize fikir veren ABD on yıllık tahvil faizi ise %1,6'ların uzerinde tutunmaya çalışıyor. %1,8-2,0 gibi düzeyler için sorunlara sebebiyet verebilir deniyor.
7- ABD'de yakın geçmişte enflasyon %2'lerdeyken on yıllık tahvil faizi %3'lerdeydi. Çelişki sadece bu kadar da değil.
8- Fed çok uzun yıllardır anormal seviyede destekleyici politikalar izliyor ama çok destekleyici politikalara rağmen enflasyonun bir tehdit olmaması hatta en ufak bir sıkılaşmada ortaya çıkan deflasyonist görünüm FED'in bu politikalarını sürdürülebilir kılıyordu.
9- Pandemi sonrası birçok gelişme bu ana resimi değiştirdi; enflasyonun geri döndüğü ABD'de güçlü destekler birçok soruna yol açıyor.
10- Basit bir örnek; ev almak için uygun bir zaman mı anketinde Hayır cevabı 👇👇👇
11- Durumu yine somutlaştırmaya çalışayım; Geçen hafta ABD'de istihdam raporu Powell'ın tek bir olumlu istihdam raporu FED'i harekete geçirebilir demeciyle yakından takip edildi. İstihdam raporu beklentileri karşılamadı ama iyi mi kötü mü tartışılır.
12- Fakat diğer taraftan beklentileri karşılamayan istihdam artışına rağmen beklentiyi aşan (Hali hazırda zaten istisnai bir düzeydeydi.) Ücret artışı gördük.
13- Üstelik daha önce artışın kaynağı sebebiyle piyasanın tepkisi zayıf olabiliyordu (Artıştan sadece belli kesimlerin faydalanması) son raporlarda bu amalar da ortadan kalkıyor.
14- Yukarıda anket paylaştım; anormal artan ücretlere rağmen insanlar bazı temel ihtiyaçlarına ulaşmakta sorun yaşamaya başlamış. Bu ve birçok diğer şey enflasyon kısır döngüsü isareti veriyor.
15- Ücretler, artan enerji maliyeti, güçlü ekonomik aktivite gibi birçok şey enflasyon riskine işaret ederken FED'in de harekete geçmek için şartları kontrol ettiği kararlar ise aslında bir sıkılaşma değil, daha az gevşeme...
16- Piyasalarda bunun realiteye uygunluğunu fiyatlamaya başladı. Yarın açıklanacak olan ABD enflasyon verisi önemli olacak.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
2- Fed uzun zamandır politikalarını bina ettiği "enflasyon geçici" söyleminden uzaklaşıyor. Dün FED yöneticilerinden Bostic "Enflasyon geçici değil." ifadesini kullandı. Birçok FED yöneticisi enflasyon geçicidir söylemini amalarla tevil etmeye başladı.
3- Bugün ABD'de açıklanan veriyle enflasyon beklentinin (%5,3) bir tık üzerine çıkarak (%5,4) bir iki ay sonra yakın tarih zirvesine geri döndü ki geri dönüş çoktan başlamış olmalıydı. Üstelik yukarı yönlü baskılar da sona ermiş değil. (Ayrı yazı konusu)
2- FED, sıkılaşma döngüsüne girmeye ve varlık alımlarını azaltmaya hazırlanıyor. Önümüzdeki toplantıda varlık alımlarının azaltılması için takvim açıklanması ardından Aralık ayında sürecin başlaması bekleniyor.
2- Stagflasyon son zamanlarda daha sık duymaya başladığımız bir kavram. Stagflasyonun teknik anlamı daralan bir ekonomide enflasyonun yükselmesidir fakat birçok analizde bu kavram büyüme- enflasyon ilişkisinin bozulması olarak da kullanılmaktadır.
3- Çünkü her ülkede ideal büyüme farklı farklı olduğu için enflasyon- büyüme ilişkisindeki bozulma farklı makroekonomik düzeylerde kendini hissettirebilmektedir.
2- Son birkaç günde piyasalarda "birden bire" büyüme kaygıları ön plana çıktı. Başta borsalar olmak üzere riskli varlıklarda ciddi bir satış izledik. Bist küresel borsa rallisine pek katılmamışken satışa eşlik etti.
3- Bu durum da mevcut satış eğiliminin makuliyetini sorgulatıyor.