2- FED, sıkılaşma döngüsüne girmeye ve varlık alımlarını azaltmaya hazırlanıyor. Önümüzdeki toplantıda varlık alımlarının azaltılması için takvim açıklanması ardından Aralık ayında sürecin başlaması bekleniyor.
4- Piyasa için önemli soru ise varlık alımlarının azaltılması ne kadarlık bir periyoda yayılacağı olacak. Bu periyod ne kadar kısa olursa doğal olarak bunun tahvil faizlerine ve dolaylı olarak piyasalara yansıması o kadar güçlü olacak.
5- Daha önce varlık alımlarının azaltılma sürecinin bir yıla dağıtılması dile getiriliyordu fakat geçenlerde FED yöneticilerinden Bullard bunun yarısı kadar bir süreyi önerdi. (Bahar'da sona ermeli) Bu konu da faiz tartışmalarını beraberinde getirebilir.
4- FED daha önce sıkılaşma döngüsünün varlık alımlarının azaltılması (Aslında bu sıkılaşma değil, daha az gevşeme) ile başlayacağını ve daha sonra faizler geçileceğini belirtmişti.
5- Bu senaryoda faizlerin 2023'te yükselmeye başlaması güçlü bir beklenti fakat Bullard'ın önerdiği gibi daha hızlı bir varlık alımı azaltılması (Tapering) süreci bu senaryoyu sorgulatabilir.
6- Daha somut ifade edeyim; FED daha az tahvil alarak aslında bir sıkılaşma gerçekleştirmeyecek fakat FED'in tapering süreci doğal olarak tahvil faizleri üzerindeki baskıyı azaltacağı için realitede bir sıkılaşma olacağını söyleyebiliriz.
7- Fakat tapering ne kadar hızlı olursa doğal olarak tahvil faizleri de o kadar hızlı yükselecek fakat FED'in politika faizi de bir noktada bu süreç üzerinde bir limit islevi görecek.
8- FED, sıfır faizle fonlarken mesela on yıllık faizlerin %2,5 olması getiri eğrisini tuhaflaştırır bu sebeple farklı vadeler arasında getiri farkları konusunda adı konulmamış limitler var.
9- Bunu tersten okuyunca da tapering hızlanırsa bunun faiz kararından bağımsız olması çok mümkün değil.
10- FED'in sürekli olarak destekleyici olmak istediğini biliyoruz ( Uzun yıllardır.) fakat bunun fazlasıyla abartılmış olabileceğine dair işaretler görüyoruz (Mesela stagflasyon analizleri) ki geçen aylarda " Varlık alımlarını tartışmayı tartışacağımız toplantıyı tartışacağız." +
11- Seviyesinde olayı ele alan FED'in hızla yön değiştirmesi bu işaretlerin sonucu... Tapering sürecinin efektif sonuç vermesi için (İhtiyaç sürerse) bir noktada buna faizlerin de eşlik etmesi gerekebilir.
2- Fed uzun zamandır politikalarını bina ettiği "enflasyon geçici" söyleminden uzaklaşıyor. Dün FED yöneticilerinden Bostic "Enflasyon geçici değil." ifadesini kullandı. Birçok FED yöneticisi enflasyon geçicidir söylemini amalarla tevil etmeye başladı.
3- Bugün ABD'de açıklanan veriyle enflasyon beklentinin (%5,3) bir tık üzerine çıkarak (%5,4) bir iki ay sonra yakın tarih zirvesine geri döndü ki geri dönüş çoktan başlamış olmalıydı. Üstelik yukarı yönlü baskılar da sona ermiş değil. (Ayrı yazı konusu)
2- Stagflasyon son zamanlarda daha sık duymaya başladığımız bir kavram. Stagflasyonun teknik anlamı daralan bir ekonomide enflasyonun yükselmesidir fakat birçok analizde bu kavram büyüme- enflasyon ilişkisinin bozulması olarak da kullanılmaktadır.
3- Çünkü her ülkede ideal büyüme farklı farklı olduğu için enflasyon- büyüme ilişkisindeki bozulma farklı makroekonomik düzeylerde kendini hissettirebilmektedir.
1- Dolar, Türk Lirasına karşı tarihinde ilk defa 9 liranın üstünü gördü. TL üzerindeki baskı neden arttı sorusuna karşı bir çok gerekçeden söz edilebilir.
2-
✔ Doların da güçlenmeye başlaması
✔ TCMB'den faiz indirimi beklentilerinin sürmesi
✔ Çin'de yaşanan gelişmelerin diğer gelişmekte olan ülkelere yansıması (Temerrüt, regülasyonlar vs)
✔ Enerji maliyetlerinde artış ve buna rağmen OPEC'in müdahale isteksizliği.
3- Başlıca gerekçeler olarak dile getirilebilir, bu başlıkların her biri ayrı bir flood konusu ama doların genel anlamda güçlenmesinden başlarsak
2- Son birkaç günde piyasalarda "birden bire" büyüme kaygıları ön plana çıktı. Başta borsalar olmak üzere riskli varlıklarda ciddi bir satış izledik. Bist küresel borsa rallisine pek katılmamışken satışa eşlik etti.
3- Bu durum da mevcut satış eğiliminin makuliyetini sorgulatıyor.