2- 2022 yılında enerji krizi yaşanması riski şimdiden konuşuluyor. Enerji fiyatları çok rahatsız edici şekilde yükseliyor.
Abd tipi ham petrol: %105
Brent petrol: %100
Doğalgaz:%91
Prim yapmış durumda
3- Üstelik sadece abartılı fiyat artışlarından değil. Talebin karşılanamaması riskinden de söz ediliyor.
4- Neden bir enerji krizi söz konusu oldu sorusuna cevap vermeye çalışırsak enerji emtia grubunda da resim genel olarak diğer emtia ürünlerine benzer.
5- Pandemi ile düşen talep ile birlikte düşen üretim ( Ayrıca ılıman kış) pandemi sonrası artan talebi karşılamaya yetmedi. Şu an sorunun merkezinde Avrupa'nın doğalgaz ihtiyacı mevcut.
6- Avrupa'da stoklar alarm verici seviyede ve sert bir kış bekleniyor. Rusya piyasayı rahatlatmak için demeçler veriyor olsa da şüpheler mevcut. Üstelik yine Rusya'ya bakan devasa bir Çin talebi de var ki bir de Çin'in sorunu daha da derinleştiren stokçuluk yapması söz konusu
7- Avrupa'nın alternatif bölgelere yönelmesi bir seçenek ama orada da dünyadaki navlun kapasitesi bunun için yeterli mi tartışılıyor. Sonuç olarak da doğalgaz taşıyabilen gemilerin navlun maliyeti anormal bir hızla artıyor+++
8- Bu durum da enerji maliyetleri sorununu besliyor. Doğalgaza alternatif ürunlere (Mesela kömür) yönelmek de bir seçenek fakat doğalgazda yaşanan arz sorunları bu emtia ürünlerinde de mevcut. Üstelik yeşil ekonomi gündeminin bu konuda etkisi mevcut.
9- Mesela doğalgaza en kolay şekilde alternatif olabilecek kömür tuketiminin artması birçok ülkenin karbon emisyonu vaadini yerine getirememesi sonucunu beraberinde getirecek ki bunun gerçekleşmemesi için güçlü bir kararlılık var. (Ayrı bir yazı konusu)
10- Zaten kömür üretiminde de ciddi sıkıntılar baş göstermeye başladı. Ayrıca enerji krizinin önemli sebeplerinden biri yeşil ekonomi gündemi... Bu fosil yakıt yatırımlarını ve doğal olarak arzını çok olumsuz etkiliyorken temiz enerji yatırımları istenen oranda artmıyor.
11- Sonuç olarak da aslında mevcut durumdan çok daha derin bir arz-talep sorunu bu çelişkiden dolayı kenarda bekliyor olabilir.
12- Enerji üretimin en temel girdisi olduğu için burada yaşanan sorun doğal olarak ekonomiler için bir risk. Ayrıca şu an bütün dünyada yaşanan enflasyon sorununu da daha da derinleştirebilecek bir sıkıntıdan söz ediyoruz.
13- Bir yandan en temel girdi maliyeti artıyor. (Enflasyon) Diğer yandan üretim sekteye uğrayabilir. (Enflasyon)
14- Enerjiye dair sıkıntıların zayıflama işareti gösteren bir küresel konjonktürde var olması ayrıca sorun (Stagflasyon)
16- Bize gelince büyük ekonomiler arasında dünyada enerji maliyetlerine en duyarlı ülkeler arasındayız, üstelik enflasyon sorunumuz var. Problem bizi de yakından ilgilendiriyor.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
2- Fed uzun zamandır politikalarını bina ettiği "enflasyon geçici" söyleminden uzaklaşıyor. Dün FED yöneticilerinden Bostic "Enflasyon geçici değil." ifadesini kullandı. Birçok FED yöneticisi enflasyon geçicidir söylemini amalarla tevil etmeye başladı.
3- Bugün ABD'de açıklanan veriyle enflasyon beklentinin (%5,3) bir tık üzerine çıkarak (%5,4) bir iki ay sonra yakın tarih zirvesine geri döndü ki geri dönüş çoktan başlamış olmalıydı. Üstelik yukarı yönlü baskılar da sona ermiş değil. (Ayrı yazı konusu)
2- FED, sıkılaşma döngüsüne girmeye ve varlık alımlarını azaltmaya hazırlanıyor. Önümüzdeki toplantıda varlık alımlarının azaltılması için takvim açıklanması ardından Aralık ayında sürecin başlaması bekleniyor.
2- Stagflasyon son zamanlarda daha sık duymaya başladığımız bir kavram. Stagflasyonun teknik anlamı daralan bir ekonomide enflasyonun yükselmesidir fakat birçok analizde bu kavram büyüme- enflasyon ilişkisinin bozulması olarak da kullanılmaktadır.
3- Çünkü her ülkede ideal büyüme farklı farklı olduğu için enflasyon- büyüme ilişkisindeki bozulma farklı makroekonomik düzeylerde kendini hissettirebilmektedir.
1- Dolar, Türk Lirasına karşı tarihinde ilk defa 9 liranın üstünü gördü. TL üzerindeki baskı neden arttı sorusuna karşı bir çok gerekçeden söz edilebilir.
2-
✔ Doların da güçlenmeye başlaması
✔ TCMB'den faiz indirimi beklentilerinin sürmesi
✔ Çin'de yaşanan gelişmelerin diğer gelişmekte olan ülkelere yansıması (Temerrüt, regülasyonlar vs)
✔ Enerji maliyetlerinde artış ve buna rağmen OPEC'in müdahale isteksizliği.
3- Başlıca gerekçeler olarak dile getirilebilir, bu başlıkların her biri ayrı bir flood konusu ama doların genel anlamda güçlenmesinden başlarsak
2- Son birkaç günde piyasalarda "birden bire" büyüme kaygıları ön plana çıktı. Başta borsalar olmak üzere riskli varlıklarda ciddi bir satış izledik. Bist küresel borsa rallisine pek katılmamışken satışa eşlik etti.
3- Bu durum da mevcut satış eğiliminin makuliyetini sorgulatıyor.