2- Stagflasyon son zamanlarda daha sık duymaya başladığımız bir kavram. Stagflasyonun teknik anlamı daralan bir ekonomide enflasyonun yükselmesidir fakat birçok analizde bu kavram büyüme- enflasyon ilişkisinin bozulması olarak da kullanılmaktadır.
3- Çünkü her ülkede ideal büyüme farklı farklı olduğu için enflasyon- büyüme ilişkisindeki bozulma farklı makroekonomik düzeylerde kendini hissettirebilmektedir.
4- Mesela ABD'nin %5 büyümesi çok olumlu bir ekonomik ortamı ifade ederken Çin'in %5 büyümesi olumsuz bir konjonktür anlamına gelir. Bu düzeylerin enflasyon ile ilişkisini de doğal olarak teknik stagflasyon kavramıyla açıklamak zor oluyor.
5- Aynı şeyi enflasyon düzeyleri için de dile getirebiliriz.
6- İfade ettiğim gibi stagflasyon; enflasyon ile büyüme arasındaki doğal korelasyonun bozulmasıdır. Normalde büyüme topluma bazı faydalar sağlarken (En başta istihdam) bunun bazı olumsuz sonuçları da mevcuttur. (Enflasyon)
7- Dengenin bozulması ise toplum için olumsuz bir gelişmedir.
8- Stagflasyon için anomali tabirini kullansak hatalı olmayabilir çünkü çok fazla hatada ısrar edilmediği müddetçe ekonomiler bu duruma düşmez. Yine tarihte stagflasyonist etkiyi sadece 70'lerde görüyoruz. Yaşanan olayda stagflasyonun teknik tanımından çok enflasyon-büyüme++
9- İlişkisinin toplum aleyhine bozulmasıydı. Stagflasyonun bir diğer kötü yanı ise büyüme-enflasyon dengesinin neredeyse para politikalarının temeli olması sebebiyle bu döngüye düşülürse çıkışında pek kolay olmamasıdır.
10- Stagflasyon ekonomi aynı zamanda hem sıkılaşmaya hem de desteğe ihtiyaç duyar ki para politikasını bu koşullarda yönetmek ekstra zorlaşır.
11- Şu an net bir stagflasyondan söz etmek mümkün değil ama birçok veride enflasyon-büyüme ilişkini alışılmışın dışında sinyaller veriyor. Hızla yavaşlayan ekonomilere rağmen yakın geçmişe göre çok güçlü enflasyon stagflasyon senaryolarını gündeme getirdi.
12- Olayın sansasyonel kısmını bir kenara koyarsak stagflasyonun en temel gereksinimlerinden biri fazlasıyla kötü para politikası ve stagflasyon gündeme geliyorsa karar vericilerin uzun yıllardır sürdürdüğü umarsızca piyasaları destekleme politikaları daha çok sorgulanır.
13- Fiyatlamalarda çok güçlü olmasa da bunun etkisini görüyoruz. (Altın mesela) Yine stagflasyon riski realize olursa alışık olduğumuz çok temel fiyatlamalar mümkün olmaz ki bunun da finansal piyasalar için önemli bir risk olduğunu iddia edilebilir.
14- (Bu konu ayrı bir flood olabilir.)
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
2- Fed uzun zamandır politikalarını bina ettiği "enflasyon geçici" söyleminden uzaklaşıyor. Dün FED yöneticilerinden Bostic "Enflasyon geçici değil." ifadesini kullandı. Birçok FED yöneticisi enflasyon geçicidir söylemini amalarla tevil etmeye başladı.
3- Bugün ABD'de açıklanan veriyle enflasyon beklentinin (%5,3) bir tık üzerine çıkarak (%5,4) bir iki ay sonra yakın tarih zirvesine geri döndü ki geri dönüş çoktan başlamış olmalıydı. Üstelik yukarı yönlü baskılar da sona ermiş değil. (Ayrı yazı konusu)
2- FED, sıkılaşma döngüsüne girmeye ve varlık alımlarını azaltmaya hazırlanıyor. Önümüzdeki toplantıda varlık alımlarının azaltılması için takvim açıklanması ardından Aralık ayında sürecin başlaması bekleniyor.
1- Dolar, Türk Lirasına karşı tarihinde ilk defa 9 liranın üstünü gördü. TL üzerindeki baskı neden arttı sorusuna karşı bir çok gerekçeden söz edilebilir.
2-
✔ Doların da güçlenmeye başlaması
✔ TCMB'den faiz indirimi beklentilerinin sürmesi
✔ Çin'de yaşanan gelişmelerin diğer gelişmekte olan ülkelere yansıması (Temerrüt, regülasyonlar vs)
✔ Enerji maliyetlerinde artış ve buna rağmen OPEC'in müdahale isteksizliği.
3- Başlıca gerekçeler olarak dile getirilebilir, bu başlıkların her biri ayrı bir flood konusu ama doların genel anlamda güçlenmesinden başlarsak
2- Son birkaç günde piyasalarda "birden bire" büyüme kaygıları ön plana çıktı. Başta borsalar olmak üzere riskli varlıklarda ciddi bir satış izledik. Bist küresel borsa rallisine pek katılmamışken satışa eşlik etti.
3- Bu durum da mevcut satış eğiliminin makuliyetini sorgulatıyor.