1) #BearMarkets yani #AyıPiyasaları üzerine daha önce iki yazı hazırlamıştım. Ayı piyasalarında düşüşler ani ve sert olmakla birlikte düşüş sürecinde yüzde 10 ve üzeri güçlü tepkiler de görülür.
2) Bu çıkışların ne zaman başlayacağını bilmek kolay/mümkün olmadığı gibi çıkışın tepki mi yoksa %20 üzeri yükselişle tekrar #BullMarket yani #BoğaPiyasası dönüşü mü olduğunu söylemek bilinemez bir konuda ahkâm kesmektir.
Elbette bir tahmin ve planımız olabilir. Ona gelelim:
3) Temmuz ayının ilk haftasında #DAX Endeksi kapsamındaki bazı hisseler başta olmak üzere aşırı satış yaşandığını düşünerek alım işlemleri gerçekleştirmiştim.
O dönemin gündemi düşünüldüğünde ve çoğunluğun satış yaptığı bir piyasada alıcı olmak stresliydi.
4) Geçen hafta ise birçok şirkette yüksek oranlı kazançlardan sonra oluşan şu tablo ile kısa vadeli alım satım pozisyonlarımın çoğunu kapattığımı aktarmıştım.
(Yatırım konusu ayrı bir dünya ve onu başka zaman detaylı konuşuruz.)
➡️ İtalya'daki siyasi sorunlar ve Draghi'nin istifası
➡️ ECB'nin 50 baz puanlık faiz artışı
➡️ Nord Stream 1'in açılması, ancak akış miktarındaki sınırlama ve güven riskindeki endişeler bulunuyordu.
#DAX Endeksi ve hisse senetlerine ayı piyasası kapsamında yaklaşırken hafta sonu şöyle bir tablo üzerinde çalıştım.
7) Sanırım şu uzun süreli grafik üzerine ekleyince #zirve, #dip ve #güncel fiyata ilişkin mavi çizgiden oluşan, fiyat temelli dört nokta daha kolay anlaşılır.
Yandaki grafik ise kırmızı sütunlarla yüzdesel değişimi göstermektedir. #BuyTheDip ise bilinemeyecek olan tahmindir.
8) Resesyon endişeleri ile kayıplar endeks için yüzde 40-50 seviyelerine ilerler mi yoksa mevcut çıkış bir noktada geri dönüp 11.750 gibi bir seviyede yeni dip oluşturur mu, işte bu herkesin kendisine vermesi gereken bir hesaptır.
9) Son olarak bir de şirketlerden örnek vereyim:
#Lufthansa (#LHA) şirketinin 2018'deki zirvesinden geldiği yer %80'e yakın bir düşüşü gösteriyor. Demek ki her ay düzenli alım ve hisseleri uzun vade tutmak kazancın anahtarı değilmiş❗️🤷🏻♂️
Endekse göre de geçmiş performans kötü.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
1) Yakından takip ettiğim ve aylık olarak yayımlanan @capitalMagazin dergisinin #Haziran sayısına ilişkin notlarım için kısa bir akış hazırladım.✍️🏻
Almanca olan derginin bu sayısında tehdit altında olan #RefahSeviyesi yer alıyor. Kapak resminde her şeyin yarısı gitmiş durumda.🙄
2) Bunun dışında; #GelişmekteOlanÜlkeler (#EMs), küresel #petrol piyasası, değerli isimlerle röportajlar ve #StartUp konusu aklımda kalan başlıklar oldu. Elbette #WarrenBuffett ve 2022 yılı etkinliği de okumaya değer konular.
Bunlardan bazılarına değineyim:
3) Covid-19'da yaşamın değeri birçok kişi için ciddi bir hatırlatma olmuştu. #Enflasyon, düşen alım gücü, #enerji krizi ve son gelişmeler bu kez "Mal canın yongasıdır" düşüncesini gündeme getirdi. Özellikle sabit gelirli kesimin hayat pahalılığı karşısında durumu zor.
1) Son toplantıda öne çıkan bu kelimeyi daha sık duyacağız gibi.🤔
Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi bugün "mevcut piyasa koşullarını tartışma" amacına özgü bir toplantı kararı aldı. Takvimde daha önce yer almayan bu görüşme yakından izleniyor.
2) Öncelikle #fragmentation kavramının ne anlama geldiğine bakalım o hâlde:
Türkçe olarak "parçalarına ayrılma, bölünme" şeklinde ifade edebileceğimiz bu kavram #ECB açısından para politikasının aktarım mekanizmasında bozulma işaretidir ki bu da politikanın etkisini azaltabilir.
3) Aşağıdaki grafikte 10 yıllık devlet tahvillerinin getirilerine yer verdim.
#Almanya en altta ve siyah eğriyle belirtilirken #Yunanistan mavi, #İtalya kırmızı, #İspanya sarı ve #Portekiz yeşil ile gösterilmiştir ve ayrışmaya daha önce dikkat çekmiştim.
Elon Musk’ın $43 milyar bedel ile Twitter için yaptığı teklif bir anda gündem olmuştu. Hisse başına 54 dolar 20 sente karşılık gelen bu kararın Damodaran Hoca’nın bir yazısına konu olabileceğini de belirtmiştim.
1) Damodaran Hoca’nın 21 Nisan tarihli yazısı yine uzun ve kapsamlı. Bu akışta, yazıdan önce çıkan noktaları kısaca özetlemeye çalışacağım. Ancak tamamını okumak isteyenler için de yazı burada:
2) Hoca yazıda öncelikle kendi sosyal medya kullanımını ve devamında da dünyada sosyal medyanın rolü aktararak #Twitter’ın nasıl bir konumda olabileceği tartışıyor.
Tabi bu konu, Damodaran’ın Elon Musk ve Tesla üzerine düşünceleriyle de farklı bir boyut kazanıyor.
Bugün Bloomberg'de #Garanti BBVA üzerine güzel bir yazı vardı. Kısaca özetleyeyim:
1) Yazının giriş cümlesi Buffett'ın ünlü sözlerinden biri olan "Başkaları korkarken sen açgözlü ol!" cümlesiyle başlıyor.
(Tabi bu duruma ve piyasaya göre değişir, sonuçta dibin de dibi var.)
2) Son dönemlerde Türkiye'den gelen haberlerin pek iç açıcı olmadığı belirtilerek Türk lirasının avro karşısında %30 değer kaybettiği, tüketici enflasyonunun da %36 ile son 20 yılın zirvesine çıktığı belirtiliyor.
Ardından da #GARAN için geçen sene Kasım'da yapılan teklif var.
3) Ekonomik riskler artarken #BBVA için Garanti Bankasının geriye kalan paylarını satın almanın maliyeti düşüyor.
Teklif TL üzerinden ve hisse başına 12,20 fiyatla yapılmıştı. O zamanki kur ile ayrılan kaynak 2,25 milyar avroyken bugün alım 1,64 milyar avroya karşılık geliyor.
1) Bu hafta ekonomik anlamda hareketli bir gündem bizleri bekliyor. Aslına bakarsak 2021 yılından devraldığımız temalar yine ajandamızda. Neydi bunlar?
2) #Omicron varyantının hızlı yayılması ve net bir öngörü yapılamamasının getirdiği tedirginlik sürüyor. Olay sayısının geçmiş varyantlara göre yayılma hızı endişe yaratsa da verilen mesaj "Bunun da üstesinden geleceğiz." şeklinde.
3) #ParaPolitikası açısındansa gözlerin üzerine çevrildiği FED toplantı tutanaklarından yapılan en önemli çıkarım parasal sıkılaştırma üzerine. Hem faiz oranlarının kaç kere arttırılacağı hem de varlık alımlarını azaltmada yaşanacak hız artışı fiyatlamaları etkileyecektir.